Hajtóvadászat Kadhafi után

2011.08.25. 15:54

Fontosabb részletek
  • Augusztus 21-én Tripoli 95 százaléka a felkelők kezére került, a központi tér visszakapta eredeti nevét (Mártírok tere).
  • Kadhafi életéről nagyon sok részlet kiderült, de a diktátort egyelőre nem találják.
  • Egyre többen ismerik el az Átmeneti Nemzeti Tanácsot. A magyar külügy is így tett augusztus 23-án.
  • A felkelők másfél milliárd dollárt kaptak a külföldön zárolt vagyonból, de ötmilliárdot szeretnének.
  • A súlyos harcok elől rengetegen menekülnek, egy tripoli kórházban kétszáz holttestet találtak.
  • Tripoliban humanitárius katasztrófa fenyeget, egyre kevesebb az élelmiszer, és a víz is fogytán.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A BBC tudósítójának beszámolója szerint Tripoli lakói igyekeznek kitapasztalni, mely utcák biztonságosak, és melyeket jobb elkerülni a Kadhafihoz hű erők orvlövészei miatt.

    A felkelők kezére jutott utcák népesek, de a keskeny sikátorok teljesen elhagyatottak, számolt be Rana Jawad.

    A Reuters tudósítója az egyik összecsapás helyszínén 30 golyóktól szaggatott holttestet számolt össze.

  • A fegyverraktárak megnyitásával mostanra gyakorlatilag csak annak a líbiai civilnek nincs fegyvere, amelyik határozott pacifista nézeteket vall. A BBC tudósítója elképzelhetetlennek tartja, hogy az utcára került kézifegyvereket akár évek alatt is képesek legyenek begyűjteni.

  • William Hague brit külügyminiszter szerint Moammer Kadhafi hatalma véget ért Líbiában, de még mindig fennáll a veszélye annak, hogy a helyi erők tovább folytatják a harcokat.

    Hague a brit nemzetbiztonsági tanács csütörtöki ülését elnökölte, amelyen a kormány miniszterei megvitatták a líbiai helyzetet és a humanitárius segítségnyújtás lehetőségeit, így egyebek mellett a helyiek ivóvízzel való ellátásának biztosítását. A tanács tagjai immár a negyedik egymást követő napon egyeztettek a legfrissebb líbiai fejleményekről. A tárcavezető a tanácskozást követően úgy nyilatkozott, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok azt szorgalmazza, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa hozzon határozatot a korábban befagyasztott összes líbiai vagyonelem rendelkezésre bocsátásáról az ország újjáépítéséhez. Hozzátette azonban, hogy még "tárgyalásokra van szükség" ahhoz, hogy Oroszország és Kína is beleegyezését adja egy ilyen döntéshez.

    A kormány egy szóvivője elmondta, David Cameron miniszterelnök, aki jelenleg szabadságát tölti Cornwallban, csütörtök délelőtt tárgyalt Jacob Zuma dél-afrikai elnökkel a líbiai helyzetről. "Egyetértettek abban, hogy kiváló lehetőség kínálkozik a békés, demokratikus átmenetre, és arról egyeztettek, hogy a nemzetközi közösség miként segíthetné ezt a folyamatot" - fogalmazott. Hozzátette: a kormányfő üdvözölte, hogy Dél-Afrika 500 millió dollár korábban befagyasztott líbiai vagyonelemet bocsátott rendelkezésre.

  • Az Arab Liga a líbiai nép legitim képviselőjének ismerte el a Kadhafi-ellenes felkelők alakította Átmeneti Nemzeti Tanácsot. "Elérkezett az ideje annak, hogy Líbia újból elfoglalja jogos helyét az Arab Ligában. Az Átmeneti Nemzeti Tanács lesz Líbia legitim képviselője" – jelentette ki Nabil Elarabi, a szervezet elnöke. (MTI)

  • Kadhafi hívei és a felkelők is több száz embert tartanak fogva, számolt be a Vörös kereszt. A BBC által idézett szervezet szerint a viszonyok zavarosak, nem lehet tudni, ki tartja fogva őket. A Vörös kereszt felhívta minden fél figyelmét a hadviselés szabályainak betartására.

