új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Érvénytelenítette szerdán az alsó-sziléziai vajda a hatálya alá tartozó Walbrzych városa önkormányzatának határozatát, amely áprilisban kötelezővé nyilvánította a koronavírus elleni védőoltást.

    Jogi szempontból a vajda a lengyel alkotmány azon előírására hivatkozott, melynek értelmében az önkormányzati határozatok nem szabályozhatják az állam hatáskörébe tartozó ügyeket.

    A mintegy 113 ezer lakosú Walbrzych önkormányzata április végén szavazta meg a határozatot, melynek értelmében kötelezővé tették volna az oltást a város összes lakosa, illetve az ott dolgozók számára.

    A határozat ellenkezést váltott ki a helyi lakosok egy részénél, Szelemej ennek határozottabb megnyilvánulásai miatt végül rendőrségi védelmet is kapott.

  • Ukrajnában az elmúlt hetekben, amikor enyhítettek a korlátozásokon, csupán az éttermek 2 százaléka nyitott ki ismét. A vendéglők a lockdown előtti bevételeik mindössze 12 százalékát kasszírozták, írta a karpathir.com. A tavaszi karantén után a közétkeztetési intézmények 14 százaléka bezárt. Az elmúlt egy évben az éttermek 40 százaléka húzta le a redőnyt.


  • Böjte Csaba atya a sajtónyilvánosság előtt beoltatja magát koronavírus ellen a csíksomlyói kórház udvarán tartott oltásmaratonon – értesült a Maszol.ro portál.

    Az akciót a szombati búcsúhoz kapcsolták abban a reményben, hogy a zarándokok élni fognak a vakcina felvételével. Böjte Csaba annak ellenére vállalta az oltásmaraton népszerűsítését, hogy nemrég esett át a fertőzésen.

  • A Düsseldorf közelében lévő Velbert városában két tömbházat lezártak amiatt, hogy találtak egy indiai variánssal fertőzött embert.

    A kényszerkarantén összesen 179 lakost érint, akiket folyamatosan tesztelnek a hatóságok, hogy kiderítsék: terjedni kezdett-e az indiai variáns.

    Vasárnap kezdődött az egész, amikor hirtelen megjelentek a helyi tisztviselők, és közölték, hogy bezárnak minket

    – mesélte az egyik lakos.

    Azt egyelőre nem közölték a hatóságok, hogy a lakosoknak mennyi ideig kell karanténban maradniuk. 

  • Nőtt az egy nap alatt regisztrált koronavírusos esetek száma Romániában. Kedden 707 fertőzöttet diagnosztizáltak, írta a kronikaonline.ro. A megelőző napokon 681, illetve 392 új fertőzöttről számoltak be. Az utóbbi 24 órában 54 beteg életét követelte a Covid–19 és szövődményei. Kórházban 4416 beteget ápolnak, közülük intenzív osztályon 718 fertőzöttet kezelnek.

  • A világ jelentősebb gyógyszeripari szövetségei felszólították szerdán a kormányokat, hogy a jelenleginél felelősségteljesebben és igazságosabban osszák szét az országok között a koronavírus elleni vakcinák adagjait, minthogy megítélésük szerint a gyártók olyan sokat tudnak előállítani ezekből, hogy elég lesz az egész világ felnőtt lakossága számára.

    A Covid–19 vírusa elleni vakcinák jelenleg nem eléggé igazságosan vannak elosztva a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportok között a világon. A gyártóknak, a kormányoknak és a civil szervezeteknek egymással együttműködve sürgős intézkedéseket kell hozniuk annak érdekében, hogy az igazságosabb elosztás megvalósuljon

    – írták közös közleményükben az európai, illetve egyesült államokbeli székhelyű, jelentősebb szakmai szervezetek (IFPMA, PhRMA, EFPIA, ABPI, Vaccines Europe, BIO, ICBA).

  • Szlovákiában már nincs megszabott korhatár a Moderna- vagy a Pfizer–BioNTech-vakcinára való jelentkezésnél. Ezekre a védőoltásokra mindeddig csak a 35 éven felüliek regisztrálhattak, a Pfizerre a 16–17 évesek is.

    A Modernára valamennyi 18 éves, a Pfizer-BioNTechre pedig minden 16 éven felüli kérhet időpontot, írta a parameter.sk.

    A tervek szerint június 1-től lehetővé teszik, hogy az emberek választhassanak a vakcinák közül, emellett elkezdődhet az oltás a Szputnyik V-vel is.

  • A nagykorú lakosság 24,8 százaléka megkapta már a koronavírus elleni védőoltás legalább első adagját Montenegróban – közölte az ország egészségügyi minisztériuma szerdán.

