Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Izrael megvédte a Gázai háborút

2009.04.23. 14:15 Módosítva: 2009.04.23. 14:16
Belső vizsgálatok eredményeire hivatkozva Izrael azt állította, hogy a vádakkal ellentétben nem sértette meg a nemzetközi törvényeket a januári gázai hadjárat során. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa széleskörű vizsgálatot indít az ügyben, azonban Izrael az ellene különösen kritikus államok részvétele miatt nem működik együtt a tanáccsal. A tanács mellett ugyanakkor nemzetközi szervezetek is bírálták Izraelt, de emellett a Gázát felügyelő Hamász visszaéléseire is felhívták a figyelmet.

Az izraeli hadsereg öt különböző belső vizsgálat eredményeire hivatkozva szerdán megvédte sokat bírált fellépését az év eleji gázai hadjárat során. Az elmúlt hetekben nemzetközi emberi jogi szervezetek is a nemzetközi jog durva megsértésével és háborús bűnök elkövetésével vádolták Izraelt. Többek között kórházak lerombolásával, több száz civil meggyilkolásával és a palesztinok tulajdonainak megrongálásával.

"A vizsgálatok azt mutatták, hogy a Gázai harcok során az IDF a nemzetközi egyezményeknek megfelelően járt el" - áll az Izraeli Védelmi Erők közleményében. Szerintük katonáik magas szakmai és erkölcsi színvonalon harcoltak egy olyan izraeli civilek terrorizálását tervező ellenséggel szemben, amelyik a Gázai övezetben élő polgári lakosság között bújt meg, és élő pajzsként használta fel a civileket.

A hadsereg vizsgálatai csak néhány esetben fedtek fel felderítési vagy hadműveleti hibákat. Dan Harel tábornok, vezérkari főnök ezek között említette a gázai Zejtun negyed ellen indított tüzérségi támadást, amelyben a katonák egy lakóházat lőttek egy lőszerraktár helyett. A három oldalas közlemény szerint az ehhez hasonló sajnálatos esetek elkerülhetetlenek és minden harci helyzetben előfordulnak.

Az izraeli hadsereg katonai főügyésze máricus végén már beszüntette a vizsgálatot azoknak a katonáktól származó beszámolóknak az ügyében, amelyek szerint egyes társaik védtelen palesztin civileket öltek meg a hadjárat során. Március közepén a Háárec izraeli lap egyfajta lavinát indított el, amikor lehozta a Gázai övezetben elkövetett visszaélésekről szóló beszámolókat, a következő hetekben ugyanis az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága mellett számos nemzetközi szervezet is komolyan bírálta Izraelt.

A hadsereg jelezte, hogy az eddig lezárultak mellett folyamatban vannak még vizsgálatai, ezek eredménye azonban júniusnál előbb nem várható.

Az ENSZ vizsgálódik

Március végén az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa bírálta az izraeli offenzívát. Jelentésük szerint az egész hadművelet jelentősen ártott a polgári lakosságnak, 70 ezernél is többen vesztették el otthonukat, és 200 iskola megrongálódott. Többek között kiemelték, hogy az izraeli katonák egyik esetben egy később sértetlenül elengedett 11 éves palesztin fiút arra kényszerítettek, hogy átkutassa az elfogott palesztinok csomagjait. Így ha azokban esetleg robbanószerkezetek lettek volna, akkor a katonák nem sérülnek meg, áll a dokumentumban.

Hamarosan indul egy újabb ENSZ-vizsgálat az elismert dél-afrikai emberi jogi ügyvéd, Richard Goldstone vezetésével, írja a Guardian. Az izraeli kormány ugyanakkor már jelezte, hogy nem működik együtt a vizsgálattal, mivel az azt kezdeményező ENSZ Emberi Jogi Tanácsot elfogultnak tartják. Hasonló okokból a korábbi jelentés tartalmával sem értettek egyet.

Rengeteg palesztin civil halt meg

Izrael eredetileg a Hamász Gázából indított rakétatámadásainak megakadályozásáért indított hadműveletet még december 27-én. A 22 napon keresztül húzódó harcokban ezernél is több palesztin halt meg, azonban a civil áldozatok számában már komolyan eltér az izraeli és a palesztin álláspont.

Izrael egy március végén nyilvánosságra hozott belső vizsgálat eredményére hivatkozva azt állította, hogy összesen 1166-an haltak meg a harcokban, köztük legalább háromszáz civil is életét vesztette. Ezzel szemben a palesztinok adataiban 1417 áldozat szerepel, a megölt civilek száma pedig a kilencszázat is meghaladja. A WHO saját becslései szerint ráadásul 431 palesztin gyerek is életét vesztette. Az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt egyaránt a palesztin számításokhoz hasonló arányokról számolt be.