  • A NATO is besegít Líbiában az arab ország vezetője, Moammer Kadhafi ezredes utáni kutatásba - közölte csütörtökön a brit védelmi miniszter a Sky News tv-csatornán.

    Liam Fox elmondta, a katonai szövetség hírszerzéssel és felderítőeszközökkel segít a líbiai felkelőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) Kadhafinak és "a rezsim megmaradt tagjainak" felkutatásában.

    A brit védelmi miniszter hozzátette, a NATO elsősorban légi felderítéssel segít. Arra a kérdésre, hogy különleges alakulatokat is bevetnek-e Líbiában, például a brit hadsereg különlegesen kiképzett elitalakulatát, az SAS kommandót, a miniszter azt felelte: "Jelenleg nem közölhetünk semmit a különleges erőkről".

    A The Daily Telegraph című londoni napilap azt írta, az SAS "kulcsszerepet játszott" a líbiai főváros, Tripoli bevételét célzó hadműveletek összehangolásában. Az újság azt is tudni véli, hogy az elitegység azt a parancsot kapta, hogy próbálja felkutatni Kadhafit.
    A líbiai vezető eltűnt tripoli rezidenciájából, amelyet kedden elfoglaltak a felkelők. Az ÁNT átszámítva 1,6 millió dollár vérdíjat tűzött ki Kadhafi fejére.

    (MTI)

  • Tripoliban vészesen csökken az élelmiszerkészlet és akadozik az áramellátás, számolt be a BBC tudósítója, aki szerint krízishez vezethet, ha a helyzet nem változik.

  • Jobb, ha mindenki otthon marad, mert Tripoliban orvlövészek tevékenykednek, számolt be az aktuális helyzetről az al-Jazeerának egy helyi lakos. "A város nem biztonságos, még akkor sem, ha a mi kezünkön van."

  • Ötmilliárd dollár felszabadítását kérik az arab és a nyugati szövetségesektől a líbiai felkelők. Az Átmeneti Nemzeti Tanács képviselői a dohai nemzetközi értekezleten jelentették be igényüket.

    Az ÁNT emírségi "nagykövete", Aref an-Naid szerint az összeget az iszlám böjti időszak, a ramadán végéig kell összegyűjteni a Kadhafi-rezsim külföldön befagyasztott javaiból. A pénzből fedeznék egyebek mellett az ország háborús újjáépítését, a sebesültek ellátását, a bérek kifizetését és a lakosság lefegyverzését. (MTI)

  • Több afrikai ország Líbia legitim képviselőjének ismerte el a líbiai felkelők politikai szervét, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT). Etiópia, Burkina Faso és Csád szerdán állt át az ÁNT oldalára. Az Afrikai Unió péntekre hívta össze a békefenntartó műveletekkel foglalkozó testületének, a Béke és Biztonsági Tanácsnak az államfői értekezletét Addisz-Abebába, hogy áttekintse a líbiai helyzetet. (MTI)

  • 000 Nic603790
  • A 32 éves Matthew VanDyke szerdán telefonált Baltimore-ban élő édesanyjának. Elmondása szerint a líbiai fővárosban, az abu szalimi börtönben egy magáncellában raboskodott mindeddig, s rabtársai segítettek megszökni neki.

  • Nincs egyetértés az ENSZ-ülésen arról, hogy az Átmeneti Nemzeti Tanács rendelkezésére bocsássák-e a diktátor zárolt vagyonát. Dél-Afrika képviselője elfogadja, hogy humanitárius segélyre szükség van, de garanciát szeretne arról, hogy a tanács bírja a líbiai nép felhatalmazását. (BBC)

  • A Reuters jelentése szerint a felkelők Kadhafi egyik fia, Szádi után kutatnak, aki állítólag a tripoli Corinthia szálodában bujkál. A hotel közelében tűzharc volt, és füstfelhő látható.

