A magyar kormány 41 ezer Pfizert adott kölcsön a cseheknek

Koronavírus a világban – az Index nemzetközi hírösszefoglalója pénteken

Németh Tamás
Vöő György
2021.06.04. 12:23
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hosszú idő után először fordult elő Csehországban, hogy egyetlen ember sem halt meg koronavírusban, ám csütörtökön egyetlen új esetet sem regisztráltak – közölte az MTI. Legutóbb szeptember 2-án fordult elő hasonló, vagyis kilenc hónappal ezelőtt.

    Az előző nap egyébként 430 új beteget regisztráltak, ami azt jelenti, hogy 75-tel csökkent az előző héthez képest. Az utóbbi napokban tíz alá csökkent a halálesetek száma, miközben áprilisban még átlagosan 84-en vesztették életük naponta a járvány következtében.

    Az országban eddig összesen 1,66 millióan betegedtek meg és 30 142-en haltak meg a koronavírusban.

  • Nyilvánosságra hozták Anthony Fauci, Joe Biden egészségügyi főtanácsadójának több ezer e-mailjét a héten, melyeket még a koronavírus-járvány kezdeti időszakában írt. A virológus többek között arról is kifejtette a véleményét, hogy a maszkviselet nem védi meg a fertőzéstől az embereket, és csak arra jó, hogy aki már elkapta a vírust, ne adja tovább másnak. 

    Egy másik e-mailben, amelyet az EcoHealth Alliance szervezet – amely többek között a kínai Vuhani Virológiai Intézetben végzett kutatásokat is támogatta – ügyvezetője küldött Faucinak, köszönetet mond azért, amiért a virológus nyilvánosan kijelentette, hogy a tudományos bizonyítékok a koronavírus természetes kialakulását támasztják alá, és nem egy laborban készítették.

    Fauci a CNN-nek adott interjút, amelyben arról is kérdezik, hogy mit szól ahhoz, hogy sokan azért kritizálják, mert szoros kapcsolata van a vuhani laboratórium kutatóival. Biden 80 éves egészségügyi főtanácsadója erre csak annyit válaszolt, hogy ostobaság, és fogalma sincs arról, hogy az emberek miért következtetnek ilyesmire az e-mailekből. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az e-maileket neki küldték, és a járvány eredete még mindig bizonytalan.

  • Most már az indiai variáns – amelyet néhány napja delta-variánsnak is neveznek – a koronavírus domináns válfaja az Egyesült Királyságban – írja a BBC.

    Az egy héttel ezelőtti adatokhoz képest 79 százalékkal nőtt az esetszám, így most már 12 431 olyan fertőzöttről tudnak, akit az indiai variáns fertőzött meg.

    Ez a tudósok szerint egyben azt is jelenti, hogy az indiai mutáns háttérbe szorította már a helyben kialakult brit variánst is. 

    A szakértők szerint elképzelhető, hogy indiai variáns súlyosabb megbetegedést okoz, és többen szorulnak kórházi ellátásra miatta, mint a brit variáns miatt, de ezt egyelőre még nem sikerült kutatásokkal igazolni. 

    A variáns leginkább Északnyugat-Angliában terjed, többek közt Bolton és Blackburn városaiban, valamint a középső részén, Bedford városában és a környékén regisztráltak sok fertőzöttet.

  • Kínának 10 000 milliárd dolláros kártérítést kellene fizetnie a koronavírus miatt – írta közleményében Donald Trump volt amerikai elnök, akit az ANI nevű indiai hírügynökség idézett; a közlemény Trump hivatalos oldalára még nem került fel. 

    Most már mindenki, még az »ellenség« is elismeri, hogy Trumpnak igaza volt azzal kapcsolatban, hogy a kínai vírus a vuhani laboratóriumból származik

    – írta az elnök. 

  • Szlovákiában 94 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Az elvégzett PCR-tesztek 1,76 százaléka lett pozitív. Az elmúlt 24 órában hét beteg halálát követelte Covid–19 és szövődményei, írta az ujszo.com. Tovább csökkent a kórházban ápolt betegek száma: 357 fertőzöttről kell gondoskodni, közülük 35 pácienst az intenzív osztályon kezelnek, 30 beteg lélegeztetőgépre szorul.

    Eddig 1,79 millióan kapták meg az oltás első adagját. A vakcina második adagjához több mint 901 ezren jutottak hozzá.

  • Ukrajnában megállt az új koronavírus betegek napi esetszámának a növekedése. Az elmúlt 24 órában 2266 friss fertőzöttet diagnosztizáltak, írta a karpathir.com. Csütörtökön 95 beteg nem tudott megbirkózni a vírussal. Kórházba egy nap leforgása alatt 963 embert kellett szállítani.

  • Aki lábon hordta ki a koronavírust, nem szerepel az orvosi nyilvántartásban, s esze ágában sem volt teszteltetni magát, annak nem jár a zöld igazolvány, amely az Európai Unió tagállamai közötti utazást könnyíti meg július elsejétől. Ezt a foter.ro írta Andrei Baciu egészségügyi államtitkár nyilatkozata alapján.

    Romániában szakértői becslések szerint ez akár ötmillió embert is érinthet.

