Hajtóvadászat Kadhafi után

2011.08.22. 17:00

Fontosabb részletek
  • Augusztus 21-én Tripoli 95 százaléka a felkelők kezére került, a központi tér visszakapta eredeti nevét (Mártírok tere).
  • Kadhafi életéről nagyon sok részlet kiderült, de a diktátort egyelőre nem találják.
  • Egyre többen ismerik el az Átmeneti Nemzeti Tanácsot. A magyar külügy is így tett augusztus 23-án.
  • A felkelők másfél milliárd dollárt kaptak a külföldön zárolt vagyonból, de ötmilliárdot szeretnének.
  • A súlyos harcok elől rengetegen menekülnek, egy tripoli kórházban kétszáz holttestet találtak.
  • Tripoliban humanitárius katasztrófa fenyeget, egyre kevesebb az élelmiszer, és a víz is fogytán.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orosz energiaipari vállalatok várhatóan nem folytathatják a munkát Líbiában, amennyiben a NATO által támogatott felkelők megdöntik Moammer Kadhafit, mondta Aram Segunts, az Orosz-líbiai Üzleti Tanács elnöke a Reutersnek. Szerinte a NATO megakadályozza majd a vállalatok visszatérését.

  • "Kadhafinak vége, most te következel, Bassár!" - skandálják a Szíria-szerte utcára vonuló tüntetők. A több ezer kormányellenes tiltakozó Bassár al-Aszad elnök tévébeszéde után vonult utcára, Aszad kijelentette, hogy a szíriai kormány nem bukik meg. (Guardian)

  • Heves tűzpárbaj alakult ki a felkelők és a Kadhafihoz hű csapatok között a Tunéziai határ közelében, jelentette az al-Arabíja.

  • A Lockerbie-merénylő szabadon engedéséért kampányoló aktivisták attól félnek, hogy Abdelbaszet al-Megrahi veszélyben lehet, mivel elfogása Kadhafihoz fűződő közeli kapcsolata miatt nagy trófea lenne a felkelőknek. A líbiai Megrahit két éve engedték szabadon Skóciában méltányossági alapon, azóta Líbiában élt. (Guardian)

  • Nem biztos, hogy Hágába küldik a Nemzetközi Büntetőbírósághoz Szaif al-Iszlám Kadhafit, a líbiai vezető előtérbe tolt fiát, akit egyik testvérével, Mohameddel együtt fogtak el a felkelők, mondta líbiai párizsi nagykövete. "Minden lehetséges. Az Átmeneti Nemzeti Tanács dolga, hogy ezt eldöntse" - mondta Manszúr Szaif al-Naszr. (Reuters)

    Az Átmeneti Nemzeti Tanács Elnöke Musztafa Abdel Dzslil sajtótájékoztatót tart Bengáziban
    Az Átmeneti Nemzeti Tanács Elnöke Musztafa Abdel Dzslil sajtótájékoztatót tart Bengáziban
  • Hugo Chávez venezuelai elnök ismét elítélte a felkelőket segítő NATO-erőket. Szerinte lerombolják Tripolit a bombáikkal, csak azért, mert olyan kedvük van. (al-Dzsazíra)

  • Nasszer, egy ellenzéki harcos Tadzsúrában azt mondta az al-Dzsazírának, hogy elszórt lövéseket hallani a térségben. Azt mondta, hogy vasárnap egy embert fejbe lőttek, harmincnyolcan pedig megsebesültek, amikor zsoldosokkal találkoztak.

  • Egyiptom és Kuvait is elismeri az Átmeneti Nemzeti Tanácsot Líbia hivatalos képviselőjeként. Algériában a líbiai felkelők zászlója leng a líbiai nagykövetség fölött. (AFP, Reuters)

  • A líbiai állami tévé adása megszakadt, a székházát már a felkelők ellenőrzik. (Reuters)

  • Tripoli több pontján is ellenőrző pontokat állítottak fel, ezek egy részét a felkelők, egy részét felfegyverzett helyiek ellenőrzik nagyjából 200 méterenként, jelentette Rana Dzsavad, a BBC News tudósítója Tripoliból. Az emberek attól tartanak, hogy nehogy vérfürdő legyen a városban, a harcoknak ugyanis még nincs vége.

  • Az Afrikai Unió rendkívüli ülést tart hétfőn este a líbiai helyzetről az etiópiai fővárosban. A szervezet szóvivője szerint párbeszédet akarnak kezdeményezni az összes féllel, hogy békés megoldásokat találjanak a helyzetre Líbiában. (AFP)

  • Dzsalíl azt mondta, hogy az Átmeneti Nemzeti Tanács további terveiről a korábban kiadott alkotmányos deklarációjukban lehet olvasni. Mint mondta, Kadhafi bukása után is folytatni fogja a munkát, és reméli, hogy a líbiai fiatalok valamint a forradalmárok felnőnek a feladathoz. Kadhafit élve akarják elfogni, hogy aztán bíróság elé állíthassák, egyben tisztességes tárgyalást ígért.

