Olivér
5 °C
8 °C

Elon Musk is besegít a thaiföldi gyerekek mentésébe

2018-07-06T055853Z 1468957603 RC1AD1EC6080 RTRMADP 3 THAILAND-AC
2018.07.06. 14:41

Miközben egyre kevesebb idő áll a mentőalakulatok rendelkezésére, Elon Musk amerikai vállalkozó Twitterén jelentette be, hogy mérnököket és műszereket küld a Tham Luang Nang Non barlanghoz, melyben egy gyerekfocicsapat rekedt két hete. 

Az űrkutatással foglalkozó SpaceX és az alagútfúrással foglalkozó Boring Company mérnökei szombaton fognak megérkezni a helyszínre, hogy felmérjék a lehetőségeket. Ez utóbbi cég rendelkezik fejlett talajfeltérképező radarral és "lyukak fúrásában sem utolsó". Ezen kívül nagy teljesítményű akkumulátorokat és szivattyúkat fognak a thaiföldi kormány rendelkezésére bocsátani. 

Musk terve szerint, egy felfújható vízalatti alagutat kéne építeni, amin keresztül könnyedén kimászhatnának a gyerekek. 

Ahogy arról beszámoltunk , 11–16 éves fiatalok, 12 gyerekfocista a 25 éves edzőjükkel még június 23-án mentek be egy barlangba, de aztán a heves esőzések miatt már nem tudtak kijönni onnan. Villámgyorsan megemelkedett ugyanis a vízszint a barlangban, elzárva azt a bejáratot, ahol a gyerekek bemásztak, és ami előtt megtalálták a holmijaikat. Szombattól jövő csütörtökig heves esőzés várható, így a mentőcsapatot  egyre jobban szorítja az idő.

barlang

Borítókép: mentőalakulatok a Tham Luang barlangnál. Fotó: Athit Perawongmetha / Reuters.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?