Hajtóvadászat Kadhafi után

2011.08.23. 19:30

Fontosabb részletek
  • Augusztus 21-én Tripoli 95 százaléka a felkelők kezére került, a központi tér visszakapta eredeti nevét (Mártírok tere).
  • Kadhafi életéről nagyon sok részlet kiderült, de a diktátort egyelőre nem találják.
  • Egyre többen ismerik el az Átmeneti Nemzeti Tanácsot. A magyar külügy is így tett augusztus 23-án.
  • A felkelők másfél milliárd dollárt kaptak a külföldön zárolt vagyonból, de ötmilliárdot szeretnének.
  • A súlyos harcok elől rengetegen menekülnek, egy tripoli kórházban kétszáz holttestet találtak.
  • Tripoliban humanitárius katasztrófa fenyeget, egyre kevesebb az élelmiszer, és a víz is fogytán.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Franciaország és az Egyesült Államok a végső győzelem eléréséig akarják támogatni a líbiai felkelőket. "Amíg Kadhafi és klánja nem teszi le a fegyvert, folytatódnak a katonai műveletek" -mondta Nicolas Sarkozy kedden, miután telefonon beszélt Barack Obama amerikai elnökkel. Mindketten úgy értékelték a helyzetet, hogy a Kadhafi-rezsim bukása elkerülhetetlen és hamarosan bekövetkezik.

  • Továbbra sem tudni, hol lehet Kadhatfi. A felkelők szerint vagy Ttripoliban bújkál vagy a főváros környékén. A felkelők egyik szóvivője a BBC-nek azt mondta: "Nem valószínű, hogy elhagyta az országot." "Vagy sikerül élve elfogni és börtönbe zárni - ez a kiindulópont, ezt szeretnénk elérni, vagy megöljük, ha ellenállást fejt ki."

    000 Nic603347
  • A líbai ellenzék ENSZ-megbízottja, Ibrahim Dabbaschi New York-ban azt mondta: az erődítmény teljes egészében a felkelők ellenőrzése alatt áll. A felkelők azonban még számítanak ellenállásra. Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma azt közölte: a megmaradt Kadhafihoz hű erők továbbra is veszélyt jelentenek, még akkor is, ha a líbiai vezető már alig tud parancsokat kiadni.

  • Egyre több felkelő hatol be a Kadhafi-erődítménybe. Az al-Dzsazíra élőképén az erődítmény falán belövésnyomok látszanak. A felkelők elkezdték lerombolni azt az emlékművet, amely egy harci repülőt tartó aranyozott kezet ábrázol.

  • A Kadhafihoz hű fegyveresek eleinte megpróbálták megvédeni az épületet, de végül feladták az ellenállást. A rezidencia elfoglalásának tényét a felkelők részéről Ahmet Omár Bani ezredes erősítette meg az AFP francia hírügynökségnek.

  • A felkelők tévécsatornája szerint a lázadók felvonták a zászlójukat az erődítményben, Kadhafi otthona felett. A tévé egy dalt is közvetített: "Tripoli, szeretlek. Őrülten szeretlek. Tripoli, ne félj. Remélhetőleg közel a győzelem." A felkelők tévéje arra figyelmeztette a Triboliban lévő lázadókat, hogy a szabadság, nem a bosszú a cél, és legyenek megbocsátóak, ha olyan helyzetbe kerülnek.

  • Már több mint harminc ország, köztük Magyarország ismerte el Líbia legitim képviselőjének a felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsát (ÁNT). A líbiai nép egyetlen legitim képviselőjének ismerik el a Tanácsot az Egyesült Államok mellett a vezető EU-tagországok is.

    A nagyhatalmak közül Oroszország közölte, hogy nem fogja elismerni Líbia egyetlen legitim képviselőjének az ÁNT-t, de elfogadja, mint az ország jövőjéről szóló tárgyalások résztvevőjét. Moszkva kijelentette, hogy Kadhafinak távoznia kell, de azzal vádolta a NATO-t, hogy a líbiai bombázással túllépi az ENSZ-től kapott felhatalmazás kereteit, és tárgyalásokat sürgetett a felkelők és a kormány között. Az ENSZ BT másik állandó tagja, Kína nem vétózta meg ugyan a légitámadásokat lehetővé tevő BT-határozatot, ám elítélte a csapásokat és kompromisszumot sürgetett a kormány és a lázadók között. Később Peking gesztusokat tett az utóbbiaknak: fogadta a vezetőiket. Hétfőn a kínai külügyminisztérium közölte, hogy Peking tiszteletben fogja tartani a líbiai nép akaratát és reméli, hogy Líbiába visszatér a stabilitás. (MTI)

  • A felkelők áttörték Kadhafi erődítményének első kapuját,  jelentette az al-Arabija. A Reuters tudósítói lázadókat láttak odabent, amint a levegőbe lövöldöznek ünneplésképp. Az AP szerint több százan özönlötték el az erődítményt.

