Egy óra alatt kimutatja a vírust az új teszt

Koronavírus a világban – az Index hétvégi hírösszefoglalója

Vége
GettyImages-875735472

A legfontosabbak

2021. augusztus 7., 14:35
Covid-lottót rendez a Sussex Egyetem
2021.08.07. 20:49
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A járvány kezdete óta készülnek olyan kutatások, melyek azt vizsgálják, hogy a koronavírust elkaphatják-e állatok. Most nagyon úgy tűnik, hogy a fehérfarkú szarvasok több mint egyharmada megfertőződhetett az új típusú koronavírussal az Egyesült Államok négy államában.

    A szakemberek attól tartanak, hogy az új gazdaszervezetekben a vírus olyan mutációi jöhetnek létre és terjedhetnek el az emberek között is, melyek ellen a jelenlegi vakcinák nem védenek – írja a The Independent.

    A brit lap cikkéből kiderült az is, hogy az amerikai mezőgazdasági minisztérium alá tartozó állat- és növényegészségügyi hatóság (APHIS) az Illinois, New York és Pennsylvania államok területéről begyűjtött 481 minta 33 százalékában mutatott ki a SARS-CoV-2 ellen termelt antitesteket.

  • Ezrek tüntettek Párizsban és más francia városokban szombaton: ez volt sorozatban a negyedik hétvége, hogy az emberek utcára vonultak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében életbe léptetett korlátozások miatt.

    A francia alkotmánytanács két napja hagyta jóvá azt a törvényt, amely előírja, hogy 

    csak védettségi igazolvánnyal látogathatók a bárok és éttermek, és kötelezővé teszi az egészségügyi dolgozóknak a koronavírus elleni védőoltást.

    Ennek megfelelően hétfőtől csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők mehetnek kávézóba és étterembe, illetve csak ők használhatják a távolsági közlekedést. Egyes esetekben a kórházak is elkérhetik a dokumentumot, amely a friss negatív Covid-tesztet, az oltást vagy a betegségből felgyógyulást igazolja. Az igazolvány már eddig is kellett a kulturális és rekreációs célú létesítmények – köztük a mozik, koncerttermek, vidámparkok – látogatásához, amennyiben azok ötvennél több embert fogadtak be.

    A tiltakozók most azt kifogásolták, hogy az új rendelkezések csorbítják szabadságjogaikat, és burkoltan kötelezővé teszik az oltást.

    Párizsban az egészségügyi minisztérium épülete előtt Emmanuel Macron francia elnök lemondását követelték, de más városokban is ezrek vonultak utcára.

  • A lembergi nemzetközi reptéren a nap 24 órájában bárki beoltathatja magát a koronavírus elleni vakcinával – írja a KárpátHír.

    Az oltást augusztus 6-tól kezdve mindenkinek felajánlják, aki onnan indul útnak  – közölte a Lemberg Megyei Állami Közigazgatás sajtószolgálata. Az akcióban a Pfizer és a CoronaVac oltóanyagait használják, első és második oltást egyaránt lehetővé tesznek.

  • 134,5 millió koronavírus elleni vakcinát adtak be júliusban az indiai hatóságok – közölte Manushk Mandaviya egészségügyi miniszter. 

    Hozzátette: helyi idő szerint szombat reggel 7 óráig

    501 millió oltást adtak be a járvány kezdete óta. 

    Ebből 390 millió volt az első körös, és 111 millió volt a második körös oltás – mondta a miniszter. 

  • Egy hét alatt megháromszorozódott a betegek száma a Belgrád melletti Batajnica koronavírusos betegek számára épített kórházában – közölte az intézmény vezetője a szerbiai közszolgálati televízióban szombaton.

    Mint elhangzott, a kórházba kerülők szinte mindegyikét olyan családtag fertőzte meg, aki nem oltatta be magát, és külföldi nyaralásból tért haza.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 564-gyel 724 661-re, Koszovóban 271-gyel 109 310-re, Észak-Macedóniában 325-tel 157 249-re, Montenegróban 279-cel 103 158-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 75-tel 206 066-ra növekedett.

