új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Négynapi, éjszakába nyúló vitasorozat után, a szenátusi és a nemzetgyűlési politikusok megállapodása nyomán a párizsi parlament vasárnap elfogadta azt a törvényt, amelynek értelmében vakcinaútlevél kell majd ahhoz is, hogy a franciák 50 főnél több embert vendégül látó helyekre, így mozikba és nightclubokba menjenek – derül ki a Le Monde cikkéből.

    A vakcinaútlevél teljes oltásról vagy negatív PCR-tesztről tesz tanúságot. A törvényben – amelyet a felsőház 195-129 arányban, az alsóházban 156-60 arányban fogadtak el – szerepel az egészségügyi dolgozók kötelező oltása is.

  • A koronavírus-járvány miatt bekövetkezett válság enyhítésére decemberben további 20 euró segélyt fizetnek minden felnőtt állampolgárnak – jelentette be a Pink televízió műsorában Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke.

    Aleksandar Vučić elmondta, hogy pénteken Ana Brnabić miniszterelnökkel és Siniša Mali miniszterrel folytatott megbeszélésen döntöttek az állampolgárok számára nyújtott kiegészítő támogatás kifizetéséről.

    A jó eredmények miatt hoztuk meg a döntést, mert júliusban 200 millió eurós többletre számítunk. Úgy döntöttünk, hogy decemberben további 20 eurót folyósítunk minden 18-adik életévét betöltött szerbiai állampolgár számlájára. A nyugdíjasoknak így szeptembertől az év végéig 100 euró jár az eddig elképzelt 80, a többi felnőtt lakosnak pedig 50 euró a 30 helyett. A korábban megszokott módon folyamodhatnak majd a polgárok a támogatásért

    – fejtette ki a szerb köztársasági elnök.

    Aleksandar Vučić nem csak húsz eurókkal gurigázik, további támogatást helyezett kilátásba, mégpedig a születésszám serkentése céljából. Mint mondta,

    indítványozni fogja, hogy a kormány minden megszületett gyermek után 5000 euróval támogassa a szülőket 

    – számol be a Magyar Szó.

  • Vasárnapi hatósági bejelentések szerint 76 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak a megelőző 24 órában Kínában – írja a The Guardian. Ez a szám január vége nem volt ilyen magas a távol-keleti országban. A fertőzési hullám középpontja a keleti nagyváros, Nanking, ahol 40 új fertőzöttet találtak úgy, hogy egy nappal korábban még csak öten akadtak fenn a szűréseken.

    A koronavírus-járvány kezdete óta Kína hivatalosan 92 603 fertőzöttről és 4636 halálesetről tett bejelentést.

  • Előfordulhat, hogy sporteseményekre, éttermekbe, bárokba és mozikba sem engedik be Németországban azokat az embereket, akik nem hajlandók beoltatni magukat – nyilatkozta Helge Braun, Angela Merkel kancellár szóvivője a Bild am Sonntag című lapnak.

    Az orvosi végzettségű politikus figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvány negyedik hulláma és a delta-variáns terjedése nem maradhat következmények nélkül, így a fertőzöttségi számok növekedésével redukálni fogják azoknak az oltatlanok által létesíthető érintkezések számát.

    A kabinetfőnöki nyilatkozattól függetlenül egyelőre kétséges, hogy a németek valóban korlátozni fogják-e az oltatlanok mozgási szabadságát, Angela Merkel kijelölt utódja, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) kancellárjelöltje, Armin Laschet legalábbis azt mondta, a szabadságjogoknak mindenkire vonatkozniuk kell. 

    Nem hiszek a kötelező vakcinálásban és abban sem, hogy közvetve nyomást gyakoroljunk az emberekre, hogy beoltassák magukat

    – fogalmazott a kancellárjelölt.

  • Bocsánatot kért Sajid Javid brit egészségügyi miniszter, miután egy szombati Twitter-bejegyzésében azt írta, itt az idő, hogy ne tartsunk többé a koronavírustól.

    A tárcavezető azt követően írt erről, hogy kiderült, meggyógyult, miután június 17-én pozitív lett a koronavírustesztje. Annak ellenére kapta el a fertőzést, hogy beoltották a kór ellen.

    Kérem önöket, hogy ha még nem oltatták be magukat, vegyék fel a védőoltást, hogy megtanuljunk élni ezzel a vírussal, ahelyett, hogy rettegnénk tőle

    – írta az ominózus tweetben, amely miatt a koronavírusban elhunytakat gyászoló családok szervezete élesen bírálta, mondván, szóhasználata tanúsága szerint Sajid Javid hogy nem érti azokat, akik egészségügyi problémáik miatt nem tudják beadatni a vakcinát. Illetve azokat sem, akik elvesztették szeretteiket. 

    Sürgették a minisztert, hogy találkozzanak a betegségben elhunytaknak állított emlékfalnál. A tárcavezető törölte is a tweetjét, és bocsánatot kért. 

    Hálámat igyekeztem kifejezni, hogy a vakcinák segítenek társadalmunknak felvenni harcot (a vírus ellen), de rosszul választottam meg szavaimat, ezért őszintén bocsánatot kérek. Mint sokan mások, én is elveszítettem szeretett embereket a vírus miatt, és ezért sohasem bagatellizálnám el a súlyát

    – írta.