Ez a poszt a következő Percről percre része:

Székelyföld beintett Bukarestnek

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A román lap weboldalán a vezető anyag egy volt miniszter 200 km/órás gyorshajtásáról szól. Van percről-percre tudósításuk is, melynek címe szerint a demonstráció szervezői a vasúti problémákkal miatt szabotázzsal vádolják a romániai hatóságokat.

    evzro
    Fotó: evz.ro
  • Ugyanaz, mint a magyarokon. A romániai médiaszereplés miatt fontos, hogy a többségi társadalom is megértse az üzenetet.

  • között összeért a két menet.


    Nagyobb térképre váltás

  • Csernáton és Kézdivásárhely között az egyik oldalon ugyan szellősen állnak, máshol viszont tömött a sor, így van honnan levenni embert, hamarosan egybefüggő lesz a sor. Nagyon sok a fiatal.

  • A pesti tüntetés keretében Románia nagykövetségének épülete előtt a résztvevők elénekelték a Székely Himnuszt, majd a tömeg hosszas vesszen trianonozásba kezdett. Aközelben rengeteg Harley Davidson motor parkol, a motorosok valószínűleg részt vesznek a tüntetésen.

  • Csernáton-Kézdivásárhely: a vonulás miatt leállítottak egy román rendszámú autót a szervezők. Kérdezgettük, mit szól a tüntetéshez, de semmilyen nyelven nem hajlandó elmondani véleményét, inkább elszív egy cigit.

  • A Székelyföld ne azoké legyen, akik Bukarestbe viszik adóbevételeit, hanem azoké, akik itt termelik meg az anyagi javakat – hangoztatta Tamás Sándor, a Kovászna megyei közgyűlésnek és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) háromszéki szervezetének elnöke a Székelyek nagy menetelésén.

    A menetelés rádióadása által közvetített beszédében a demonstráció helyszínéül szolgáló megye önkormányzati vezetője Székelyföld és Bukarest számára fogalmazott meg üzeneteket. "Mi, székelyek szeretnénk tisztelni azt az országot ahol élünk, szeretnénk számítani rá, bízni benne. De régi törvény: ha a hatalom azt akarja, hogy tiszteljék, tiszteletreméltónak is kell lennie. És Romániának is tisztelnie kell a székely közösséget" – mutatott rá a szónok. (MTI)

  • Üdvözölte az erdélyi magyar politikai szervezetek együttműködését Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzet Tanács (EMNT) elnöke vasárnap a Székelyek nagy menetelésén, a rendezvény rádióadása által közvetített üzenetében.

    "Milyen jó, hogy ha az erdélyi magyar pártok és szervezetek nem ellenséges vetekedéssel, hanem a közös ügy támogatásában működnek együtt... Nagyon hálás vagyok a Székely Nemzeti Tanácsnak, hogy sikerült egymás mellé gyűjtenie bennünket" – mondta az EMNT elnöke.

    Rámutatott, hogy az erdélyi magyarság olyan önrendelkezési jogokért kénytelen saját hazájában demonstrálni, amilyeneket elődei biztosítottak a románoknak, szászoknak és székelyeknek. "Gábor Áron kései utódaiként mi nem ágyúval, nem fegyverrel, hanem békés, demokratikus eszközökkel küzdünk a jövőnkért" – hangoztatta Tőkés. (MTI)

  • Összetalálkoztak a felvonulók oszlopai a Székelyek nagy menetelésén – közölte a Székely Nemzeti Tanács hírszolgálata. A tüntetés 14 helyszínéről 26 menetoszlop indult el a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút 53 kilométeres székelyföldi szakaszán. Ezek két-három kilométeres menetelés után értek egymással szembe. (MTI)

  • A tüntetésen a Székelyföldért Egyesület elnöke, György Mózes Árpád arról beszél, hogy szerint eddig kb. egymillió Ft-ot sikerült összegyűjteni. Mint mondja, még azt is sikerült elintézni, hogy 25 órából álljon a mai nap. Azt a kijelentését, hogy a tüntetés Székelyföld felszabdalása ellen tiltakozik, ugyanis ez a román hatóságok célja, óriási füty fogadja. A román nagykövetség Thökly úti épületénél rengetegen vannak, a tömeg vége nem is látszik.

  • Amikor az emelvényen az Európai Unióról van szó, a tömeg elégedetlenül fütyül, különösen, amikor György Mózes Árpád azt mondta, hogy az EU szerint Románia mindent megtesz a kisebbségekért. Olyan népnemzeti poénok hangzanak el, amiket valószínűleg csak a belsősők érthetnek, mert én nem tudom, miről van szó.
     
    Elég vegyes a társaság, 40+ lehet az átlagéletkor, de nem a nyugdíjasok vannak többségben.
    Kiderül, hogy elég nehéz skandálni az "autonómiat!", valahogy nem áll össze a tömeg ritmusa. Hoppá, Martin Luther Kinget üzenik annak, aki kételkedik a székely autonómia kivívásának lehetőségében!
     
    Most egy család gyimesi keservest fog játszani.
  • Miért is van ez az egész?
  • A székelység, az erdélyi magyarság nem kíván másokat megfosztani semmitől, de maga akar dönteni saját dolgairól – hangoztatta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke vasárnap a Székelyek nagy menetelésének résztvevőihez intézett üzenetében, amely a rendezvény rádióadásán keresztül jutott el a több mint 50 kilométeres menetoszlopot alkotó felvonulókhoz. Emlékeztetett, hogy az RMDSZ szervezőként is részt vesz a demonstráción.