    A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában eggyel 7133-ra, Észak-Macedóniában szintén eggyel 5501-re, Bosznia-Hercegovinában pedig kettővel 9733-ra növekedett. Koszovóban és Montenegróban nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma 2272, illetve 1635 maradt.

  • A brit miniszterelnök egyik közeli munkatársát nemrég tesztelték pozitívra koronavírussal,

    ennek ellenére Boris Johnson úgy döntött, hogy nem vonul karanténba.

    A Guardian egy kormányzati forrásra hivatkozva azt írja, hogy a miniszterelnök és a fertőzött tisztviselő több alkalommal is egymás közvetlen közelében állt, valamint a légierő Voyager repülőjén zárt térben is együtt utaztak Aberdeen és Glasgow közt. Ráadásul szerinte nemcsak Johnsonnak, hanem több másik vezető tisztviselő is karanténba kellene vonulnia a történtek miatt. 

    Mindeközben a Downing Street szóvivője viszont tagadta, hogy a miniszterelnök kontaktszemély lenne, állítása szerint Johnson nem tartózkodott a fertőzött alkalmazott közelében. 

    A brit miniszterelnök jelenleg Skóciában tart kampánykörutat, a fertőzött tisztviselő is itt vonult karanténba egy hotelben. 

  • Elkapta a koronavírust Jesse Lingard, a Manchester United és az angol válogatott középpályása. 

    Nagyon lehangolt, hogy pozitívra teszteltek egy jól sikerült felkészülési időszak után. Szerencsére jól érzem magam, követem az előírásokat, és remélem mielőbb a pályán leszek ismét

    – írta a Twitteren. 

     Azt még nem tudni, hogy az angol labdarúgó bajnokság, a Premier League szezonjának kezdete után Lingard mikor térhet vissza a pályára. A Manchester első meccsét jövő hét szombaton, a Leeds ellen játssza. 

  • A brit kormány oltási szakértőinek többsége továbbra is ellenzi, hogy a koronavírus elleni védőoltások beadását kiterjesszék a 12 és 15 év közötti fiatalokra, annak ellenére, hogy a politikusok jelezték, hogy szeretnék megváltoztatni az oltási előírást − írja a Guardian.

    Korábban Kwasi Kwarteng brit gazdasági miniszter bejelentette, hogy a kormány mindaddig nem tervezi az oltási kampány kiterjesztését a gyerekekre, amíg az oltási bizottság el nem fogadja.

  • Ugandában elkaptak egy 29 éves férfit, aki az Interpol által kibocsátott, valamint a koronavírus-oltásról szóló hamis dokumentumokat árult az Entebbei Nemzetközi Repülőtéren – írja a Daily Monitor.

    A hamisítót azt követően sikerült elkapni, hogy áprilisban kilenc embernél megtalálták az általa eladott hamis dokumentumokat. A hamisított interpolos dokumentumokkal próbálták bizonyítani, hogy az illetőnek nincs bűnügyi előélete.

    A rendőrség úgy véli, hogy a hamis dokumentumokat több utazási ügynökség is megrendelhette a hamisítótól, így a nyomozást még folytatják.

  • Az angliai Sussex Egyetem koronavírus ellen védett hallgatóinak rendez sorsolást. Az egyetem tíz diákot választ ki az oltottak közül, akik fejenként ötezer font (több mint kétmillió forint) jutalmat kapnak.

    A hallgatóknak be kell bizonyítaniuk, hogy már mind a két oltást felvették, ezután bekerülnek a sorsolásba. A nyereményt novemberben sorsolják ki, ezzel elég időt adnak mindenkinek, hogy felvegye az oltást és részt vegyen a játékban − írja a Guardian.

