Hajtóvadászat Kadhafi után

2011.08.24. 18:10

Fontosabb részletek
  • Augusztus 21-én Tripoli 95 százaléka a felkelők kezére került, a központi tér visszakapta eredeti nevét (Mártírok tere).
  • Kadhafi életéről nagyon sok részlet kiderült, de a diktátort egyelőre nem találják.
  • Egyre többen ismerik el az Átmeneti Nemzeti Tanácsot. A magyar külügy is így tett augusztus 23-án.
  • A felkelők másfél milliárd dollárt kaptak a külföldön zárolt vagyonból, de ötmilliárdot szeretnének.
  • A súlyos harcok elől rengetegen menekülnek, egy tripoli kórházban kétszáz holttestet találtak.
  • Tripoliban humanitárius katasztrófa fenyeget, egyre kevesebb az élelmiszer, és a víz is fogytán.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kadhafi egy volt közeli munkatársa, aki néhány napja állt át a felkelőkhöz, most bátran gúnyolja egykori főnökét. Abdel Szalam Dzsallud most azt mondta, hogy szerinte Kadhafi most még Tripoliban van, de ahogy megszűnik az utak ellenőrzése, megpróbál majd elszökni, talán női ruhában. Úgy véli, hogy Csádba vagy Algériába akarhat átjutni.

  • A Rixos hotelben rekedt CNN-es Matthew Chance twitterén azt írta: "Vége a krízisnek. Minden újságíró kiszabadult." 35 külföldi újságíró esett csapdába a szállodában. amely körül harcok zajlanak, a tetején pedig mesterlövészek vannak, akik mindenkire lőnek, a tudósítók ezért nem tudtak kimenni onnan. Az újságírók szabadon engedését tárgyalások előzték meg a Kadhafihoz hű fegyveresekkel. Matthew Chance szerint ebben a Nemzetközio Vöröskereszt is közreműködött. A kiszabadult újságírók a felkelők állásai felé menekültek.

  • A felkelők szerdán tovább törtek előre Kadhafi szülővárosa, Sirte felé. A vérontás elkerülésére a tengerparti város vezetése tárgyalásokat kezdett. Közölték: egy kis időre van szükség, hogy a város békés átadását megszervezzék.


    Sirte, Kadhafi szülővárosa nagyobb térképen

  • A felkelők amnesztiát ajánlottak fel annak, aki Kadhafi környezetéből elfogja vagy megöli a líbiai vezetőt. Emellett egy bengazi üzletember közel 1 millió eurós díjat ajánlott fel Kadhafi nyomravezetőjének, jelentette be Mustafa Abdel Dzsalil az Átmeneti Nemzeti Tanács vezetője.

  • A felkelők még minidg nem tartják teljesen ellenőrzésük alatt azt a hatalmas területet, ahol Kadhafi erődítménye található. A BBC jelentése szerint Kadhafi erőinek kemény magja továbbra is az erődítményben van és elszántan védekezik, kész az utolsó töltényig harcolni.

  • London hamarosan felszabadítja azokat a korábban befagyasztott pénzeket, amelyeket az ország újjáépítésére lehet fordítani, jelentette be William Hague külügyminiszter.

  • A lázadók egyik képviselője a Reutersnek azt mondta, a város déli részén zajlanak a harcok, mert úgy tudják, ott rejtőzik Kadhafi.

  • Megmaradnak Kadhafiék olaj- és gázszerződései

    A líbiai felkelők kormánya tiszteletben tartja a Moamer Kadhafi idejében kötött valamennyi olaj- és gázszerződést, köztük azokat is, amelyek kínai cégekkel jöttek létre - jelentette be Ahmed Dzsehani, a kormány helyreállítási munkákkal megbízott képviselője.

  • A líbiai katonai műveletek megindításával Franciaország lemosta magáról annak szégyenét, hogy korábban, a "reálpolitika" jegyében nagy pompával fogadták Párizsban Moammer Kadhafit - írta szerdai kommentárjában a Libération című francia lap.

    A párizsi újság szerint valójában most kezdődik csak Líbiában az igazi, segítséget jelentő nemzetközi szerepvállalás, amikor megváltozik a beavatkozás jellege: a harcok után a békét is meg kell nyerni, "olyan államot kell teremteni, amely kiérdemli ezt a nevet". (MTI)

  • Az európai kormányzati és konszernszékhelyeken ma senki sem igazán akar Kadhafira emlékezni, Ausztriában sem - írta szerdai vezérikkében az osztrák Die Presse.

