2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália

A leváltott ukrán elnök Viktor Janukovics gépét nem engedték felszállni Donyeckből, nem tudni hol lehet most. Kiszabadult börtönéből legfőbb ellenfele, Julija Timosenko, aki szombaton megjelent a Majdanon, de vasárnap jelezte, hogy nem pályázik a miniszterelnöki tisztségre. A parlament nem hozta össze az új kormánykoalíciót, de megbízta az államfői feladatok ideiglenes ellátásával Timosenko bizalmasát, Olekszandr Turcsinovot. A kormányfőről, később döbntenek, Jacenyuk, Timosenko és az ő korábbi külügyminisztere, Pjotr Porosenko jöhet szóba. Kijevben már nyugodt a helyzet, de több kelet-ukrajnai városban meglehetősen feszült, mindkét oldalról utcára vonultak tüntetők. Közben az államcsődöt is el kéne kerülni, az EU segítséget ígért – a legfrissebb hírek szerint 20 milliárd eurót is adhatnak a reformokhoz –, Catherine Ashton külügyi főképviselő hétfőn Kijevbe érkezik tárgyalni. Az is kiderült, hogy Moszkva mégis hajlandó tovább folyósítani a tavaly megígért 15 milliárd dolláros hitelt.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A házelnök a ZN.ua szerint családját Budapestre indította. Az RBC.ua szerint viszont egy charter járattal maga Vlagyimir Ribak is elhagyta Kijevet a zsuljani repülőtérről. Ezt erősíti, hogy a parlament most zajló ülését a már a házelnök helyettese vezeti.

  • „Sok még a nézetkülönbség” - közölte twitteres bejegyzésében a lengyel külügyminiszter, útban Janukovics felé, az ellenzékkel folytatott tárgyalás után.

  • Az ukrán Egészségügyi minisztérium legfrissebb jelentése szerint már 75 áldozata van a kedd óta tartó zavargásoknak.

  • Angela Merkel és Barack Obama telefonon vitatták meg, miként kellene véget vetni az ukrajnai krízsnek. Mivel eközben épp újabb tárgyalás kezdődik a német, a francia és a lengyel külügyminiszter és Janukovics között – néhány órával az előző találkozó után – feltételezhető, hogy konkrét tervük van, erre utalt már Klicsko korábbi nyilatkozata is.

  • A Majdanon mindenki teszi a dolgát: van, aki utcaköveket szed fel, van, aki kupacokba rakja, mások pedig profi barikádot építenek belőle. A nyugalmat néha megzavarja, amikor a tüntetők tyituski-gyanús (fizetett provokátor) figurát látnak meg a téren. Ilyenkor körbeveszik és elviszik kihallgatni a közeli városházára, ami már november óta az ellenzék főhadiszállása.

  • A német-lengyel-francia miniszterelnöki hármas ezekben a percekben újra tárgyalni indult Janukovicshoz. Konkrét tervvel érkezhetnek. „Most azonnal vissz kell mennünk” – mondta a Reuters szerint a francia külügyminiszter Laurent Fabius.

  • Gyújtsunk gyertyát az ukrajnai áldozatokért, álljunk ki a kárpátaljai magyarokért és mondjunk nemet az erőszakra! Várunk mindenkit pénteken 18 órától az Egyetem térre!

    Ez áll a Facebook-esemény felhívásában, amit az IKSZ egyik vezetője szervez.

  • Az MTI a ZN.ua ukrán hírportálra hivatkozva azt írja, hogy Vladimir Ribak, az ukrán parlament elnöke Budapestre küldte családját Kijevből csütörtökön. Ribak maga Kijevben maradt, családja a Zsuljani nemzetközi repülőtérről induló járaton hagyta el az ukrán fővárost. Egyelőre ez nem megerősített információ, mivel az utolsó Kijevből induló gép 14:10-kor szállt le a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

  • Bárkivel is beszéltünk a téren megfordult kijeviek közül, mindanyian Janukovics azonnali távozását nevezték meg a megoldás kulcsaként. Erre azonban az elnök nem hajlandó. Az ígéregetés az előrehozott parlamenti és elnökválasztásról nem elég, főleg konkrét időpont nélkül. Janukovics mandátuma egyébként bő 10 hónap múlva amúgy is lejárna.

