új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A járványra hivatkozva az állam tavaly 19 hétre bezáratta a vendéglátóhelyeket, ami a sörfogyasztásra is rányomta a bélyegét − nyilatkozta Vladimír Machalík, a Szlovákiai Sör- és Malátagyártók Szövetségének (SZVPS) ügyvezető igazgatója.

    Az Új Szó azt írja, hogy a sörgyártók szervezete az EY üzleti tanácsadó és könyvvizsgáló céget bízta meg, hogy kidolgozzon egy elemzést, ami a sörfogyasztás és a járvány közötti összefüggésekre mutat rá.

    A felmérés szerint a járvány miatt tavaly 35 százalékkal esett vissza a sörök, valamint a világos sör és szénsavas limonádé keverékének számító radlerek fogyasztása a szlovákiai vendéglátóhelyeken.

    Machalík szerint az eredmény a gazdasági mutatókon is jól látható, hiszen a bevétel több mint 8 százalékkal csökkent az előző évhez képest, amire már évtizedek óta nem volt példa. A legrosszabb helyzet a tavalyi első félévben volt, amikor 40 százalékkal esett vissza a sörfogyasztás, a második félévben pedig 30 százalékos csökkenést mutattak.

  • Az elmúlt napon összesen 119 021 adag koronavírus elleni védőoltást adtak be Romániában, ami az oltási kampány kezdete óta a legmagasabb szám az országban − írja a Főtér.

    A legtöbbet a Pfizer és BioNTech vállalatok közös oltóanyagából adtak be, összesen 100 749 adagot. Az AstraZeneca oltásából 8309, a Modernából 7540, a Janssen-oltóanyagból pedig 2423 adagot adtak be. Eddig összesen 3 886 249 ember kapta meg Romániában legalább az oltás első dózisát. A második adagot 2 752 169 ember kapta meg.

    A kormány azt tervezi, hogy június 1-jéig a beoltottak száma eléri az ötmilliót, addig pedig csupán két hét maradt hátra. A lap szerint a tervezett oltási maratonokkal, a regisztráció nélküli oltakozással nem kizárt, hogy ez teljesíthető.

  • Megvan az egymillió beoltott Horvátországban – közölte Twitter-oldalán Andrej Plenković kormányfő szombaton. A valamivel több mint négymilliós országban az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat használják. Eddig a védőoltások első adagját 1 009 609-en kapták meg, közülük a másodikat is 300 844-en.

    Plenković bejegyzésében további oltakozásra is buzdított, mert szerinte az oltás a legbiztosabb és leggyorsabb út a járvány leküzdéséhez. Ahhoz, hogy Horvátországban június végéig be tudják oltani a felnőtt lakosság felét, még legalább egymillió embernek kell megkapnia valamelyik vakcinát.

    Az elmúlt napon 826 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 349 910-et. Az elmúlt 24 órában 23-an haltak meg a fertőzés okozta Covid–19 betegség szövődményeinek következtében, a halottak száma ezzel 7687-re emelkedett. Kórházban 1684 beteget ápolnak, közülük 185-en vannak lélegeztetőgépen.

  • Szombat éjféltől Ausztriában feloldják a november óta érvényben lévő éjszakai kijárási korlátozást – jelentette be Wolfgang Mückstein. A szociális és egészségügyi miniszter elmondta, hogy május 17-én visszatérnek a gyerekek a tantermi oktatáshoz, és május 19-én

    kinyitnak az éttermek külső és belső terei, a hotelek, és látogathatók lesznek a kulturális és sportrendezvények.

    Ausztriában az oltható lakosság egyharmada kapta meg legalább az első adag vakcinát, és több mint egymillióan már mindkettőt. Az országban napok óta ezer alatt van az új megbetegedések száma, a kórházban ápoltak száma is folyamatosan csökken.

