Hajtóvadászat Kadhafi után

2011.08.22. 11:45

Fontosabb részletek
  • Augusztus 21-én Tripoli 95 százaléka a felkelők kezére került, a központi tér visszakapta eredeti nevét (Mártírok tere).
  • Kadhafi életéről nagyon sok részlet kiderült, de a diktátort egyelőre nem találják.
  • Egyre többen ismerik el az Átmeneti Nemzeti Tanácsot. A magyar külügy is így tett augusztus 23-án.
  • A felkelők másfél milliárd dollárt kaptak a külföldön zárolt vagyonból, de ötmilliárdot szeretnének.
  • A súlyos harcok elől rengetegen menekülnek, egy tripoli kórházban kétszáz holttestet találtak.
  • Tripoliban humanitárius katasztrófa fenyeget, egyre kevesebb az élelmiszer, és a víz is fogytán.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nem csak a felkelők, hanem Kadhafi erői is a Zöld térről vasárnap este a felkelők által Mártírok terére visszanevett központi tér felé tartanak.

  • A főváros lakosai tejet és vizet osztogatnak a lázadő erőknek, írja a Twitteren a Channel 4 tudósítója.

  • Utcáról utcára szilárdítják meg pozícióikat a lázadók Tripoliban, írja a BBC. Egyes negyedekben a felkelők szerint a Kadhafi-pártiak már a megadás feltételeiről tárgyalnak. Közben a csapatok oszlopban haladnak a központi tér felé.

  • Lehet, hogy Kadhafi órái meg vannak számlálva, de az állami propagandagépezet azért nem állt le. A líbiai állami tévében a támadásban megsérült civilekkel készített kórházi interjúkat sugároznak, akik közül van, aki részvétét fejezi ki Kadhafinak két fia elveszítése miatt. Akik ráadásul valójában csak fogságba estek.

  • Ha pedig már NATO: az al-Dzsazírának szemtanúk arról beszéltek, NATO-gépek szálltak el Tripoli felett, bár nem világos, támadási vagy felderítései céllal. A NATO szerepe most már a korábbinál is bonyolultabb, hiszen most már egyértelműen nem beszélhetünk hagyományos frontvonalakról, egy nagyvárosban zajló utcai harcban pedig aligha lehet szerepük.

  • Tripoli egyik negyedében, ahol a Guardian tudósítója tartózkodik, az emberek a NATO-nak hálálkodnak a beavatkozásért. Egy férfi Anglia feliratú pólóban hangosan éltette David Cameront és Nicolas Sarkozyt, és azt mondta, "Anglia jó, Anglia jó, köszönjük, köszönjük!".

  • "Nagyon kemény éjszaka volt. Majdnem kifogytunk a lőszerből. De most úgy érzem, újjászülettem. Ez életem legjobb napja. A szabadság az szabadság, nem tudom máshogy leírni" - mondta Hisham, egy lázadó harcos a BBC-nek. Beszélt a NATO szerepléről is: szerinte egyértelmű, hogy ha a NATO nem bombázott volna, Kadhafi erői megölték volna a lázadókat.

  • Az al-Dzsazíra szerint vége az ünneplésnek, az emberek visszahúzódtak, az utcák kiürültek, mert félnek a mesterlövészektől. Még mindig a Bab al-Azizia negyed a legveszélyesebb.

  • A központi tér felé haladva megtámadták azt a konvojt, amiben a BBC tudósítója is utazott és légvédelmi ágyúkkal lőttek rájuk - írja a BBC, az esetről készült hangfelvételt pedig meg is lehet hallgatni. A konvojra 20 milliméteres lövedékekkel lőttek.

