Enyhülést hozhat Merkel kormányában a bajor pártelnökváltás

GettyImages-1026415854
2019.01.19. 08:17
Angela Merkel kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) után a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) is új pártelnököt választ a hétvégén. A CSU élére Markus Söder eddigi tartományi miniszterelnök kerül. Egy időre lecsillapodhatnak a kedélyek Merkel nagykoalíciójában, amely tavaly a CSU kekeckedése miatt szabályos szakítópróba elé került. A két párt közösen vág neki az európai parlamenti választásoknak, és mindkét párt elemi érdeke, hogy jól szerepeljenek.

A szövetségi kormány vitái tartományi szinten is érződtek

A CDU az összes többi német tartományban jelen van, de Bajorországban nincs saját szervezete, ott a CSU fogja össze a konzervatív oldalt. A CSU így bent van a szövetségi kormányban, és a nagykoalícióban is Merkel pártja és a szociáldemokraták (SPD) mellett. A párt most leköszönő elnöke, Horst Seehofer a 2015-ös menekültválság kitörése óta többször is összeakaszkodott Merkellel. 2018 óta belügyminiszterként teszi ezt, emiatt tavaly szinte a szakítás szélére sodródott Merkel nagy nehezen összekovácsolt 4. kormánykoalíciója. A CSU elnökének politikai motiváció érthetőek voltak: a tartományi választásokra készülve elsősorban a radikális, bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) párttól próbált szavazókat visszaszerezni.

Ugyan az október 14-i tartományi választásokon végül a CSU maradt a legnagyobb párt Bajorországban, mégis komoly veszteségeket szenvedett el. 37,2 százalékot elérve elveszítette abszolút többségét és koalícióra kényszerült a Szabad Választók nevű, szintén csak a tartományban erős párttal. A rossz választási eredményt sokan annak tudták be, hogy a CSU elhanyagolta a helyi ügyeket, túlságosan is a szövetségi politikára koncentrált, a választók egy részének pedig nem jött be a CSU kormányon belül tanúsított konfrontatív politikája Merkellel szemben.

A most távozó Seehofer mérlege: tíz éven át volt a CSU élén, ennél hosszabb ideig csak a legendás  Franz Josef Strauß vezette a pártot. Modernizálta, megújította a bajor pártot. Amikor 2008-ban átvette, 48 százalékon álltak, most 37 százalékos támogatottsággal adja át. 

Merkel nyitott menekültpolitikája miatt a CDU-n belül is megérett a változás. A kereszténydemokrata párt sem szerepelt jól több tartományi választáson, miután pedig az utolsó tavalyi, hesseni választáson is gyengültek a pozíciói, Merkel maga előzte meg, hogy a párt tagsága leváltsa. Bejelentette, hogy kancellári tisztségét megtartja, de nem indul újra a pártelnöki posztért a decemberi kongresszuson. A CDU-ban két erős jelölt is volt a helyére, végül a Merkelhez közelebb álló, addigi főtitkár Annegret Kramp-Karrenbauernek sikerült győznie. 51 százalékos eredménye jól mutatja a CDU megosztottságát.

Söder vett egy fordulatot

Most a CSU élén is őrségváltás következik, és a két párt viszonyát - legalábbis átmenetileg - alapvetően átrajzolja a közelgő európai parlamenti választás. A CDU és a CSU most először közös programmal és közös listavezetővel, Manfred Weberrel vág neki az újabb megmérettetésnek, mindkét párt számára életbevágó, hogy jól szerepeljenek. A CSU-nak azért, hogy kiköszörülje a csorbát a tartományi választáson elszenvedett vesztesége miatt, a CDU-nak pedig azért, hogy egyben tudja tartani a berlini nagykoalícóit. Ennek hatására változott is a retorika a CSU-nál: Seehofer már arról beszél, hogy nem szabadna, ha a májusi európai parlamenti választások fő témája is a migráció legyen.

A CSU elnöki posztjára Seehofer régi riválisa, a nála 18 évvel fiatalabb Markus Söder kerül, aki 2017-ben már a tartományi miniszterelnöki tisztséget is átvette tőle. Södernek sikerült elkerülnie, hogy rajta csattanjon az ostor a bajorországi választásokon született eredmény miatt. Újraválasztották kormányfőnek, és az is eldőlt, hogy még meg is tudja erősíteni helyzetét, hiszen a január 19-i kongresszusi szavazáson ő lesz az egyetlen jelölt a pártelnöki posztra.

A rendkívül agilis, konzervatív és extravagáns Södernek már a tartományi választási kampány hajrájában is voltak meglepő húzásai, például amikor a bajor űrprogram arcaként jelent meg, újévi beszédére pedig megint többen felkapták a fejüket. Hirtelen olyan témákról kezdett el beszélni, amikkel a Zöldek tudtak erősödni az elmúlt időszakban. Január elsején arról beszélt, hogy sok állatfaj a kihalás szélére sodródott, milyen a levegő minősége, a fenntartható környezet, és milyen világot hagyunk az unokáinkra.