  • Az Ukrajnával szembeni szankciók egy-két napon belül lépnek életbe

    – mondta Hollandia külügyminisztere, aki egyben ukrán helyzetért felelős EU-biztos is.

    Ez azért van, mert az EU-s külügyminiszterek még nem egyeztek meg abba, hogy pontosan ki kerüljön fel a „feketelistára“. Aki felkerül a listára nem utazhat be az EU-ba, és a számláit is befagyasztják.

    A külügyminiszterek idáig csak homályos utalásokat tettek, de minden esetre annyit tudunk, hogy olyan „csinovnyikokat” fogja szankcionálni az EU, akik a véres oszlatásokért felelősek.
    (ITAR-TASZSZ)

  • Az UDAR vezetője abban bízik, hogy a francia-lengyel-német külügyminiszteri hármas Janukoviccsal folytatott találkozója után még az éjszaka sikerül egy útitervet kidolgozni a rendezésre.

  • Éppen a városházán voltam, amikor behoztak egy tyituskit. A tömegből többen kiabálták, hogy "Öljétek meg!", mire lökdösődés támadt és valaki késsel megsebesítette. Azonnal az épületben lévő tábori műtőbe vitték. Sok tyituskit – és talán a fogságba esett rendőröket is – az épület egyik börtönnek kinevezett termében őrzik, ahová már nem engedik az újságírókat.

  • A Veszprém elrepül Ukrajnába kézilabdázni

    A Veszprém gépe pénteken reggel 8 órakor száll fel, a kézilabdázók Harkovba utaznak Bajnokok Ligája meccset játszani. A veszprémi vezetés csak akkor határozta el magát, miután megbizonyosodtak arról, hogy az ukrajnai vendégszereplésüket az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) illetékesei nem tartják aggályosnak.

    Harkovban nincsenek összecsapások, mivel szinte csak orosz ajkúak lakják, ez Ukrajna legkeletibb nagyvárosa, szinte az orosz határon fekszik.

  • Egyelőre nincsen rendőrattak a Majdanon, de mindenki tart tőle. Most azonban rendőrök a közleben sincsenek, seholsem láthatók. A tértől kifelé pedig folyik a város hétköznapi élete, az éttermek, boltok is működnek a közelben.

  • Az erőszak azonnali beszüntetése az első számú cél Ukrajnában

    – mondta Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Szerinte a második fő cél a politikai párbeszéd megkezdése, a harmadik pedig Ukrajna európai integrációs folyamatának az újraindítása. E célok elérése érdekében az EU külügyi tanácsülésén egyfelől szankciós intézkedésekről döntöttek, másfelől lépéseket tettek a humanitárius helyzet kezelése érdekében. Németh Zsolt szerint a német, a francia és a lengyel külügyminiszter Kijevben feltételes megállapodásra jutott Viktor Janukovics elnökkel a teendők menetrendjéről.
    (MTI)

  • A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) a Kijevben zajló utcai harcok és zavargás miatt törölt egy nemzetközi akrobatikustorna-versenyt, amely jövő csütörtökön kezdődött volna az ukrán fővárostól 250 kilométerre fekvő Vinyicijában. Az eseményen 14 ország 200 versenyzője vett volna részt.

    A FIG megértését és részvétét szeretné kifejezni, és reménykedik abban, hogy Ukrajnában minél előbb helyre áll a rend és a nyugalom.
    (MTI)

  • Donald Tusk Lengyelország miniszterelnöke szerint Janukovics készen áll arra, hogy kiírja az előrehozott elnöki választásokat még ebben az évben. Tusk szerint ezt Janukovics is megerősítette, amikor ma az EU képviselőivel találkozott.
    (Reuters)

  • Az UDAR (Ütés) párt vezetője, Vitalij Klicsko, az ukrán parlamentbe szólította fel a hatalmat, hogy hívják vissza a hadsereget Kijev belvárosából. 

    Ma az a legfontosabb feladatunk, hogy befejeződjön a vérontás. Ehhez egyöntetűen kell meghoznunk a döntést, itt, a parlamentben. Az első, amit meg kell tennünk, hogy visszahívjuk a hadsereget, hogy a testvér ne forduljon a saját testvére ellen.

  • Az országos tiltakozások legkeletebbi pontján, Poltavában megszerezték a tüntetők a megyei hivatal központi épületét – közölte az Ukrainszkaja Pravda. Az elmúlt két napban ez megörtént Lvivben, Ivano-Frankivszkben, Ternopliben és Kárpátalján is.

