Elon Musk is besegít a thaiföldi gyerekek mentésébe

2018-07-06T055853Z 1468957603 RC1AD1EC6080 RTRMADP 3 THAILAND-AC
2018.07.06. 14:41

Miközben egyre kevesebb idő áll a mentőalakulatok rendelkezésére, Elon Musk amerikai vállalkozó Twitterén jelentette be, hogy mérnököket és műszereket küld a Tham Luang Nang Non barlanghoz, melyben egy gyerekfocicsapat rekedt két hete. 

Az űrkutatással foglalkozó SpaceX és az alagútfúrással foglalkozó Boring Company mérnökei szombaton fognak megérkezni a helyszínre, hogy felmérjék a lehetőségeket. Ez utóbbi cég rendelkezik fejlett talajfeltérképező radarral és "lyukak fúrásában sem utolsó". Ezen kívül nagy teljesítményű akkumulátorokat és szivattyúkat fognak a thaiföldi kormány rendelkezésére bocsátani. 

Musk terve szerint, egy felfújható vízalatti alagutat kéne építeni, amin keresztül könnyedén kimászhatnának a gyerekek. 

Ahogy arról beszámoltunk , 11–16 éves fiatalok, 12 gyerekfocista a 25 éves edzőjükkel még június 23-án mentek be egy barlangba, de aztán a heves esőzések miatt már nem tudtak kijönni onnan. Villámgyorsan megemelkedett ugyanis a vízszint a barlangban, elzárva azt a bejáratot, ahol a gyerekek bemásztak, és ami előtt megtalálták a holmijaikat. Szombattól jövő csütörtökig heves esőzés várható, így a mentőcsapatot  egyre jobban szorítja az idő.

barlang

Borítókép: mentőalakulatok a Tham Luang barlangnál. Fotó: Athit Perawongmetha / Reuters.  • Hírek
  • Bankszámla