    A közlemény szerint a teljes lakosság tekintetében 18,3 százalékos az átoltottság.

    A podgoricai sajtó korábban arról írt, nagyon lassan halad az oltakozás az országban, ám a nagyobb vakcinaszállítmányoknak köszönhetően a napokban felgyorsult a folyamat.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 686-tal 707 719-re, Koszovóban 64-gyel 106 595-re, Észak-Macedóniában 83-mal 154 809-re, Montenegróban 73-mal 98 971-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 185-tel 202 279-re növekedett.

  • Szlovákiában 246 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, 5836 PCR-teszt kiértékelése után. A Covid–19-kórban és szövődményeiben 14 beteg lelte a halálát kedden, írta az ujszo.com. Kórházban 796 fertőzöttet kell ápolni, 32-vel kevesebbet, mint egy nappal ezelőtt.

  • Továbbra is enyhül a koronavírus-járvány Csehországban. Kedden 1250 koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumokban. 

    Ez lényegében megfelel a hétfői adatnak, de mintegy ötszázzal alacsonyabb, mint az előző hét eleji számok – derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szerda reggel közölt statisztikákból.

    Legutóbb tavaly, a nyár végén volt ennyire alacsony ez a mutató. A napi új fertőzések száma március elejétől csökken; akkor naponta mintegy 17 ezer új fertőzést szűrtek ki a laboratóriumok.

    Az utóbbi hét nap százezer lakosra eső új országos esetszáma már 63-ra csökkent. A kormány számára ez a mutató mérvadó az óvintézkedések enyhítése terén. A kabinet már korábban közölte:

    akkor enyhítik a közéleti korlátozásokat, ha ez a mutató 100 alá esik.

    A beadott oltások száma az utóbbi napokban 75–80 ezer között mozog. Az oltási folyamat gyorsulását elsősorban szervezési nehézségek hátráltatják. Eddig összesen 4,1 millió oltóanyagot adtak be az embereknek, mindkét adagot pedig több mint 1,1 millió személy kapta meg. 

    A szakértők nagyon fontosnak minősítik az is, hogy a járvány egyre kevesebb áldozatot szed. Míg áprilisban az elhalálozások napi száma 84 volt, májusban már 30 alá csökkent. A járvány tavaly március eleji kitörése óta a Covid–19 miatt eddig mintegy 30 ezer ember halt meg.

    Május 10-én gyertyagyújtással emlékeztek meg a koronavírus áldozatairól a prágai Várnegyedben
    Május 10-én gyertyagyújtással emlékeztek meg a koronavírus áldozatairól a prágai Várnegyedben
    Fotó: Michal Cizek / AFP

    A kórházak rendkívüli leterheltsége megszűnt, s az intézmények visszatértek a tervezett, de a koronavírus miatt elhalasztott műtétekhez is. A kórházakban jelenleg 1260 covidos beteget kezelnek, több százzal kevesebbet, mint egy hete, s a számok folyamatosan csökkennek. A súlyos betegek száma 230 alatt van.

    A járvány terjedését mutató reprodukciós szám április közepe óta már egy alatt mozog, jelenleg ez mutató 0,79, ami szintén a kór terjedésének lassulását bizonyítja.

    Mindezek ellenére Csehországban bizonyos meglepetést váltott ki, hogy az egészségügyi minisztérium kedden azonnali hatállyal megszüntette az együttműködést a tárcaközi járványügyi szakértői csoporttal (MeSES). A tárcaközi szakértői csoport márciusban jött létre, és a kormány a legfőbb tanácsadójának minősítette járványügyekben. Petr Arenberger szakminiszter az együttműködés megszakítását a járványhelyzet jelentős javulásával és a tárca tanácsadói testületeinek átszervezésével indokolta. Petr Smejkal, a MeSES vezetője ugyan váratlannak és meglepőnek nevezte a miniszter döntését, de tekintettel a javuló helyzetre, nem lát problémát benne. A cseh sajtó viszont azt írja, hogy az együttműködés megszakításának hátterében éppen Smejkalnak a kormány egyes járványügyi intézkedéseit bíráló nyilatkozatai állhatnak.  

    A cseh kormány május elejével kezdődően fokozatos feloldja az óvintézkedéseket. Két hete kinyitottak a fodrászatok és a testápolással kapcsolatos szolgáltatások, most egy hete az üzletek, míg az általános iskolások visszatértek a tantermekbe. A vendéglők kültéri teraszai pedig hétfő óta vannak nyitva. A stadionokba az óvintézkedések betartása mellett korlátozott számban visszatértek a nézők, és rövidesen nyithatnak a szállodák, a színházak és a mozik is.