  • A BBC-nek nyilatkozó elemző azt mondja, hogy a déli sivatagi határok felé is menekülhet a diktátor, de ennél valószínűbb, hogy Szirtében van. Szülővárosából Kadhafi szinte második fővárost hozott létre saját infrastruktúrával, parlamenttel, tévéadókkal.

  • A Kadhafi-párti al-Uruba tévé ismét egy hatperces hangüzenetet sugárzott Kadhafitól, amelyben az ezredes arra szólítja fel követőit, hogy tisztítsák meg Tripolit az "árulóktól". Eközben a lázadók elismerték, hogy a diktátor elfogásáig nem mondhatják magukénak Líbiát. A nyugati országrészben nem annyira kedvező a helyzet, mint a fővárosnál, egyelőre nem sikerült megközelíteni Kadhafi szülővárosát, Szirtét. (BBC)

  • A Bengaziba delegált olasz konzulnak sikerült beszélnie az egyik elrabolt újságíróval. Mind a négyen jól vannak, és sötétedés után kaptak enni és inni is.

  • Az elrabolt olasz újságírókat a Guardian szerint egy házban tartják fogva, ismeretlen helyen; a BBC szerint viszont egy lakásban Tripoliban. Ketten a Corriera della Sera tudósítói, közülük az egyik nő. A másik két elrabolt olasz újságíró a La Stampa illetve az Avvenire munkatársai.

  • Szerdán a Zavija és Tripoli közti úton erlaboltak négy olasz újságírót. Líbiai sofőrüket megölték. Az elkövetők Kadhafihoz hű fegyveresek voltak. Az egyik újságíró telefonálhatott és azt mondta, hogy mindannyian egészségesek.

    Az emberrablók esetleges követeléseiről semmit sem hoztak nyilvánosságra.

  • Az USA védelmi minisztériuma azt állítja, hogy "biztosították" már azt a tíz tonna mustárgázt - vegyi fegyvert - amely Kadhafi birtokában volt. Több részletet erről nem közöltek.

  • Ugyan a főváros már napok óta jórészt a felkelők kezében van, egyes területeken tovább tart a harc. A város központjában lévő kórházba az al-Dzsazíra szerint negyedóránként visznek be új sebesültet.

  • Zavija városában elraboltak négy olasz újságírót. Még nem világos hogy kik és miért.

  • Burkina Faso egy afrikai ország, amely sok támogatást kapott Kadhafitól. Az ottani kormány szerda este elismerte a felkelők kormányát, ugyanakkor azt is bejelentették, ha Kadhafi menedéket kérne, akkor befogadnák.

  • 8-10 kocsi járja konvojban a várost, lógnak ki belőlük az emberek meg a líbiai zászlók, meg egy-két katari is - jelentette munkatársunk a magyar fővárosból. A konvojt a Petőfi hídról a Móricz Zsigmond körtér felé látta elhajtani fél nyolc körül.

  • Mahmúd Dzsibril, Líbia ideiglenes miniszterelnöke köszönetet mondott a lázadókat katonailag segítő külföldi hatalmaknak. "Teljesítette a líbiaiaknak tett ígéretét" - mondta Nicolas Sarkozy francia elnöknek.

  • Szeptember elsején nagy nemzetközi konferenciát tartanak Párizsban Líbia jövőjéről, állapodott meg Nicloas Sarkozy francia elnök és David Cameron brit miniszterelnök. A megbeszélésen líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács vezetői elnökölnek majd.

  • A líbiai fővárosban szerda este megalakul a "Legfelsőbb Biztonsági Tanács", ami a felkelők kezére jutott Tripoli rendjét ellenőrzi majd. A külföldi politikusok az elmúlt napokban sokat aggodalmaskodtak, hogy ne legyenek se fosztogatások se vérbosszúk a városban. Az új szervezetet vezetésében katonák és civilek is lesznek.

  • Szombaton rendkívüli találkozót tart az Arab Liga, hogy megvitassák a szíriai vérontást. A szír kormány továbbra is brutálisan lép fel a tüntetőkkel szemben, sokakat megöltek. Ugyanakkor az már kiszivárgott, hogy nem kezdeményeznek majd külföldi beavatkozást.