Obama: Kiderítjük, mi történt

2014.07.18. 13:47
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • – mondta Petro Porosenko ukrán elnök, aki szerint a gép lelövése az egész világ elleni bűncselekmény. A halottak hozzátartozóinak azt üzente, velük gyászol Ukrajna.

  • cikkünk a témában:

    Áram nincs, de a harcok folytatódnak

    A maláj utasszállító csütörtöki  lelövése  ellenére sincs szünet a kelet-ukrajnai harcokban a kijevi kormányerők és az oroszbarát szeparatisták között. A 425 ezres Luganszk városban a lakosság 85 százaléka áram és vezetékes víz nélkül maradt, miután az ukrán hadsereg eltalált egy áramelosztó állomást. Részletek cikkünkben.

  • cikkünk a témában:

    Belehalt a műszakcserébe

    Bizarr eset kapcsolódik a lelőtt MH17 járathoz: az Ukrajnában becsapódott gépen 298-an haltak meg, köztük egy utaskísérő, Sanjid Singh azért, mert elcserélte műszakját. Részletek cikkünkben.

  • Különösen kegyetlen, hogy mindez a márciusi maláj gépeltűnés után történt.

    – mondta Cambridge hercege Londonban.

  • Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter tagadja Kijev vádjait, melyek szerint Oroszországnak is köze volt a repülőgép lezuhanásához. „Kijev azt állítja, mi is tehettük. Én nem hallottam igaz nyilatkozatot Kijevtől az elmúlt hónapokban” − mondta egy tévéadásban. Lavrov szintén független vizsgálatot sürget, ami annyira objektív és nyitott, amennyire csak lehetséges.

  • Az eddigi adatok alapján 298 halálos áldozata lehet a Kelet-Ukrajnában, az orosz határ közelében történt tragédiának. A Malaysia Airlines MH17-es utasszállító járata Amszterdamból Kuala Lumpurba tartott, amikor a konfliktusos terület felett eltűnt a radarról, 283 utassal és a legénység 15 tagjával a fedélzetén. A   Boeing 777-300ER   típusú repülőgép alapból  301 utast tud szállítani, tehát a gép majdnem tele volt. Összeállításunkban összeszedtünk mindent, amit a tragédiáról tudni lehet.

  • A BBC-s Imelda Flattery szerint külön helyet kerítettek el a csokroknak:

  • Ihor Sztrelkov, az oroszbarát szakadárok parancsnoka egyik, névtelenül nyilatkozó helyettese az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a Boeing-777-es 12 adatrögzítő berendezéséből nyolcat megtaláltak a tragédia helyszínén. Hozzátette: Sztrelkov még mindig mérlegeli, hogy engedélyezze-e egy nemzetközi vizsgálóbizottság tagjainak bejutását a tragédia széles területet felölelő helyszínére. Bármilyen vizsgálóbizottságnak különleges engedélyre lesz szüksége a felkelőktől, mielőtt ott biztonságosan filmfelvételeket, vagy akár fotókat készíthessenek. (MTI)

  • Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója elmondta: az ukrán hírszerzési szolgálatoktól származó értesülése szerint a kelet-ukrajnai szakadárok a tragédia helyszínén megtalálták az utasszállító fekete dobozait és a nap folyamán átadják az egyik határátkelőhelyen, Luganszk megyében, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) összekötőinek.

  • A kelet-ukrajnai szakadárok péntekre virradóra átszállították Oroszországba azt a Buk típusú légvédelmi üteget, amelyről a malajziai utasszállítót eltaláló rakétát indították – állította pénteken Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója.

    Facebook-oldalán Gerascsenko azt írta, hogy a legfrissebb információk szerint Ihor Sztrelkov, az oroszbarát szakadárok parancsnoka éjszaka Sznyizsne településre érkezett, hogy tájékozódjon a helyzetről, majd a Buk rakétaüteget, amellyel lelőtték a malajziai utasszállítót, Oroszországba szállították. A tanácsadó szerint igen valószínű, hogy ott majd megsemmisítik, és megölik „a terrorcselekmény közvetlen végrehajtóit, akik nagy örömmel számoltak be egy ukrán An-26-os repülőgép lelövéséről, nehéz helyzetbe sodorva” Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Sztrelkovot.

