Összefoglaló

Percről percre Beiktatták Donald Trumpot, ő az USA 45. elnöke

Donald Trump magyar idő szerint pénteken este hatkor letette az esküjét, már ő az USA 45. elnöke, beköltözött a Fehér Házba
Beiktatási beszédében azt mondta, Amerika lesz az első, Washingtontól a néphez kerül a hatalom, a radikális iszlamista terrorizmust pedig eltörlik
A beiktatás alatt Washingtonban több ponton tüntetők kirakatokat törtek be, kukákat borogattak. Több rendőr megsérült, 95 embert őrizetbe vettek
A beiktatáson a kórházba került idősebb George Bush nem, de fia, George W. Bush, Jimmy Carter, valamint Bill és Hillary Clinton is ott volt
Trump már pénteken hozott döntéseket, meghirdette a hazafiasság napját, aláírt kinevezéseket, és visszavonta Obama egy jelzálogdíjakat csökkentő rendeletét
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Trump sikerének egyik titka, hogy folyamatosan olyan dolgokat mondott és tett, amikkel nem lehetett nem foglalkozni. A kérdés a beiktatás után az, hogy a felháborító, veszélyes, megvalósíthatatlan, vagy Amerika valós érdekeivel egyenesen ellentétes tervek közül melyeket akar megvalósítani az új elnök, és melyek azok, amelyeket szép lassan elfelejt. Fussa át velünk Donald Trump legfontosabb ígéreteit, és szavazzon, hogy melyik valósul meg ezek közül egy év múlva! Itt lehet szavazni.

  • Nagyjából egy délelőttnyi hisztialapanyagot adott az internet népének a Facebook azzal, hogy korlátozta az orosz propagandacsatorna Russia Today posztolási jogosultságát a közösségi oldalon. Az ok az volt, hogy Obama búcsúzó sajtókonferenciájáról az oroszok állítólag illegálisan vették át egy másik csatorna élő streamjét, és emiatt éppen Trump beiktatásának napjára megvonták tőlük a videó, kép és link posztolásának lehetőségét. Miután az oroszok telekiabálták a világsajtót, hogy ez bizony egyértelmű amerikai kormányzati beavatkozás és a sajtószabadság korlátozása, a Facebook visszakozott, és levette a tiltást. A hivatalos közleményükben bocsánatot kértek, és azt írták, egy automatizált tiltórendszer szúrta ki a kalózstreamet, és alkalmazta az ilyenkor szokásos büntetést.

    (via)

  • Még Trump választási győzelmére készítettük ezt a négyperces videót, ideje ismét elővenni!

    Donald negyven éve tartja a gázon a lábát
  • Ott lesz a beiktatási ceremónián Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke és Szilágyi Béla alelnök is, ők valamelyik republikánus politikus vendégeiként vesznek részt az eseményen. Szenczy eddig négy amerikai elnökkel találkozott, részt vett az idősebb Bushsal közös kerti partin, és a Pentagonban is vezetett több alkalommal imareggelit. Miközben odakint ennyire jó kapcsolatokat építettek ki, idehaza akadt egy kis nehézségük: ahogy arról az Index is beszámolt még 2015-ben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Baptista Szeretetszolgálat állami támogatású házi segítségnyújtás szolgáltatásával kapcsolatban.

  • Páldául a PBS twitteres streamjén. Vagy YouTube-on az NBC-nél. Vagy a CBS-nél. Vagy a Washington Postnál. Vagy a USA Todaynél. Vagy a Bloombergnél.

  • Ebben a cikkünkben összeszedtük, hogy az elnöki beiktatás körüli rendezvénysorozathoz Trump csapatának milyen ismert énekeseket és zenészeket sikerült megnyernie. Konkrétan elég ismeretleneket.

  • A beiktatási ceremónia bevezető produkciója egy nagy szabadtéri koncert volt a washingtoni Lincoln-emlékműnél, amihez Trump csapatának, khm, hát nem éppen AAA-listás szupersztárokat sikerült toboroznia, de ettől még meghallgatták a bulit a helyszínen vagy tízezren. Ennek ellenére az elnök a tőle megszokott stílusban sosem látott tömegről, és minden idők legnagyobb beiktatási bulijáról kezdett beszélni - csak hogy a Buzzfeed előássa a 2009-es Obama-beiktatás koncertjének fotóit és beszámolóit, és kiderüljön, hogy azon nagyjából 400 ezres tömeg volt kíváncsi.

    (via)

  • Üdv az olvasóknak, mi mostantól percről perce közvetítjük Donald J. Trump elnöki beiktatását, úgyhogy maradjanak velünk! Íme egy rövid összefoglaló a menetrendről (a bővebbet erre lehet elolvasni).

    • Trumpot magyar idő szerint 18 órakor, helyi idő szerint délben iktatják be.
    • A Capitoliumon az ünnepség 11:30-kor kezdődik zenés felvezetéssel. 
    • Az elnök és az alelnök a hagyományoknak megfelelően egy reggeli mise után érkezik, amelyen családjukkal közösen vesznek részt. 
    • Előbb az alelnök, utána az elnök teszi le az esküjét. A beiktatás változatlan szövege szerint az alkotmányra esküsznek fel, de ezt kezüket arra a bibliára helyezik, amelyet Abraham Lincoln is használt 1861-es beiktatásakor. Trump emellett saját bibliáját is hozza az eseményre. 
    • Az elnök eskütételét az alkotmánybíróság szerepét is ellátó Legfelsőbb Bíróság főbírája, az alelnökét a Legfelsőbb Bíróság egyik bírája vezeti le.
    • A beiktatási ceremónia első része fél egykor véget is ér, délután háromkor indul a kétórás ünnepi felvonulás, ahol nyolcezer főnyi egyetemi mazsorett-csoportok, katonai zenekarok menetelnek végig a Pennsylvania Avenue-n, a Capitoliumtól a Fehér Házig.