Összefoglaló

Percről percre Beiktatták Donald Trumpot, ő az USA 45. elnöke

Donald Trump magyar idő szerint pénteken este hatkor letette az esküjét, már ő az USA 45. elnöke, beköltözött a Fehér Házba
Beiktatási beszédében azt mondta, Amerika lesz az első, Washingtontól a néphez kerül a hatalom, a radikális iszlamista terrorizmust pedig eltörlik
A beiktatás alatt Washingtonban több ponton tüntetők kirakatokat törtek be, kukákat borogattak. Több rendőr megsérült, 95 embert őrizetbe vettek
A beiktatáson a kórházba került idősebb George Bush nem, de fia, George W. Bush, Jimmy Carter, valamint Bill és Hillary Clinton is ott volt
Trump már pénteken hozott döntéseket, meghirdette a hazafiasság napját, aláírt kinevezéseket, és visszavonta Obama egy jelzálogdíjakat csökkentő rendeletét
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A capitoliumi ebéden találkoztak, először az elnökválasztás óta.

  • George H. W. Bush és Barbara Bush is kórházba került a hét elején, nem voltak ott a beiktatáson. Viszont most közleményt adtak ki, hogy a kórházból együtt követték a tévében az eseményeket, velük volt fiuk Neil és felesége is. Egyelőre mindketten kórházban maradnak, de a volt first lady csak elővigyázatosságból.

  • Nem tudjuk, mit üzent Obama Trumpnak a búcsúlevelében, de így rakta le az asztalára, és lépett ki az ovális iroda ajtaján, hivatalban lévő elnökként utoljára.

    Trump majd a Fehér Házba visszaérkezve olvashatja el az üzenetet, de előtte még az ebédről beiktatási ünnepségekre megy.

  • Trump az első aláírásaival kinevezte az ország pekingi nagykövetét, és a védelmi minisztert, James Mattist. A 66 éves extábornok egyébként Oroszországról, Iránról és Izraelről is másképp gondolkodik, mint az elnök. Trump azonban nagyon ragaszkodott hozzá, törvénymódosítás is kellett, hogy mindössze három évvel leszerelése után védelmi miniszter lehessen.

  • Havasi Bertalan küldte el a közleményt az MTI-nek, amiben a miniszterelnök gratulált Donald Trumpnak, az Egyesült Államok új elnökének.

    A levélben Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Donald Trump "történelmi választási győzelme erős felhatalmazást ad az amerikai néptől a változtatásokhoz". Szerinte a világnak hatalmas kihívásokkal kell szembenéznie, ami új és bátor megközelítést kíván.

    "Egyre bővülő gazdasági kapcsolataink, régi keletű együttműködésünk olyan területeken, mint például a terrorizmus elleni harc, valamint hasonló vélekedésünk a gazdaság- és biztonságpolitikáról, állampolgáraink biztonságáért érzett felelősségünkről, az országhatár-ellenőrzésről és a migrációról, történelmi lehetőséget nyújt arra, hogy közösen alakítsuk a jövőt" - írta Orbán.

    Orbán Viktor a levélben kiemelte, hogy örömmel várja Magyarország és az Egyesült Államok "régi keletű, erős és szívélyes kapcsolatainak további elmélyülését". A miniszterelnök abban bízik, hogy a folytatódó partneri viszony révén képesek lesznek megküzdeni a kihívásokkal, és élni a lehetőségekkel.

    A magyar kormányfő gratuláló levele végén ismét támogatásáról biztosította a beiktatott amerikai elnököt.

  • Unokái, gyermekei, felesége és az alelnök körében még a Capitoliumon Trump máris aláírt valamit. De mit? Hát a kabinet tagjainak kinevezését.

    Híresen cikkcakkos aláírását vitte rá a lapokra, tollat is cserélgettek, végül kialakult a rend, minden aláírás után újat vesz elő, ez hagyomány. A demokrata képviselők csoportjának vezetőjével, Nancy Pelosival nevetgéltek.  

  • Obama azt mondta, hogy nem akarja hosszúra nyújtani a beszédét, mindent megköszönt támogatóinak. Arról beszélt, hogy hittek az amerikai emberekben, hogy képesek összefogni és megváltoztatni az országot. A változás pedig alulról indul. Méltatta azokat a fiatalokat, akik kampányoltak érte. Nagy megtiszteltetésnek nevezte az elnöki éveit. „Igen, megcsináltuk. Igen, meg tudjuk csinálni" – mondta távozóul.

  • Miközben Obama helikoptere már megérkezett az Andrews légibázisra, Biden Amtrakkel vonatozik haza Delaware-be.