  • A BBC szerkesztője, Imelda Flattery szerint, aki nevet egyelőre nem közölt:

  • Erről Berlinben beszélt a német kancellár, aki telefonon fejezte ki részvétét Mark Rutte holland miniszterelnöknek. A tragédiában négy német állampolgár is meghalt.

  • Najib Razak maláj miniszterelnök egyik rokona is az áldozatok között lehet a Star Online maláj újság szerint. Puan Sri Siti Amirah a miniszterelnök (nem vér szerinti) nagyanyja az újság szerint. A nő 83 éves volt.

  • Így foglalhatnánk össze Paul Daley véleménycikkét a Guardianben, az újságíró arról írt, hogy Ausztráliának fontos tanulságokat kell elvonnia az esetből, melyek súlyosak, a legsürgetőbb azonban a biztonságpolitika. A szerző emlékeztet: novemberben Brisbane-ben tartják a G20-találkozót, melyen elvileg Putyin is megjelenne. 

  • A z ukrán rendőrség terrorcselekmény gyanújával indított büntetőeljárást az utasszállító lezuhanása ügyében. Kijev szerint a gép azért zuhant le, mert légvédelmi rakéta találta el. A tragédiáért Oroszországot és a Moszkva-barát szakadárokat teszi az ukrán vezetés felelőssé. Moszkva és a szakadárok egyaránt cáfolják, hogy közük lenne a gép lezuhanásához. (MTI)

  • A katasztrófavédelem ugyanakkor arról számolt be, hogy a fegyveres szakadárok jelenléte akadályozza a holttestek felkutatását. (MTI)

  • A szakadárok nem hajlandóak szüneteltetni a harcokat a maláj gép katasztrófája miatt – közölte egy parancsnok pénteken közösségi portálokon keresztül, egyben kijelentette, hogy a repülőgép roncsai "mélyen a harcvonal mögött", a szakadárok területén vannak. Szerinte nincs szükség a tragédia körülményeinek kivizsgálása érdekében "humanitárius tűzszünetre vagy szabad folyosók nyitására" a tragédia helyszínéhez. 

  • A holland hatóságok öt embert nem tudtak még azonosítani a csütörtökön lezuhant malajziai utasszállító repülőgép utasai közül, az eddig azonosított utasok között nem volt magyar állampolgár – tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője az MTI-t. A vizsgálat még nem zárult le, a holland hatóságok folyamatosan dolgoznak. Azokat a külképviseleteket értesítik, amelyeknél feltételezhető, hogy utazott a gépen állampolgára. Délelőtt 11 óráig a magyar nagykövetségre nem érkezett ilyen értesítés.

  • Ukrajna lezárta légterét keleti országrésze felett, ahol a fegyveres erők harcolnak az oroszbarát szakadárok ellen – közölte az ukrán infrastrukturális minisztérium. A tárca közleménye szerint teljesen lezárták a légteret Luganszk és Donyeck megye felett, illetve részleges repülési tilalmat vezettek be az azokkal szomszédos Harkov megye felett. 

    A nemzetközi légi irányítási szervezet – az Európai Légi Navigációs és Biztonsági Szervezet (Eurocontrol)  is közölte honlapján, hogy az ukrán hatóságok tájékoztatták a légtérzárról, ezért nem ad ki repülési engedélyt a kelet-ukrajnai térségen áthaladó járatokra.

  • Hollandiában a Schiphol repülőtéren, ahonnan a malajziai légitársaság utasszállító repülőgépe elindult, kétségbeesett hozzátartozók tudakozódtak, és a király is megrendülésének adott hangot.

    A gép lezuhanásának hírére csütörtök délután az utasok sok családtagja sietett az Amszterdam melletti repülőtérre, ahonnan az MH17-es járat 12 óra 15 perckor Kuala Lumpurba indult. Először a repülőtér egyik éttermébe kísérték, majd onnan buszokkal meg nem nevezett helyre szállították őket. (MTI)

  • A dél-amerikai útjáról Moszkvába csütörtökön kora este visszaérkező Vlagyimir Putyin éjjeli beszédében az orosz elnök azt mondta: a tragédia nem történt volna meg, ha Kijev nem kezd újabb katonai akciókba Ukrajna keleti részén a felkelők ellen. 