  • Kadhafi rezsimje összeomlóban van, eljött az ideje az új Líbia megteremtésének, és az átmenetnek békésnek kell lennie - üzente hétfői nyilatkozatában Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, miközben Tripoliban a Moammer Kadhafi ellen harcoló erők a még meglévő ellenállási gócok felszámolására törekedtek. Az atlanti szövetség vezetője megállapította: minél hamarabb ismeri fel Kadhafi, hogy saját népe ellen nem nyerheti meg a csatát, annál több vérontást és szenvedést lehet elkerülni. (MTI)

  • Nouri Echtiwi, a lázadók egyik szóvivje szerint Kadhafi tankjai és gépfegyverekkel felszerelt autói amikor megjelentek a városban, minden irányba lőni kezdtek, ahonnan csak fegyverek hangját hallották. Ezek a támadások főleg az al-Kalifa negyedben zajlottak.

  • Vasárnap este arról is szóltak hírek, két dél-afrikai repülő szállt le Tripoliban, amiből sokan arra következtettek, ez lehet Kadhafi lehetséges célpontja. Mára a dél-afrikai külügyminiszter kijelentette, nem látnák őt szívesen, és nem is küldtek érte repülőt.

    Vagyis továbbra sem tudjuk, hol lehet.

  • Bár az igaz, hogy a harcoknak még közel sincs vége, ezzel együtt is a felkelők sokkal rosszabbra számítottak Tripoliba felé haladva. Arra készültek, kemény harcok árán tudnak csak bejutni a fővárosba és a kadhafista erők komoly ellenállást tanúsítanak majd. Az erről szóló beszámolók azonban mind megerősítik, szinte akadálytalanul jutottak be a fővárosba, egészen annak központi teréig. "Inkább volt vasárnapi autózás, mint nagy végső offenzíva" - írja például a New York Times.

  • Tízezerre rúghat a Tripoliban megöltek száma

    Arról, hogy milyen volt az élet Tripoliban az elmúlt fél évben, nem sok fogalmunk lehet. Korábbi cikkünkben arról írtunk, francia diplomáciai értesülések szerint a nyár kezdetéig akár tízezer embert is megölethetett Kadhafi.

  • Fél éve volt elvágva az internettől Tripoli nagy része, ma azonban visszakapcsolták azt, miután a lázadók elfoglalták az állami szolgáltató épületét. A két legnagyobb, szintén állami tulajdonú mobilszolgáltató 25 font értékű lebeszélhető keretet adott minden előfizetőjének. (BBC)

  • "Néhány perccel ezelőtt tűz alá vettek minket. Nyilvánvaló, vannak, akik nagyon nem örülnek a lázadók megérkezésének. Talán a tulajdonaikat akarják megvédeni, vagy megállítani az előrehaladást, de az biztos, hogy még nincs vége" - írja a Guardian helyszíni tudósítója. "Egyelőre lehetetlen megjósolni, mit hoznak a következő napok. Lehet, hogy ez ellenállás egyszerűen összeomlik, de az is lehetséges, hogy az utcai harcok még folytatódnak egy ideig." Az egyik legfontosabb kérdésre pedig ő sem tudja a választ, vagyis, hogy hol van Kadhafi.

  • A város más részeiben közben egyelőre nem jött el az ideje az ünneplésnek. A Telegraph tudósítója szerint a tetőkről mesterlövészek lőnek a felkelőkre. Ugyanezt tapasztalta a BBC helyszíni csapata is, akikre a központi tér felé haladva lőttek rá.

  • A következő fotó is ezt bizonyítja:

    Arab-afrikai Csúcstalálkozó 2010-ben
    Arab-afrikai Csúcstalálkozó 2010-ben
    A tavalyi Afrika-arab Csúcstalálkozón - amit Kadhafi szülővárosában, Szirtében tartottak - együtt pózolt a csoportképen a tunéziai Ben Ali, a jemeni Saleh, Kadhafi és Mubarak.

    Mára már Ben Ali megszökött, Saleh súlyosan megsérült és Szaúd-Arábiában lábadozik, Kadhafi épp ismeretlen helyen tartózkodik, Mubarak pedig halálos ítéletre számíthat saját hazájában.

