Zsófia
17 °C
21 °C

Az új izraeli külügyminiszternek is rendőrségi ügye van

2009.04.02. 21:09
Pénzmosás és vesztegetés gyanújával hallgatta ki az új külügyminisztert az izraeli rendőrség. A szélsőjobboldali Avigdor Lieberman feltehetően kampányához fogadott el illegálisan pénzeket. Az új külügyminiszter közben már magára haragította Egyiptomot és az Arab Ligát, várhatóan hasonló reakciót vált majd ki Szíriánál, és távolítja Izraelt a békekötéstől a palesztinokkal.

Az izraeli rendőrség pénzmosás, megvesztegetés, bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával kihallgatta csütörtökön Avigdor Lieberman külügyminisztert, közölte egy rendőrségi szóvivő. A kihallgatás hét és fél órán át tartott. A szóvivő szerint a már évek óta tartó vizsgálat Lieberman üzleti tevékenységéről szól.

Egyes médiajelentések szerint a rendőrség azt is vizsgálja, hogy a politikus nagy összegeket kapott külföldről választási kampányának finanszírozására. Kihallgatták a gyanúsított lányát és ügyvédjét is. Lieberman tagadja, hogy bármelyik említett bűncselekményt elkövette volna.

A február 10-i előre hozott választást, amivel Benjámin Netanjahu kormánya került hatalomra, éppen egy korrupciós botrány tette szükségessé. Ehud Olmert, a centrista Kadima párt volt vezetője kénytelen volt lemondani kormányfői posztjáról, miután korrupció gyanújába keveredett.

A választások miatt vártak

Lieberman kihallgatása már korábban esedékes lett volna, a választások előtt meg kellett volna történnie, de a nyomozók úgy döntöttek, hogy elhalasztják, nehogy abba a gyanúba kerüljenek, hogy befolyásolni akarják a választói akaratot.

Lieberman, az ultranacionalista Jiszráél Béténu párt vezetője kedden vette át külügyminiszteri megbízását. Világszerte aggodalmakat ébresztett szélsőséges, sokak által rasszistának tartott kijelentéseivel. Arabellenes retorikája nyugtalanságot keltett a palesztinokban és a térség arab országainak vezetőiben.

Egyiptom már csütörtökön a közel-keleti béketörekvéseket visszavető fordulatnak nevezte Lieberman kijelentését az annapolisi megállapodásról. Az Arab Liga főtitkára ezzel szemben úgy vélekedett, hogy Lieberman külügyminiszteri kinevezése inkább csak hangnemváltást jelent az izraeli politikában.

Livni és Egyiptom azonos állásponton

Szerdai beiktatásán Lieberman azt mondta, hogy a Netanjahu vezette új izraeli kormányt nem kötelezi a palesztin állam létrehozásáról 2007-ben Annapolisban kötött megállapodás - mivel azt sem a kormány, sem a parlament nem hagyta jóvá -, helyette a 2003-ban született útitervet fogják követni, amely a palesztin állam létrehozásának feltételéül szabja, hogy a palesztinok megfékezik szélsőséges elemeiket.

Az előző külügyminiszter, Cipi Livni, az ellenzéki Kadima vezetője szintén bírálta Lieberman beiktatási beszédét, szerinte ezzel az új izraeli kormány azt jelezte, hogy nem partner a palesztinokkal kötendő béke létrehozásában.

Beiktatási beszédében Lieberman egyébként kezet nyújtott Egyiptomnak, fontos partnernek nevezte Kairót. Hat hónappal korábban ugyanakkor azt mondta, Hoszni Mubarak elnök "elmehet a pokolba", ha továbbra sem hajlandó Izraelbe látogatni.

Egyiptom nem bocsát meg

Egyiptom "stabilizáló erő a térségben. Örömmel látogatnék Egyiptomba, és örömömre szolgálna, ha egyiptomi vezetők, köztük a külügyminiszter idelátogatna" - mondta. Szavaira Hosszam Zaki külügyi szóvivő ridegen úgy válaszolt: "Egyiptomnak nincs szüksége arra, hogy bárki is a tekintélyét és szerepét dicsérje, különösen nem olyanoktól, akik a múltban támadták."

Várhatóan Szíria sem lelkes az új külügyminiszter álláspontjától, Lieberman egy csütörtöki, a Háárecnek adott interjúban azt mondta, hogy Izrael nem vonul ki a Golán-fennsíkról, és tárgyalni sem akar Szíriával. Arról is beszélt, hogy addig nagyon nehéz lesz a palesztinokkal haladást elérni a béketárgyalásokon, amíg a Hamász ellenőrzi a Gázai övezetet.

Lieberman szerint téved, aki azt gondolja, hogy engedmények útján eredményt lehet elérni. "Aki békét akar, készüljön a háborúra" - fogalmazott a külügyminiszter.