Betiltották a zenét, elhallgat a bulisziget

Járványhírek percről percre az Indexen

Ágoston Zoltán
Grósz Petra
Vöő György
2021.07.17. 14:29
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ukrajnában az elmúlt napon 591 új fertőzöttet azonosítottak. Elhunyt 16 beteg − derül ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács szombati adataiból. A legtöbb fertőzöttet Kijevben azonosították.

    Kárpátalján két újabb esetet jelentettek, halálos áldozata nem volt a járványnak. A világjárvány kitörése óta a megyében 62 169 fertőzöttet azonosítottak, a vírus eddig 1606 áldozatot követelt.

    Eddig 2 604 862-en vették fel az oltás legalább első dózisát, a másodikat 1 406 180-an kapták meg. Összesen 4 011 040 oltást adtak be. Tegnap 65 226-an vették fel az első, 45 924-en pedig a második dózist is − írja a Kárpátalja Ma.

  • Enyhített a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon a koszovói kormány, szombattól újra üzemelhetnek az éjszakai klubok, és az éttermek is éjjel 1-ig tarthatnak nyitva – idézi a Koha Ditore című pristinai napilap cikkét az MTI.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 206-tal 718 299-re, Koszovóban 11-gyel 107 451-re, Észak-Macedóniában 18-cal 155 885-re, Montenegróban 23-mal 100 590-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 16-tal 205 243-ra növekedett.

    A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Boszniában eggyel 9718-ra növekedett. A térség többi országában nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így Szerbiában 7078, Koszovóban 2266, Észak-Macedóniában 5487, Montenegróban pedig 1621 maradt a halottak száma.

  • Romániában 49 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában, több mint 25 ezer teszt kiértékelése után – írja a Maszol. A Covid–19 és szövődményei két ember életét követelték pénteken. Jelenleg 240 beteget ápolnak kórházban a kórral, 32 pácienst intenzív osztályon kell kezelni.

  • A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tisztában van a japán nép szkepticizmusával a világjárvány közepette pénteken kezdődő tokiói nyári játékok kapcsán, ugyanakkor Thomas Bach elnök abban bízik, hogy a rendező ország sportsikerei javítanak majd a közhangulaton – írja az MTI.

    Mindannyian teljességgel tisztában vagyunk azzal a kétkedéssel, amit sokak éreznek itt, Japánban. Ugyanakkor arra kérem a japán embereket, hogy üdvözöljék és támogassák a sportolókat, akik ugyanúgy érdekeltek az ötkarikás játékok biztonságos és veszélytelen megrendezésében

    – emelte ki szombati sajtótájékoztatóján a NOB elnöke a szervezet végrehajtó bizottságának ülését követően.

    A 2020-ról ez év nyarára halasztott tokiói olimpia megrendezését elutasító japánok rendre hangot adtak félelmüknek, hogy az esemény a vírus terjesztőjévé válhat, ezért a helyi lakosok többsége kifogásolja, hogy a NOB – karöltve a japán rendezőkkel – a pandémia közepette is folytatta az ötkarikás játékok szervezését. Az olimpia ellenzői petíciót indítottak, és több mint 450 ezer aláírást gyűjtöttek össze tiltakozásul a játékok rendezése ellen. Sokan ellenezték Bach tervezett hirosimai látogatását is, a rendezés ellen pedig kisebb felvonulást tartottak.

  • A koronavírus Franciaországban terjedő, elsőként Dél-Afrikában regisztrált béta-variánsa akár a vakcinák nyújtotta immunválaszt is megúszhatja – figyelmeztetett a brit kormány egyik egészségügyi tanácsadója. 

    A béta-változat még mindig aggodalomra ad okot. Bár valószínűleg kevésbé fertőzőképes, mint a delta-variáns, könnyebben képes az immunválasz megkerülésére

    – idézi The Guardian, mit mondott John Edmunds, a brit Vészhelyzeti Tanácsadó Testület (SAGE) tagja a BBC Radio 4-nak. 

  • Felfüggesztett eltiltást kapott, így indulhat a tokiói ötkarikás játékokon Andrew Butchart brit atléta, aki megváltoztatta a dátumot egy koronavírustesztjén, hogy visszatérhessen a szigetországba – írja az MTI.

    A 2016-os riói játékokon 5000 méteren hatodik Butchart egy podcastben bevallotta: késett a PCR-tesztjének eredménye, amikor az Egyesült Államokból repült volna haza az Egyesült Királyságba, ezért átírta a dátumot egy korábbi vizsgálat eredményén, hogy fel tudjon szállni a repülőgépre – számolt be a The Times.

