Nem tudják, miért kapnak sokkot az influenzaoltástól Kanadában

2009.11.26. 10:09
Százezer emberből négynél súlyos, halálos veszélyt jelentő allergiás rohamot okoz a brit újinfluenza-oltás Kanadában. Valószínűleg csak egy 172 ezer darabos szállítmánnyal van baj, mert a világ más részéről még nem jeleztek problémát. Az ENSZ orvosai továbbra is kiállnak az oltás mellett.

Egyelőre nem tudják, mi okozta a problémát Kanadában a GlaxoSmithKline (GSK) brit gyógyszergyártó egyik H1N1 elleni oltóanyag-szállítmányával. A 172 ezer oltásból 157 ezret adtak be és legalább hat ember súlyos allergiás rohammal, anaphylaxiás sokkal reagált a készítményre. Ez 4:100 000-es arányt jelent, miközben normál esetben az anaphylexiás sokk gyakorisága 1:100 000-hez az egészséges lakosság körében.

Az anaphylaxiás sokk általában másodpercekkel az allergén szervezetbe kerülése után jelentkezik, extrém esetben is legfeljebb egy óra múlva. Mivel az oltásokat képzett orvosi személyzet adja be, így egyelőre senki nem vesztette életét - bár a sokk potenciálisan halálos.

A szállítmányból megmaradt 15 ezer adagot a hatóságok a vizsgálat idejére visszavontak. A gyógyszergyártó sem talált eddig okot az allergiás reakció gyakoriságára. Szóvivőjük szerint a gyógyszerrel kapcsolatban más országokból nem érkeztek jelzések, és a Kanadába szállított többi szállítmánnyal sem voltak problémák. A vakcina amúgy a teszteredmények szerint 0,32:100 000 arányban okoz mellékhatásokat, írja a New American.

A GSK megvizsgálta a gyártási eljárást, annak során állításuk szerint nem történt hiba. Feltételezéseik szerint a szállítás során történhetett valami a vakcinákkal.

Az AFP beszámolója szerint a kanadai esetekre már az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO is felfigyelt. Közlésük szerint a kanadai hatóságok "megkezdték a megfelelő vizsgálatokat". A gyanús esetek ellenére a WHO továbbra is javasolja az oltásokat.

John Treanor, a Rochester Egyetem influenzavakcina-szakértője szerint "minden imunizálás során fennáll az allergiás reakció lehetősége". Az Egyesült Államokban és Kanadában ugyanakkor a sertésinfluenza elleni védőoltások gyártói védettek a mellékhatások miatti kártérítési perektől, bár a New American beszámolója szerint november 7-ig csak Kanadában 36 ember szenvedett súlyos mellékhatásoktól , egy idős páciens bele is halt az oltásba.

Kanada kizárólag a GSK-tól szerzett be oltóanyagot, a brit gyártó 7,5 millió adag vakcina szállítására kötött szerződést.  • Tippek
  • Bankszámla