Olivér
4 °C
8 °C

Szíria tagadja a vegyifegyveres támadást

2013.04.27. 23:44

Amerikai és brit állítások szerint Szíria vegyi fegyvert vetett be a lázadók ellen, de Omrán ez-Zohbi szíriai tájékoztatási miniszter szombaton azt állította, hogy mindez hazugság. Egy szombat délutáni ellenzéki közlemény ugyanakkor azt állította, hogy a rezsim az elmúlt napokban is használt mérgező gázt Damaszkusz körzetében.

Az RT orosz televíziónak adott nyilatkozatában a tájékoztatási miniszter utalt arra a washingtoni bejelentésre, amely szerint az amerikai hírszerzés úgy tudja, Bassár el-Aszad elnök rezsimje kisebb mennyiségben szaringázt vetett be az ellene harcoló lázadókkal szemben. David Cameron brit miniszterelnök úgy nyilatkozott: korlátozott, de egyre nagyobb számú bizonyíték vall arra, hogy Szíriában vegyi fegyvereket használtak. A szíriai tájékoztatási miniszter szerint ez szégyentelen hazugság; leszögezte, hogy Szíria sosem fog vegyi fegyvert használni, és nemcsak a nemzetközi korlátozások miatt, hanem humanitárius és erkölcsi okokból sem.

A miniszter arról beszélt, hogy az ENSZ-en belüli, Bassár el-Aszad elleni lobbi a vegyi fegyverektől való félelmet használja fel politikai és gazdasági nyomásgyakorlásra a szíriai kormánnyal szemben. Omrán ez-Zohbi azzal vádolta a nyugati hatalmakat, hogy Szíriában is meg akarják valósítani az iraki forgatókönyvet. Ezzel arra célzott, hogy az USA és szövetségesei a vegyi fegyverek birtoklására hivatkozva döntötték meg Szaddám Huszein hatalmát.

ENSZ-vizsgálatot sürgetnek

A szíriai ellenzék szombat délután közleményt adott ki. Ebben az áll, hogy a rezsim a héten is használt vegyi fegyvereket. A közlemény szerint a Damaszkusz melletti Darajában csütörtökön és pénteken mérgező gázt tartalmazó lövedékek csapódtak be; a nyomukban széles gázfelhő keletkezett, amely súlyos légzési nehézségeket, heveny allergiát és hányási rohamokat idézett elő 42 embernél. A közlemény szerint ez azt mutatja, hogy a rezsim kitart amellett, hogy vegyi fegyvereket használjon falvak és városok ellen. Az ellenzék nemzetközi vizsgálatot sürgetett.

A tájékoztatási miniszter egy nappal korábban közölte, hogy ha szükséges, orosz szakértőknek fogják felajánlani a helyszíni vizsgálat lehetőségét. A kairói székhelyű szíriai ellenzéki koalíció szombaton elutasította ezt az ötletet. Közleményükben leszögezték, hogy Oroszország nem semleges szerepelője a konfliktusnak, mivel korábban már fegyverekkel látta el Damaszkuszt, ezen kívül Bassár el-Aszad hű támogatója. A szíriai ellenzéki koalíció szerint az említett ellenőrzési feladatot csak az ENSZ láthatja el hitelesen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?