    Mindenki csal a PCR-tesztekkel, hogy utazni tudjon, hiszen ez rendkívül nehéz

    – fogalmazott Butchart a The Sunday Plodcast azóta törölt adásában. Később a huszonkilenc éves futó elnézést kért a brit olimpiai csapattól és a tokiói rendezőktől. A The Timesnak adott későbbi nyilatkozatában már úgy fogalmazott: sosem manipulált vírustesztet.

    Csak példaként említettem meg, hogy sportolók használnak korábbi PCR-eredményeket a becsekkoláshoz. Én nem csináltam ilyet, de ismerek embereket, akik megtették

    – mondta a sportoló.

    A brit sportági szövetség kötelességszegés miatt indított eljárást Butchart ellen, mivel a kijelentése ártott az atlétika hírnevének. Az ügyet vizsgáló független vizsgálóbizottság végül ötezer fontos (mintegy 2,1 millió forintos) pénzbírsággal, valamint tizenkét hónapos eltiltással büntette az atlétát, ám utóbbit két évre felfüggesztette. Így Butchart rajthoz állhat a japán fővárosban a pandémia miatt 2021-re halasztott, jövő pénteken kezdődő olimpián.

  • Szlovákiában senki sem halt bele a koronavírus szövődményeibe az elmúlt 24 órában. A tesztek kiértékelése után 37 új fertőzöttre bukkantak – írta az Új Szó. Kórházban jelenleg 95 beteget ápolnak a kór miatt. A beoltottak száma csaknem 2,2 millió.

  • Joe Biden amerikai elnök azt nyilatkozta, hogy a Facebook és a többi közösségi platform „embereket öl”, amiért megengedi, hogy valótlan információk jelenjenek meg a koronavírus elleni vakcinákról – írja a The Guardian

    Embereket ölnek, erre nincs más szó. A járvány most már csak a beoltatlanok között terjed – mondta az elnök egy újságírói kérdésre válaszolva a Fehér Házban. 

  • Alig egy héttel a nyitóünnepség előtt megvan az első pozitív koronavírusteszt az olimpiai faluban – idézi az MTI a tokiói hatóságok bejelentését.

    Hasimoto Szeiko, a szervezőbizottság vezetője megerősítette az esetet, egyben közölte: a tesztet pénteken végezték el. A fertőzött személyéről vagy nemzetiségéről nem hangzott el információ, ahogy arról sem, hogy az illető be van-e oltva. Csupán arról ejtettek szót, hogy nem japán személyről van szó, és nem sportoló, hanem a „játékokhoz kapcsolódó illető”.

    A szervezők ugyanakkor kiemelték: az érintettet tizennégy napra karanténba helyezték, egyben minden szükséges biztonsági lépést megtettek a fertőzés továbbterjedésének megakadályozására, így az olimpiai falu lakói biztonságban érezhetik magukat.

  • Az Egyesült Államok kétmillió adagnyi Moderna-vakcinát küldött Ukrajnának a COVAX-kezdeményezésen keresztül, és azt tervezik, hogy még a hétvégén három és fél millió dózist juttatnak el Bangladesbe, írja a Guardian.

    Ez utóbbi szállítmány az illetékesek szerint hétfőn fog megérkezni.  

  • Az Egyesült Államok a „beoltatlanok pandémiáját” éli, figyelmeztetett az amerikai Betegségmegelőzési Központ (CDC) vezetője, Rochelle Walensky, miután az elmúlt héten hetven százalékkal megugrott az újonnan azonosított esetek száma – írja a Financial Times

    Azt látjuk, hogy jelentősen megugrottak az esetszámok az ország azon részein, ahol alacsony az átoltottság. A beoltatlanok most tényleg veszélyben vannak

    – nyilatkozta Wallensky.

  • Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy Boris Johnson terve, hogy hétfőn gyakorlatilag az összes korlátozást feloldják Angliában, az egész világra veszélyt jelent, és táptalajként szolgál a vakcináknak ellenálló mutációk kifejlődéséhez – írja a The Guardian. Eszerint

    az a szerep, amelyet az Egyesült Királyság a globális utasforgalomban betölt, szinte garantálja, hogy az itt megjelenő bármelyik új variáns futótűzként elterjedjen az egész világon. 

    Új-zélandi, izraeli és olasz kormányzati tanácsadók is felszólaltak az intézkedés ellen, korábban pedig ezerkétszáz kutató aláírásával jelent meg tiltakozó levél az egyik legjelentősebb orvosi folyóiratban, a Lancetben. 