  • Még szintén decemberben, amikor a tüntetések kitörése után az Index először járt ott. Csak akkor még nem voltak halottak.

    Bármikor betörhetnek a rohamrendőrök
  • A Majdan körül Andrássy út szélességű utcák vannak, mindenütt iszonyatos tömeg. Csak nagyjából tudok saccolni, hány ember lehet a téren és környékén. Egy százezres létszámot tudnék megkockáztatni. És az emberek egy jó része itt marad éjszakára. Sötét van, már este fél kilenc. Akik itt vannak, egész éjszakára készülnek. Legutóbb egy csapat versenymezbe öltözött moutain bike-os érkezett meg, egészen szürreális volt. Kiderült, ők hozták egy távolabbi kórházból a kórházi eszközöket, kötszereket, gyógyszereket. 

  • Az oroszok ezt túltolták

    Oroszország túl erős nyomást gyakorolt Ukrajnára, ez vezethetett el a térség békeidőben tapasztalt eddigi legvéresebb tömegoszlatásához – vélekedtek külügyi szakértők egy csütörtöki műhelybeszélgetésen.

  • Amilyen nehezen jöttek össze, olyan könnyen estek egymásnak a rada képviselői. Egyébként állítólag ők a megoldás kulcsát jelentik.

  • Ukrán kísérőmmel körbejártuk a Majdant, ami most külön városként működik. A rendőrök kedden több rohamban visszafoglaltak pár közösségi használatba vett épületet, például egy szakszervezeti székházat, és felégették. Így a tüntetőknek újabb épületeket kellett bevonni a tér körül saját infrastruktúrájukba. Most is ezeknek a kiépítése zajlik. Van például egy múzeum, amit most sebészetnek rendeznek be. A lerombolt barikádokat pedig folyamatosan építik újra utcakövekből. Elképesztő, milyen építkezések mennek itt. És megdöbbentő, hogy mennyire olajozottan zajlik az egész. Amikor megkérdeztem, hogy ki koordinálja az építkezéseket, azt mondták, senki. Maguktól csinálják.

  • Egyelőre nem néz ki úgy, hogy komolyabb harci cslekmények lennének. Akit megkérdezek, azt mondja, lehet, hogy lesz támadás az éjszaka, de a feszültségnek most még nincs nyoma. A hangulat nyugodtabb. Az biztos, hogy a tüntetők hosszú távra, maradásra rendezkednek be a téren.

  • Nem csak vízumot nem kaphatnak, de kint levő számláit is befagyasztják azoknak az ukrán vezetőknek, akik felelősek a kijevi vérontásért  erről döntöttek az EU külügyminiszterei csütörtökön. A szankció azokat érinti, akik elrendelték, vagy végrehajtották a tüntetők elleni akciókat – írta a Reuters.

  • A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet szerint Ukrajnában emberi jogi válsághelyzet alakult ki. Az Európai Unió intézményei és tagállamai sorra szólalnak fel az erőszak ellen és a demokrácia védelmében, a magyar állam vezetői azonban mélyen hallgatnak. A TASZ levélben szólította fel Orbán Viktort, hogy a magyar kormány felelős vezetőjeként lépjen fel a szomszédunkban tomboló hatalmi önkény és erőszak ellen és ajánlja fel közvetítő szerepét annak érdekében, hogy mielőbb békés úton rendeződhessen a válság. 

  • Az itteniek azt mesélik, állítólag pénzügyi pánik van a városban. Az ATM-ek előtt hosszú sorok kigyóznak, hogy az emberek kivegyék a pénzüket. A bankfiókok előtt hasonlóképp, mindenki hozzá akar férni a betéteikhez. A bankok nem lehetnek túl vidámak.

  • Amikor Nyilas kollégáék voltak kint tudósítani és videót forgatni.

    Mad Max-faluvá vált Kijev belvárosa
  • Az erőszak azonnali beszüntetését, a belügyi erők kivonását, a hadsereg semlegességének megőrzését kérte az ukrán vezetéstől a NATO főtitkára. Anders fogh Rasmussen szerint a felelősség elsősorban a hatalmat terheli a kijevi vérontásért – idézte az Unian a Rasmussen twitteres bejegyzését.