  • Az Egyesült Államokban 107 143 új esetet azonosítottak az elmúlt napon, ez már közelít a legutóbbi járványhullám maximumához, amit télen jegyeztek fel − írja a Guardian.

    A halálesetek száma is folyamatosan nő. A koronavírus delta-variánsa miatt egy hét alatt duplájára nőtt a halálozás, pénteken ez a szám meghaladta a hatszázat.

  • Magyarország a világon a harmadik legsikeresebb ország a járványkezelésben a Nikkei japán gazdasági napilap listáján – adta hírül az MTI. A világ 120 országát rangsorolták aszerint, hogy hol mennyire sikeres a koronavírus-járvány kezelése.

    A gazdasági lap havonta frissíti az adatokat három mutató alapján. Ide tartozik a járványkezelés, az oltás és a koronavírussal összefüggő korlátozó intézkedések. Az előző havi ötödik hely után Magyarország az augusztusi rangsorban a harmadik helyre lépett előre, Kína és Új-Zéland mögé. Japán a 48. helyről a 83. helyre esett vissza.

  • Ausztráliában 361 új esetet regisztráltak szombaton, ami a vírus által csak kevésbé érintett szigetországban negatív rekordnak számít.

    Az esetek többségét a népesebb tagállamokban, Új-Dél-Walesben, Victoriában és Queenslandben regisztrálták. Az országban már szintén dominánssá vált a delta-variáns. Alighanem ennek is köze ahhoz, hogy újra gyors ütemben terjed a járvány.

  • Tüntetést tartanak Málta fővárosában, Vallettában az oltás és a korlátozások ellen – írja a Malta Independent. Rövid időn belül ez már a második alkalom, hogy utcára vonulnak az emberek.

    A tüntetők elsősorban az ellen tiltakoznak, hogy a kormányzat szerintük diszkriminatív intézkedéseket hozott a koronavírus ellen vakcinával be nem oltottak ellen.

    Máltán az Our World in Data adatai szerint péntekig a lakosság 88,24 százalékát oltották be mindkét alkalommal a koronavírus ellen.

  • Nem kell tartani teljes lezárásról Ukrajnában − mondta Viktor Ljasko egészségügyi miniszter. A Kárpátalja Ma azt írja, az ország vezetése nem tervezi az iskolák bezárását sem az új tanévben.

    Abban az esetben, ha a tanárok 80 százaléka be van oltva koronavírus ellen, semmilyen esetben nem zárják be az oktatási intézményt. Ugyanez a kulturális intézményekre is igaz.

    Az országban az elmúlt napon 1054 új fertőzöttet azonosítottak, meghalt húsz beteg. A legtöbb fertőzöttet továbbra is a fővárosban jegyzik. Kárpátalján 12 új esetet regisztráltak.

  • Több országban is fontolgatják, hogy az őszi tanévkezdés előtt kötelezővé teszik az oltást az iskolákban – írja az Infostart.

    Olaszországban már meg is kezdték a korlátozásokat: augusztus 6-tól kezdve az éttermek, kávézók, színházak, mozik és sportlétesítmények csak védettségi igazolvánnyal látogathatók. Erre azonban még egy lapáttal rátettek azzal, hogy 

    ősszel az iskolai tanárok is csak akkor léphetik át osztályuk küszöbét, ha rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

    Ellenkező esetben nem léphetnek be az iskolába, és ha emiatt öt egymás utáni napon hiányoznak, akkor elbocsátják őket.

    Franciaországban az oktatási miniszter egy hete jelentette be, hogy

    ősztől a 12 évnél idősebbek közül csak azok vehetnek részt majd személyesen az oktatáson, akiket már beoltottak.

    Ausztriában ugyanezt a kellemetlen döntést a szövetségi kormány nem akarta meghozni, és ehelyett végül a tartományi vezetésre bízták annak eldöntését, hogy élnek-e hasonló eszközökkel.

    A briteknél kötelező oltásról még nem beszélnek, de már itt is kiemelt közéleti téma a 12 éven felüli fiatalok oltása.

