Obama: Kiderítjük, mi történt

2014.07.18. 08:56
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Didier Burkhalter svájci külügyminiszter, az EBESZ soros elnöke részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és úgy fogalmazott, hogy alapos és független vizsgálatnak kell fényt derítenie azokra a körülményekre, amelyek a tragédiához vezettek. Az EBESZ készen áll minden lehetséges segítséget megadni Ukrajnának – tette hozzá. (MTI)

  • Összeült csütörtök éjjel Kijevben ukrán és az orosz kormány, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport. 

    Az EBESZ szerint a szakadárok képviselői elkötelezték magukat, hogy lezárják a helyszínt, ahol a gép darabjai találhatók, és lehetővé teszik a hatóságoknak, hogy megtegyék az előkészületeket a holttestek összegyűjtésére. A szakadárok biztosítják az ukrán és a nemzetközi szakemberek, valamint az EBESZ-megfigyelők biztonságos hozzáférést a helyszínhez, együtt fognak működni az illetékes ukrán hatóságokkal. (MTI)

  • Videón a becsapódás utáni pillanatok:

    Lelőttek egy malajziai utasszállítót Ukrajnában
  • Arra az esetre, ha történne vele valami (nem ez a lajstromszámú gép zuhant le egyébként):

  • Az ukrán kormány csütörtökön azzal vádolta Oroszországot, hogy egy vadászgépük lelőtte az ukrán légierő egyik Szu-25-ösét. A pilóta katapultált, és nem sérült meg. Az oroszok abszurdnak nevezték az állításokat, az oroszbarát felkelők pedig azt állították, hogy két Szu-25-öst is leszedtek a földről szerdán.

    A kijevi kormány szerint ugyanakkor annak az An-26-os katonai szállítógépnek mindkét pilótája meghalt, amit még hétfőn lőttek le orosz területről. A gép nyolc utasa közül négyen megmenekültek, ketten az oroszbarát felkelők fogságába estek, ketten pedig eltűntek. Részletek cikkünkben.

  • Lezuhanása előtt 6 nappal ment át a műszaki vizsgán az Ukrajnában lelőtt utasszállító - közölte a maláj légitársaság. 

  • Orbán Viktor szerint Kárpátalján már érzékelhető számban gyűltek össze menekültek Ukrajna keleti részéből. Mozgás van a szomszédban, ami az ott élő magyar közösséget és a szomszédság okán Magyarországot is érinti – fogalmazott a miniszterelnök az MTI szerint.

    Az EU-csúcson is napirenden volt az ukrán kérdés, és az EU vezetői tudatában vannak annak, hogy rendkívül súlyos az ügy – mondta. Nem csupán arról van szó, hogy Kelet-Ukrajnában szakadár katonai akciócsoportok működnek, amelyek tevékenységét az ukrán állam nem tudja meghiúsítani, nem is csupán arról, hogy ezek a szakadár csoportok nyilvánvaló kapcsolatban állnak Oroszországgal, hanem arról is, hogy nem látható még az új, stabil, demokratikus ukrán állam.

    A kormányfő szerint kevés szó esik arról, hogy tényleges segítséget Ukrajnának egy-két állam nyújt csak, és ezek közül is kiemelkedik Magyarország. Ukrajna ugyanis elsősorban Magyarországtól, másodsorban Lengyelországtól kap gázt – tette hozzá.

  • A miniszterelnök szerint szokatlan, ritka, megdöbbentő és ezért alapos kivizsgálást igényel, hogy lelőttek egy utasszállító gépet. Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, valószínűleg katonai műveletek eredményeként történt a tragédia. A magyar kormányfő részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak.

    Orbán Viktor azt mondta, az éjszaka kapott információk alapján valószínűleg lelőtték a gépet, de mindenki hozzátette, hogy ez még nem végleges információ.

    Én sem szeretném azt a benyomást kelteni, hogy Magyarország jobban és biztosabban tudja a dolgokat, mint mondjuk az Egyesült Államok elnöke″

    – jegyezte meg az MTI szerint.

  • – mondta a Guardian tudósítójának egy szemtanú. 

  • cikkünk a témában:

    Kinek lehet Buk légvédelmi rakétája?

    A legvalószínűbb fegyver a közepes hatótávolságú Buk légvédelmi rakéta, amit az urkán és az orosz hadsereg is használ (1979-ben állította szolgálatba a Vörös Hadsereg).  Az ukrán belügyminisztérium korábban azt mondta, hogy egy ilyen rakétával lőtték le a gépet. Egy másik lehetséges rakáta az orosz gyártmányú, nagyon fejlett S-200, S-300 vagy S-400 – ezt szintén használja az ukrán hadsereg is.

