Hajtóvadászat Kadhafi után

2011.08.26. 14:38

Fontosabb részletek
  • Augusztus 21-én Tripoli 95 százaléka a felkelők kezére került, a központi tér visszakapta eredeti nevét (Mártírok tere).
  • Kadhafi életéről nagyon sok részlet kiderült, de a diktátort egyelőre nem találják.
  • Egyre többen ismerik el az Átmeneti Nemzeti Tanácsot. A magyar külügy is így tett augusztus 23-án.
  • A felkelők másfél milliárd dollárt kaptak a külföldön zárolt vagyonból, de ötmilliárdot szeretnének.
  • A súlyos harcok elől rengetegen menekülnek, egy tripoli kórházban kétszáz holttestet találtak.
  • Tripoliban humanitárius katasztrófa fenyeget, egyre kevesebb az élelmiszer, és a víz is fogytán.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egyre több helyen nincs víz Tripoliban, az egyik utcában a lakók vödröket töltenek meg az egyik helyi üzletember által biztosított tartálykocsiból, jelentette a BBC tudósítója.

  • Újabb harcok voltak a reptérnél Tripoliban, a Kadhafihoz hű erők megrongáltak egy repülőt, jelentette az al-Arabíja.

  • Kadhafi egyik bunkerét bombázzák Szirtében

    Brit Tornado gépek bombázzák Szirtében, Moammer Kadhafi líbiai vezető szülővárosában a diktátor egyik bunkerét, írja a BBC. A gépek még csütörtök éjjel szálltak fel Norfolkból a líbiai akcióhoz.

    Semmi sem utal arra, hogy Kadhafi Szirtében, és éppen a támadott bunkerben lett volna a támadás időpontjában. "Ez nem Kadhafi elfogásáról szól, hanem arról, hogy biztosítsuk, hogy a rezsim ne legyen képes folytatni a háború a saját népe ellen" - mondta Liam Fox brit védelmi miniszter a BBC-nek.

  • Magyarország kész részt venni Líbia újjáépítésében, egy szabad, szuverén és demokratikus ország megteremtésében – írta Martonyi János külügyminiszter az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnökéhez intézett levelében. A külügyminiszter üdvözletét fejezte ki Musztafa Abdul-Dzsalílnak abból az alkalomból, hogy az "ÁNT felszabadította az észak-afrikai országot a diktatúra alól". (MTI)

  • Máltáról is küldenek két hajót, hogy elvigyék a külföldieket. A mentőakciót a Tripoliban szinte egyedüliként működő külképviselet, a magyar nagykövetség koordinálja. Galli László tripoli főkonzul szerint a távozók között amerikai, belga, brit, francia, ukrán és orosz állampolgárok vannak, egy magyar állampolgár is menni akar. (MTI)

  • Még mindig külföldiek ezrei várnak arra, hogy elhagyják Líbiát, India egy hajót küld értük. A Times of India című lap szerint ebben közrejátszhat az, hogy Tripoliban tűzharc áldozata lett egy indiai állampolgár. (BBC)

  • Több tucat azonosítatlan holttestet találtak Tripoli Abu Szalim nevű városrészének egyik elhagyatott kórházában, amelynek környékén súlyos harcok voltak. Egy részüket a kórház udvarán helyezték el, és pokrócokkal takarták le. (BBC/AP)

  • A líbiai felkelők egy luxuslakókocsival gurultak be a tripoli nemzetközi repülőtérre. Azt állítják, Moammer Kadhafi líbiai vezető farmján találták, és az ezredes korábban ebben rejtőzhetett. (MTI/CNN)

  • Kadhafi csodálta Condit

    Meglepő dolgot is találtak a líbiai felkelők, miután Tripoliban elfoglalták Moammer Kadhafi líbiai vezető rezidenciáját: egy fotóalbumot Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszterről készült képekkel. (MTI)