    Kétségtelen, hogy az a kormány felel ezért a tragédiáért, amely országának területén történt

    – mondta az orosz elnök. Hozzátette, utasította az orosz hatóságokat arra, hogy minden lehetséges módon segítsék a történtek kivizsgálását. (MTI)

  • Alapos és pártatlan vizsgálatot kell végezni – mondta Vlagyimir Putyin orosz államfő Mark Rutte holland miniszterelnöknek, akivel telefonon beszélt.

    A Kreml tájékoztatása szerint Putyin részvétét nyilvánította az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, Kelet-Ukrajnában csütörtökön lezuhant Boeing utasszállító többségében holland utasainak halála miatt.  A Kreml honlapján megjelentetett közlemény szerint az orosz államfő hangsúlyozta, hogy a tragédia ismételten alátámasztja a kiéleződött ukrán válság mielőbbi békés rendezésének szükségességét. (MTI)

  • A valóság azért derülhet ki, legalábbis, ha független szakértőkhöz kerülnek a fekete dobozok, mert Ausztráliában már a második világháború után rájöttek, hogy a repülésről mindent rögzíteni kellene. A fekete doboz prototípusát egy ausztrál kémikus, David Warren építette meg. Warren a repülőgép-üzemanyagok specialistája volt, az ausztrál hadügyminisztériumnak dolgozott. Miután 1953-54-ben egy sor üzemzavar és baleset folytán az egész ausztrál légiflottát a földre vezényelték egy átfogó vizsgálatra, Warren előállt az ötlettel, amit egyébként már a franciák és a britek is pedzegettek a második világháború alatt: kellene egy kütyü, ami rögzíti az összes fedélzeti műszer adatát, és olyan bombabiztos, hogy bármilyen katasztrófa után kinyerhetők belőle az adatok. Ez lett a fekete doboz, részletek  cikkünkben .

  • cikkünk a témában:

    Az egyik legjobb fekete doboz volt a gépen

    A szakértők szerint a repülési adatokat és a személyzet beszélgetését tartalmazó felvételek alapján egyértelműen meg lehet majd állapítani, hogy a Malaysia Airlines MH17 jelű Boeing 777-200ER-tt  lelőtték-e , és ha igen, kik.

    A maláj gépen a civil repülésben használt egyik legjobb  fekete doboz működött , a pontos típusról azonban nincs szó. Adatok nélkül egyelőre csak tippelni lehet, de az eddig megjelent híradások szerint a gép nagyjából 10 600 méteren repült, amikor lelőtték. Arról még nincs pontos információ, mivel,  valószínűleg  valamilyen közepes hatótávolságú rakétával ( BUK ), ilyen viszont az ukránoknak, a szeparatistáknak és az oroszoknak is van.

    Részletek cikkünkben.

  • David Cameron brit miniszterelnök a Twitteren írta meg, hogy beszélt Mark Rutte holland miniszterelnökkel, kifejezte részvétét, és azt, hogy a britek együtt gyászolnak a holland néppel:

  • Oroszországnak politikai megoldást kell találnia az ukrán helyzetre.

    – mondta a Reuters szerint Angela Merkel német kancellár.

  • Két Newcastle United-szurkoló is van az áldozatok közt, a klub rajongói oldalán közzétett hír szerint Új-Zélandra is azért szerettek volna eljutni, hogy a focicsapatnak szurkolhassanak. Mindketten meghaltak a balesetben.

  • A BBC-s Phil Mackie képén egy nő, aki kénytelen-kelletlen hajlandó csak felszállni a gépre a csütörtöki katasztrófa után, mivel a pénzét nem volt hajlandó visszaadni a légitársaság:

  • cikkünk a témában:

    Meztelen áldozatok a búzamezőn

    A 10 ezer méteres zuhanás után sok holttest megdöbbentően érintetlennek tűnik, a maláj gép katasztrófájának néhány áldozata mintha csak pihenne, úgy fekszik a búzamezőn, ahol szétszóródtak a gép darabjai. A parázsló roncs közelében egy fekete pulóvert viselő nő a hátán fekszik, véres az arca, a bal karja felemelve, mintha csak jelezne valakinek. Egy másik áldozat meztelen, csak a melltartója maradt rajta, ősz haja elkeveredik a zöld fűvel, egyik lába eltört. Részletek cikkünkben.

  • A Twitteren jelentette be az Egészségügyi Világszervezet, hogy kollégájuk, Glenn Thomas újságíró a gépen utazott, meghalt a tragédiában. A férfi Genfben dolgozott, az AIDS-konferenciára tartott: