Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Több újságírót őrizetbe vettek vagy kitoloncolnak Venezuelában

2019.01.31. 06:03 Módosítva: 2019.01.31. 06:38

Nyoma veszett az EFE spanyol hírügynökség kolumbiai állampolgárságú riporterének Venezuelában, két francia újságírót őrizetbe vettek, két chilei újságírót pedig kitoloncoltak a dél-amerikai országból, írja az MTI. Később kiderült, hogy az eltűnt riportert letartóztatták, és az EFE két másik munkatársát is őrizetbe vették.

Carlos Holmes Trujillo kolumbiai külügyminiszter közölte: figyelemmel kísérik a Leonardo Munozzal kapcsolatos fejleményeket, akinek Caracasban veszett nyoma. Az EFE korábban jelentette, hogy megszakadt a kapcsolat a fotóriporterrel.

A spanyol hírügynökség később közölte: Munozt letartóztatták és a katonai elhárítás főparancsnokságán tartják fogva. A hírügynökség két másik munkatársát pedig a SEBIN venezuelai hírszerzés vette őrizetbe az EFE caracasi irodájában.

Az AFP francia hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozó jelentése szerint Pierre Caillét és Baptiste des Monstiers-t, a francia TMC televíziócsatorna két riporterét kedden vették őrizetbe a venezuelai fővárosban, amikor az elnöki palotát filmezték.

Rolando Rodríguez, Venezuela legnagyobb sajtószakszervezetének a vezetője közölte: a két francia újságíróról őrizetbe vételük óta nem tudni semmit. A szakszervezeti vezető tudatta azt is, hogy a chilei TVN televíziócsatorna két riporterét, Rodrigo Pérezt és Gonzalo Barahonát, akiket ugyancsak az elnöki palota közelében fogtak el kedden, szerdán kitoloncolták az országból.

A chileieket két venezuelai újságíróval együtt vették őrizetbe. Utóbbiakat szerda reggel szabadon engedték. A hatóságok azzal indokolták az újságírók elfogását, hogy beléptek az elnöki palota "biztonsági övezetébe".

Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter ezzel kapcsolatban azt mondta: több külföldi újságíró megsértette a beutazási szabályokat Venezuelába, és nem kérték az illetékes hatóságok engedélyét az ország területén történő munkavégzéshez. Többen közülük megpróbáltak az elnöki palotába bejutni a szükséges akkreditáció nélkül.