  • Másfél milliárd dollárt szabadítanak fel

    Két hét huzavona után az Egyesült Államok és a Dél-afrikai Köztársaság megállapodott 1,5 milliárd dollár felszabadításáról a külföldön befagyasztott líbiai javakból, így Washingtonnak nem kell szavazást kérnie az ENSZ Biztonsági Tanácsában az összeg folyósításáról. (MTI)

  • A Twitteren terjedő pletyka szerint Ali al-Megrahi, a Lockerbie-merénylő elmenekült Tripoliból és Kadhafival együtt bujkál. Megrahit két évvel ezelőtt engedték szabadon Skóciában, mivel orvosi vélemények szerint megromlott egészségi állapota miatt csak hónapjai voltak hátra, ennek ellenére azóta is életben van. Visszatért Líbiába, ahol Kadhafi külön fogadta. (BBC)

    000 Nic604101
  • Az Egyesült Államok elhatárolódott a Kadhafi levadászásáról szóló nyilatkozatoktól, a megszólaló tisztviselők szerint az Egyesült Államok és a NATO erőinek nem célpontja a líbiai vezető. Az ENSZ felhatalmazásával a NATO-nak az a feladata, hogy megvédelmezze a civil lakosságot, nem pedig Kadhafi elfogása, mondták. A felkelők szerdán egymillió dolláros vérdíjat tűztek ki az élve vagy holtan keresett Kadhafi fejére. (MTI)

  • Dél-Afrika és az Egyesült Államok megegyezett, így az ENSZ felszabadíthatja humanitárius célokra a korábban befagyasztott, 1,5 milliárd dollár értékű líbiai vagyont. Dél-Afrika képviselője korábban azt mondta, elfogadják, hogy humanitárius segélyre szükség van, de garanciát szeretne arról, hogy a tanács bírja a líbiai nép felhatalmazását. Ha nem sikerült volna megegyezni, akkor az Egyesült Államok szavazásra bocsátotta volna a kérdést az ENSZ-ben.

  • A Kadhafi-párti Al-Uruba tévé szerint a NATO erői Szirtét, Kadhafi szülővárosát bombázzák, ahol napközben összecsapások voltak a felkelők és a líbiai vezetőhöz hű erők között. (BBC)

  • Előfordulhat, hogy Kadhafi nőnek öltözve próbál elmenekülni Líbiából, mondta egykori szövetségese, Abdel-Szalam Dzsallúd. Az átált férfi szerint ha a felkelők utat nyitnak neki, akkor a női ruhás trükkel menekülhet Algéria vagy Csád felé. "Már csak négyen maradtak vele. Két lehetőség van: vagy valahol Tripoli déli részén rejtőzik, vagy már egy ideje elhagyta a várost" - tette hozzá, ugyanakkor szerinte valószínűbb, hogy még a fővárosban van. (BBC, Reuters)

  • A felkelők tévéje szerint Kadhafi hívei támadást indítottak Tripoli repülőtere ellen, a CNN tudósítója szerint egy repülőgép kigyulladt, orvlövészek is vannak a környéken.

  • A Reuters helyszíni tudósítója szerint a NATO egyik légi csapása megnyitotta az utat a felkelők előtt az Abu Szalim városrésznél Tripoliban, akik így behatolhattak az épületegyüttesbe, amelyet Kadhafi hívei őriztek. A felkelők most házról házra járnak, eddig már több mint tíz foglyot ejtettek.

  • A líbiai felkelők egyik vezetője azt mondta, hogy két héten belül újraindítanák a nyersolaj exportját. Szerinte a harcok alig okoztak károkat az olajmezőknél, ezért napi 500 ezer hordóval akarnak kezdeni, de egy éven belül már napi 1,6 millió hordót exportálnának. (Reuters)

  • A helyi rádióban többször is elhangzott, hogy Kadhafi erői kivégzik felkelő foglyaikat és tömegsírokba temetik őket Szirténél, jelentette a BBC tudósítója Kadhafi szülővárosának közeléből, ahol jelenleg is harcolnak a felkelők a líbiai vezető híveivel.