    A szerző szerint a gazdasági kapcsolatok és mindenekelőtt a kőolaj a fő oka annak, hogy a hivatalos Ausztria hirtelen felfedezte a győzelem előtt álló felkelők iránti rokonszenvét és annak is, hogy osztrák cégeknek olyan sokáig közös dolgai voltak a Kadhafi-rezsimmel. Aligha talál ellenzésre, aki ezt erkölcstelennek tartja. Ugyanakkor ha Ausztria csak azokkal az országokkal tartana fenn gazdasági kapcsolatokat, amelyek elkötelezik magukat a nyugati értékek mellett, akkor az országban egy csapásra több százezer ember válna munkanélkülivé.

    Ausztria - áll a cikkben - minden adandó alkalommal erkölcsi magaslatról ítélkezik az amerikaiakról, akik osztrák felfogás szerint csak akkor lépnek közbe, ha kőolajforrásokról van szó. Ezen a nézeten az a körülmény sem változtat, hogy az Egyesült Államok egyetlen olajkoncessziót sem igényelt magának Irakban.
    "Ha kőolajkészletek biztosításáról van szó, éppenséggel mindenki gyorsan amerikaivá változik. Ez nem utolsósorban érvényes a semleges osztrákokra is, akik magukat minden alantas ösztöntől mentesnek látják, de rendszeresen felháborodnak, ha az üzemanyag literjének ára 1,5 euró fölé emelkedik" - állt a Die Presse kommentárjában. (MTI)

  • A Reuters jelentése szerint heves harcok zajlanak a Rixos hotel körül.

  • 35 külföldi újságíró nem tud kiszabadulni már ötödik napja a Rixos hotelből Tripoliban. A szálloda körül harcok zajlanak, a tetején pedig mesterlövészek vannak, akik mindenkire lőnek, a tudósítók ezért nem tudnak kimenni onnan. A harcok néha olyan erősek, hogy a szálloda pincéjébe menekülnek.

    A víz és az élelem már kezd elfogyni, a telefon szateliteket pedig már szétlőtték, így nem is nagyon adnak már le tudósításokat. Attól tartanak, hogy a szálloda tetején lévő fegyveresek bármikor ellenük fordulhatnak.

    Az állapotokról a BBC a szállodában lévő tudósítója számolt be, aki azt mondta: "Csapdába esett újságírókról tudok mesélni. Csakhogy az igazi történet nem itt zajlik, hanem kinn az utcán. De mi azt nem tudjuk közvetíteni."

  • Kadhafi főhadiszállásának elfoglalása inkább volt kaotikus és bizonytalan jelenet, mint katartikus történelmi pillanat - írja a Guardian tudósítója. Az emberek rohantak, izgatottak és idegesek voltak, mert egyáltalán nem volt biztos, hogy Kadhafi erői nincsenek már ott. Az egyik pillanatban lövések hallatszottak, mire a lázadók egy 800 méterre lévő épület felé kezdtek lőni. Közben ünneplés is volt, de nehéz volt átlátni a helyzetet, írja a tudósító.

    000 Nic603612
  • Megdőlhet Kadhafi rendszere, fellelkesülhetnek ettől a szír tüntetők, jöhet ENSZ-delegáció vagy ENSZ.határozat, a brutális ügymenet ettől még semmit sem változik Szíriában: csak az elmúlt 24 órában 18 embert öltek meg a biztonsági erők ellenzéki aktivisták szerint.

  • Az al-Dzsazíra felvételei szerint az elfoglalt rezidencia belsejében lévő felkelők kadhafi szobrának fejét emelték a magasba, aztán a földön rugdosták.

    000 Nic603614

  • A BBC tripoli tudósítója szerint könnyen lehet, hogy a megmaradt Kadhafi-párti ellenállás tagjai már nem is kapnak parancsokat senkitől, egyszerűen saját érdekükben harcolnak, mert félnek, hogy a lázadók megölik őket.

