Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Nem küldenek több katonát az amerikai-mexikói határhoz

2018.11.16. 06:05

„Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma, a Pentagon nem küld több katonát az amerikai-mexikói határhoz”, idézi az MTI Patrick Shanahan miniszterhelyettest.

Jelenleg 5800, aktív szolgálatban lévő katona tartózkodik az amerikai-mexikói határon „és ez a plafon, legalábbis pillanatnyilag”, mondta Shananan. A katonák küldetése hivatalosan december 15-ig tart, és addig „még szó lehet létszámnövelésről”.

A katonák határra vezényléséről Donald Trump amerikai elnök döntött még a november 6-i félidős választások előtt. Feladatuk az amerikai határhoz közelítő, több ezer fős migránskaraván megállítása. A katonák mellett a Nemzeti Gárda 2100 tartalékosát is a határhoz vezényelték a határőrök munkájának segítésére.

A Pentagon azt is bejelentette, hogy csökkenti Afrikában állomásozó, terrorizmus elleni erőinek létszámát, és fontolgatja, hogy hasonlóan intézkedik a világ más részein is.

A terv szerint az afrikai létszámcsökkentés 10 százalékos lesz,

nagyjából hétszáz főnyi. A minisztérium közölte, hogy a kurtítás nem érinti a Líbiában, Szomáliában és Dzsibutiban lévő erőket, a leépítés főként Kamerunból, Nigériából, Nigerből szabadít fel embereket.

A lépés indoklása szerint az erőket átcsoportosítják, és megerősítik velük a biztonságra leselkedő orosz és kínai veszély elhárítását. Mindez egybevág azzal a katonai stratégiával, amelyet Jim Mattis amerikai védelmi miniszter januárban ismertetett.