    Az elmúlt napon 644 embernél igazoltak vírusfertőzést, a kórházban ápoltak száma jelenleg 973, intenzív osztályon 321 beteget kezelnek. Az elmúlt napon 15-en haltak bele a fertőzés okozta szövődményekbe.

    Kapcsolódó

    Szombat éjféltől nincs kijárási tilalom Ausztriában

    Az országban korlátozások mellett az éttermek belső terei is nyitnak.

  • Ezerre csökkent az elmúlt huszonnégy órában a napi új igazolt fertőzések száma Csehországban. Az egy héttel ezelőtti helyzethez viszonyítva ez egyharmados csökkenés – derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton megjelent legújabb adatokból.

    Legutóbb tavaly nyár végén volt hasonlóan alacsony ez a mutató. A napi új fertőzések száma március elejétől csökken, amikor még naponta mintegy 17 ezer új fertőzést szűrtek ki a laboratóriumok.

    A szakértők nagyon fontosnak minősítik, hogy a járvány egyre kevesebb áldozatot követel. Míg áprilisban a halálozások napi száma 84 volt, májusban naponta már csak 31 halálesetet jegyeztek. A járvány tavaly március eleji kitörése óta a Covid–19-cel kapcsolatban eddig 29 886 személy halt meg. A kórházak rendkívüli leterheltsége megszűnt, és az intézmények visszatértek a tervezett, de a koronavírus miatt elhalasztott műtétekhez is. A kórházakban jelenleg mintegy 1400 covidos beteget kezelnek, 800-zal kevesebbet, mint egy hete, és a számok folyamatosan csökkennek. A súlyos betegek száma 300 körül van.

    A járvány terjedését mutató reprodukciós szám már három hete egy alatt van, jelenleg ez mutató 0,73, ami szintén a kór terjedésének lassulását bizonyítja.

    A cseh kormány május elejével kezdődően fokozatosan feloldja az óvintézkedéseket. Egy hete kinyitottak a fodrászatok és a testápolással kapcsolatos szolgáltatások, most hétfőn pedig az üzletek, míg az általános iskolások visszatértek a tantermekbe. A vendéglők kültéri teraszai jövő hétfőn nyitnak.

  • Ukrajnában az elmúlt napon 6796 koronavírusos megbetegedést regisztráltak, és 2197 ember került kórházba. A koronavírus okozta megbetegedés szövődményeibe 322-en haltak bele, ami emelkedés az elmúlt nap adataihoz képest, előző nap 287 halálesetről számoltak be − írja a Kárpátalja Ma. A legtöbb fertőzöttet Kijevben azonosították.

    Kárpátalján az elmúlt 24 órában 97 újabb megbetegedésről számoltak be, hárman pedig meghaltak a megbetegedésben. A járvány kezdete óta a megyében 60 927 fertőzöttet regisztráltak, 1558-an vesztették életüket koronavírus miatt.

    Az országban összesen 2 150 244 esetben állapították meg a fertőzést, közülük 47 942-en haltak bele a kórba.

    A több mint negyvenmilliós országban továbbra is lassan halad az oltás. Eddig az oltóanyag első dózisát 936 499-en kapták meg, míg a második adagot csupán 13 661-en vették fel.

  • Azoknak a gyerekeknek, akik még nincsenek beoltva koronavírus ellen, továbbra is maszkot kell viselniük az iskolában az őszi félévben – mondta Anthony Fauci, Joe Biden amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója. 

    Ez az intézkedés főleg az általános iskolásokra fog vonatkozni, ugyanis ez az a korosztály, amelyet várhatóan az év végéig nem fognak beoltani.

  • Rita Marques turizmusért felelős államtitkár szerint Portugáliában minden nyitva van − írja a Guardian. Portugália ezen a héten jelentette be azt is, hogy hétfőtől nyitva áll a határ az Egyesült Királyságból érkező turisták számára.

