Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Bin Laden megölésére volt parancsuk

2011.05.04. 06:26
A CIA igazgatója egyértelművé tette, hogy a vasárnapi kommandós akció célja bin Laden megölése volt, a terroristavezér csak látványos megadással kerülhette volna el az azonnali halált. A kommandósok arra is fel voltak készülve, hogy az akcióról mit sem tudó pakisztáni hadsereg megtámadhatja őket.

A kommandósok az Oszama bin Laden megölésére szóló felhatalmazással indultak akcióba a terroristavezér pakisztáni rejtekhelye ellen, jelentette ki az amerikai NBC televízió esti híradójában Leon Panetta, a CIA igazgatója - akit sokan a hadügyminiszteri poszt várományosának tartanak.

"A felhatalmazás, amivel rendelkezünk, bin Laden megölésére szól. És ezt egyértelművé tették. Ugyanakkor, a (kommandósok) harcszabályai szerint, ha hirtelen felemelte volna a kezét és felkínálta volna, hogy fogják el, akkor természetesen módjukban állt volna elfogni őt. Ilyen lehetőség azonban soha nem állt elő" - mondta Panetta arra a kérdésre válaszolva, hogy Obama elnök bin Laden elfogására vagy megölésére adott-e parancsot.

Panetta szerint korábban nem lett volna alkalmuk, hogy végezzenek a terroristavezérrel.

A CIA igazgatója, miként a Time magazinnak, az NBC-nek is úgy nyilatkozott, hogy a pakisztániak semmit sem tudtak a bevetésről. Mivel az akciót egy helyőrséggel rendelkező városban hajtották végre, a forgatókönyvek között az is szerepelt, hogy a pakisztániak megpróbálhatják elfogni az amerikai erőket. "Ezért voltak a helyszínen tartalék helikopterek" - mondta.

A pakisztániak, amikor értesültek a bin Laden elleni akcióról, gratuláltak, "vagyis tudták, hogy mit akarunk tenni", mondta a kémfőnök. Tájékoztatása szerint bin Laden családjának életben maradt tagjai pakisztáni őrizetben vannak.

Panetta arról is beszélt, hogy a bin Laden holttestéről készített fotókat hamarosan nyilvánosságra hozhatják, ezt ő személy szerint is támogatná. "Láttam a fotókat. Elemeztük a felvételeket és nem kérdés, hogy bin Ladent ábrázolják" - mondta.

A CIA főnöke is osztja az elemzők véleményét, hogy bin Laden halála nem jelenti az al-Kaida végét. "Továbbra is meg akarják majd támadni az országunkat. Azt hiszem, továbbra is ébereknek kell lennünk és folytatnunk kell az erőfeszítéseinket, hogy legyőzzük ezeket a fickókat" - mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?