új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A környéken lakók több fotót posztoltak már Twitterre a kóserbolt környékéről, amin jól látható, hogy rendőrök és mesterlövészek lepték el a területet.

  • A közeli Speed Rabbit pizza egyik alkalmazotta a 20minutes.fr-nek azt mondta, hogy a lövések után öt perccel megérkeztek a rendőrök, és akkor újabb lövéseket lehetett hallani. A közeli üzletekbe bezárkóztak az emberek, a rendőrök azt kérik, hogy senki nem menjen az utcára. A hely fölött rendőrségi helikopter köröz.

  • A pénteki ima alatt rendőrök vigyáznak a párizsi mecsetekbe érkező muszlimokra, ellenőrzik a belépők csomagjait.

  • A Figaro úgy tudja, hogy legalább egy sérülttel járt az újabb túszejtés, amit a feltételezések szerint a csütörtökön megölt rendőrnő gyilkosa hajtott végre Párizs XII. kerületében egy kóserboltban. Nem tudni egyelőre semmi biztosat, az AFP azt írja, hogy legalább egy sérült van, az is lehet, hogy kettő. Egy túszejtő ment be a boltba, legalább két fegyvere volt, a szemtanúk szerint az egyik egy Kalasnyikov.

  • Egyelőre csak azt tudni, hogy Párizs keleti részén egy kóser szupermarketben lövöldözés volt.  A BBC szerint egy túsz lehet a kóser üzletben. A francia RTL információi szerint egy nő és egy gyerek is túsz lehet a boltban.

    B66MEgNCAAAjt4Q
  • Négy általános és két középiskola van a nyolcezer fős Dammartin-en-Goële-ben. A rendőrség kérésére nem lehet elhagyniuk az épületeket, és senki sem közelítheti meg azokat. A gyerekeket a rendőrség evakuálja az iskolákból a városközpontba szállítva őket. A szülők ott vehetik át gyermekeiket. A hatóságok a szülők türelmét kérik – adta tovább a BBC.

  • A Le Point szerint akár több mint tíz embert is túszul ejthettek a párizsi boltban. A Le Telegramme szerint is a rendőrnő gyilkosát szoríthatták sarokba, egy 32 éves férfiről van szó. Biztosat egyelőre nem tudni.

  • Magyarul nehéz pontosan megmondani, hogy kik hajtják végre éppen Párizs mellett a rendőrségi akciót, mert Franciaországban a mai napig működik a csendőrség intézménye. A lényeg az, hogy a GIGN (Nemzeti Csendőrség Intervenciós Csoportja) a csendőrség készenléti alakulata, míg a RAID (Felderítés, Segítségnyújtás, Intervenció, Elrettentés) a rendőrség elitalakulata. A mostani műveletet a RAID és a GIGN története során először közös műveletben hajtja végre, állítólag a csendőrség irányítja a műveletet. A lényeg az, hogy mindkettő ott van, iszonyatosan sok emberrel. További érdekességek a Velveten is.

  • A Twitteren is látszik, ahogy a rendőrök a bolt felé mennek:

  • Lövöldözés volt Párizsban a Porte de Vincennes-nél egy kóserboltban, írja az AFP. Forrásaiktól úgy tudják, hogy ott is túszokat ejtettek, és lehetséges, hogy a csütörtökön megölt rendőrnő gyilkosa a tettes.

  • Nem kizárt, hogy akár mindketten túszok. Az egyikük egy 28 éves nő, aki azon a környéken dolgozott, ahol a bekerített nyomda található, a másik pedig a nyomda vezetője, Michel Catalano lehet. A nőről semmit sem tudni, csak azt, hogy a barátai nagyon keresik, a férfi viszont biztosan a nyomda épületében volt reggel. Nagy eséllyel ugyanis ő az a Michel, akit említett az az ügyfél, aki reggel összefutott a túszejtőkkel, és az egyikükkel kezet is fogott. A Figaro szerint Catalanót sem találja a családja. Közben olyan információk is keringenek, hogy egy darab túsz van, egy 26 éves férfi. Egyelőre nincs megerősített információ.

  • A nyomdától néhány utcára van egy olyan általános iskola, ami óvoda is egyben. Az iskolát a túszejtés hírére teljesen lezárták, a gyerekeket nem engedik ki az épületből, még az ebédelni sem hagyhatták el az épületet, a diákokra a tanárok vigyáznak, viszont az órák óta tartó bezártság kezd feszültségeket szülni.

    Egyrészt vannak szülők, akik az iskola határozott kérése ellenére próbálnak bejutni az épületbe, holott a szabályzat értelmében addig zárva tartják az iskolát, amíg a veszély el nem múlik, addig a tanárok vigyáznak a gyerekekre.

    Másrészt a gyerekek is kezdenek nyugtalankodni, őket azzal próbálják lefoglalni, hogy énekelnek, játszanak, rajzfilmeket vetítenek nekik. Az iskola ablakait eltakarták, a kapukat bezárták, az épületre rendőrök vigyáznak.