    Aggódik ugyanakkor, hogy egyes felkelő milíciák nehogy elragadtassák magukat, és törvényen kívül kezdjenek bosszúhadjáratba. Dzsalíl Tripoliba utazik, amint felszabadul a főváros. "A győzelem valódi pillanata az lesz, amikor Kadhafit elfogják" - zárta a sajtókonferenciát Dzsalíl, aki februárig Kadhafi igazságügyi minisztere volt, akkor ugyanakkor átállt a felkelőkhöz. (BBC)

  • "Nem jelenthetjük ki, hogy teljesen a felkelők kezében van az irányítás" - mondta Musztafa Abdul Dzsalíl, a felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsának vezetője Bengáziban tartott sajtótájékoztatóján. A Bab al-Azizija negyedet még nem ellenőrzik, és Kadhafiról sem tudnak, lehet Líbiában, de már akár másik országban is. (BBC)

  • A huszonkét tagú Arab Liga bejelentette, hogy maximálisan szolidarít a felkelők vezetésével. (BBC)

  • Bár az ellenállás alapvetően Kelet-Líbiában született meg és annak központja is ebben az országrészben, Bengáziban volt, abban, hogy végül megroppant Kadhafi ellenállása, a legnagyobb szerepe a nyugati szárnynak volt - írja a Los Angeles Times. Az ország nyugati felének ellenállása sokáig nem is volt a sajtó érdeklődésének középpontjában a Miszrátában zajló harcok árnyékában, pedig a tunéziai határ közelében lévő berber területekrő érkező front volt már éppen túl sok Kadhafinak, akinek erői ettől demoralizálódtak véglegesen. A teljes cikk itt olvasható angol nyelven.

  • Nincs hír arról, hogy a Líbiában élő magyar állampolgárok közül valaki bajba került volna vagy valamilyen segítségre szorulna - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a Külügyminisztérium. A tárca közölte azt is, hogy az Európai Unió képviseletét is ellátó tripoli magyar nagykövetség egyre nehezedő feltételek között, de folytatja munkáját.

    A magyar nagykövetséget - amely különmegállapodás alapján az Egyesült Államok és Kanada érdekképviseletét is ellátja - eddig nem érte támadás, de ha ez bekövetkezne, vagy biztonsága egyéb módon veszélybe kerülne, ez új helyzetet teremtene.

    Ha a háborús helyzet miatt elképzelhetetlenné válna a diplomáciai képviselet tevékenységének folytatása, akkor esetleg meg kell fontolni működésének beszüntetését. Mivel Magyarország az EU képviseletét Catherine Ashtonnak, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a felkérésére vállalta, az új helyzetben szoros konzultációt kellene folytatni az EU vezetőivel egy ilyen döntésről. (MTI)

  • Természetesen nem csak mi kezdtünk spekulálni arról, mi jöhet Kadhafi bukása utána Líbiában, ezzel van elfoglalva a világsajtó nagy része is.

    A Foreign Policy blogján megjelent legfrissebb poszt egyik fontos megállapítása, hogy a líbiai lázadók győzelme lehet az első az arab tavaszon, ahol nem a korábbi államapparátus egy részének átállásával (mint Tunéziában vagy Egyiptomban) hanem új erőknek köszönhetően dől meg a rendszer. A poszt szerint ezért, míg Egyiptomban és Tunéziában nagyon küzdelmes, hogy a demokratikus erők ténylegesen felülkerekedjenek a katonai és biztonsági apparátuson, Líbiában jó esély nyílik arra, hogy mindent újjáépítsenek, teljesen más alapon, mint a Kadhafi-rezsim.

  • A Telegraph tudósítója is hasonló tekintetekről számolt be - az emberek hitetlenkednek a főtéren látva, hogy a zöld zászlókat felégették. A téren szeptember elsejln ünnepelték volna a rezsim fennállásának 42. születésnapját a világ legnagyobb, százméteres Kadhafi-poszterével. Ez azonban úgy tűnik, már sosem történik meg.

  • Mi lesz most Líbiával?

    A nyugati világ abban reménykedik, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak nevezett, Kadhafi egykori igazságügyminisztere által vezetett szervezet képes lehet boldog demokráciába vezetni Líbiát. Ez azonban nem lesz egyszerű: a tanács maga is megosztott, és egyáltalán nem biztos, hogy a líbiaiak el is fogadják majd uralmukat. A legrosszabb forgatókönyv a polgárháború lenne.

