Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Bin Laden megölésére volt parancsuk

2011.05.04. 06:26
A CIA igazgatója egyértelművé tette, hogy a vasárnapi kommandós akció célja bin Laden megölése volt, a terroristavezér csak látványos megadással kerülhette volna el az azonnali halált. A kommandósok arra is fel voltak készülve, hogy az akcióról mit sem tudó pakisztáni hadsereg megtámadhatja őket.

A kommandósok az Oszama bin Laden megölésére szóló felhatalmazással indultak akcióba a terroristavezér pakisztáni rejtekhelye ellen, jelentette ki az amerikai NBC televízió esti híradójában Leon Panetta, a CIA igazgatója - akit sokan a hadügyminiszteri poszt várományosának tartanak.

"A felhatalmazás, amivel rendelkezünk, bin Laden megölésére szól. És ezt egyértelművé tették. Ugyanakkor, a (kommandósok) harcszabályai szerint, ha hirtelen felemelte volna a kezét és felkínálta volna, hogy fogják el, akkor természetesen módjukban állt volna elfogni őt. Ilyen lehetőség azonban soha nem állt elő" - mondta Panetta arra a kérdésre válaszolva, hogy Obama elnök bin Laden elfogására vagy megölésére adott-e parancsot.

Panetta szerint korábban nem lett volna alkalmuk, hogy végezzenek a terroristavezérrel.

A CIA igazgatója, miként a Time magazinnak, az NBC-nek is úgy nyilatkozott, hogy a pakisztániak semmit sem tudtak a bevetésről. Mivel az akciót egy helyőrséggel rendelkező városban hajtották végre, a forgatókönyvek között az is szerepelt, hogy a pakisztániak megpróbálhatják elfogni az amerikai erőket. "Ezért voltak a helyszínen tartalék helikopterek" - mondta.

A pakisztániak, amikor értesültek a bin Laden elleni akcióról, gratuláltak, "vagyis tudták, hogy mit akarunk tenni", mondta a kémfőnök. Tájékoztatása szerint bin Laden családjának életben maradt tagjai pakisztáni őrizetben vannak.

Panetta arról is beszélt, hogy a bin Laden holttestéről készített fotókat hamarosan nyilvánosságra hozhatják, ezt ő személy szerint is támogatná. "Láttam a fotókat. Elemeztük a felvételeket és nem kérdés, hogy bin Ladent ábrázolják" - mondta.

A CIA főnöke is osztja az elemzők véleményét, hogy bin Laden halála nem jelenti az al-Kaida végét. "Továbbra is meg akarják majd támadni az országunkat. Azt hiszem, továbbra is ébereknek kell lennünk és folytatnunk kell az erőfeszítéseinket, hogy legyőzzük ezeket a fickókat" - mondta.