Ödön
1 °C
11 °C

Kilenc nap után megtalálták a barlangban eltűnt thaiföldi gyerekfocicsapatot

2018.07.02. 17:50 Módosítva: 2018-07-02 21:08:13

A mentőcsapatok megtalálták az egyik thaiföldi barlangban rekedt tizenkét fiatal futballistát és edzőjüket, akik kilenc napja tűntek el, és az egész ország értük aggódott. Mindannyian élnek, jelentette be a BBC szerint a tartományi kormányzó, aki azt is elmondta, hogy a gyerekek egy biztonságos részen vannak.

Viszont a mentőcsapatok következő feladata az lesz, hogy biztonságban kimenekítsék őket a barlangból.

A 11-16 éves fiatalok 25 éves edzőjükkel még június 23-án mentek be a barlangba, de aztán a heves esőzések miatt már nem tudtak kijönni onnan. Villámgyorsan megemelkedett ugyanis a vízszint a barlangban csörgedező patakban, elzárva azt a bejáratot, ahol a gyerekek bemásztak, és ami előtt megtalálták a holmijaikat.

Már aznap megkezdték a keresésüket, de az esőzések és a sár megnehezítette a búvárok és a mentőcsapatok dolgát is. Összesen ezernél is több embert vett részt a mentőakcióban.

Több kéz- és lábnyomot is találtak a keresés során, és a szakértők végig bizakodtak, hogy a fiúk és edzőjük életben van, amit arra alapoztak, hogy bőven volt vizük.

Hétfőn a mentőcsapatok már jelezték, hogy közel vannak ahhoz a csarnokhoz, ahova a fiatalok bemenekülhettek a víz elől. A haditengerészet különleges erői találták meg őket, a búvároknak az enyhébb időjárás is segített.

A kormányzó elmondta, hogy folytatni fogják a víz kiszivattyúzását a barlangból, ezzel párhuzamosan pedig beküldenek orvosokat is a csapathoz, hogy felmérjék az egészségi állapotukat.

A Time korábban azt írta, a búvároknak lehet, hogy meg kell tanítaniuk a kifáradt, legyengült tinédzsereknek, hogyan mozogjanak biztonsággal a víz alatt az elárasztott barlangban. Az AP-nek egy barlangi mentő szakértő azt mondta, hogy a búvároknak az sem lehet könnyű, ha ételt és italt próbálnak bevinni nekik, de az is kockázatos, ha nem képzett búvárokat akarnak kihozni egy ilyen víz alá került barlangból.

A Thaiföld északi részén található Tham Luang Nang Non barlang tíz kilométeren kanyarog a föld alatt, és igazi turista-szenzáció. Azonban az esős évszakban veszélyessé válhat, amire tábla is felhívja a figyelmet a bejáratnál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?