  • A NATO számára nem katonai célpont Moammer Kadhafi, jelentette ki Roland Lavoie kanadai ezredes, a NATO líbiai műveleteinek szóvivője. A nápolyi műveleti főparancsnokságon nyilatkozó szóvivő szavait videókonferencián élőben közvetítették a NATO brüsszeli székházában tartott sajtótájékoztató résztvevőinek. Lavoie újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, nem tudják, hol tartózkodik Kadhafi. Ennek azonban szerinte már nincs túl nagy jelentősége, hiszen az eddigi líbiai vezető "valószínűleg nem lesz részese a politikai megoldásnak", immár "nem tekinthető a játszma résztvevőjének". (MTI)

  • A CNN által mutatott képeken füstfellegek láthatók a tripoli nemzetközi repülőtér felett. Egyelőre nem tudni, hogy ezek a felkelők és a Kadhafihoz hű erők közötti összecspásokból vagy a NATO-bombázásokkból származnak.  A csatorna riportere valóságos exodusról számolt be, az emberek tömegesen próbálnak elmenekülni Tripoliból.

  • Az orosz illetékes közölte, hogy nem Kadhafi, hanem az egyik fia, Mohamed kezdeményezte a telefonhívást, és azt mondta, az apja mellett van Tripoliban. Azt is megjegyezte a fiú a telefonban, hogy "haderőink kirúgják a patkányokat a városból". Mohamedet állítólag korábban elfogták a lázadók, de kiszabadult.

  • A Reuters jelentése szerint egy orosz illetékesnek sikerült telefonon beszélnie Kadhafival, aki azt mondta: Tripoliban van és a végsőkig harcolni fog. "Élek és egészséges vagyok. Tripoliban tartózkodom, és nem szándékozom elhagyni Líbiát. Ne higgyen a nyugati televíziók hazug tudósításainak" - az Interfax szerint ezt mondta Kadhafi a telefonba.

  • Rakétákkal és nehézlőfegyverekkel vívtak csatát a kormányellenes felkelők és a Kadhafihoz hű fegyveresek az állítólag Kadhafi búvóhelyéül szolgáló Báb el-Azizíja épületegyüttes körül kedden. "A forradalmárok megpróbálnak áttörni az Öreg Kapun a nyugati oldalon. Ha sikerül nekik, akkor az épületkomplexumban folytathatják a harcot" - mondta egy lázadó az Al-Arabíja hírtelevíziónak. Egy brit tv-csatorna, a Sky TV pedig arról adott hírt, hogy gomolygó füstoszlopot lehetett látni Kadhafi rezidenciájának környékén egy NATO légicsapást követően. (MTI)


    Harcok Kadhafi főhadiszállása közelében nagyobb térképen való megjelenítése

  • A magyar külügyminisztérium üdvözli, hogy az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) átvette Líbia vezetését, ami lehetőséget nyit a kibontakozásra, olvasható a tárca közleményében. "A magyar kormány az ÁNT-t tekinti a líbiai nép törvényes képviselőjének" – írták.

  • Csökkentette idei és jövő évi olajár előrejelzését a BNP Paribas és a Citigroup. A Citi most azzal számol, hogy az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 95 dollár lesz az év végén és jövőre átlagosan 86 dollár. A BNP Paribas a jövő évi Brent esetében az átlagárat most 124 dollárra várja, ami 4 dolláros csökkentés a korábbi becsléshez képest. (MTI)

  • A Kína és Líbia közötti gazdasági kapcsolatok, az afrikai országban folyó kínai beruházások, különösen az olajipari területeken mindkét fél számára előnyösek, így fenntartásuk közös érdek – mondta Ven Csung-liang, a kínai kereskedelmi minisztérium külkereskedelmi osztályának vezető-helyettese egy keddi sajtótájékoztatón Pekingben.

    Hétfőn a líbiai felkelők által irányított olajvállalat, az AGOCO egyik vezető beosztású alkalmazottja úgy nyilatkozott, hogy az orosz és kínai vállalatok elveszíthetik szerződéseiket, miután országaik korábban nem voltak hajlandóak támogatásukról biztosítani a Kadhafi-ellenes erőket.

    A kínai kereskedelmi minisztérium adatai azt mutatják, hogy mintegy 50 különböző projektben vesz részt Líbiában, 18,8 milliárd dollár összértékben. A felkelés kitörése előtt Líbia olajkitermelésének 3 százalékát szállította az ázsiai országnak.

  • Moammer Kadhafi hajlandó teljesen visszavonulni a politikától, ha befejeződnek a NATO légicsapásai – mondta kedden Stipe Mesic, a líbiai vezetőhöz közel álló volt horvát elnök Kadhafival folytatott múlt heti beszélgetésére hivatkozva.

    Mesic hétfőn értesítette az amerikai, a kínai és az orosz nagykövetet az ezredes ajánlatáról. "A tripoli hatóságok minden rendelkezésre álló csatornán megpróbálták eljuttatni ezt az üzenetet a líbiai hadműveletekben kulcsszerepet játszó országokhoz" – idézte a Hina horvát hírügynökség Mesic közleményét. (MTI)

  • Erőteljes robbanás rázta meg Tripoli központjában Báb el-Azizíja épületegyüttest, ahol Kadhafi rezidenciája is van. Egyes hírek szerint vadászgépek húztak el a városközpont fölött. (MTI)

  • Három Scud-rakétát lőttek ki Líbiában Moammer Kadhafi líbiai vezető szülővárosa, a Tripolitól keletre, a Földközi-tenger partján fekvő Szirt környékéről a felkelők kezén lévő Miszráta felé – közölte a NATO Brüsszelben.

