Milliókat vert el luxusbútorra a szír first lady

2012.07.15. 10:25 Módosítva: 2012.07.15. 11:44
A polgárháború sújtotta Szíriában a véres harcok lassan már a fővárost, Damaszkuszt is elérik, ez azonban nem zavarja Bassár al-Aszad elnök feleségét, aki egy exkluzív londoni lakberendezési szalonból hozatott magának új bútorokat a tengerparti palotájába, 270 ezer font értékben, írja a Daily Mail.

A 36 éves, londoni születésű nőt nem véletlenül hívja a Vogue magazin a sivatag rózsájának és a Közel-Kelet Diana hercegnőjének: a WikiLeaks birtokába jutott, online vásárlásokat igazoló mailek szerint 11 ezer fontért új szőnyeget, 10 ezer fontért étkezőasztalt, 20 ezer fontért tizenegy díványt, 8800 fontért pedig öt csillárt hozatott a londoni DN Designból a Damaszkusztól 320 kilométerre fekvő kikötővárosban, Lakatiában lévő palotájába. A sivatagi forróságtól védett rezidenciát eddig még nem sokan látták, de az emailek tanulsága szerint az új bútorok a hatalmas földszinti fogadócsarnokban kapnak helyet

A szír first lady, ak iszemélyesen felügyeli a palotája újradizájnolását, összesen 270 ezer font értékben vett luxusbútorokat az alatt az idő alatt, amíg 16 ezer embert, köztük nőket és gyerekeket lőttek le a kormányhű erők és a felkelő csapatok között kirobbant, egyre súlyosabb harcokban.

A nemzetközi helyzet fokozódik

A legutóbbi hírek szerint az összecsapások már Damaszkusz körül tombolnak, noha a város korábban az Aszad-rezsim központjának számított. A szír hadsereg tábornokai közül többen is Törökországba emigráltak, egyikük arról számolt be, hogy a kormányerők „mentálisan és fizikailag is megsemmisültek” a gyakorlatban. A múlt pénteken lelőtt török vadászgép miatti politikai konfliktus sem kedvez a kormányerőknek. Bár Törökország tagadja, hogy katonai konfliktusra készülne, mindkét ország csapatokat vezényelt a közös határvidékekre.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár katonai beavatkozást javasolt és egy egységkormány létrehozását sürgeti, Oroszország Kínával karöltve azonban megvétózta a Biztonsági Tanácsának terveit, és folytatták a még korábban megkezdett fegyverszállítmányok eljuttatását a szír kormányerőknek. Elemzők szerint az egységkormány létrehozása és Aszad elnök kizárása nem megoldás: nem tudni, ki venné át a hatalmat Szíriában, hiszen az ellenzék megosztott és a választások lebonyolításának módja sem világos. Az sem eldöntött kérdés, hogy szükséges lesz-e ENSZ-békefenntartókra az országban. Ha szükség lenne rájuk, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok valószínűleg nem szívesen venne részt egy ilyen misszióban az afganisztáni és iraki elkötelezettségeik miatt.

Az Annan-tervnek azonban valószínűleg maguk a harcoló felek a legnagyobb ellenzői, hiszen mind a felkelők, mind az Aszad-rezsim hisz az elérhető végső és teljes győzelemben. Az ellenzék kitart álláspontja mellett, mely szerint a jelenlegi kormány egyetlen tagja sem vehet részt az új hatalom kiépítésében, míg Aszad elnök éppen pénteken jelentette be, hogy minden terroristát el fognak pusztítani az országban, egyúttal a külföldről érkező segítséget is elutasította.  • Hírek
  • Hírek