  • A felkelők előrehaladásában döntő szerepet játszottak a NATO-bombázások, ezek funkciója azonban az utcai harcokban értelemszerűen átalakult. Jogi és gyakorlati okokból egyaránt, valamint azért, hogy elkerüljék a látszatot, hogy válogatás nélkül bombázzák az épületeket, a belváros felé nem irányulnak akciók - írja a New York Times. A bombázások a külvárosra koncentrálódnak, főleg a menekülni próbáló kormányerők ellen, ahol a civil áldozatok kockázata is kisebb.

  • Sky News, Sky News - skandálják a felkelők Alex Crawford tripoli riportja közben.

  • A győzelemről vagy halálról szóló üzenet után kadhafi hajnalban megint a néphez szólt egy hangfelvétel szerint.

    Az ezredes ebben arra szólít fel minden líbiait, hogy tisztítsák meg a várost. Szerinte minden törzsnek, minden férfinak és nőnek a fővárosba kell most jönnie, hogy megvédjék azt.

    Azt állította, inkognitóban körülnézett a városban, anélkül, hogy észrevették volna, és úgy érezte, Tripoli "nincs veszélyben".

  • Hajnalban robbanásokat lehetett hallani Tripoliban, miután egy NATO-gép szállt át a város felett, jelentette az AFP.

  • Az Átmeneti Nemzeti Tanács szerint eddig a fővárosban vívott harcokban négyszáz felkelő halt meg és több mint kétezren sérültek meg.

  • Kadhafi azt állította, taktikai lépés volt a rezidenciájául szolgáló Báb el-Azizíja épületegyüttes elhagyása.

    Az al-Rai televízió szerdán közölte, hogy hamarosan közzéteszi teljes terjedelmében Kadhafi nyilatkozatát, amelyből egyelőre csak részleteket ismertetett. Kadhafi azt ígérte, hogy a hozzá hű erők "a győzelemig vagy a halálig, de ellenállnak az agressziónak".

    Kadhafi hollétéről továbbra semmit nem tudni, a nyilatkozatból az sem derült ki, hogy mikor hagyta el Báb el-Azizíját. (MTI)

  • Az al-Dzsazíra amerikai hírszerzőkre hivatkozva állítja a Kadhafihoz hű erők ellenőrzése alatt jelentős mennyiségű fegyver lehet. Ismereteik szerint mintegy 30 ezer vállról indítható rakétát, több tonna mustárgázt és nukleáris töltetet raktároztak el. Félő, hogy Kadhafi végső esetben használni fogja ezeket, vagy az Al-Kaida kezére kerülhetnek a fegyverek.

  • A felkelők Kadhafi rezidenciáján mindent öszetörnek, ami a diktátorra emlékezteti őket. Képeket dobálnak ki az ablakokon, megrongálták az épületet és az annak udvarán található emlékművet is. Sok fegyvert zsákmányoltak. A BBC közel-keleti irodájának vezetője, Paul Danahar arról számolt be, hogy fosztogatnak is, festményeket, ékszereket, kristályvázákat és más értékeket visznek el.

  • Az egyik felkelő szerint két napon belül átköltöztetik a főhadiszállásukat Bengáziból Tripoliba. (al-Dzsazíra)

  • Mahmúd Dzsibril, a felkelők egyik vezetője azt mondta, hogy szerdán csúcstalálkozót tartanak Líbiáról Katarban. A találkozón az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Törökország, Németország, Katar és az Egyesült Arab Emírségek vesz részt, segélyekről és kölcsönökről dönthetnek. (Reuters)

  • A BBC egyik helyszíni tudósítója szerint Kadhafi erői támadásba lendültek, amint leszállt az este, három golyó éppencsak a feje felett süvített el.

  • Egy líbiai felkelő azt mondta a BBC helyszíni tudósítójának, hogy a Bab al-Azizija komplexumo látható részét már a felkelők uralják, ugyanakkor a földalatti járatrendszerben már nem ilyen biztos.

  • Nem találták meg Moammer el-Kadhafit a kedden elfoglalt rezidencián - közölte a felkelők szóvivője. "A Báb el-Azizíja épületegyüttes teljesen az ellenőrzésünk alá került, Kadhafi ezredes és a fiai nincsenek ott. Senki sem tudja, hogy hol vannak" - mondta egy Bengáziban tartott tájékoztatón Ahmed Omár Bani ezredes.