    A rendőrség végül délután egy körül elkezdte átszállítani a gyerekeket egy másik, távolabbi iskolába, ahova már értük mehetnek a szülők.

  • Volt olyan információ, hogy már sikerült párbeszédet kezdeni, most a hatóságok csak azt erősítették meg a Le Figarónak, hogy a túsztárgyaló próbálja felvenni a kapcsolatot, de ez órákba is telhet. Azt sem tudták biztosan megerősíteni, hogy lenne túsz az épületben.

  • Rendkívüli nyilatkozatot adott ki a német államfő, Németország szolidaritásáról biztosítva a terrorista akció miatt gyászoló Franciaországot. A támadás „megrendített minket, de nem rendítette meg a meggyőződésünket, és nem fogjuk korlátozni a szabadságunkat, hanem élünk vele és megvédjük" – idézte Joachim Gauckot az MTI.

    „Mindannyian Charlie vagyunk” – mondta az elnök, kijelentve, hogy a demokrácia "életerejét" a szólás és a sajtó szabadsága adja.

    Pénteken vezető német keresztény, zsidó és muzulmán társadalmi szervezetek képviselői közösen ítélték el a párizsi mészárlást. Az „Isten nevében nem szabad gyilkolni!” címmel a legnagyobb példányszámú napilapban, a Bildben közölt kiáltványban hangsúlyozzák, hogy „a Biblia, a Tóra és a Korán nem a gyűlölet, hanem a szeretet könyve”.

  • Az AFP forrásai úgy tudják, hogy a BFMTV-nek sikerült a nyomdába betelefonálva beszélnie az egyik támadóval, de arról nem tudni, mit mondhatott. A BFMTV sem kommentálta egyelőre az értesülést.

  • „Szállj ki az autóból, szükségünk van rá" – mondták a Kalasnyikovval a saját autójukból kiszálló támadók szerdán annak a férfinak, akinek a szürke Cliójával elmenekültek a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás után Párizsból. A történteket most felidéző férfi szerint az egyikükön gránátvető, vagy ehhez hasonló fegyver lógott. „Még kihozom a kutyámat" – mondta ösztönösen a Kouachi testvéreknek a férfi, aki a hátsó ülésről kivette az állatot, majd a támadók elhajtottak. Nagyon nyugodtnak és határozottnak írta le a férfiakat, akik egyszer sem emelték fel a hangjukat, egyszer sem tűntek idegesnek. Neki is azt mondták, a médiának mondja, hogy ők a jemeni al-Kaida voltak.

  • Egészen szürreális történetről számolt be a France Info rádióban egy ügyfél, akinek péntek délelőtt lett volna dolga abban a nyomdában, ahol a túszdráma zajlik. A férfi találkozott az egyik túszejtővel, és fogalma sem volt róla, hogy kivel futott össze. „Amikor megérkeztem, akkor kijött Michel a nyomdából egy felfegyverkezett férfival, aki azt mondta, hogy rendőr, a nyomda alkalmazottja pedig arra kért, hogy távozzak, úgyhogy távoztam. A magát rendőrnek beállító fickó azt mondta: „Távozzon, civileket nem ölünk". Egészen elképedtem ettől a mondattól, emiatt döntöttem úgy, hogy kihívom a rendőröket. Szerintem az egyik terrorista lehetett. Azt hiszem, veszek egy lottót, mert ma reggel nagy szerencsém volt” - mondta a férfi a rádióban.

    A férfi arról is beszámolt, hogy a túszejtők rendőröknek néztek ki. „Nem ismertem fel őket, úgy voltak felöltözve, mint a kommandósok: fekete ruha, golyóálló mellény és fegyverek. Akár el is hittem volna, hogy rendőrök, ha nem mondják nekem azt, hogy nem ölnek civileket. Durván fel voltak fegyverezve, mint amikor a kommandósok bevetésre mennek. A nyomda ajtaja előtt voltam, kijött Michel, kezet fogtam vele, és az egyik terroristával. Azt mondta, hogy "rendőr vagyok, távozzon, nem ölünk civileket". Ezután egyből távoztam, Michel pedig bezárta mögöttem az ajtót. Nem tudtam, hogy túszejtésről van szó, vagy rablásről. Azt tudtam, hogy valami nem stimmel. Lövést nem hallottam" - mondta. További érdekességek a Velveten is.

  • Körbevették a túszejtőket
  • Megérkeztek a Charlie Hebdo életben maradt szerkesztői a Libération szerkesztőségébe. A lap felajánlotta, hogy a következő időszakban az ő székházukból készíthessék el a lapot, amit a jövő héten egymillió példányban akarnak nyomni.

