új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az indiai Bharat Biotech Covaxin nevű oltóanyaga a hármas fázisú klinikai vizsgálatokon az esetek 93,4 százalékában sikeresen megakadályozta a súlyos megbetegedéseket. 

    A vakcina 77,8 százalékban a tünetek kialakulását is meg tudta előzni. Az Indiában is terjedő delta-variáns ellen viszont csak 65,82 százalékos védelmet tudott biztosítani.

    A Bharat Biotech becslése szerint havonta  23 millió dózist terveznek majd gyártani az oltóanyagból. 

  • Ukrajna Vinnicja nevű régiójában meghalt egy férfi, akit néhány órával előtte oltottak be a Pfizer koronavírus ellen vakcinájával.  Az esetről itt írtunk bővebben.

  • A legfontosabb teendő az, hogy elkezdjük az Immunitás Nagy Falának építését a vírus ellen

    – mondta a Vang Ji kínai külügyminiszter szombaton Pekingben. Felszólalásáról itt írtunk bővebben

  • Szombaton 697, a koronavírus-fertőzéshez kötődő halálesetről számoltak be az orosz hatóságok, amivel már sorozatban ötödik napja ért el rekordot az elhunytak száma az országban. 

    Eközben az új fertőzöttek száma is a csúcsra emelkedett: 24 439 főt regisztráltak, amire január eleje nem volt példa. Közülük 7446-ot Moszkvában tartanak számon.

    Az állami tisztviselők a delta-variáns terjedésének tulajdonítják a járvány terjedését. A tragikus számok ellenére Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvívője pénteken azt mondta, hogy a kormányzat egyáltalán nem készül lezárásokra

  • Hasszán Rohani iráni elnök nemrég egy, az ország operatív törzsével tartott megbeszélésen azt mondta: attól tart, hogy a delta-variáns berobbantja a koronavírus-járvány ötödik hullámát Iránban. 

    Félek, hogy úton vagyunk az ötödik hullám felé

    – mondta az elnök, miközben arra figyelmeztetett, hogy az ország déli tartományaiban egyre gyorsabban terjed a mutáns vírust. 

    A Közel-Keleten Iránt sújtotta a legdurvábban a koronavírus, a járvány kezdete óta 84 ezren haltak meg a betegségében. Teherén és kilenc másik város, valamint négy déli tartományai vörös zónának számít járványügyi szempontból.

    Ráadásul az országban még csak kevés embert sikerült beoltaniuk a koronavírus ellen: a 83 milliós országban mindössze 4,4 millió ember kapta meg az első oltást, a másodikat pedig 1,7 millióan tudták felvenni.

  • Indonézia részleges lezárásokat vezet be Jáván és Balin – jelentette be Joko Widodo elnök.

    A korlátozások értelmében bezárnak az éttermek, bevásárlóközpontok és a mecsetek, az iskolák távoktatásra, a munkahelyek pedig home office munkavégzésre állnak át minden esetben, ahol ez lehetséges.

    Az utóbbi időben a delta-variáns gyors terjedésnek indult az országban, , emiatt egyesek tartanak attól, hogy az ország egy „második Indiává” válhat járványügyi szempontból. Pénteken már 25 ezer új fertőzöttet, valamint 539 halálesetet jelentettek a hatóságok.

  • Medjugorjéba érkező zarándokoknál mutatták ki először a koronavírus delta variánsának jelenlétét Bosznia-Hercegovinában – közölte az N1 regionális hírtelevízió.

    Az adásban nyilatkozó járványügyi szakértő elmondta, száz tesztből öt lett pozitív a delta variánsra, néhányat még vizsgálnak.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 74-gyel 716 717-re, Koszovóban 17-tel 107 345-re, Észak-Macedóniában 11-gyel 155 700-ra, Montenegróban 20-szal 100 292-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 15-tel 205 008-ra nőtt.

