Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lekapcsolták a teszthamisító bandát

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Két meztelenül napozó férfi volt a között a negyvennégy ember között, akiket a korlátozások megszegése miatt megbírságoltak az ausztráliai Új-Dél-Walesben – közölte a helyi rendőrség.

    A két férfi szombaton kérte a rendőrség segítségét, ugyanis eltévedtek egy erdőben. Úgy kerültek oda, hogy megkergette őket egy szarvas, mikor kihalt partszakaszon napoztak az Otfordi Nemzeti Parkban, mintegy hatvan kilométerre Sydney-től.

    Mikor megtalálták őket, az egyikük egy hátizsákot leszámítva teljesen meztelen volt, a másikuk pedig a rendőrség leírása szerint „részlegesen öltözött volt” – írja a Financial Times.

    Ezer ausztrál dollárra (223 ezer forintra) bírságolták őket, ugyanis a jelenlegi szabályok szerint Sydney-ből nem lehet a régión kívülre utazni.

  • Mától nem kötelező a maszkviselés Olaszország „alacsony kockázatú”, a térképpel fehér színnel jelölt területein − írja a Guardian. Az országban húsz régiót sorolnak ebbe a kategóriába.

    Olaszországban a járvány kezdete óta 4 258 069 esetben azonosították a koronavírust. A betegség szövődményeibe 127 472-en haltak meg.

  • Az elmúlt napon 285 koronavírusos megbetegedést azonosítottak Ukrajnában, a halálos áldozatok száma kilenc − derült ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács hétfői adataiból. Az országban már napok óta ezer alatt van a fertőzöttek száma, ami napról napra csökken.

    A legtöbb megbetegedést továbbra is a fővárosban, Kijevben azonosítják. Donyeck megyében nem volt fertőzött, Kárpátalján és Harkiv megyében pedig csak egy fertőzöttről számoltak be az elmúlt 24 órában.

  • Tajvan kormánya szombaton szigorította az országba való belépés szabályait az először Indiában azonosított delta-variáns miatt.

    A „magas kockázatú” országokból érkezőknek tizennégy napig karanténba kell vonulniuk, és negatív PCR-tesztet kell produkálniuk.

    Ebbe a kategóriába a következő országok tartoznak:

    • Banglades
    • Brazília
    • India 
    • Indonézia 
    • Izrael
    • Peru
    • Egyesült Királyság
  • A hétvégén elkezdték a 12–15 éves gyermekek koronavírus elleni oltását Nagyszombat megyében – írja a Paraméter. A hétvégére kétezer gyerek volt regisztrálva, Pfizer–BioNTech-vakcinával oltották őket.

    Szombaton (június 26.) a szakolcai és a dunaszerdahelyi központban oltottunk be körülbelül 800 gyermeket, Nagyszombatban pedig további 1500-at vasárnap

    – tájékoztatta a TASR-t Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

    Nagyra értékelem, hogy az oltást a hétvégére tették, hogy a gyerekek együtt jöhettek el a szüleikkel, többen voltak együtt, és tudták egymást biztatni. Az oltott gyermekek ugyanolyan előnyökben részesülnek, mint a felnőttek. Ha egy bizonyos eseményre való belépés feltétele a negatív teszt, akkor természetesen ebben a korosztályban is vonatkozik a kivétel az oltottakra

    – tette hozzá Elena Prokopová, a szlovák Egészségügyi Minisztérium gyermekekért és serdülőkért felelős osztályának szakértője.

  • Ötvenkét államból a 38. helyen áll Románia a járványkezelés havonta frissített globális ranglistáján, és olyan államok előzték meg, mint például Nigéria, Chile vagy Malajzia. Az európai országok közül csak Lengyelország teljesített még ennél is gyengébben, és a 39. helyre csúszott vissza a listán.

    A különböző járványmutatók (lakosságarányos fertőzés, halálozási ráta, pozitivitási ráta, a beoltottak aránya) alapján számítják ki az országok ellenálló képességét. Bár az utóbbi hetekben kifejezetten kedvezően alakultak a számok, ez nem javított Románia besorolásán, hiszen az oltási kampány lendülete is alábbhagyott, és a halálozási ráta sem mutat csökkenést. Mint ismeretes, hiba csúszott a halottak nyilvántartásába, így a második járványhullám haláleseteit még csak most foglalják bele a statisztikákba.