A világszervezet Emberi Jogi Tanácsát 2006-ban hozták létre sokat bírált elődje, az Emberi Jogi Bizottság helyett. A Bush-kormányzat az elődszervezethez hasonlóan az új tanácsot is azzal vádolta, hogy túl sokat foglalkozik Izrael bírálatával, miközben több tagja esetében elsiklik az emberi jogok megsértése felett. Ennek ellenére Obama 2009. április elején bejelentette, hogy csatlakozik a genfi központú szervezethez, hivatalos indoklás szerint csökkenteni akarja az abban résztvevő diktatúrák súlyát. A napokban megrendezett genfi rasszizmus elleni konferenciát is a tanács szervezte.

Az ENSZ tanácsához hasonló kritikákat fogalmazott meg a Human Rights Watch és az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet is. A HRW főként a rendkívül veszélyes fehérfoszforos lövedékek többszöri bevetését bírálta a sűrűn lakott területeken. Dan Harel tábornok szerint azonban a fehérfoszforos lőszer használata nem ellenkezik a nemzetközi humanitárius törvényekkel.

A Guardian beindult

Bár az elmúlt hetekben került újra előtérbe az ügy, valójában már január végén többek között a Times Online is komolyan kifogásolta a hadsereg feltételezett eljárását. A külföldi lapok közül a brit Guardian folytatott egyhónapos oknyomozást Gázában, amelynek eredményeként március végén három, videókkal megtámogatott cikket hozott le a feltételezett izraeli visszaélésekről.

A helyszínre utazó Clancy Chassay-nek három palesztin fiatal arról beszélt, hogy az izraeli katonák elhurcolták őket otthonukból és napokon keresztül élő pajzsként használták őket. A Guardian videójában képek is láthatóak, amelyeken bekötött szemű palesztin fiatalok állnak a fegyveres katonák előtt. "Minket küldtek előre, hogy felfogjuk a lövéseket, ha bárki tüzet nyitott volna rájuk" - mondta a 14 éves Al'a al-Attar a házak biztosításáról.

A Guardiannek számos palesztin mentős arról beszélt, hogy az izraeli katonák megtámadták őket, miközben csak a harcokban megsérült civileken próbáltak segíteni. A lap adatai szerint végül 16 mentős halt meg a harctéren, azonban ennél sokkal többen megsebesültek. A Guardian szerint a Nemzetközi Vöröskereszt is komolyan bírálta Izraelt, amiért megsértette a Genfi egyezményt, amikor katonáik mentősökre és egészségügyi dolgozókra nyitottak tüzet, és nem engedték időben orvosi ellátáshoz jutni a sérülteket.

Izrael nem ért egyet

Izrael állítása szerint azért indította az offenzívát, hogy megakadályozza a területről Izrael ellen a palesztin lázadók által indított rakétatámadásokat. Rakétákat ugyan kilőttek a háború után is, azonban számuk valóban jelentősen visszaesett. A hadsereg sikeresnek tekintette a hadműveletet, és úgy vélte, hogy komoly csapást mért a Hamász vezette terrorista szervezetekre.

A megfogalmazott kritikákra válaszul már korábban elismerték, hogy előfordulhattak egyedi esetek, amikor katonák komoly visszaéléseket követtek el. Egy katonát már elővettek, amiért bizonyíthatóan lábon lőtt egy palesztin civilt. A hadsereg szóvivője a Guardian cikkeire reagálva közölte, hogy mindent megtettek a civilek testi épségének megóvásáért, és határozottan tagadta az élő pajzsokra valamint a mentősök megölésére vonatkozó vádakat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a háborús övezetben dolgozó mentősök maguk vállalják a kockázatot.

Felhívták rá a figyelmet, hogy nem olyan egyértelmű a helyzet, mint amilyennek tűnik, mert számos esetben palesztin fegyveresek szálltak meg később lebombázott kórházakat, direkt aláaknáztak házakat, valamint iskolákban barikádozták el magukat. A hadsereg szerint éppen a Hamász használta élő pajzsnak a civil lakosságot, és több lakóházra is rakétákat lőtt ki.

Az Amnesty International és az ENSZ a palesztin szervezetet is elítélte, amiért rakétákat lőtt ki palesztin településekre. A Human Rights Watch pedig éppen hétfőn adott ki egy jelentést arról, hogy a Hamász emberei politikai riválisokkal és izraeli kollaboránsokkal végeztek a háromhetes gázai offenzíva során.