    A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 4-gyel 7051-re, Koszovóban 2-vel 2262-re, Észak-Macedóniában pedig 1-gyel 5486-ra emelkedett. Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában nem volt halálos áldozata a betegségnek az elmúlt napon, így a halottak száma 1613, illetve 9701 maradt.

  • A világon 183 034 175 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 963 151 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 182 589 296 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 954 763 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 33 709 036 fő eddig a napig. A halálos áldozatok száma 605 524.

    • Indiában 30 458 251 fertőzöttet és 400 312 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 18 687 469 fertőzöttről és 521 952 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 842 616 fertőzöttet és 111 297 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Oroszországban 5 495 513-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 134 302-re emelkedett.
    • Törökországban 5 435 831 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 49 829.
    • Az Egyesült Királyságban 4 871 807 a fertőzöttek száma, és 128 453-an haltak meg a betegségben.
    • Argentínában 4 512 439 a fertőzöttek és 95 382 a halottak száma.
    • Olaszországban 4 261 582 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 127 615.
    • Spanyolországban 3 833 868 fertőzöttet és 80 911 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 737 630 a fertőzöttek száma, 91 032 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 880 107 fertőzöttet és 75 065 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • A Johnson&Johnson közölte, hogy laboratórium tesztek szerint a vakcinájuk a delta-variáns ellen is működőképesnek bizonyult. A cég szerint az egydózisú oltóanyag legalább nyolc hónapig védelmet nyújt a mutáns vírust ellen is. 

    Az oltóanyagból 12 millió adtak be az Egyesült Államokban. 

    A J&J-hez haonlóan a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca is megvizsgálta már, hogy működőképes-e a vakcinájuk a delta-variáns ellen is. A jelenlegi vizsgálatok szerint mindegyik oltóanyag működik, de idővel a mutáns vírusok megjelenése miatt (is) szükség lehet egy harmadik, emlékeztető oltásra is. 

  • Erről Angela Merkel német kancellár beszélt pénteken Boris Johnson brit miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján. A németek még május 22-én zárták le a beutazást az Egyesült Királyságból a delta-variáns terjedése miatt. 

    A német politikus Erzsébet királynővel is találkozott, erről itt olvashatnak bővebben: 

  • Az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) pénteken közölte, hogy az Emergent Biosolutions gyárában készített Johnson&Johnson koronavírus elleni oltóanyagból 15 millió oltásra elegendő vakcina biztonságosan felhasználható. 

    Korábban már írtunk arról, hogy a gyárban eltévesztették az alapanyagokat a gyártáskor, ezért folytattak le most vizsgálatot a hatóságok. Az újabb 15 millió vakcina azt jelenti, hogy a hatóságok 40 millió oltásra elegendő vakcinát nyilvánított felhasználhatónak, további 60 millió dózisnyi oltóanyagtól azonban meg kell szabadulni

    A J&J-vakcinák mellett még az AstraZenecát is érinti ugyanez a kérdés, mivel a gyárban abból is 70 milliót gyártottak le

    Joe Biden amerikai elnök azt ígérte, hogy július végén 80 millió vakcinát szállít le a fejlődő országoknak, és könnyen lehet, hogy a most bevizsgált oltóanyag is ennek a szállítmánynak a részét fogja képezni. 

  • Vizsgálni kezdi a brazil ügyészség azokat a vádakat, amelyek szerint Jair Bolsonaro elnök elmulasztotta volna jelezni, hogy korrupciós ügyletet akartak végrehajtani kormányában a koronavírus elleni vakcinák beszerzése során – jelentették be pénteken Brazíliavárosban.

    Három szenátor gyanúsította meg hétfőn az államfőt azzal, hogy visszaélt hivatali hatalmával az egészségügyi válság kezelésekor, mert nem tett lépéseket, miután figyelmeztették arra, hogy az egészségügyi minisztériumban „hatalmas kiterjedésű korrupciós hálózat” alakult ki.