    Ryan szerint a Buk és a másik rakéták használatát is sokáig kell gyakorolni, bonyolult irányítórendszerük van, több autó kell a működtetésükhöz. A szakértők ez alapján gondolják, hogy nem a lázadók, hanem egy professzionális hadsereg lőtte le a gépet. A kijevi vezetés szerint a szeparatistáknak is vannak olyan eszközeik, amivel lelőhetnek egy ilyen magasan szálló gépet. A Bukot még a Szovjetunióban kezdték gyártani az 1970-es években, cirkálórakéták, drónok és repülők ellen is bevetik. A rakétának több típusa van, akár 25 kilométer magasságban repülő célpontok ellen is használható.

  • Untitled-1
  • cikkünk a témában:

    Nem könnyű 10 kilométer magasan lelőni egy repülőt

    „Ezek nem olyan fegyverek, amiket néhány srác előhúz a garázsból, és aztán lő velük” – mondta aCNN-nek nyilatkozó Kevin Ryan veterán katona, aki most biztonságpolitikai szakértőként dolgozik. Arra célzott, hogy egy 10 000 méter magasan haladó repülőt nem olyan könnyű lelőni, ezért arra gyanakszik, hogy – véletlenül vagy szándékosan, de – egy professzionális hadsereg lőtte le azt a malajziai gépet, ami Ukrajna keleti részén csapódott a földbe, és a kijevi vezetés, valamint az oroszbarát szeparatisták egymást vádolják a lelövésével.

    A vállról indítható rakéták ilyen magasra nem tudnak eljutni, azok legfeljebb 4500 méterre repülnek el, mondta a CNN-nek egy másik szakértő. Ezért kizárt, hogy ilyet használtak volna, két lehetőség maradt: vagy föld-levegő, vagy levegő-levegő rakétával pusztították el a repülőt, és öltek meg majdnem 300 embert. Nick de Larrinaga szakértő szerint a föld-levegő rakéta a legvalószínűbb.

  • A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) fontosnak tartja, hogy független nemzetközi testület vizsgálja ki a tragédiája körülményeit, és nevezze meg „ennek a gyáva és embertelen tettnek a felelőseit". Őszinte együttérzésükről biztosítják a tragédia 295 áldozatának hozzátartozóit.

  • cikkünk a témában:

    Nem ez az első lelőtt civil gép a volt Szovjetunió területén

    Nem először semmisítenek meg katonai erők civil gépet a volt Szovjetunió területén. 1983-ban dél-koreai repülő esett áldozatul szovjet rakétának, 13 éve pedig egy ukrán hadgyakorlaton kilőtt rakétával lőttek ki egy orosz polgári gépet. A maláj gép katasztrófája azonban a korábbiaknál is több áldozatot követelt. Alig 13 éve történt, hogy az ukrán erők a Fekete-tenger felett egy hadgyakorlat során véletlenül civil repülőgépet semmisítettek meg. A Tel-Avivból Noboszibirszkbe tartó orosz repülőgépen 78 ember volt – főként izraeli állampolgárok –, a tragédiát senki sem élte túl. A Tu-154-est 11 ezer méter magasságban találta el egy SZ-200-as rakéta, amelyeket bombázók ellen fejlesztettek ki. Részletek cikkünkben.

  • cikkünk a témában:

    „A kozákjaink lelőttek egy gépet”: itt van a lehallgatott beszélgetés átirata

    – Na, Szása, mi van nálatok?
    – Szóval, basszus, tuti, hogy polgári gép volt.
    – Sok ember van ott?
    – Kibaszottul. A roncsok egyenesen az udvarokba zuhantak.
    – Milyen gép?
    – Még nem tudom, a fő résznél még nem voltam, csak ott, ahová az első testek zuhantak. Fotelek, alkatrészek, emberek.
    – Fegyver van?
    – Semmi. Minden polgári. Gyógyszerek, törölközők, vécépapírok.
    – Iratok vannak?
    – Igen, egy indonéz diáké. A Tompson Egyetemről. Basszus.

    További részletek cikkünkben.

    Lehallgatott beszélgetés: „A kozákjaink lelőttek egy gépet”
  • Egy ukrán hírportál főszerkesztője szerint a malajziai géppel egy időben a térségben repült az ukrán légierő egy Il-76-os katonai szállítógépe, ezért elképzelhető, hogy azt akarták eltalálni, de tévedésből lőtték le az utasszállítót. Ukrán forrásokból nyilvánosságra került egy felvétel – amelynek hitelességét megerősíteni nem lehet, bár a tragédia után gyorsan megjelent és a beszélgetések életszerűnek hatnak –, azon is arról beszélnek a kelet-ukrán szeparatisták, hogy a gépnek egy AN-26-os ukrán szállítógépnek kellene lennie.

