A leváltott ukrán elnök Viktor Janukovics gépét nem engedték felszállni Donyeckből, nem tudni hol lehet most. Kiszabadult börtönéből legfőbb ellenfele, Julija Timosenko, aki szombaton megjelent a Majdanon, de vasárnap jelezte, hogy nem pályázik a miniszterelnöki tisztségre. A parlament nem hozta össze az új kormánykoalíciót, de megbízta az államfői feladatok ideiglenes ellátásával Timosenko bizalmasát, Olekszandr Turcsinovot. A kormányfőről, később döbntenek, Jacenyuk, Timosenko és az ő korábbi külügyminisztere, Pjotr Porosenko jöhet szóba. Kijevben már nyugodt a helyzet, de több kelet-ukrajnai városban meglehetősen feszült, mindkét oldalról utcára vonultak tüntetők. Közben az államcsődöt is el kéne kerülni, az EU segítséget ígért – a legfrissebb hírek szerint 20 milliárd eurót is adhatnak a reformokhoz –, Catherine Ashton külügyi főképviselő hétfőn Kijevbe érkezik tárgyalni. Az is kiderült, hogy Moszkva mégis hajlandó tovább folyósítani a tavaly megígért 15 milliárd dolláros hitelt.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Percekkel ezelőtt újraindult a metró Kijevben, de a központi állomások - Majdanhoz közel - zárva maradtak, ott nem lehet felszállni. 

    – írja Viki nevű olvasónk.

    Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint a metróra a Majdan közeli állomásokon se felszállni, se leszálni nem lehet,  a metró  egyszerűen túlhalad az állomáson. Egyébként a kijevi metrót két nap után indították újra.

  • Az ország észkkeleti részén fekvő Szumiban érvénytelennek tekinti a fegyvernyugvást a radikális Pravij Szektor. A szervezet ezt a kijevi eseményekre hivatkozva jelentette be – írta az Unian.

  • Tucatjával lépnek ki a Régiók Pártjából. Gajdos István után – aki a kormánypárt képviselőjeként még megszavazta január 16-án a tüntetések elleni hatósági fellépést megkönnyító törvényeket, amelyek miatt újabb lendületet vettek a tiltakozások – több megyei és parlamenti képviselő is elhagyta Janukovics pártját. Nincs már ott a Kijev polgármesteri funkcióját ideiglenesen betöltő Vlagyimir Makejenko sem.

  • Ha már vasút: a BBC szerint sürgős munkálatok miatt törölték vagy nagy késéssel közlekednek a vonatok a nyugati országrészben, ami inkább az ellenzék bázisa. Viszont egyes hírek szerint az oroszajkú hátországból támogatókat akar Kijevbe szállítani a kormánypárt.

  • Az ITAR-TASZSZ szerint befejeződött a lengyel, német és francia külügyminiszterek találkozója Viktor Janukovics ukrán elnökkel, ami hat órán keresztül tartott. A diplomaták nem kommentálták a találkozót, egyszerűen beszálltak a kocsiba és elmentek.

    Az UNIAN szerint a találkozó azért tartott ilyen sokáig, mert azt többször meg kellett szakítani, hogy Janukovics beszélni tudjon Putyin orosz elnökkel.

  • Az orosz kormányfő, Dmitrij Medvegyev szerint az ukrán hatalomak nem szabad hagynia "hogy rongyként töröljék bele a lábukat" mások. Egyúttal jelezte: ha nem normalizálódik a helyzet,akkor nem folyósítják a tavaly megígért 15 milliárd dolláros hitel újabb részletét.

  • A Keleti Partnerség előkészítésekor hiába gyártották a hatástanulmányokat, az EU-nak eszébe sem jutott, hogy idáig fajulhatnak az események. Pedig a kezdetektől fogva lehetett tudni, hogy Moszkva nem fog engedni Ukrajnában -  írja Fórizs György, a Bruxinfo szakértője elemzésében. Ha van 15 perce, akkor érdemes végigolvasni!

  • Mától további intézkedésig csak Lvovig közlekedik a Tisza InterCity, ami máskor Moszkváig jár. A MÁVINFORM közleménye szerint pálya-helyreállítási munkálatok miatt kellett bevezetni a korlátozást. A Magyarországon váltott jegyeket és a hálókocsijegyeket kezelési költség levonása nélkül visszatérítik az utasoknak, amennyiben szándékukat a vonat indulása előtt jelezték a jegypénztárban és mentejegyüket, hálókocsijegyüket záradékoltatták.

  • Elmentem kicsit körülnézni a városban. A belvárosból kifelé lassú a haladás autóval, dugó van, a metróvonalon minden buszmegállóban (szintén a városból kifelé) hatalmas tömegek állnak a metró leállítása miatt, az emberek kiállnak még stoppolni is, mert nem férnek fel a tömött járatokra. Az üzletekben hosszú sorok, a polcok kezdenek  kiürülni, mindenki 5-6 telitömött zacskóval jön ki az élelmiszerboltból. A húspulton már alig lézeng 1-2 termék. A benzinkutaknál 20-30 autó áll sorban. Az ATM-eknél, amelyik még működik, szintén sorok állnak.

    – írta Viki nevű olvasónk Kijevből.

    Ha ott van Ukrajnában, küldje el tapasztalatait, képeit, videóit a tema@mail.index.hu-ra!

  • Kijev délkeleti részén a Harkov kerületbe 20 busz érkezett Boriszpol felől. Kettő a rendőrség speciális egységeivel van tele, 18 pedig civil fiatalokkal. Egy helyi forrásunk szerint tyituskikről, a kormány mellett álló fizetett provokátorokról lehet szó. Ülnek a buszban és várnak valamire.

  • Helyi beszámolók szerint annyi a sebesült, hogy már nem férnek el Kijev kórházaiban. Visnyovóban és másutt a körbyező településeken iskolákat alakítanak át tábori kórházakká.

  • Orbán Viktor délután a magyar-ukrán határ térségében helyszíni szemlét tart, ellenőrzi a magyar hatóságok, közegészségügyi intézmények felkészültségét, és találkozik a helyi biztonsági erők vezetőivel. Vele tart Pintér Sándor belügyminiszter és Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója is. (MTI)

    1890330 10152236491781093 993147704 o
    Fotó: Orbán Viktor
  • Katonai repülők szálltak le Kijev közelében, a Hosztomel reptéren - számoltak be szemtanúk. Több közösségi média oldalon képeket is posztoltak a gépekről, írja a BBC.

  • A német, a francia és a lengyel külügyminiszter még mindig Kijevben van, és Janukoviccsal, valamint ellenzéki vezetőkkel tárgyal. Eredetileg úgy volt, hogy visszaérnek Brüsszelbe a külügyminiszteri ülésre, de nélkülük kellett elkezdeni. (Guardian)

  • Szolidárisak vagyunk a barikádokon harcolókkal, visszalépünk az olimpiától

    Szocsi ukrán olimpikonjai is megszólaltak a hazájukban dúló vérengzés miatt. Az esti Dinamo Kijev-meccset el kellett vinni Kijevből.

  • Arról is beszélnek Kijevben, hogy a rendőrség lefoglalja a Dnyeperen átívelő hidakat. Ez eddig még nem történt meg

  • - mondta telefonon egy kijevi férfi, aki szemtanúja volt annak a Majdanon, ahogy egy sátor mellett álldogáló embert valahonnan nyakon lőttek. „Hogy pontosan melyik épületről, azt nem tudom, de egyértelműen a rendőrök által ellenőrzött oldalról.”

  • Kijevben könnyebb lövést kapni, mint taxit

    – ez a legfrissebb és legaktuálisabb bon mot, ami most megy körbe, és ezt én is meg tudom erősíteni. Vagyis szerencsére csak a második felét. A helyzet durva, de nem annyira, mint a bon mot sugallja, taxit azonban tényleg nehéz volt fogni. A metró pedig három napja nem jár, legalábbis azt mondják. Állítólag viszont egyre kevesebb blokád van a városban. Ezeket azért hozták létre a rendőrök, hogy visszatartsák a belvárosba igyekvő tüntetőket. Szóval ezekből egyre kevesebb van, és amik még vannak, azokat is kevésbé ellenőrzik. Többen mondták, hogy sötétedés után nem ajánlatos kimenni az utcára. Úgyhogy még most kinézek a Majdan környékére. Ígérem, vigyázok!

  • Kijevben híre kelt, hogy bezárnak a benzinkutak. Ennek ellenére most is működik mindegyik, bár hosszúak a sorok, mer tmindenki attól tart, hogy hamarosan tényleg elfogy az üzemanyag.

  • Egy orosz közvetítő érkezik Moszkvából Kijevbe, a pontos szerepéről többet egyelőre nem tudni. (AFP)

  • Összesen 42 halottról tudnak a Kiev Post újságírói. Vagy a saját szemükkel látták a holttesteket, vagy az orvosok számoltak be a halottakról.