  • A felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsának fele, több vezetőjük már megérkezett Tripoliba, hogy megkezdje az átmenet megszervezését. (AFP)

  • Azok a külföldi országok, amelyek támogatták a líbiai felkelést, szerződésekre számíthatnak az ország újjáépítésénél, mondta Musztafa Abdul Dzsalil, a felkelők vezetője az AFP-nek.

  • Músza Ibrahim, Kadhafi szóvivője azt mondta az AP-nek, hogy az ezredes jól van, és biztonságos helyről irányítja Líbiából a harcot a felkelők ellen. Ibrahim szerint Kadhafi jó hangulatban van. (AP)

  • A líbiai vezetőhöz hű Al-Uruba tévéadó egy Kadhafinak tulajdonított beszédet adott le, amelyen a bujkáló diktátor a szülővárosát, Szirtét védő híveihez szólt. Kadhafi szülővárosánál is újabb harcok robbantak ki. Mint mondta, le kell győzni a patkány ellenséget, egyben felszólította híveit, hogy induljanak el otthonról, és szabadítsák fel Tripolit. Azt mondta, hogy Líbia a líbiai népé, nem az imperialistáké, nem Franciaországé, nem Sarkozyé és nem is Olaszországé. (AFP, Reuters)

  • Egyelőre még nincs jele annak, hogy rendeződne a helyzet Tripoli utcáin, jelentette a BBC tudósítója. Egyre nagyobb szeméthalmok gyűlnek az utcákon, a kiégett autókhoz sem nyúlt senki. A felkelők barátságosan viselkednek az ellenőrző pontoknál, azonban nem pótolhatják az egyelőre teljesen felszívódó rendőröket.

  • A líbiai konfliktus eddig több mint húszezer áldozatot követelt, állította a felkelők egyik vezetője az AFP-nek.

  • Kalasnyikovokkal, rakétavetőkkel és géppisztolyokkal felfegyverzett felkelők özönlenek az Abu Szalim városrészbe Tripoliban. A több száz felkelő csatlakozott a városrészben kirobbant harcokhoz, elterjedt a hír, hogy Kadhafi esetleg ott bujkál, habár ezt semmi sem támasztja alá. Házról házra vizsgálják át a területet. (AFP)

  • A Nemzetközi Valutaalap (IMF) elismerné Líbiát, ha egy széleskörűen elfogadott új kormány áll fel, mondta a szervezet egyik szóvivője. (AFP)

  • Összecsapásokról érkeznek hírek az Abu Szalim városrészből, ahol a felkelők szerint Kadhafi, vagy fiai is rejtőzködhetnek, jelentette az al-Dzsazíra. Tripoli említett részében Kadhafinak különösen nagy a támogatottsága.

  • A felkelők megkezdték a Kadhafi rezidenciája alatti alagútrendszer feltérképezését, ahol a BBC tudósítója szerint megcsonkított holttesteket is találtak.

  • A volt amerikai külügyminiszter képeivel teli albumot is találtak a felkelők Kadhafi palotájában. A könyv minden oldalán a fekete politikusnő képei láthatók, ami Kadhafi korábbi megnyilvánulásainak birtokában bizarr.

    A líbiai vezető három éve, politikájának enyhülésekor találkozott Rice-szal. Akkori nyilatkozata arra enged következtetni, hogy a külügyminiszter mint nő is hatást tett Líbia vezetőjére. "Támogatom az én drága, afrikai asszonyomat. Lenyűgözött a mód, ahogy hátradőlt, és parancsokat osztogatott az arab vezetőknek. Liza, Liza, Liza. Nagyon szeretem őt. Felnézek rá, és büszke is vagyok rá, mert ő egy igazi, fekete, afrikai nő."