    Komoly rendőri készültség van a Libération szerkesztőségénél – tudatta a BBC. A lap ad helyet a Charlie Hebdónak a merénylet után.

  • A csendőrség vezetője, Denis Favier tábornok személyesen irányítja a mostani akciót, írja a Le Figaro. Ő volt annak az akciónak a parancsnoka, amiben 1994-ben megrohamoztak egy elrabolt repülőt Marseille-ben. 1994. december 24-én Algériában szereztek meg egy Air France-járatot terroristák, akik három utast megöltek, és végül az Eiffel-toronynál akarták felrobbantani a gépet, de leszálltak vele Marseille-ben. Ott csaptak le rájuk a kommandósok, és megölték a négy géprablót.

  • Paris Attack Manhunt - How French Police Will End Situation
  • Kétségtelenül szükség lesz új intézkedésekre a terrorizmus fenyegetésére válaszul.

    – jelentette be Manuel Valls francia miniszterelnök pénteken. „Nem egy vallás vagy egy civilizáció ellen harcolunk” – tette hozzá, utalva arra, hogy a muszlimokat sokan tévesen a terroristákkal azonosítják. Ha valaki össze lenne zavarodva>>>

  • Hogy a Kouachi testvérek beszéltek vele, írja a Le Telegramme. Azt nem tudni, voltak-e követeléseik.

  • A Le Figaro tudósítója találkozott több emberrel a helyszínen, akik azt mondták, nem tudnak semmit egy 28 éves ismerősükről, aki ezen a részen dolgozott, és a családja sem tudja elérni. Lehet, hogy ő is az épületben volt a túszejtés idején.

  • A francia elnök Franciaország sokkjáról, a tragédia egyesítő erejéről beszélt a sajtótájékoztatóján, kerülve a konkrétumokat a túszejtő terroristák elleni akcióval kapcsolatban. François Hollande szerint európai szinten kell közösen cselekedni a terrorizmussal szemben. Megerősítette, hogy vasárnap több ország belügyminisztere fog erről tárgyalni. Fontosnak tartotta, hogy a megemlékező demonstrációknak nem lehet akadályuk semmiféle biztonsági intézkedés.

  • A 20 minutes-nek megszólalt annak a cégnek egy korábbi alkalmazottja, ahol a túszdráma zajlik, bár még mindig nem erősítették meg a rendőrök, hogy ejtettek-e túszokat egyáltalán. A lapnak nyilatkozó nő néhány hónapon keresztül dolgozott a cégnek, azt mondja, hogy a megjelent hírekkel ellentétben nem öten vannak a cégben, hanem nagyjából tízen.

    „A céget egy pár vezeti, a negyvenes, ötvenes éveikben járhatnak, nagyon szimpatikus emberek. A cégben 3-4 alkalmazott van, rajtuk kívül pedig van még 2-3 ember, akik a szállítmányozásért felelnek, valamint van egy grafikus is. Amikor a cégnél dolgoztam, akkor a két főnök közül az egyik, valamint a grafikus szinte mindig bent voltak az irodában. A CTD egy igazi családi vállalkozás. Ezek az emberek őszintén nagyon imádnivalóak, a szívem megszakad ettől a túszdrámától" – mondta az egykori munkavállaló a lapnak. Ez a alapján a legvalószínűbb, hogy ha ejtettek is túszokat a merénylők, akkor a cég vezetője/vezetői, valamint a grafikus lehetnek azok.

  • cikkünk a témában:

    Túsztárgyaló: Kivégeztetik magukat, nem akarnak tárgyalni a túszejtők

    A vallási fanatikus terroristákkal nem lehet tárgyalni, mert jellemzően nem akarnak tárgyalni – mondta az Indexnek Végh József túsztárgyaló. A BM Nemzetközi Oktatási Központjának túsztárgyalást oktató szakembere már több magyarországi túszejtésben részt vett tárgyalóként, korábban éppen francia kiképzést kapott. Szerinte a francia túsztárgyalók nagyon jók, de ennek a túszdrámának csúnya vége lesz. Részletek cikkünkben.

  • Egy dzsihádista csoportba tartozhat a három támadó

    A Kouachi testvérek és a rendőrnő gyilkosa onnan ismerték egymást, hogy mindhárman ugyanannak a dzsihádista sejtnek voltak a tagjai Buttes-Chaumont-ban, Párizs egyik részén, írja a Le Point.

  • Az Európai Tanács elnöke mindent megtesz annak érdekében, hogy lehetővé váljon a repülőgépek utasairól szóló adatok továbbítása a tagállamok között. Ezzel szemben egyelőre sok aggály él az európai törvényhozókban, de Donald Tusk szerint a mostani terrorakció is mutatja, hogy erre szükség van a merénylők kiszűrése érdekében – írta a Reuters.

    Tusk a jövő héten arra fogja kérni az Európai Parlamentet, hogy gyorsítsa fel a rendszer elfogadásához szükséges munkát.