    • 15 ember halt meg a Kozatszkij Hotelnél
    • 12 ember halt meg az Ukrajna Hotelnél
    • 7-en haltak meg a központi postahivatalnál
    • 8 ember halt meg a Hrescsatyik utcai harcokban

    Dr. Olha Bohomolets, aki az Ukrajna Hotelben látta el a lőtt sebbel bekerülő tüntetőket, azt mondta, az áldozatokat mind precíziós fegyverrel ölték meg, egyetlen lövéssel.

    A Kyiv Postnak ellentmondva a tüntetők egyik orvosa azt mondta a CNN-nek, hogy legalább száz ember meghalhatott, ötszázan pedig megsebesültek csütörtök reggel óta, de ezt még más források nem erősítették meg.

  • Összegyűltek az EU-s külügyminiszterek Brüsszelben a rendkívüli ülésre, amin szankciókat is elfogadhatnak. A Reuters diplomáciai forrásból úgy tudja, hogy több ország, köztük Görögország, Portugália, Spanyolország, Nagy-Britannia és Hollandia csak óvatosan lépne szankcióügyben, mivel nem akarják, hogy sérüljön a párbeszéd az ukránokkal. Magyarországot Németh Zsolt külügyi államtitkár képviseli. (Guardian)

  • A Ivano-frankivszki terület megyei tanácsa bizalmatlansági szavazást tartott Janukovicsról, akit illegitim államfőnek nyilvánítottak. (UNIAN)

  • Csak sikerült bevergődni a városba. A taxi nem hozott be a szállásig, fél órát kellett gyalogolni. Egy ukrán diák szegődött mellém, ő most a kalauzom. Egyébként a tv2 stábjának a segítője. A reptértől a városig nagy volt a dugó, itt, a belvárosban viszont elég gyér a forgalom. Teljesen nyugi van, az utcán az emberek sétálgatnak, intézik a bevásárlást. Az ukrán srác szerint leginkább abban érezhető a különbség, hogy azért jóval kevesebben vannak kint az utcán, mint ilyenkor szoktak. Az idő is szép! Két utcára vagyok a Majdantól. Itt béke van, tényleg. A segítőm azt mondja, ha este nem lesznek lezárva a hidak, hazamegy aludni. A Dnyeper túlpartján lakik. Ha mégsem tud átjutni a folyón, a Majdanon tölti az éjszakát. Egyetlen jele van csak, hogy a közelben valami furcsa esemény zajlik. A szállásom körül békés egyetemista arcú fiatalok álldogálnak. Persze ez sem meglepő. Csak éppen botokkal meg rohamsisakokkal vannak felszerelkezve.

  • A tüntetők által elfoglalt Hotel Ukrajna lobbijában látják el önkéntes orvosok a sérülteket és ezt az épületet használja a külföldi média is bázisként.

  • Kormánypárti verőlegények vertek szét és gyújtottak fel egy iskolát Kijev Tyeremki nevű negyedében. A feketébe öltözött huligánok kisbuszukra lövöldöznek és szétvertek egy plázát, írja egy kijevi a Facebookján.

  • Úgy tűnik, hogy valóban elkezdődött az ukrán parlamentben egy rendkívüli ülés, írja a BBC. Korábban tíz kormánypárti és két független képviselő is jelezte, hogy együtt szavazna az ellenzékkel. Szerhij Tihipko, a Régiók Pártjának elnökhelyettese pedig azt mondta, javasolja egy minden frakció által támogatott miniszterelnök megválasztását, a házelnöki posztot pedig az ellenzéknek adná. Emellett tényfeltáró bizottságot is felállítana az események kivizsgálására.

  • Haldoklom - ez volt az utolsó bejegyzése a Vkontaktye (a szláv Facebook) profilján annak a 21 éves lánynak, akiknek a haláláról mi is írtunk korábban. Oleszia Zsukovszka önkéntes ápolónő volt a tüntetéseken.

  • Mesterházy Attila, az Összefogás miniszterelnök-jelöltje aggódik a kárpátaljai magyarok biztonságáért, ezért telefonon érdeklődött az ukrajnai helyzetről Ukrajna budapesti nagyköveténél és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetségnél. Mindenki azt mondta neki, hogy a kárpátaljai magyarok biztonságban vannak.

  • A Lengyelország felé vezető átkelők közül hétből hármat lezártak a tüntetők, állítja az UNIAN hírügynökség. Korábban a Ruptly azt írta, hogy éppen, hogy megnyíltak a szerdán lezárt átkelők.