    A katonai szervezet "felelőtlennek" nevezte a hétfői támadást. A rakéták Miszráta partjainál csapódtak be, lehet, hogy a tengerbe. Az atlanti szervezetnek nincs tudomása róla, hogy a rakétatámadás megsebesített volna bárkit is, vagy károkat okozott volna. (MTI)

  • Meglepetésre, éljenző hívei társaságában bukkant fel és külföldi újságírókkal találkozott Tripoli belvárosában keddre virradóra Moammer Kadhafi egyik fia, Szeif al-Iszlám Kadhafi, jóllehet a fővárosba bevonuló kormányellenes lázadók korábban azt állították, őrizetbe vették az emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt férfit. Szeif al-Iszlám szerint apja épségben van.

    Vasárnap előbb a lázadók jelentették be Szeif al-Iszlám elfogását, majd hétfőre virradóra Luis Moreno-Ocampo, a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze közölte: bizalmas forrásból úgy értesült, Szeif al-Iszlám a felkelők kezére került. Az ICC hétfőn bejelentette: tárgyalásokat folytat a lázadókkal arról, hogy adják át az emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt Szeif al-Iszlámot. A Kadhafi-rendszer emberei azonban három újságírót hétfő éjszaka gépkocsin elvitték Kadhafi tripoli rezidenciájához, a Báb-el-Azizíja épületegyüttesig. Szeif al-Iszlám terepjárón érkezett a helyszínre, ahol több tucat híve várta, líbiai zászlókat lengetve, Kadhafi és Szeif al-Iszlám képmását tartva a magasba. (MTI)

    szaif felbukkan 000 Nic603292
  • Músza Ibrahim, a Kadhafi-kormány szóvivője a kormánypárti al-Urubah tévének elmondta, hogy a főváros nagy része, legalább 75 százaléka a kormány ellenőrzése alatt áll. Azt is kijelentette, hogy Kadhafi, családja és a hozzá hű vezetők mind jól vannak, Kadhafi maga vezeti a katonai és politikai harcot, az állam működik, Szaíf elfogásáról pedig legfeljebb álmodoznak a felkelők.

  • A NATO repülőgépei csapást mértek Kadhafi tripoli rezindenciájára, jelentette az al-Arabija.

  • Nem egy, hanem három Scud ballisztikus rakétát indítottak a Kadhafihoz hű erők Szirtéből - közölte a NATO szóvivője. A célpont Miszráta városa volt. A rakétáknak közismert pontatlanságuk miatt semmiféle befolyásuk nem lehetett a harcok menetére.

  • Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió értesülése szerint hétfőn kiszabadították házi őrizetéből Moammer el-Kadhafi líbiai vezető egyik fiát, Mohammedet; a Kadhafi fiú szökését a kormányellenes lázadók később megerősítették.
    Mohammed volt az elfogott három Kadhafi fiú egyike, akit házi őrizetbe vettek. A hozzá hű fegyveresek megrohanták az épületet, és az őrök legyűrése után magukkal vitték Mohammedet, akit előző nap fogtak el - közölte a tv-csatorna. A lázadók központjában, Bengáziban a felkelők szervezetének egyik magas rangú tisztségviselője később megerősítette a Kadhafi fiú szökését.

    Az al-Dzsazíra a Kadhafi fiú szökéséről szóló beszámoló után azt közölte, hogy találtak két holttestet, amelyek közül az egyik Hamisz Kadhafié (a líbiai vezető egy másik fiáé), a másik a Kadhafi-kormányzat titkosszolgálati főnökéé, Abdullah asz-Szenuszié lehet.

  • Miután a lázadók elfoglalták Tripolit, a Google egy felhasználó kérésére átnevezte a szimbolikussá vált főteret - írja a hvg.hu. A tér eddig Zöld tér névre hallgatott, most viszont visszakapta eredeti nevét, így már Mártír tér néven található meg a Google Mapsen.

  • Ahmed Omar Bani, a felkelők katonai szóvivője szerint a lázadók Tripoli 95 százalékát ellenőrzésük alatt tartják. "Egy-két nap múlva teljesen felszabadul", mondta a BBC-nek.

  • Az al-Dzsazíra úgy tudja, hogy a NATO egyik vadászgépe lelőtte a Szirtéből kilőtt Scud rakétát.

  • Mahmúd Dzsibril, a felkelők egyik vezetője arra utasította a líbiai rendőrséget és a biztonsági erőket, hogy térjenek vissza a munkájukhoz, és védjék meg a közterületeket. (BBC)

  • Amerikai tisztviselők szerint kilőttek egy Scud rakétát Kadhafi szülővárosából, Szirtéből. Arról nem tudni, hogy mi lehetett a célpont. (Reuters)