    "A közösségi akaratot kívánjuk fölmutatni, azt, hogy Székelyföldért, Székelyföld jövőjéért egységesen tudunk dolgozni, egységesen tudunk föllépni és egységesen tudjuk építeni a mi otthonunkat, a mi szülőföldünket" – mondta az RMDSZ elnöke. (MTI)

  • Nem lesz béke és nyugalom, amíg az erdélyi magyarság el nem nyeri közösségi jogait és közülük a legfontosabbat, Székelyföld autonómiáját – jelentette ki Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke vasárnap, a Székelyek nagy menetelésén.

    A rendezvény rádióadása által közvetített beszédében úgy fogalmazott: Bukarest hivatalnoki packázással akarja megfélemlíteni az erdélyi magyarságot, de ez nem tántorítja el a közösséget, amely bebizonyította, hogy erejét és akaratát hangosan ki tudja nyilvánítani.

    "Nemet kiáltani Bukarest álnok szándékára, hogy életidegen és számunkra előnytelen közigazgatási keretbe akar minket terelni, hogy aztán uralkodhasson rajtunk és szétprédálja unokáink jussát. És igent kiáltani saját kipróbált és hasznos rendünkre, az autonóm Székelyföldre. Mert tudjuk, az autonómia a megoldás" – hangoztatta Toró T. (MTI)

  • Izsák Balázs, a Székely Nemzeti tanács elnöke most mondja köszöntőbeszédét. Sokan rádión hallgatják.

  • Az államon belüli kormányzás regionális hatalmi szerv. Idén március 10-én, a székely szabadság napján beadvánnyal fordultak a kormányhoz, ebben követelték: Székelyföld legyen önálló fejlesztési régió. A beadványra mai napig nincs válasz.

  • Izsák: A mai napot követően vagy érdemi beszéd kezdődik a Székelyföld jövőjéről, vagy sokasodni fognak a tiltakozások, beleértve a polgári engedetlenséget.

  • jön a Himnusz. Recseg a dallam az útmenti rádiókban, sokan együtt éneklik.

  • A Nyújtódra küldött udvarhelyiek szerint megkérték őket, lassacskán fejlődjenek egyes sorba, hogy összeérjen a lánc – írja a Manna. Eddig négyes, hármas, majd kettes sorban meneteltek, most Azért kell libasorba nyúljanak, mert az udvarhelyszékiek felét végül nem a menet Kézdiszék felőli végére, hanem Maksára irányították.

    A tudósítás szerint a hangulat egész jó, a résztvevők vidámak annak ellenére, hogy ők is hallottak a csíkiak lerobbant vonatjáról.

  • Ez is recseg a rádiókban, az emberek énekelnek az út mentén.

  • Elindultak vissza a sorok oda, ahonnan jöttek. Az emberek búcsúzkodnak, egy bácsi még utánunk kiált: Ha kell, újra jövünk! Mi is elindulunk vissza Kézdivásárhelyre.

  • A román követségnél a pódiumról sorolják, hogy melyik városokban vannak/voltak ma még tüntetések a székely autonómiáért: Szolnokon, Debrecenben, Tokajban, Békéscsabán, Ózdon.

    Székelyföld ügye aktivizálta a külföldön élő magyarokat is. London mellett Bécsben, Brüsszelben, Berlinben, Stuttgartban, Pozsonyban, Los Angelesben, Washingtonban, Torontóban, Canberrában, Dunaszerdahelyen is tartottak demomnstrációkat.

  • A székelység nem akar kiszolgáltatottságban és alárendeltségben élni, és soha nem mond le "ősi jussáról", az autonómiáról – jelentette ki Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke vasárnap a Székelyek nagy menetelésének rádióadásában.

    Trianon óta szerinte a székelységnek folyamatos román asszimilációs törekvéssel kell szembenéznie, és megmaradása érdekében ezt a folyamatot meg kell állítania. Ezért a székelyek azt követelik, hogy Bukarest tartsa be nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségeit, hiszen, mint mondta, az 1919-es párizsi kisebbségi szerződésben autonómiajogot garantáltak a székelységnek.

    "Milyen Európa az, ahol a kettős mérce elvét tolerálják? Mi nem ilyen Európát akarunk!" – hangoztatta a pártelnök. A székelység szülőföldjén akar jövőt gyermekeinek, és sorsát maga akarja irányítani – tette hozzá. (MTI)

  • Kicsit kezdi ismételni magát a rendezvény dramaturgiája, másodszorra énekelték el a himnuszokat (a magyart meg a székelyt). Most másodszorra már sokkal hangosabb.

  • miről is szólt ez az egész, olvassa el kiskáténkat!

  • Ezt skandálta néhány iskolás korú fiatal. Mikor megkérdeztem, kik azok, azt mondtak: akinek a nagyapjának a sírja nem itt van.

  • 100-150 ezer ember vehetett részt a nagy menetelésben. Az egyik szervező azt ígért, ha kell, akkor legközelebb nem 53, hanem ötszáz kilométeres menetoszloppal hívják fel Európa figyelmét a székelyföldi autonómia ügyére.

  • Székelyföldön az emberek visszaindultak járműveikhez, Budapesten a román nagykövetség épülete előtt tart még a tüntetés.

  • Rájönni, hogy szebb a világ velünk, mint nélkülünk, az autonómia első feltétele. Most egy kicsit 1918-ra, a gyulafehérvári nyilatkozatra emlékezünk, fujolással. Bayer emlékeztet arra, hogy a nyilatkozat szerint minden nemzetiség a saját nyelvén igazgathat, tanulhat, stb. Ezt az idézetet Bayer most románul is elmondja, első hallásra elég olaszos akcentussal.