    Múlt héten a tárca egyik tisztségviselője egy szenátusi vizsgálóbizottság meghallgatásán elmondta: „szokatlan nyomást” gyakoroltak rá annak érdekében, hogy hagyja jóvá Covaxin vakcinák megvásárlását annak ellenére, hogy ő maga túlárazottnak tartotta az indiai fejlesztésű oltóanyagot. A tisztségviselő és testvére, aki parlamenti képviselő, jelezték Bolsonarónak gyanújukat, miszerint korrupciós ügy lehet a háttérben, de aztán ennek semmi következménye nem lett.

    Ha az ügyészség elegendő bizonyítékot talál, akkor kérvényezheti a legfelsőbb bíróságnál, hogy indítsanak eljárást az államfővel szemben. Ehhez azonban a képviselőházi tagok kétharmadának támogatására lenne szükség, amire kevés esély van.

  • Dél-Afrikában rekordot döntött pénteken a koronavírus-járvány újonnan regisztrált fertőzöttjeinek a száma az elmúlt 24 órában több mint 24 ezer esettel. Dél-Afrika a járvány súlyos harmadik hullámával küzd miközben a csaknem hatvan millió lakosú ország alig öt százalékát immunizálták.

    A fertőzöttek magas száma jórészt túlterhelte az egészségügyi ellátórendszert, különösen Johannesburgban, ahol a nagyváros kórházaiban nincs elég hely a Covid-19-páciensek ellátására.

    Az egészségügyi válságot adminisztrációs nehézségek is súlyosbítják. A dél-afrikai orvosok egyesülete csütörtökön például azzal fenyegetett, hogy bíróság előtt fogja perelni a kormányt, amiért több mint kétszáz kezdő orvos nem tud elhelyezkedni dacára az égető személyzeti hiánynak.

    Cyril Ramaphosa elnök egy hete újabb korlátozásokat vezetett be a koronavírus jóval fertőzőbb delta variánsa további terjedésének megfékezésére. A többi között felfüggesztették az alkohol árusítását és bezáratták az éttermek belső helyiségeit

    A járvány kitörése óta Dél-Afrikában több mint kétmillió fertőzöttet azonosítottak, akik közül mintegy hatvan ezren hunytak el a kórban. Eddig mindössze 3,3 millió embert oltottak be az országban.

  • A kaliforniai Oakland állatkertjében pénteken megkezdték a tigrisek, medvék, pumák és görények beoltását a Zoetis amerikai gyógyszergyártócég állatok számára kifejlesztett, koronavírus elleni kísérleti vakcinájával.

    Az oaklandi állatkert közlése szerint második körben a majmok, denevérek és sertések kerülnek sorra az immunizálásban.

    Az állatkert munkatársai mindeddig a távolságtartásra, elkülönítésre és védőfelszerelésre helyezték a hangsúlyt. Alex Herman állatorvos reményét fejezte ki, hogy a védőoltásnak köszönhetően jobb védelmet tudnak majd nyújtani az állatoknak.

    Az állategészségügyi termékeket gyártó Zoetis közleményben tudatta, hogy több mint 11 ezer dózis védőoltást ajándékoz mintegy 70 amerikai állatkertnek.

    GettyImages-1232929065
    Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

    Első alkalommal a San Diego-i állatkertben oltottak be emberszabású majmokat márciusban a Zoetis készítményével, míg a szer második dózisát három héttel később kapták meg. Januárban ugyanis nyolc gorilla fertőződött meg koronavírussal, bár tüneteik enyhék voltak és időközben már meggyógyultak. Feltételezések szerint az emberszabású majmok egy tünetmentes gondozótól kaphatták el a fertőzést.

  • Kedves Olvasóink!

    Szombaton is kövessenek minket az Indexen, hiszen elhozzuk Önöknek a koronavírusról szóló legfrissebb és legfontosabb híreket a nagyvilágból!