  • Megérkezett az elnöki pár helikoptere Marylandbe, az Andrews katonai bázisra, ahonnan majd Kaliforniába repül tovább. Üdvrialgással köszöntik, mintha most nyerte volna meg a választást. 

    Megint eljátszották a himnuszt, Obama dalolta, a first lady csendben hallgatta.

  • Trump csütörtökön már jelezte, hogy rögtön a beiktatási beszéde után aláír néhány nagyon fontos dokumentumot, hogy beindítsa a dolgokat. Azt viszont a sajtószóvivője még nem tudta megmondani, hogy melyik elnöki rendeleteket veszik előre péntekre, és mik maradnak majd a terveik közül hétfőre, és a jövő hétre.

    Korábban azt mondta, első napján többek között beindítaná a mexikói fal megépítését, felmond szabadkereskedelmi egyezményt, leülne a tábornokokkal. Az összes kezdésnek tervezett lépését itt gyűjtöttük össze.

  • Amióta elnök lett Donald Trump, már 10 posztot rakott ki a Twitterre – ami nélkül talán nem is nyert volna.

    Igaz, egyelőre mindegyik a beszédéről szóló, előkészített poszt lehetett.

  • A beiktatás alkalmából Melania Trump szlovéniai szülővárosában, Sevnicában a helyi pékségek és kávézók M-betűs és amerikai zászlós péksüteményeket kínálnak, kihasználva a lehetőséget. (BBC)

  • Nem húzta az időt, közepesen rövid beszédet mondott Trump, akinél rövidebbet utoljára Jimmy Carter adott elő 1977-ben. Akkor 1229, most 1435 szót tett ki a beszéd.

    Trumpénál ebben a században Certerén túl csak Roosevelt 3. és 4., valamint Kennedy beszéde volt rövidebb. Az összes elnöki beszéd közül csak 13 volt ennél rövidebb.

    Talán szimbolikus, de majdnem annyi szóból állt, mint George Washington 1431 szavas, az Egyesült Államok történetének legelső elnöki beszéde.

  • Most egy beiktatási fogadás következik Trumpéknak a Capitoliumban kongresszusi demokraták és republikánusok részvételével, aztán az új elnök a Pennsylvania Avenue-re megy, és vissza a Fehér Házba.

  • De még milyennel! 

    Az AFP lefotózta a terítéket a beiktatási ebéd helyszínén. Ez lesz az elnök tányérja:

    Az ebédet a Capitolium egyik dísztermében tartják.

  • Trumpék és Pence-ék is integettek nekik a Capitolium lépcsőiről.

  • Trump és Obama a Capitolium lépcsőin várta meg, amíg az alelnökök távoztak, Pence elbúcsúztatta Bident. Obamára vár a helikopterre, ami az Andrews légitámaszpontra viszi, ahonnan pedig Kalifornába megy tovább.

  • Obama, és a korábbi elnökök a következők, aztán hamarosan jön a többi jelenlévő is.

  • A legnépszerűbb előadók ódzkodtak attól, hogy részt vegyenek Trump beiktatásán. Obamának négy és nyolc éve könnyebb dolga volt, hogy összeszedje a sztárokat az alkalomra.

    A himnuszt akkor Beyoncé énekelte, Trumpnak a 16 éves Jackie Evancho jutott, aki kissé félénken, de lehozta a himnuszt. A szoprán énekes az America's Got Talentnek volt kisgyerekként a második helyezettje, 2010-ben.

  • Trump a beszéde után odament Obamához, aztán a többi volt elnök és kongresszusi vezető is gratulált neki. Végül Trump kiintegetett a tömegnek.

  • Az utolsó pillanatig húzta a győztes szlogen felidézésével Trump, de nem múlt el a beszéd a Make America Great Again nélkül.

    „Minden amerikai, minden városban, kicsiben és nagyban, óceántól óceánig, halljátok szavam: Sosem lesztek még egyszer elfeledve.”

    Reményeitek  és vágyaitok határozzák meg az ország sorsát! – mondta emelkedett hangon a republikánus elnök.

    „Együtt Amerikát ismét erőssé tesszük! Amerikát ismét gazdaggá tesszük! Amerikát ismét biztonságossá tesszük! Amerikát ismét büszkévé tesszük! És igen, Megint Naggyá Tesszük Amerikát!„

  • Mindenkiben ugyanaz a piros vér folyik, bőrszíntől függetlenül - beszél egy kicsit a sokszínűségről Trump, aki szerint a megosztottság is el fog tűnni majd elnöksége alatt.

  • Azt mondta, hogy két szabályt követnek majd, hogy az embereknek újra legyen munkájuk: vásárolj amerikait, és foglalkoztass amerikait. Szerinte minden országnak joga van a saját érdekét előtérbe helyezni, és példaként követik majd őket.