A nagyvárosokban és Bajorország északi részén a CSU több mint 150 ezer szavazót veszített a Zöldekkel szemben, és nagyjából ugyanennyien vándoroltak át az AfD-hez is. Söder úgy döntött a választás után, hogy nem lép koalícióra a Zöldekkel, helyette magáévá teszi a javaslataikat. A tartományi alkotmányba is belefoglalnák a klímaváltozást, és a környezetvédelmet.

Söder arra is figyelmeztetett, hogy nem korlátozhatják magukat csak a konzervatívokra, és ki akarja szélesíteni a párt bázisát. „A liberális, a környezetvédelmi és a szociális gyökereinkre is szükség lesz" – mondta. „A Zöldek és az AfD valószínűleg elérték a támogatásuk csúcsát. Mindkettő a berlini nagykoalíció gondjaiból profitált, de ez meg fog változni" – mondta.

A párt vezetői január elején a München melletti Seeon kolostorban tartottak évnyitó tanácskozást, ahol a fő üzenet az volt, hogy a CDU-val folytatott viták után 2019-ben konstruktív kormányzati munkára és együttműködésre készülnek. Söder szerint az állandó vita akadályt jelent, unalmas és a választókat is idegesíti. A CSU-nak rugalmasabbnak kell lennie, hatékonyabban reagálnia a társadalmi változásokra, és szélesítenie a bázisát. Egy „fiatalabb, nőiesebb és nyitottabb" CSU-t képzel el 2019-ben.

Nem véletlen a Zöldeket szemelte ki

A felmérések alapján van még munkája a CSU vezetésének. Az Infratest dimap január eleji felmérése szerint három hónappal a bajor tartományi választások után, és a változások előtt a CSU tovább esett a felmérésekben. Most 35 százalékra mérték őket, miközben 37,2 százalékot értek a tartományi választásokon. Csökkent a felmérés szerint az AfD és az SPD támogatottsága is. A Zöldeket viszont 21 százalékra mérték, amin még soha nem álltak, a választáson 17,6 százalékot értek el. A Szabad Választók is erősödtek, ahogy az FDP is.

Söder relatívnak nevezte a felméréseket, szerinte ez már az október 14-i választásnál is kiderült. Ettől még persze fontosnak tartja, hogy odafigyeljenek rájuk. Szerinte a személyes megítélésük erősödött, és a tartományi kormányé is. "De világos, hogy még hosszú út áll előttünk" - mondta.

Seehofer a belügyminiszterségre koncentrál

A pártelnökségről leköszönő Horst Seehofer a szövetségi belügyminiszteri munkájára akar majd koncentrálni. Seehofer az Augsburger Allgemeinenek arról beszélt, hogy a nagykoalíció jól működik, pozitív eredményeket hoz az országnak, és az összes résztvevő pártnak is. Azt is bejelentette, hogy meg akarja írni emlékiratait, de lemondást nem tervez.

Seehofer és Söder CSU vezetőségi sajtótájékoztatóján
Seehofer és Söder CSU vezetőségi sajtótájékoztatóján
Fotó: Sebastian Widmann / Getty Images Hungary

Seehofer arról beszélt, hogy a változás az élet része, ez rá is vonatkozik. Södernek azt üzente, hogy az előtte álló feladat óriási, meg kell őriznie a CSU különleges helyzetét a német politikában. Azt reméli, hogy a párt majd 40 százalék feletti eredményt ér el Bajorországban a május végi európai parlamenti választásokon.

A CDU elnöke is hatékony együttműködést vár

A CDU-nak nagyon nem mindegy, milyen lesz a viszony az eddig folyamatosan kekeckedő testvérpárttal. A kormánynak a Bundestagban szüksége van a CSU-s szavazatokra, Kramp-Karrenbauer egyik legfontosabb törekvése pedig most az, hogy a belső viták semmiképpen ne rombolják a koalíció presztizsét. Elvégre a CDU-nak az EP-választások mellett idén négy német tartományi választáson, Brandenburgban, Brémában, Szászországban, és Türingiában is bizonyítania kell.

Kramp-Karrenbauer a héten optimistán nyilatkozott a jövőbeni együttműködésről. Azt mondta, ő és Söder is tisztában voltak azzal, hogy a vita milyen káros, és milyen negatív volt.  Azt ígérte, hogy ha a jövőben is lesznek nézeteltéréseik, ezeket inkább házon belül, és megfelelő hangnemben próbálják kezelni. P ártelnökként szorosan együttműködnek majd Söderrel, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetnének a jövőben is vitáik, elvégre „testvérpártok vagyunk, nem ikrek". 

(Borítókép: Marcus Söder kampányol egy bajor sörfesztiválon - fotó:  Sebastian Widmann / Getty Images)