  • A palesztin egészségügyi minisztérium szerint az izraeli légierő lebombázta az egyetlen labort a Gázai övezetben, ahol a koronavírusteszteket ki tudták értékelni, így most már egyáltalán nem tudják tesztelni a lakosságot.

    Ez egy újabb veszélyt jelent a lakosságra a bombázások és gyilkosságok mellett

    – kommentálta egy újságíró. 

    Az egészségügyi helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az izraeli hadsereg teljesen lezárta a Gázai övezetet, emiatt pedig a gyógyszerekhez, segélyszállítmányokhoz sem tudnak hozzájutni a rászorulók. 

  • Ausztrália oltópontjain a becslések szerint mintegy másfél millió vakcina vár gazdájára amiatt, hogy kevesen akarják felvenni az oltást az országban.

    Az orvosok arra szólították fel a kormányt, hogy indítsanak egy nagyszabású kampányt annak érdekében, hogy rábeszéljék az embereket az oltás felvételére. A kormány egyébként valamivel kevesebbre, 600 ezerre teszi a fel nem használt vakcinák számát. 

    Egyes felmérések szerint egyébként viszonylag magas az oltási hajlandóság Ausztráliában, a gyakorlatban viszont még sincs kinek beadni az oltásokat, mivel sokan még a lefoglalt időpontokat is lemondták az utóbbi időben. 

    Chris Moy, az ausztrál orvosegyesület alelnöke szerint mindez elsősorban azzal magyarázható, hogy az ország eddig viszonylag jól megúszta a koronavírus-járványt, és ezért az emberek nem érzik szükségét annak, hogy beadassák az oltást.

    A saját sikerünk áldozataivá váltunk

    – fogalmazott. 

    Hozzátette: az emberekben tudatosítani kell, hogy a kedvező járványadatok mellett is szükség van az oltásra, már csak azért is, mert enélkül a gazdaság sem tud visszaállni a normális kerékvágásba. 

  • Szerdán, hat hónap után ismét kinyithattak a teraszok, valamint a múzeumok, mozik, színházak is a francia fővárosban.

    Örülünk, hogy ismét vendégül láthatjuk önöket

    – írták ki a Louvre weboldalán szerdán. 

    A kávézók és éttermek egyelőre még csak 50 százalékos kapacitással működhetnek. Eközben a kijárási tilalmat is későbbre tolták, így az már csak este 9 után lép életbe. 

  • Szerdán 5138 új fertőzöttet regisztráltak Ukrajnában, ami növekedést jelenti az előző nap adataihoz képest. A fertőzöttek közt 250 gyermek és 187 egészségügyi dolgozó is van. 

    Az országban hétfőn 2136, kedden pedig 4095 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba.

  • A világon 164 234 081 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 404 391 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai alapján.

    Egy nappal korábban 163 413 904 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 386 457 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 32 996 951 fertőzött volt eddig a napig, és 587 203-an haltak meg.

    • Indiában 25 496 330 fertőzöttet és 283 248 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 15 732 836 fertőzöttről és 439 050 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 959 593 fertőzöttet és 108 201 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 5 139 485 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 45 186.
    • Oroszországban 4 900 995-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 114 619-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 468 582 a fertőzöttek száma, és 127 953-an haltak meg a betegségben.
    • Olaszországban 4 167 025 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 124 497.
    • Spanyolországban 3 619 848 fertőzöttet és 79 502 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 615 896 a fertőzöttek száma, 86 671 a halottaké.
    • Argentínában 3 371 508 a fertőzöttek és 71 771 a halottak száma.
    • Lengyelországban 2 886 924 fertőzöttet és 71 920 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Japánban még csak kedden nyitották meg az oltásokra való online időpontfoglalást, szerdára azonban már ki is derült, hogy a rendszer hibásan működik.

    Több helyi újság is megírta ugyanis, hogy az oltásra akár hamis adatokkal is időpontot lehet foglalni, és a rendszer ezeket is elkönyveli minden további nélkül.

    Ráadásul olyan időpontokat is le tudtak foglalni, amelyeket elvileg csak a 64 év felettieknek lehetett volna, holott ők maguk nem tartoztak ebbe a korosztályba. A lefoglalt időpontokat később törölték. 

    Nobuo Kishi védelmi miniszter azóta elismerte, hogy valóban hibás a rendszer, viszont az újságírókat is kritizálta amiatt, hogy „rosszindulatúan” nyilatkoztak a történtekről. 

