Berlusconi megint leégette magát

2009.04.04. 11:42 Módosítva: 2009.04.04. 13:07
Megbotránkoztatta a NATO-t, és lemaradt a történelmi, születésnapi fotóról szombaton reggel a Németországot Franciaországgal összekötő hídon Silvio Berlusconi.

Az atlanti szövetség hat évtizedes történetében eddig nem fordult elő hasonló diplomáciai botrány, mint amit az olasz miniszterelnök a csúcs második napján okozott. A németországi Kehlben a Rajna partján fel-alá sétálva csaknem fél óra hosszat lázasan telefonált a mobilján, miközben a vendéglátó Angela Merkel kancellár sorra fogadta az állam- és kormányfőket, hogy elinduljanak Franciaország felé a folyó felett átívelő hídon.

28 helyett 27 vezető a szülinapi fotón

A tagországok vezetői a kancellárral az élen egy ideig vártak az olasz kormányfőre, aki azonban láthatóan egy cseppet sem zavartatta magát, és tovább telefonált. Merkel, Obama, Kaczynski és a többiek ezután Berlusconi nélkül vágtak neki a hídnak.

Középen Nicolas Sarkozy francia államfő várta a kollégákat a hagyományos családi fotóra, aminek a jelentőségét a 60. születésnap növelte. Berlusconi azonban közben még mindig a német oldalon telefonált, úgyhogy a fényképezőgépek a jubileum ellenére csak 27 állam- vagy kormányfőt örökíthettek meg.

Családi krízis vagy feltűnési kényszer?

Természetesen azonnal megindultak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy az olasz kormányfőnek mi lehetett annyira fontos. Egyesek lehetséges olasz belpolitikai válságot említettek, míg mások családi krízist sejtettek. De voltak olyan vélemények is, hogy Silvio Berlusconi egyszerűen csak a középpontba akart kerülni. Ehhez állítólag sértettsége is hozzájárult, miután az előző esti vacsorán a többiek nem nagyon figyeltek oda a véleményére. Később olasz kormányforrások azt közölték, hogy Berlusconi Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnököt próbálta jobb belátásra bírni a NATO-főtitkár kinevezésének kérdésében

Berlusconi nem csupán NATO-körökben kavart vihart, a kínosan hosszú telefonnak az olasz belpolitikában is folytatása is lehet.

A héten Berlusconit a G20-csúcson nevették ki, miután II. Ezsébet rászólt a közös fotózkodás után, hogy miért kellett ordítozva üdvözölnie Barack Obama amerikai elnököt.  • Hírek
  • Hírek