    „A radikális iszlamista terrorizmust teljesen eltöröljük a föld színéről" – mondta, azt ígérve, hogy ehhez egyesítik a civilizált világot.

    Szerinte Amerika ereje az egységben van, akkor teljességgel megállíthatatlan. Félelemre nincs ok, mert megvédik őket a katonák, a rendőrök, valamint Isten, mondta.

  • Az eredeti dependencia-elmélet azt állítja, hogy a fejlett országok kizsákmányolják és függésben tartják a fejletlenebb országokat.

    Trump ezzel szemben azt mondja, hogy a világ zsákmányolja ki Amerikát: az amerikai vagyont és az amerikai munkahelyeket ellopják és azok "szétszóródnak a világban". 

    Ez egy elég újszerű nemzetközi politikai gazdaságtani megközelítés, érdekes lesz látni, hogy a következő években hogyan alakul majd az akadémiai vita ezen a területen.

  • "Egy nemzet csak addig él, amíg virágzik. Többé nem fogadjuk el az olyan politikusokat, akik csak beszélnek, de nem cselekednek. Akik folyamatosan panaszkodnak, de semmit nem tesznek (a problémáért). Vége az üres beszédnek, eljött a cselekvés órája! Ne engedjétek meg senkinek, hogy azt mondják nektek, hogy nem lehet megtenni!" - Trump igencsak begyújtotta a bullshitrakétát.

  • Trump minden külföldi népnek és vezetésnek küld egy üzenetet:

    Mától egy új vízió uralkodik, mától kizárólag Amerika lesz első helyen, Amerika lesz az első!

    Minden döntés a kereskedelemről vagy a külpolitikáról azon fog alapulni, hogy az amerikai melósok és emberek jól járjanak. Kicsit a munkahelyeket lenyúló bevándorlókról is beszél, szerinte ilyen sem fog többet előfordulni.

    Soha nem hagylak cserben titeket! Amerika ismét nyerni fog, ahogy soha korábban!

    "Visszahozzuk a határainkat, a munkahelyeinket, az álmainkat" - folytatja. Ezután arról beszél, epterek, hidak fognak épülni mindenfele, fejleszteni fogják az infrastruktúrát.

    Amerikai kezekkel és amerikai munkával fogjuk újraépíteni a nemzetünket!

  • Trump azt mondta, hogy a külföldi ipar fejlődött az amerikai kárára, az amerikai hadsereg gyengült, más országok határait védték meg a sajátjuk helyett. Szerinte dollármilliárdokat költöttek el külföldön az amerikai infrastruktúra kárára, a gyárak bezártak, a munkások és a középosztály is rosszul járt. „De most már a jövőbe nézünk" – mondta.

  • A mostani napra úgy fogunk emlékezni, mint arra a napra, amikor az "emberek" lettek ismét ennek a nemzetnek az urai. "Az elfelejtett férfiak és nők többé nem lesznek elfelejtve", "mindenki figyelni fog rátok" - folytatja az elnök. Trump szerint kurzusának lényege az lesz, hogy a hatalom az embereket szolgálja, például, hogy legyen biztonságos az emberek lakókörnyezete és legyen jó munkájuk. Majd a szegénységet, a bűncselekményeket, a drogokat kárhoztatja, mint ami idáig rengeteg életét tönkretette. "Ez az amerikai mészárlás itt és most véget ér" - ígéri ambiciózusan.

  • Trump arról beszélt, hogy miközben Washington gyarapodott, politikusok jól jártak, a munkahelyek elmentek, gyárak zártak be. Szerinte az establishment megvédte magát, de nem a népét, az ő győzelmeik, nem az embereké voltak, viszont most minden megváltozik. „Ez a pillanat a Tiétek. Az Egyesült Államok a Ti országotok" – mondta. Szerinte nem az a lényeg, melyik párt irányít, hanem hogy a kormányzat az emberekért dolgozzon.

  • Trump thankyoukkal és felmutatott hüvelykujjal kezdi a beszédét, majd köszönetet mond mindenkinek, köztük a volt elnököknek és a "világ embereinek". "Együtt meg fogjuk határozni Amerika és a világ útján hosszú-hosszú évekig." Lesznek nehézségek, de "el fogjuk végezni a munkát". Azzal folytatja, hogy az átadás-átvételben Michelle Obama és férjének megköszöni a hatalomátadás zökkenőmentességét. Trump szerint azonban ez most egy másfajta hatalomátadás lesz: "Washingtontól átadjuk a hatalmat az embereknek".