Megszületett Harry herceg és Meghan Markle gyereke

000 1G768H
2019.05.06. 15:45 Módosítva: 2019.05.06. 19:26

Hétfőn megszületett Meghan Markle és Harry herceg első gyermeke, akiről azt is elárulták, hogy kisfiú. 

„Ez a legcsodálatosabb érzés, amit valaha el tudtam képzelni"

– mondta Harry újságíróknak délután, akiken keresztül megköszönte mindenkinek a támogatást, és hogy együtt izgultak velük. A kisfiú 3200 grammal jött világra. Meghan és a gyermek is jól vannak, egészségesek. Harry megerősítette, hogy még nem döntöttek a gyerek nevéről. 

A hercegi pár április elején létrehozott azért egy külön Instagram-oldalt is, ahol követni lehetett azt a néhány információt, amit megosztottak magukról. Az Instagram egyébként már az indulásakor rekordot döntött: mindössze hat óra alatt egymillió rajongót gyűjtött össze. Itt hozták nyilvánosságra a gyermek születését is:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

We are pleased to announce that Their Royal Highnesses The Duke and Duchess of Sussex welcomed their firstborn child in the early morning on May 6th, 2019. Their Royal Highnesses’ son weighs 7lbs. 3oz. The Duchess and baby are both healthy and well, and the couple thank members of the public for their shared excitement and support during this very special time in their lives. More details will be shared in the forthcoming days.

The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) által megosztott bejegyzés,

A Buckingham-palota később bejelentette, hogy a kisfiú helyi idő szerint 5 óra 26 perckor jött világra, csak vártak a bejelentéssel.

A Buckingham-palota hétfőn délután adott ki arról szűkszavú közleményt, hogy Meghan Markle reggel vajúdni kezdett. Harry herceg felesége teljes titokban tartotta eddig a szülés körülményét, sem a gyerek neve, sem a kiírt dátum, sem pedig a kórház neve nem volt nyilvános információ. Az első közleményből sem derült ki sokkal több, csak az, hogy Harry herceg is ott volt mellette.

Mint korábban írtuk, ezúttal elmaradhat a királyi család bővülésekor megszokott médiacirkusz. A pár ugyanis úgy döntött, megtartják maguknak a születés megünneplését, és ez csak egy azoknak a döntéseknek a sorában, amelyekkel a sussexi hercegné szembement a hagyományokkal a saját és születendő gyereke érdekeit helyezve első helyre. Arról, hogy ez miért szokatlan a brit királyi családban ebben a cikkünkben írtunk bővebben:

Októberben jelentették be, hogy gyereket várnak. A kétsoros közleményből akkor csak annyi derült ki, hogy a gyerek érkezése tavaszra várható. A királyi család életét lényegében szappanoperaként kezelő bulvársajtó nagy bánatára sokkal többet azóta sem lehetett tudni. A bulvársajtó és az olvasótábora egy jó része puffog, mások annak örülnek, hogy a szülés után pár órával már sminkben, magassarkúban fotózott Katalin, Vilmos herceg felesége után Meghan Markle végre egészséges példát mutathat a várandós nőknek.

A protokoll szerint először II. Erzsébet királynőt és a királyi család többi tagját értesítették a születésről, és csak ezután írták ki az Instagramra, és tették közzé a sajtóban is. Meghan édesanyja, Doria Ragland is ott van a hercegi párral Windsorban.

A baba nevét várhatóan a következő napokban jelentik be.

Elindultak a találgatások is, hogy mi lehet majd a neve az újszülöttnek. A fogadóirodáknál az Albert, Artúr és Sándor vezet, de a Telegraph szerint elképzelhető, hogy Meghan és Harry ebben is újítani fog.

Azért is nagyobb szabadságuk lehet ebben, mert Harry herceg és Meghan Markle első gyermeke apja után csak a hetedik helyen áll a brit trónutódlási sorban. A BBC azt is hozzátette, hogy a gyerek nem automatikusan herceg, ezt a címet a királynőtől kapja majd meg. Viszont a brit mellett amerikai állampolgár is lesz.

A brit médiában máris megírták, kikkel született egy napon a királyi család legújabb tagja: George Clooney színésszel, Tony Blair volt brit kormányfővel, Dani Alves brazil futballistával és Alessandra Ferri olasz balerinával.

Lánykérés a csirke fölött

Az újdonsült szülők kapcsolata vakrandinak indult, majd egy hatalmas nemzetközi közönséget vonzó esküvő lett belőle.