  • Ebben a pillanatban nyugalom van a főtéren a Guardian tudósítója szerint - a tegnap még a zöld zászló után elevezett Zöld téren a lázadók piros-fekete-zöld zászlója leng.

    Tankokat nem látni, csak "szörnyű pusztítás" nyomait. A tudósító szerint szórványos összecsapások ugyan még zajlanak a városban, de azok inkább egy-egy lojalista csoport harcai a felkelőkkel, nem a kadhafisták összehangolt támadása.

    Az emberek pedig mintha másnaposan ébrednének fel egy nagyon hosszú álomból. A legtöbben nem igazán hiszik el, hogy Kadhafi uralma nincs többé.

  • Alain Juppe francia külügyminiszter szerint kezdeményezni fogják, hogy jövő héten nemzetközi találkozót tartsanak és közös cselekvési tervet dolgozzanak ki az új líbiai hatóságokkal. Nicolas Sarkozy pedig hamarosan felhívja telefonon Mahmúd Dzsibrilt, az Átmeneti Tanács vezetőjét.

    Az ankarai líbia nagykövetség előtt
    Az ankarai líbia nagykövetség előtt
  • A felkelők a BBC szerint ellenőrzési pontokat állítottak fel a város körül, és átkutatják az áthaladó autókat.

  • Kiégett épületek, harcok nyomai, civilek sehol - ezt látja a Telegraph tudósítója, aki Kadhafi főhadiszállása felé halad a lázadókkal, de még nagyjából egy órányi távolságra van onnan. A felkelők szerinte mindenféle járművet használnak, amit csak tudnak pick upoktól a családi autókig.

  • Az EU egyelőre fenntartja a bevezetett szankciókat Líbiával szemben, de szükség esetén gyorsan fel tudja oldani azokat - nyilatkozta Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai képviselője.

  • A világ fontosabb vezetői közül elsőként David Cameron tartott tájékoztatót a líbiai helyzetről. Elmondta, a rezsim összeomlóban van, Nagy-Britannia pedig addig részt fog venni a NATO-akciókban, ameddig ez szükséges.

    "Nem a mi forradalmunk volt, de büszkék lehetünk, hogy részt vettünk benne. Az arab tavasz egy lépéssel távolabb került az elnyomástól, egy lépéssel közelebb a szabadsághoz, a líbiai nép pedig közelebb ahhoz, hogy maguk döntsenek a jövőről" - mondta Cameron. Szerinte Kadhafinak bíróság elé kellene állnia bűneiért, de erről nem ő akar dönteni, döntsék el inkább a líbiaiak.

  • A Telegraph tudósítója egy lázadó csoporttal van, akiket a mesterlövészek tartanak vissza egyelőre attól, hogy megtámadják Kadhafi rezidenciáját. A lázadóknál rakétavetők is vannak, de egyelőre próbálnak olyan pozícióba kerülni, hogy fel is tudják használni azokat.

  • Kezdenek felgyorsulni az események, mindkét oldalon egyre többen szállnak be a harcba. A Reuters szerint Kadhafi tankjai közelednek a kikötőhöz és a vezető főhadiszállásához. Kadhafi egyik fia, Khamisz az általa vezetett elitbirgád élén is ellentámadásra készül a városközpontban.

    Közben a lázadók egyik vezetője arról beszélt, sokan haltak meg közülük a városért vívott harcban, de közelednek Kadhafi rezidenciája felé.

  • Luis Moreno-Ocampo, a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze az Associated Pressnek azt mondta, hamarosan kapcsolatba lép a lázadókkal, akik elfogták Szaif al-Iszlám Kadhafit, hogy adják át neki.

  • A szír ellenzék hangulatát is feldobta a líbiaiak sikere. "A szír baktériumok üdvözlik a líbiai patkányokat" - írták közleményükben, utalva arra, hogyan nevezik őket saját vezetőik a két országban. A felkelők azt üzenték Bassár el-Aszad elnöknek, figyelje a híreket, mert ő következik.

  • Ha nem mindig egyértelmű, mi is történik Tripoliban, az azért lehet, mert az általunk követett források tudósítói sem mindig látják át teljesen, mi a helyzet. Sőt, vannak, akik a szállodájukból sem jutnak ki.

    Több tudósító is arról ír, nem tudnak kimenni a Rixos hotelből, ahol az elmúlt hónapokban laktak, mert olyan heves harcok zajlanak a környékén, és mesterlövések is fenyegetnek.

    A SkyNews tudósítója a Twitteren azt írta, mindannyiuk számítógépeit feltörték és megtalálták emailjeiket is, kinyomtatva.