Szíria tagadja a vegyifegyveres támadást

2013.04.27. 23:44

Amerikai és brit állítások szerint Szíria vegyi fegyvert vetett be a lázadók ellen, de Omrán ez-Zohbi szíriai tájékoztatási miniszter szombaton azt állította, hogy mindez hazugság. Egy szombat délutáni ellenzéki közlemény ugyanakkor azt állította, hogy a rezsim az elmúlt napokban is használt mérgező gázt Damaszkusz körzetében.

Az RT orosz televíziónak adott nyilatkozatában a tájékoztatási miniszter utalt arra a washingtoni bejelentésre, amely szerint az amerikai hírszerzés úgy tudja, Bassár el-Aszad elnök rezsimje kisebb mennyiségben szaringázt vetett be az ellene harcoló lázadókkal szemben. David Cameron brit miniszterelnök úgy nyilatkozott: korlátozott, de egyre nagyobb számú bizonyíték vall arra, hogy Szíriában vegyi fegyvereket használtak. A szíriai tájékoztatási miniszter szerint ez szégyentelen hazugság; leszögezte, hogy Szíria sosem fog vegyi fegyvert használni, és nemcsak a nemzetközi korlátozások miatt, hanem humanitárius és erkölcsi okokból sem.

A miniszter arról beszélt, hogy az ENSZ-en belüli, Bassár el-Aszad elleni lobbi a vegyi fegyverektől való félelmet használja fel politikai és gazdasági nyomásgyakorlásra a szíriai kormánnyal szemben. Omrán ez-Zohbi azzal vádolta a nyugati hatalmakat, hogy Szíriában is meg akarják valósítani az iraki forgatókönyvet. Ezzel arra célzott, hogy az USA és szövetségesei a vegyi fegyverek birtoklására hivatkozva döntötték meg Szaddám Huszein hatalmát.

ENSZ-vizsgálatot sürgetnek

A szíriai ellenzék szombat délután közleményt adott ki. Ebben az áll, hogy a rezsim a héten is használt vegyi fegyvereket. A közlemény szerint a Damaszkusz melletti Darajában csütörtökön és pénteken mérgező gázt tartalmazó lövedékek csapódtak be; a nyomukban széles gázfelhő keletkezett, amely súlyos légzési nehézségeket, heveny allergiát és hányási rohamokat idézett elő 42 embernél. A közlemény szerint ez azt mutatja, hogy a rezsim kitart amellett, hogy vegyi fegyvereket használjon falvak és városok ellen. Az ellenzék nemzetközi vizsgálatot sürgetett.

A tájékoztatási miniszter egy nappal korábban közölte, hogy ha szükséges, orosz szakértőknek fogják felajánlani a helyszíni vizsgálat lehetőségét. A kairói székhelyű szíriai ellenzéki koalíció szombaton elutasította ezt az ötletet. Közleményükben leszögezték, hogy Oroszország nem semleges szerepelője a konfliktusnak, mivel korábban már fegyverekkel látta el Damaszkuszt, ezen kívül Bassár el-Aszad hű támogatója. A szíriai ellenzéki koalíció szerint az említett ellenőrzési feladatot csak az ENSZ láthatja el hitelesen.  • Hírek
  • Hírek