    A zöld igazolvány a koronavírus ellen beoltottaknak, a betegségen igazoltan átesetteknek, illetve azoknak jár, akik 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel rendelkeznek.

  • Japán 1,24 millió adag koronavírus elleni védőoltást adományoz Tajvannak – jelentették be pénteken Tokióban.

    A lépés éles tiltakozást váltott ki Kínában. Tajvan, ahol a járvány berobbanásától tartanak, azzal vádolta meg Pekinget, hogy akadályozza vakcinabeszerzési törekvéseit.

    Tosimicu Motegi japán külügyminiszter pénteken azt mondta, számos térségből kaptak kérést védőoltások szállítására. Hozzátette: megtették az előkészületeket a tajvani kérés teljesítésére, és 1,24 millió adag AstraZeneca-vakcinát tudnak küldeni a szigetre ingyen.

    Tajvant sokáig a jó járványkezelés mintaországaként tartották számon, ugyanis korábban csak néhány száz esetet és kevesebb mint tíz, a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak. Az elmúlt hetekben azonban megugrott a megbetegedések száma.

    A fertőzéses esetek száma péntekre megközelítette a tízezret, miközben 166-an meghaltak. A vírus külföldi útjaikról hazatérő pilóták közvetítésével terjedt el.

  • Jóváhagyta a koronavírus elleni, kínai gyártmányú CoronaVac oltóanyag sürgősségi alkalmazását az Egészségügyi Világszervezet (WHO), írta a karpathir.com. Ukrajna eddig 1,7 millió adagot kapott az oltóanyagból, amelyből négy hét eltéréssel két dózis szükséges. Viktor Ljasko egészségügyi miniszter azt mondta: akiket ezzel a vakcinával oltanak be, nemzetközi tanúsítványt kapnak erről, s külföldre is utazhatnak.

  • Jövő keddtől a Portugáliából érkezők sem léphetnek be Angliába karanténkötelezettség nélkül – jelentette be csütörtökön Grant Shapps brit közlekedési miniszter az MTI szerint. Ez azt jelenti, hogy egyetlen EU-tagország sem maradt már a brit kormány „zöld” utazási listáján.

    A zöld kategóriás, vagyis az angliai karanténkötelezettség alól mentesített országok listájára a csütörtökön megtartott, a rendszer májusi bevezetése óta első felülvizsgálaton nem került fel újabb ország, így Magyarország sem, amely az EU immár összes többi tagországával együtt a sárga kategóriás, továbbra is karanténkötelezett országok között van.

    A brit kormány május 17-én léptette érvénybe a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszert, amely zöld, sárga és vörös kategóriák alapján határozza meg, hogy Angliába milyen feltételekkel lehet külföldről beutazni.

  • A világon 172 021 452 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 698 538 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 171 537 180 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 668 260 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 33 326 054 fertőzött volt eddig a napig, és 596 401-en haltak meg.

    • Indiában 28 441 986 fertőzöttet és 337 989 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 16 803 472 fertőzöttről és 469 388 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 755 679 fertőzöttet és 109 990 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 5 270 299 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 47 882.
    • Oroszországban 5 040 390-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 120 604-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 515 778 a fertőzöttek száma, és 128 075-en haltak meg a betegségben.
    • Olaszországban 4 225 163 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 126 342.
    • Argentínában 3 884 447 a fertőzöttek és 79 873 a halottak száma.
    • Németországban 3 701 692 a fertőzöttek száma, 89 031 a halottaké.
    • Spanyolországban 3 693 012 fertőzöttet és 80 049 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Lengyelországban 2 874 092 fertőzöttet és 74 075 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • A koronavírus-fertőzöttek lélekszámának emelkedése által sújtott Afrika, ahol szinte teljesen leállt az oltóanyagok szállítása, nem áll készen a világjárvány újabb hullámára – figyelmeztetett csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

    Számos afrikai kórház és klinika nincs felkészülve a súlyosan beteg páciensek számának drasztikus növekedésére – figyelmeztetett Matshidiso Moeti, a WHO Afrikáért felelős regionális igazgatója csütörtökön tartott online sajtóértekezletén. Az orvosvégzettségű és közegészségügyre szakosodott Moeti kijelentette: a világjárvány harmadik hullámának veszélye „reális és erősödő” az afrikai kontinensen.

    Afrikában – a WHO adatai szerint – jelenleg több mint 4,8 millió fertőzöttet, valamint 130 ezer halálesetet tartanak nyilván, ez a világban regisztrált összes fertőzött 2,9 és az összes halálos áldozat 3,7 százaléka.

    A WHO májusban végzett felmérése szerint a kontinens legtöbb államában nincs elegendő egészségügyi felszerelés és személyzet a Covid–19-betegek ellátására. A legtöbb afrikai országban százezer lakosra jut egyetlen ágy az intenzív osztályon, de van, ahol még egyetlen ágy sincs. Összehasonlításképpen: Németországban vagy az Egyesült Államokban több mint 25 intenzív ágy jut 100 ezer lakosra.

  • Kedves Olvasóink!

    Indul a mai tudósításunk a koronavírusról szóló legfontosabb hírekről. Minden, ami számít a témában. Tartsanak velünk ma is itt, az Indexen.