    Keményen dolgoztunk azért, hogy legyőzzük a járványt. Az éttermek, kávézók, üzletek és minden nyitva van május 1-jétől. Maszkokat mindenhol használni kell továbbra is, kivéve ha a tengerparton tartózkodunk. Tehát ha a tengerpart közelében lévő étteremben tartózkodunk, szükséges a maszk viselése, de ha a tengerparton vagyunk, akkor elhagyható a maszkviselés

    − mondta az államtitkát a BBC Breakfastnek.

  • Ausztráliába megérkezett az első ausztrál állampolgárokat hazaszállító járat, mióta múlt hónapban minden Indiából érkező gép leszállását megtiltották az országban – adta hírül a Guardian.

    A Delhiből Darwinba érkező járat fedélzetén nyolcvanan térnek vissza az országba.

  • Eddig 119 238 koronavírusos beteg gyógyult meg, 650 900 tesztet végeztek el, SARS-CoV-2 fertőzést mindösszesen 132 470 személynél diagnosztizáltak Bosznia-Hercegovinában – ismertette a hivatalos adatokat a szarajevói Dnevni Avaz napilap.

    A balkáni ország lélekszáma 3 millió 301 ezer fő a legutóbbi népszámlálási adatok szerint.

  • A korlátozások fokozatos enyhítéseként Lengyelországban megnyitottak az éttermek és bárok teraszai − írja a The Guardian. A maszkok viselése kültéren nem kötelező, amennyiben betartják a megfelelő távolságot. Az éttermek és bárok belső részei várhatóan korlátozott kapacitással május 28-án fogadhatnak majd vendégeket.

    Pénteken Lengyelországban 3288 új koronavírusos megbetegedést azonosítottak. A lengyel felnőtt lakosság 35,7 százaléka megkapta legalább az első adagot a koronavírus elleni vakcinából. A második dózist eddig a lakosság 13,6 százaléka kapta meg.

  • Horvátországban eddig a felnőttek 30 százaléka kapta meg legalább az egyik dózisát a védőoltásnak, a hatóságok pedig 95 olyan esetről tudnak, amikor valaki újra megfertőződött koronavírussal. 

    A legtöbbször olyanok kapták el a koronavírust, akiket a Pfizer vakcinájával oltottak be, de ez nem azt jelenti, hogy az amerikai gyártó oltóanyaga hatástalan, a legtöbb ember ugyanis ezt az oltást kapta – idézte Zvjezdana Lovrić Makarić epidemiológus N1 tévécsatornának adott nyilatkozatát az index.hr.

  • Rekordot döntött Kubában az egy napon belül azonosított új koronavírus-fertőzöttek száma péntekre: 1277 emberről bizonyosodott be, hogy hordozza a kórokozót – adta hírül a havannai egészségügyi minisztérium.

    Heten haltak meg csütörtökről péntekre, velük 785-re emelkedett a járvány halottainak száma a szigetországban. A legtöbb fertőzést Havannából jelentették, az összesnek több mint a felét.

    Közben folytatódott a kubai fővárosban a hét elején kezdett oltási kampány saját fejlesztésű vakcinákkal, a Soberana–02 és az Abdala nevűekkel.

  • Pénteken Németország levette Szerbiát a koronavírus terjedésének szempontjából magas kockázatú területek listájáról. Szerbia most a kockázatos területek listáján szerepel. 

    Szerbia mellett a kockázatos területek listáján Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Észtország, Ukrajna, az Egyesült Királyság, Jordánia, Srí Lanka, Libanon, valamint a palesztin területek is szerepelnek a Robert Koch Intézet honlapja szerint – számol be a Magyar Szó.