    A járványkezelésben sorrend szerint Új-Zéland, Szingapúr, Ausztrália és Izrael jeleskedett a leginkább, a lista sereghajtója India, Brazília, Kolumbia és Argentína – írja a kolozsvári Főtér.

  • Kedves vásárlóink! Beláthatatlan ideig zárva tartunk, mert Scott Morrison egy haszontalan f¤szfej, aki csak annyi oltást rendelt 18 hónap alatt, ami csak a lakosság négy százalékának elegendő − olvasható az egyik üzlet kirakatában Sydney külvárosában.

    James Powditch művész üzletében a jelzés azután került a kirakatba, hogy a várost két hétre teljesen lezárták a koronavírus delta-változatának gyors terjedése miatt − írja a CNN. Ausztráliában nem tudtak elegendő oltóanyagot biztosítani ahhoz, hogy kialakítsák a megfelelő védettséget a járvánnyal szemben.

    Az ország ezelőtt több mint egy évig tartott lezárva, megszüntetve minden be- és kiutazást, azóta időszakonként enyhítik, majd szigorítják az intézkedéseket. Sydney-ben a teljes lezárást figyelembe sem véve rengetegen mentek ki a partra, hogy ott pihenjenek.

    Ausztráliában a járvány kezdete óta mindössze 910 halálesetet jelentettek, a betegséggel 30 526-an fertőződtek meg. Az oltások hiánya miatt azonban csak a lakosság négy százalékát oltották be. A CNN beszámolója szerint az ország India és Indonézia szintjén áll az oltási kampánnyal.

    Az ausztrál vezetés úgy tervezi, hogy teljesen akkor nyitja meg a határait, ha elérik a 80 százalékos átoltottságot. Scott Morrison kormányfő szerint ez legkorábban csak 2022 közepén lehetséges.

  • Az elmúlt héten Indiában átlagosan 6,4 millió embert oltottak be naponta, ami közel duplája az egy héttel ezelőtti adatoknak – írja a Financial Times.

    Azóta gyorsult fel az oltás, mióta a kormány ingyenessé tette a vakcinát minden tizennyolc éven felettinek. Korábban csupán negyvenöt év felett volt ingyenes az oltás, a fiatalabbak csak magánkórházakban kaphatták meg a vakcinát.

  • Tavaly év végén fedezték fel először Indiában a koronavírus delta-variánsát, amit B.1.617.2 törzsként tartanak számon. A vírusváltozat 50-60 százalékkal fertőzőbb, mint az angol mutánsként ismert alfa-variáns − ismerteti a Guardian, amely összeállításban foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat.

    A vírusváltozat először áprilisban jelent meg Angliában, ahol gyorsan dominánssá vált. Múlt héten az esetek 94 százalékát már ennek a variánsnak tulajdonították. A delta-mutáns jelen van több európai országban is, leginkább Németországban, Oroszországban, Ausztráliában és Izraelben terjed.

    A szakértők szerint több új vírusváltozatra is lehet számítani a jövőben.

  • A rendkívül gyorsan terjedő delta- (indiai) variáns miatt Moszkvában az összes orosz város közül messze a legmagasabb a halálozások száma – írja a Guardian

    Vasárnap a városban 144 halálesetet regisztráltak, Szergej Szobjanyin polgármester szerint az egyetlen megoldás a „gyors és széles körű” vakcináció.

  • A legújabb adatok szerint az először Indiában azonosított delta-variáns már a harmadik legelterjedtebb Kaliforniában – írja a Los Angeles Times. Ez a mutáció adta júniusban az esetek 14,5 százalékát, ami jelentős emelkedést mutat a májusi 4,7 százalékhoz képest.

    A szakértők szerint a delta-változat nagyobb eséllyel okoz megbetegedést azok között, akik nincsenek beoltva, ugyanis fertőzőképessége mintegy duplája az eredetileg azonosított vírustörzsnek. Az oltottak a jelenlegi adatok szerint megfelelően védettek ezzel a variánssal szemben is.

  • Pakisztán már a koronavírus negyedik hullámára készül – írta a Financial Times.

    Assad Umar, az ország koronavírussal foglalkozó munkacsoportjának vezetője mesterséges intelligencián alapuló modellekre hivatkozik.

    A szigorú védelmi intézkedések és az oltási program felgyorsítása nélkül júliusban elérhet bennünket a negyedik hullám

    – írta a Twitteren Assad Umar.