A 2016-os első találkozás előtt Meghan csak egy dologra volt kíváncsi: Harry herceg kedves-e. Ugyanígy a herceg sem tudott semmit az amerikai színésznőről. A találkozás annyira jól sikerült, hogy nem sokkal később együtt Botswanába utaztak, ahol Harry szerint „a csillagok alatt vadkempingeztünk". Innentől aztán hamar felgyorsultak az események.

Nyilvánosan 2017 szeptemberben vállalták fel kapcsolatukat, két hónappal később pedig  a királyi család sajtóirodájának hivatalos közleményt kellett kiadnia, amiben arra kértek mindenkit, hogy ne zaklassák a színésznőt és családját. Ebben azt írták, Harry herceg csalódott, amiért nem tudta megvédeni barátnőjét a szexista és rasszista támadásoktól. Ezután a színésznő otthagyta a Suits (Briliáns elmék) című sorozatot, amiben hét évig játszott, és bezárta az életmóddal foglalkozó weboldalát. Már Harry herceggel való megismerkedése előtt sokat foglalkozott jótékonysággal, közélettel, támogatja a World Vision Canada tisztavíz-kampányát, és a nemek közötti egyenlőségért küzdő HeForShe kampányban is részt vett.

a vakrandi után másfél évvel aztán Harry megkérte Meghan kezét, miközben otthon csirkét sütögettek.

Meghan Markle néhány évtizede elég rossz esélyekkel indult volna, elvégre három évvel idősebb a hercegnél, színésznő, nem nemes, és ami a legrosszabb: elvált. Hogy külföldi, az régen sem lett volna akadály, elvégre a királynő férje, Fülöp herceg is Görögországban született, a brit állampolgárságot csak 26 évesen kapta meg. Kamilla, Károly herceg felesége is elvált, és Katalin hercegné sem nemesi származású.  Az egyetlen, amiben egyedülálló, hogy Meghan jógaoktató édesanyja afroamerikai, rabszolga felmenőkkel.

A gondot csak Meghan apja és annak első házasságából származó családja okozta. Először az ifjabb Thomas Markle írt nyílt levelet, amelyben azt tanácsolta Harry hercegnek, hogy ne vegye el Meghant, majd az apa hozta kellemetlen helyzetbe a lányát. Az idősebb Thomas Markle-ről ugyanis egy paparazzi készített fotókat, amelyeket 100 ezer fontért adott el a sajtónak. Úgy tűnik azonban, hogy az örömapa összejátszott a lesifotóssal.

Jött az esküvő

A királynő aztán 2018 májusának elején hivatalosan is engedélyét adta unokájának a házasságra (a királyi házasságokat szabályozó brit törvénynek megfelelően), egy pergamenre régi angolsággal írt kézírásos jóváhagyó okmánnyal.

A menyasszony apja – aki egyébként harminc éve elvált Meghan anyjától – nem volt ott a május 19-i esküvőn, távolmaradását szívműtétjével magyarázták, így lányát nem ő vezette a windsori Szent György-kápolna oltárához, hanem a trónörökös, Károly herceg. Az esküvő lett az egyik legnézettebb esemény az Egyesült Királyságban: csak ott 18 millióan nézték a tévében. Az uralkodó ezután a Sussex hercege és hercegnője címet adományozta nekik. Utoljára Sussex hercegi címét egyébként III. György kilencedik gyereke használta, ő 1843-ban halt meg.

Tavaly októberben végül bejelentették, hogy Meghan terhes, és csak annyit árultak el, hogy a baba ez év tavaszán várható.

Időközben a házaspár elejtett néhány utalást a várható időpontra. Januárban egy hivatalos eseményen például Meghan elárulta, hogy hat hónapos terhes, március végén pedig egy beszélgetés alkalmával azt mondta, „már mindjárt itt az idő". Rajongói konspirációk szerint a Meghan ujján lévő drágaköves gyűrű is az áprilisra utalt: a fehér gyémánt kő ugyanis az áprilisi hónap születési köve. Mellette még ott van a zöld peridot, ami Meghan augusztusi szülinapjának, a kék zafír pedig Harry herceg szeptemberi szülinapjának köve.

Az újdonsült család Windsorban fog élni, ahova április elején költöztek át a Kensington-palotából.

 Borítókép: Tony Appleton városi kikiáltó közhírré teszi a brit trónörökös negyedik unokájának a világra jöttét a windsori kastélyban 2019. május 6-án, miután Harry sussexi hercegnek, a brit trónörökös másodszülött fiának és feleségének, Meghan sussexi hercegnőnek fiúgyermeke született. MTI/EPA/Will Oliver