    Az Eurocontrol szerint négy gép is a térségben volt a malajziai repülő lelövésekor. Igor Sztrelkov, a szeparatisták egyik vezetője a Boeing lelövése előtt jelentette be, mindenkit figyelmeztetnek, ne repüljenek légterükbe. A VKontakte-n nem sokkal később azzal dicsekedett, hogy fiai lelőttek egy An-26-ost. Kijev szerint abban az időben semmilyen gépük nem szállt fel a légtérbe. A Sztrelkov később eltávolította posztját. Állítólag a Twitteren is azt írták szeparatisták, hogy lelőttek egy újabb katonai szállítógépet, de onnan is törölték a bejegyzéseket.

  • cikkünk a témában:

    Malajzia saját szakembereket küldött, a szakadárok szerint a Donyecki Népköztársaság hatóságai az illetékesek

    A maláj kormányfő követelte, hogy nemzetközi csoport vihesse a vizsgálatot. Üzent a szeparatistáknak is, közölve, hogy a helyi erők semmit nem mozdíthatnak el a helyszínről, így a feketedobozokat sem. Malajzia csütörtök este saját gépet küldött az ukrán fővárosba egy mentőcsoporttal és más szakemberekkel. Eközben a szakadárok infromációs központja, a Délkeleti Front vezetője, Konsztantyin Knirik kijelentette, hogy a vizsgálatot a Donyecki Népköztársaság hatóságai fogják elvégezni.

    Angela Merkel német kancellár az ENSZ főtitkárához hasonlóan független, átlátható vizsgálatot követelt. A kormányfő szóvivője szerint Angela Merkel sokkolónak nevezte a repülőgép tragédiáját. A német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier a szeparatistáktól azt követelte, hogy tegyék lehetővé a vizsgálat lebonyolítását. A Mexikóban járó politikustól újságírók megkérdezték, elfogadja-e az ukrán verziót a történtekre, mire Steinmeier kijelentette: ennek megállapításához nincs elegendő információja.

  • A Reuters egyik tudósítója a magyar idő szerint hat óra után nem sokkal már a helyszínen volt, látta az égő roncsot és az áldozatok holttesteit nagyjából 50 km-re az orosz határtól. A gép becsapódásának helyszínétől 15 kilométerre is láttak szétszóródott roncsokat.

    Rasszipnaja faluból hívtak a rokonok, azt mondják, tucatnyi meztelen ázsiai holttest zuhant a falura

    – írták orosz közösségi oldalakon. „A holttestek a kórház környékére hullottak. Most szedik össze őket a katonák” – írták a szemtanúk.

  • cikkünk a témában:

    Putyin Obamával és a maláj miniszterelnökkel is tárgyalt

    Az amerikai alelnök Petro Porosenkóvel tárgyalva felajánlotta, hogy az ügy kivizsgálásában amerikai szervezetek is segédkeznek. „Nem balesetről van szó” – erősítette meg Joe Biden. A Reuters a RIA orosz hírügynökségre hivatkozva azt írja, Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon beszélt Barack Obamával a maláj gép katasztrófájával kapcsolatban. Az amerikai elnök szerint szörnyű tragédia történt, minden segítséget megadnak, hogy megállapítsák, pontosan mi történt.

    Putyin elnök felhívta a maláj miniszterelnököt is, akinek részvétét fejezte ki. Nadzsib Razak malajziai miniszterelnök vizsgálatot rendelt el. A politikus beszélt az ukrán elnökkel is. Razak kijelentette Porosenkónak, tárgyalni fog a szeparatistákkal, egy humanitárius folyosót létrehozásáról, hogy megközelíthessék a tragédia helyszínét. A maláj kormányfő egyúttal kijelentette: elvárja, hogy a kézre kerített felelősök a törvény előtt feleljenek tettükért. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tragédia pontos okát egyelőre nem tudni, ám mindent meg kell tenni a történtek felderítéséért.

  • cikkünk a témában:

    Csütörtök kora este lelőttek egy maláj utasszállítót

    Lelőttek egy malajziai utasszállítót Ukrajnában az orosz határ közelében. A Kelet-Ukrajnában harcoló kijevi vezetés és az oroszbarát szeparatisták egymást vádolják a gép lelövésével. Az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépen utazó 280 utas és 15 fős személyzet közül nincsenek túlélők.

    Az utasok többsége egy AIDS-konferenciára tartott, amit Melbourne-ben rendeznek. Az ötnapos tanácskozás előadói között van Bill Clinton volt amerikai elnök is. A konferenciára több ezer tudóst és aktivistát várnak, hogy megvitassák a HIV-fertőzés és az AIDS elleni harc aktuális kérdéseit.