     

  • A világon 189 474 860 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 074 680 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 188 868 919 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 065 821 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid–19 nevű betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 34 052 871 fő eddig a napig. A halálos áldozatok száma 608 813.
    • Indiában 31 026 829 fertőzöttet és 412 531 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 19 308 109 fertőzöttről és 540 398 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 906 448 fertőzöttet és 111 641 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Oroszországban 5 835 523-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 144 446-ra emelkedett.
    • Törökországban 5 514 373 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 50 450.
    • Az Egyesült Királyságban 5 353 245 a fertőzöttek száma, és 128 913-an haltak meg a betegségben.
    • Argentínában 4 737 213 a fertőzöttek és 101 158 a halottak száma.
    • Olaszországban 4 281 214 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 127 851.
    • Spanyolországban 4 100 222 fertőzöttet és 81 096 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 749 944 a fertőzöttek száma, 91 367 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 881 241 fertőzöttet és 75 205 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • A határok lezárását és a szükségállapot újbóli bevezetését helyezte kilátásba pénteken Macky Sall szenegáli elnök, miután az országban egy héten belül harmadszor is rekordszámú koronavírusos megbetegedést regisztráltak.

    Bár Szenegálban eddig viszonylag kevés megbetegedést és halálesetet vettek nyilvántartásba, a járvány harmadik hullámában nem áll rendelkezésre elegendő adag vakcina a széles körű oltáshoz.

    Az egészségügyi minisztérium pénteken 738 új megbetegedést jelentett, ami felülmúlja a korábbi rekordokat: szerdán 733, vasárnap pedig 529 esetet regisztráltak.

    Szeretném világosan elmondani, hogy ha a számok tovább emelkednek, minden szükséges intézkedést megteszek, beleértve azt is, ha ez a szükségállapot visszaállítását, a határok lezárását vagy a mozgási tilalmat jelenti – mondta televíziós beszédében a politikus.

    Szenegálban a világjárvány kezdete óta 49 008 fertőzést és 1209 halálesetet jelentettek.

    Két napja Matshidiso Moeti, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Afrikáért felelős igazgatója arról számolt be, hogy a koronavírushoz köthető halálesetek száma 43 százalékkal emelkedett egy hét alatt Afrikában.

    Hozzátette, a kontinensen nem tapasztaltak még ilyen gyors ütemű növekedést, ami a lélegeztetőgépek hiányára és az intenzív osztályok túltelítettségére vezethető vissza.

    A WHO szerint a Covid–19 halálozási rátája a kontinensen 2,6 százalék, míg globálisan 2,2 százalék. A járvány harmadik hullámát mindenekelőtt a koronavírus jóval fertőzőbb delta-variánsa hajtja, amelyet az 55 afrikai országból 21-ben mutattak ki eddig.

    Az Afrikai Unió (AU) betegségmegelőzési központja (CDC) szerint a járvány kitörése óta több mint 6 millió fertőzöttet regisztráltak Afrikában, akik közül több mint 153 ezren haltak bele a szövődményekbe. Az 1,2 milliárd lakosú kontinensen eddig mindössze 18 millió ember kapott védőoltást.

  • Egészségügyi dolgozók és idősek voltak az elsők, akiket pénteken Haitin beoltottak egy teszt keretében, miután az ország nemrég félmillió adag, koronavírus elleni vakcinát kapott az ENSZ-től.

    Az oltásokat több mint 30 embernek adták be a fővárosban, Port-au-Prince-ben található Béke Egyetemi Kórházban az egészségügyi minisztérium felügyelete alatt – közölte a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO).

    Haiti szerdán kapta meg a világjárvány kezdete óta az első oltóanyag-szállítmányt az Egyesült Államokból az ENSZ által támogatott COVAX-programon keresztül. A PAHO szóvivője korábban azt mondta, hogy Moderna-vakcinákról van szó. Az oltások a hétvégén folytatódnak.

    A szigetországban a világjárvány kezdete óta több mint 19 300 koronavírusos megbetegedést és több mint 480 halálesetet regisztráltak.

    A szakértők úgy vélik, hogy ezek a számok messze nem mutatnak valós képet, mivel a több mint 11 millió lakosú Haitin alig végeznek vizsgálatokat.

    A PAHO a héten közölte, hogy haiti lakosok ezrei miatt aggódik, akik a bandák által elkövetett erőszakos cselekmények legutóbbi kirobbanásában elvesztették otthonukat, és most zsúfolt menedékhelyeken kénytelenek tartózkodni, amelyek a koronavírus terjedésének aktív gócpontjaivá válhatnak.

    Haiti most Jovenel Moise elnök július 7-i meggyilkolásának utóhatásaival is küzd.

    Az oltások csaknem két hónappal azt követően kezdődtek, hogy a kormány egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, kijárási tilalmat és biztonsági intézkedéseket rendelt el. Az üzletekben arcmaszk szükséges, de a zsúfolt buszok és piacterek ellenére kevés helybéli tesz eleget az egészségügyi intézkedéseknek.

    Emellett egészségügyi szakértők arra figyelmeztettek, hogy a hatóságoknak fokozniuk kell a felvilágosítókampányokat a vakcinával és a kormánytisztviselőkkel szembeni széles körű bizalmatlanság közepette.