    A miniszter azt ígérte, hogy igyekeznek mielőbb orvosolni a hibát, közben pedig arra kérte az embereket, hogy ne éljenek vissza a bakival.

    A japán kormány már sokadszorra kap kritikákat belföldön amiatt, hogy nem kezeli megfelelően a járványt. 

  • A szlovákiai oltási igazolásokat is el fogják ismerni külföldön – jelentette be Vladimir Lengvarsky egészségügyi miniszter kedden. Konkrétumot azonban nem árult el azzal kapcsolatban, Szlovákia mikor csatlakozik ahhoz a közép-európai kezdeményezéshez, amely még az uniós oltási igazolvány előtt lehetővé teszi a határátlépést a beoltottaknak – írja a korkep.sk.

    „Szlovákia megállapodott az Európai Unióval, hogy június 26-tól közös európai zöld útleveleket vezet be. Megértem, hogy a közép-európai régióban kétoldalú és többoldalú, nemzetközi szinten született egy kezdeményezés a határok korábbi megnyitására az egyes országok által kiállított oltási igazolások kölcsönös elismerése alapján. Természetesen hamarosan ezt mi is megtesszük. Biztosak lehetnek benne, hogy minden beoltott személy nagyon rövid időn belül egy úgynevezett átmeneti tanúsítvány birtokosa lesz, majd 2021. 06. 26-tól standard európai zöld útlevelet fog kapni.”

  • Erdély élen jár a koronavírus-járvány leküzdését szolgáló oltások beadásában: igaz ugyan, hogy a legnagyobb Bukarestben az oltakozási kedv, de a megyék versenyében messze az erdélyi, bánsági és partiumi régió vezet – írja a foter.ro. Az első helyen álló Bukarestben a május 14-i adatok szerint már a lakosság több mint 40 százaléka kapott oltást, míg a második helyen Kolozs megye áll, közel 36 százalékkal.

    Fehér, Szilágy, Szatmár, Hunyad, Máramaros és Bihar ugyan nem ennyire lelkes, de itt is 20 százalék fölötti az átoltottság. Ezzel a régió sokkal jobban áll Dél-Romániánál, a sor végén viszont egyértelműen Moldva kullog, ahol Suceava megyében például még a 14 százalékot sem éri el az átoltottság.

    A túlnyomó többségben magyarok lakta két székely megye, Hargita és Kovászna ellenben jelentős lemaradással bír az oltottak arányában: Hargita megyében ugyan már meghaladta a 18 százalékot, de Kovászna megyében csak 15 százalék fölötti.

  • Szerdán 4529 halottat regisztráltak Indiában, ami újabb negatív rekordot jelent.

    Az elhunytak mellett 267 ezer új fertőzöttet is regisztráltak, ami mérsékelt csökkenést jelent az előző hetekhez képest, egyben pedig azt jelenti, hogy harmadik napja van 300 ezer alatt a napi új fertőzöttek száma. Ennek köszönhetően az aktív fertőzöttek száma is csökkenőben van. 

  • Az Európai Unió vezetése újabb „rágalomkampányra” készül Oroszország ellen, meg fogja vádolni Moszkvát a Covid–19 betegség elleni védőoltással szemben kibontakozott mozgalom szításával – közölte Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója.

    Nariskin az SZVR honlapján kedden közzétett kommünikéjében rámutatott, hogy Moszkva tárgyalásokat folytat az unió és a tagállamok szakintézményeivel az európai lakosság tömeges védőoltásához való hozzájárulásról, egyebek között a Szputnyik V vakcina alkalmazásával.

    A kémfőnök szerint az orosz fél nyitott az oltóanyag szabadalomvédelmének visszavonásáról folytatandó tárgyalásokra.

  • Ausztria szerdától enyhít a koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási korlátozásokon, és a karanténkötelezettség helyett elfogadnak

    minden olyan hivatalos igazolást,

    amely bizonyítja, hogy a beutazni szándékozót már beoltották, vagy átesett a koronavírus-fertőzésen. Ezek hiányában továbbra is egy negatív teszt a belépés feltétele – derült ki keddi bécsi bejelentésekből.

    Az országokat három csoportba sorolták. Az első csoportba azok az országok tartoznak – Európa legtöbb állama, köztük Magyarország is –, amelyekben alacsony a 7 napra és százezer lakosra vetített megbetegedési ráta.

  • Jó reggelt kívánunk!

    Ez az Index percről percre tudósítása a koronavírusról. Minden, ami a külföldön történik. 

    Tartsanak velünk ma is, kezdünk.