  • A horvát labdarúgó-válogatott egyik legnagyobb sztárja, Ivan Perišić pozitív koronavírustesztet produkált, így egészen biztosan kihagyja a horvátok Spanyolország elleni mai mérkőzését az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében, Koppenhágában.

    A focista apja, Ante Perišić azt nyilatkozta, hogy a fia nem vette fel a védőoltást:

    Ha valaha sajnáltam, hogy Ivan nem játszik, az most van. Remek formában van. Úgy érzem, hogy a spanyolok ellen is remekül játszott volna.

    Tomislav Pacak, a Horvát Labdarúgó-szövetség szóvivője az alábbi közleményt adta ki az ügyről:

    Ivan Perišićnek enyhék a tünetei. A hátában érez fájdalmat. Azt nem lehet megállapítani, hogy hol fertőződhetett meg. Tárgytalan arról találgatni, hogy Glasgow-ban [ahol a horvátok a skótok ellen játszottak – a szerk.] vagy Rovinjban [ahol a horvát csapat az Eb előtt edzőtáborozott – a szerk.] kaphatta-e el a vírust. A lényeg, hogy a vonatkozó egészségügyi szabályokat betartva vetünk gátat a fertőzés további terjedésének

    – írja a 24sata.hr.

  • A világon 181 043 626 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 922 071 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 180 729 950 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 915 828 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 33 624 871 ember eddig a napig. A halálos áldozatok száma 603 966.
    • Indiában 30 233 183 fertőzöttet és 395 751 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 18 420 598 fertőzöttről és 513 474 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 831 972 fertőzöttet és 111 130 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 5 409 027 fertőzöttet mutattak ki, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 49 576.
    • Oroszországban 5 387 486-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 131 070-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 748 644 a fertőzöttek száma, és 128 364-en haltak meg a betegségben.
    • Argentínában 4 405 247 a fertőzöttek és 92 568 a halottak száma.
    • Olaszországban 4 258 069 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 127 472.
    • Spanyolországban 3 782 463 fertőzöttet és 80 779 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 734 489 a fertőzöttek száma, 90 768 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 879 638 fertőzöttet és 74 979 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Újabb jelentős korlátozásokat vezetnek be Dél-Afrikában, ahol jelenleg a vírus harmadik hulláma pusztít – írja a Los Angeles Times.

    Az országban több mint huszonötezer új fertőzöttet regisztráltak vasárnap, 122 haláleset történt. Az összes áldozat száma közelíti a hatvanezret.

    Hétfőtől tilos a gyülekezés, mind kültéren, mind pedig beltérben. A temetéseken legfeljebb ötven ember vehet részt, a nem létfontosságú szolgáltatások pedig este nyolcig lehetnek nyitva.

    Az éttermek kizárólag elvitelre szolgálhatnak ki, az alkoholárusítás pedig teljesen tilos. Péntektől az iskolák zárva tartanak.

    A korlátozások előreláthatóan tizennégy napig állnak fenn, utána felülvizsgálják őket.

  • A koronavírus-járvány miatt idén is főként virtuálisan rendezték meg vasárnap New Yorkban a meleg büszkeség ünnepét – számolt be az MTI. Bár a járványügyi korlátozásokat azóta már feloldották, a fő New York-i felvonulás tervezésekor ezt még nem lehetett tudni. Így a demonstrációnak külön tévéadást rendeztek. Sok résztvevő gyorsan alkalmazkodott a szabadsághoz, és délután személyesen is jelen volt a manhattani Greenich Village-ben megtartott utcabálon és vásáron, a PrideFesten.

    A Reclaim Pride Coalition nevű LMBTQI-ernyőszervezet megtartotta immár harmadik felvonulását, a Queer Liberation Marchot, a Bryant Parktól elindulva a Stonewall National Monumentig, majd a Washington Square Parkba.

    A New York-i melegfelvonulások 1970-ben kezdődtek az előző évi stonewalli felkelés emlékére, amelyet az váltott ki, hogy a rendőrség rajtaütött egy manhattani melegbáron. A Stonewall Inn nevű bár ma is létezik.

  • Jó reggelt!

    Indul az Index napi hírösszefoglalója a koronavírus-világjárvány történéseivel, a legfontosabb tudnivalókkal.