16:00, December 05.
Japán 1
Horvátország 2
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05. ÉLŐ
Brazília 2
Koreai Köztársaság 0

Bíróság elé állhat Salvini a menekültekkel való bánásmódja miatt

2019.11.19. 14:18

Személyi szabadság korlátozása és hivatali kötelezettség elmulasztása címén a szicíliai Agrigento ügyészsége vádemelést kezdeményezett Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter ellen. 

A vádemelést a szélsőjobboldali Liga vezetője az Open Arms menekülthajó feltartóztatásáért érdemelte ki, mely az akkori belügyminiszter utasításainak köszönhetően augusztusban 164 személlyel a fedélzetén 19 napig nem köthetett ki Olaszországban. 

Matteo Salvini Twitteren úgy értelmezte a vádemelést, hogy azt  "a határok, a biztonság, Olaszország becsülete megvédése" váltotta ki; és ez a reakció számára kitüntetésnek számít. Le is szögezte:

Újra ugyanezt tenném.

Agrigento ügyészsége a vádemelési javaslatot a szintén szicíliai Palermo bíróságához nyújtotta be, amelynek tizenöt nap áll rendelkezésére, hogy elvesse vagy továbbítsa az eljárást az úgynevezett miniszteri bíróságnak, amely kormánytagokat érintő ügyekben dönt.

A Proactiva Open Arms spanyol nem segélyszervezet hajója augusztus 20-án este köthetett ki, miután tizenkilenc napon át várakozott Lampedusa vizein. A kikötést végül éppen Luca Patronaggio agrigentói ügyész rendelte el. A hajón akkor 84 migráns volt, a többieket már korábban partra szállították.

A menekülthajó olasz vizekre való megérkezésekor Matteo Salvini megtagadta a kikötést. Az ügyész augusztus 20-án azzal egy időben engedélyezte a migránsok partra szállását, hogy az akkor zajló kormányválságban Giuseppe Conte miniszterelnök elindult az államfőhöz lemondását benyújtani. A menekültek befogadására több uniós állam is jelentkezett.

Hasonló vádakkal Matteo Salvinivel szemben tavaly is eljárás indult, akkor a Diciotti hajó ügyében: az olasz parti őrség hajója 2018 augusztusában öt napon át várakozott a szicíliai Catania kikötőjében 177 személlyel, akik nem szállhattak partra. A belügyminiszter csak azután engedélyezte leszállásukat a hajóról, hogy más országok és az olasz katolikus egyház vállalta a migránsok befogadását. Az üggyel kapcsolatos vádemelési javaslat ott feneklett meg, hogy az olasz törvényhozás nem függesztette fel Salvini mentelmi jogát.  • Hírek
  • Hírek