  • Ismét ünnepelnek az utcán Tripoliban, ezúttal azért, mert kiengedtek a börtönökből 15 ezer embert, akiket a felkelés februári kezdete óta vettek őrizetbe.

    Az első szabadon engedettek egyike a 18 éves Ayman Ebrahim volt Zavíjából, aki azért került börtönbe, mert azzal vádolták, ellenzékieket bújtatott otthonában. (Telegraph)

  • "Reméljük, ez fordulópontot jelent a líbiai történelemben, és Líbia népe elindulhat a fejlődés és a virágzás irányába" - mondta a Hamasz szóvivője, aki gratulált a felkelőknek.

  • "Ne tegyük tönkre ezeket a boldog pillanatokat azzal, hogy bosszút akarunk állni, hogy károkat okozunk" - mondta az ellenzéki Átmeneti Nemzeti Tanács egyik tagja az al-Dzsazírának. Arra kért minden felkelőt, tanúsítson visszafogottságot az elfogott Kadhafi-lojalistákkal szemben. Arra is felhívta a figyelmet, ne bántsák se a külföldieket, se a foglyokat. (A külföldiek azért merülhettek fel, mert Kadhafi a hírek szerint többször is bevetett külföldi zsoldosokat a lázadókkal szemben.)

  • Tunéziában is ünneplik a líbiai felkelők sikerét - írja az al-Dzsazíra a blogján
    Tunéziában is ünneplik a líbiai felkelők sikerét - írja az al-Dzsazíra a blogján
  • Kadhafi egyik fia, Mohammed interjút adott az al-Dzsazírának, miután őrizetbe vették a felkelők. Azt mondta, nagyon szomorú azért, mert Líbiában harcok zajlanak.  "Elkeserít, hogy testvérek ölik egymást, hogy muszlim vallásúak ölik egymást" - mondta, az interjú azonban a fegyverropogás hangja miatt megszakadt.

  • A líbiai emigráns ellenzékiek az egyiptomi Alexandriában is az utcára mentek és ünnepelni kezdtek, írja a Reuters. A líbiai konzulátus környékén énekelnek és lengetik az új zászlót.

  • Az újabb változatok szerint Kadhafi szülővárosába, Szirtéba menekült, de az is lehet, hogy valamelyik szomszédos országba. Más források biztosan tudni vélik, hogy még mindig Tripoliban van, a főhadiszállásán. Mi pedig leginkább csak azt mondjuk, nem tudjuk, hol van.

  • Nagyjából száz líbiai ünnepel a Fehér Ház előtt Washingtonban. "Köszönjük Sárközy, Köszönjük Obama!" kántálták.
    Nagyjából száz líbiai ünnepel a Fehér Ház előtt Washingtonban. "Köszönjük Sárközy, Köszönjük Obama!" kántálták.
  • A líbiai állami TV elhagyott stúdiója (fotó: thinkprogress)
    A líbiai állami TV elhagyott stúdiója (fotó: thinkprogress)
  • Alex Crawford, a Sky News tudósítójának éjszakai riportja Tripoliból. Crawford arról beszél, a lázadók semmilyen ellenállásba nem ütköztek, ő maga is csak azért visel sisakot, mert az ünneplők a levegőbe lőnek.

  • Lehet, hogy hamarosan az övék lesz az irányítás, de egyelőre még biztosan kell harcolni érte - a BBC helyszíni tudósítója szerint robbanások zaja hallatszik és füst száll Tripoliban.

  • Guma el-Gamaty, a felkelők egyik szóvivője szerint néhány órán, esetleg néhány napon belül az övék lehet az irányítás Tripoli teljes területén.  Az alapján pedig, ami eddig történt, szerinte nem kell attól tartani, hogy bosszúállás és törvénytelenségek kezdődnének Kadhafi támogatóival szemben. "Reméljük, hogy Tripoliban is úgy mennek majd a dolgok, ahogy az ország többi részében" - mondta.