  • A világon 161 555 984 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 353 210 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 160 828 583 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 340 359 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid–19 nevű betegség

    • az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 32 893 586 fertőzött volt eddig a napig, és 585 224-en haltak meg.
    • Indiában 24 046 809 fertőzöttet és 262 317 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 15 519 525 fertőzöttről és 432 628 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 909 386 fertőzöttet és 107 584 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 5 095 390 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 44 301.
    • Oroszországban 4 866 641-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 113 182-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 462 603 a fertőzöttek száma, és 127 930-an haltak meg a betegségben.
    • Olaszországban 4 146 722 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 123 927.
    • Spanyolországban 3 604 799 fertőzöttet és 79 339 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 588 502 a fertőzöttek száma, 85 909 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 849 014 fertőzöttet és 71 311 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • A Seychelle-szigetek a világ legátoltottabb országa. 98 462 lakójának 61 százaléka már megkapta a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisát, míg 70 százalék legalább egyet – szerepel az indiai-óceáni szigetország egészségügyi minisztériumának az adatbázisában.

    A szigetlakókat 57 százalékban Sinopharmmal, míg 43 százalékban AstraZenecával oltották be. Az intenzív oltakozási politikának a legfőbb nemzetgazdasági indoka az volt, hogy a főképp turisztikai bevételeiből gazdálkodó államba mielőbb szeretnék visszacsalogatni a külföldi vendégeket, nemrég azonban bejárta a világsajtót, hogy a magas átoltottság ellenére egyre nő az újonnan azonosított fertőzöttek száma.

    Jude Gedeon, a szigetek közegészségügyi biztosa ugyanakkor közölte, hogy az új esetszámok ellenére a magas oltási aránynak igenis van értelme, ugyanis a beoltottak szinte kivétel nélkül tünetmentesek, vagy nagyon enyhe lefolyású esetükben a kór – számolt be az Africanews.

  • Romániában szombattól bizonyos kivételekkel feloldják a kültéri maszkviselési kötelezettséget, eltörölték a koronavírus-járvány miatt elrendelt éjszakai kijárási tilalmat és az üzletek nyitvatartásának korlátozását – jelentette be a péntek esti kormányülés után Florin Cîțu miniszterelnök.

    A korábbi szabályozásoktól eltérően ugyanakkor a betegségen átesetteket már nem tekintik védetteknek, tehát nem sorolják a beoltottakkal vagy negatív tesztet felmutatókkal azonos kategóriába – hívta fel a figyelmet a péntek esti sajtóértekezleten Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár.

    Az új szabályozás szerint a szabadban már csak zsúfolt helyeken – piacokon, vásárokban, tömegközlekedési járműveken és megállókban –, illetve munkahelyeken kötelező a védőmaszk viselése.

    Florin Cîțu azt ígérte: júniustól, júliustól és augusztustól újabb enyhítések következnek, amennyiben a tervezett mértékben növekszik a lakosság átoltottsága. Ha az oltási kampánnyal gondok lesznek, „behúzzák a kéziféket”, vagyis lelassítják a korlátozások feloldását – figyelmeztetett a román kormányfő.

  • Románia módosította az egyes országokra alkalmazott járványügyi kockázati besorolásokat, így ezentúl kevesebb külföldről érkező utast fognak karanténba küldeni. A Magyarországról érkezőkre továbbra is kéthetes karantén vár, ha nincs megfelelő oltásigazolásuk vagy negatív PCR-tesztjük.

    Románia eddig azokat az országokat tekintette járványügyi szempontból magas kockázatúnak, ahol az utóbbi két hétben a romániainál magasabb volt a koronavírus-fertőzések lakosságarányos száma: az ebből a térségből érkező utasokat – bizonyos kivételektől eltekintve – kéthetes karanténba küldte.

    Mivel azonban a romániai fertőzési rátánál most már csak a portugál, finn, máltai és izlandi alacsonyabb az Európai Unióban, a többi tagállamból hazalátogató román vendégmunkásokra kéthetes karantén várt. Románia javuló járványügyi mutatói paradox módon a külföldi turisták visszatérését is ellehetetlenítette, és ez a romániai vendéglátósokat hátrányosan érintette.

    Az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) pénteki ülésén ezért új karanténszabályozást vezetett be, az országokat a fertőzési rátájuk alapján osztályozva.