új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy indiai pár kevesellte az esküvőkön engedélyezett ötvenfős vendéglistát. Ehelyett egy teljes repülőt béreltek, hogy minden rokonuk és barátjuk tanúja legyen a násznak.

    Az indiai Polgári Légi Közlekedési Főigazgatóság (DGCA) nyomban vizsgálatot indított.

    A járat személyzetét felmentették a szolgálat alól, a légitársaságot pedig utasították, hogy tegyen feljelentést az illetékes hatóságoknál azok ellen, akik megszegték a járványügyi szabályokat.

  • Nemcsak erkölcsi kötelesség, de Európa, illetve a világ érdekét is szolgálja Afrika ellátása koronavírus elleni vakcinákkal, hogy elejét lehessen venni az új variánsok felbukkanásának − jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök ruandai látogatásán. Közölte: 

    az Európai Unió több mint százmillió dózis oltóanyagot tervez küldeni Afrikába az év végéig, ebből Franciaország és Németország külön-külön 30 millió vakcinával veszi ki a részét.

    Ha nem sikerül immunizálni minden ország lakosságát, akkor a vírus tovább fog terjedni, és újabb mutációi alakulnak ki, amelyek aztán olyan államokban bukkannak fel, ahol már beoltották az embereket − hangsúlyozta a francia elnök.

    Az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) és a GAVI Vakcinaszövetségnek az oltóanyagok méltányos elosztására irányuló Covax nevű kezdeményezése keretében 2021 végéig kétmilliárdnyi oltóanyagdózist szeretnének biztosítani a kis és közepes jövedelmű országok számára − számolt be az MTI.

  • Ukrajnában az elmúlt napon 3306 koronavírusos megbetegedést regisztráltak. A koronavírus okozta megbetegedés szövődményeibe 156-an haltak bele, ami enyhe csökkenés az elmúlt nap adataihoz képest, amikor 183 halálesetről számoltak be − derül ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács adataiból. A legtöbb fertőzöttet Kijevben azonosították, a legtöbb halálozás Dnyipropetrovszk megyében történt.

    Kárpátalján az elmúlt 24 órában 38 újabb megbetegedésről számoltak be, ketten meghaltak. A járvány kezdete óta a megyében 61 549 fertőzöttet regisztráltak, 1584-en vesztették életüket a koronavírus miatt.

    Az országban összesen 2 196 673 esetben állapították meg a fertőzést, közülük 50 232-en haltak bele a kórba. Az aktív betegek száma az országban 126 225, összesen 2 020 216-an gyógyultak fel a megbetegedésből.

  • További vizsgálatokat kért Joe Biden amerikai elnök annak érdekében, hogy kiderüljön a koronavírus-járvány eredetének valódi oka − írja a Guardian. A szakemberek két lehetőséget is vizsgálnak. Az egyik szerint állatról terjedt emberre, míg a másik szerint laborszökevény lehet a fertőzés.

    Kína szerint a laborelmélet vizsgálatával az Egyesült Államok politikai manipulációt folytat, amivel el akarja hárítani magáról a felelősséget.

    Az Egyesült Államok nem tiszteli a tudományt, felelőtlen az emberek életében, és kontraproduktív a vírus elleni küzdelem globális erőfeszítéseivel szemben

    − állítja Zhao Lijian, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

  • A francia parlament elfogadta csütörtökön azt a törvénytervezetet, amely előírja a június 2-án véget érő egészségügyi rendkívüli állapot kivezetését. Elfogadták továbbá a védettségi igazolás használatától szóló javaslatot, amely az ezer főnél nagyobb rendezvényeken június 9-től lesz érvényben − adta hírül az MTI.

    A tervezet alapján szeptember 30-ig még lehetőség marad az emberek mozgásának, valamint az üzletek, az éttermek vagy a kulturális intézmények nyitva tartásának korlátozására, amennyiben a járványhelyzet megköveteli.

    A külügyminisztérium közben jelezte, hogy az indiai variánstól tartva a Nagy-Britanniából beutazók számára hétfőtől ismét elrendeli a hétnapos karanténkötelezettséget, de annak betartását nem fogják a hatóságok ellenőrizni. A Nagy-Britannia felől érkező brit vagy nem uniós állampolgárok pedig kizárólag halaszthatatlan indokkal léphetnek be az országba.

    A 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt vagy gyorsteszt bemutatása a Franciaországba beutazóknak továbbra is érvényben marad.

  • Kísérleti regionális kampányt indít a Rozsnyói Regionális Közegészségügyi Hivatal, erről magyar nyelvű Facebook-bejegyzésükben számoltak be – írta meg a Körkép

    A következő napokban várhatóan magyar nyelvű szórólapokat postázhatnak majd ki a járásban lévő települések lakóinak.  

    A Közegészségügyi Hivatal regionális kirendeltségének tájékoztatásából kiderül: bárkinek szívesen segítenek az oltásra regisztrálásban, ha erre az illetőnek nincs lehetősége. 

  • A világon 168 771 637 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 507 285 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 168 196 978 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 494 595 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid–19 betegség

    • az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 33 217 720 fertőzött volt eddig a napig, és 593 282-en haltak meg.
    • Indiában 27 369 093 fertőzöttet és 313 235 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 16 342 162 fertőzöttről és 456 674 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 697 076 fertőzöttet és 109 327 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Oroszországban 4 977 332-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 117 990-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 489 552 a fertőzöttek száma, és 128 020-an haltak meg a betegségben.
    • Olaszországban 4 205 970 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 125 793.
    • Németországban 3 673 990 a fertőzöttek száma, 88 043 a halottaké.
    • Spanyolországban 3 663 176 fertőzöttet és 79 888 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Lengyelországban 2 869 652 fertőzöttet és 73 440 halálesetet tartanak nyilván.

    Eddig a világon összesen 1 772 440 556 dózis vakcinát adtak be összesen.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Afrikának sürgősen szüksége van legalább 20 millió adag AstraZeneca-védőoltásra a következő hat hétben, hogy a megfelelő időben be tudják oltani az első adag vakcinát már felvetteket – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Dakarban.

    Afrikának most van szüksége az oltásokra. Bármilyen szünet az oltási kampányban emberéletek és a remény elvesztését jelenti

    – közölte Matshidiso Moeti, a WHO afrikai szervezetének főigazgatója virtuális sajtóértekezletén. Hozzátette:

    Egyelőre túl korai megmondani, hogy Afrika a harmadik hullám szorításában van-e. Azt azonban tudjuk, hogy a fertőzöttek száma növekvőben van, és ketyeg az óra azokban az országokban, amelyeknek fel kell gyorsítani a szállításokat, hogy teljes egészében meg tudják védeni a lakosság legsérülékenyebb rétegeit.

    Az AstraZeneca-vakcina legalább 12 hétig 70 százalékos védelmet nyújt. Bár az egyetlen adag beadása után hat hónappal is találtak antitesteket a páciensek testében, a 12 hetes intervallummal beadott két oltás után 81 százalékos a védettség.

    Az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete közölte, hogy sürgősen szükség van 200 millió adag vakcinára, hogy be tudják oltani a földrész lakosságának 10 százalékát 2021 szeptembere előtt – adta hírül az MTI.

  • Jó reggelt!

    Indul az Index pénteki összefoglalója a koronavírus-világjárvány történéseivel, a legfontosabb tudnivalókkal.

    Tegnapi híreinket itt találják:

    Kapcsolódó

    Közzétették a kínai vakcina kutatási eredményeit

    Koronavírus a nagyvilágban – az Index nemzetközi hírösszefoglalója csütörtökön.