  • Az elmúlt napon 1054 új fertőzöttet azonosítottak Ukrajnában, meghalt húsz beteg – írja a Kárpátalja Ma.

    Eddig összesen 53 085 életet követelt a betegség. A pandémia kezdete óta 2 190 686-an gyógyultak fel.

    A legtöbb fertőzöttet továbbra is a fővárosban jegyzik. Kárpátalján 12 új esetet regisztráltak.

  • Nem engedélyezte a Bukaresti Pride felvonulást a város polgármestere. A döntést azzal indokolták, hogy a tervezett útvonal akadályozza a rendvédelmi szerveket, hogy megvédjék a tüntetőket.

    A városház képviselői döntésükben azt is kiemelték, hogy a járványhelyzet miatt meghozott döntések tiltják az ötszáz főnél nagyobb szabadtéri rendezvényeket, az Accept Egyesület pedig legalább tízezer embert várt a felvonulásra.

    Kapcsolódó

    Nem engedélyezték a Pride felvonulást Bukarestben

    A szervezők tüntetnek a döntés miatt.

  • Plácido Domingo spanyol operaénekes lépett fel Győrben péntek este. Az eseményről a város polgármestere, Dézsi Csaba András közösségi oldalán azt írta:

    Biztos vagyok abban, hogy aki látta és hallotta, annak maradandó élményt nyújtott a koncert. Városunknak pedig hatalmas megtiszteltetés, hogy a Maestro Győrt választotta köszönet koncertje helyszínéül.

    Hozzátette: különös büszkeség, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar világszínvonalon dolgozik, amit a nemzetközi sztárok jelenléte is igazol.

    A népszerű operaénekes a koncertet a koronavírus-járvány elleni küzdelemben helytálló egészségügyi dolgozók tiszteletére adta a győri Dunakapu téren. A belépés ingyenes volt.

  • A Fehér Ház pénteki adatai szerint az Egyesült Államok teljes népességének több mint ötven százalékát mindkétszer vagy a Johnson & Johnson-vakcinával egyszer beoltották a koronavírus ellen – számolt be a CNBC.

    Az előző napon 821 ezer dózist adtak be a hatóságok, ezek közül egyébként viszonylag sok, 565 ezer adag első oltás volt. Az egészségügyi tisztviselők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy a magas átoltottság – különösen a delta-variáns terjedése miatt – még nem jelenti azt, hogy vége a járványnak.

    Tegnap is százezer fölött volt az új esetek száma, hatszázan pedig meghaltak, ami azt jelenti, hogy még közel sem vagyunk a célegyenesben 

    – figyelmeztetett Paul Offit, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) tanácsadója.

  • Kanada egészségügyi hatósága frissítette a Pfizer-oltás ajánlásának mellékhatásokra vonatkozó részét. Eszerint rendkívül ritka esetben úgynevezett Bell-parézis alakulhat ki az oltás után,

    ami ideiglenesen gyengeséggel, valamint az arc egyik oldalának lebénulásával járhat.

    Nem tudni, hogy a Bell-parézist pontosan mi okozza, de a tünetek legkésőbb néhány hét után elmúlnak. A kanadai Global Newsnak az egészségügyi hatóságok azt írták, hogy Kanadában összesen 206 ilyen esetet jelentettek. Hozzátették: a Moderna-vakcina ajánlásában ez a lehetséges mellékhatás már fel volt tüntetve, valamint hogy a többi a vakcinánál is meg fogják vizsgálni a Bell-parézis kialakulásának lehetőségét.

    Romániában az év elején a sajtó felkapott egy esetet, ami a fentiekhez nagyon hasonlított. Az egészségügyi minisztérium akkor először elismerte, utóbb viszont megcáfolta, hogy a páciensnek valóban lebénult volna az arca. Nem elképzelhetetlen, hogy ez a mellékhatás jelentkezhetett abban az esetben is.

  • Az Egyesült Államoknak több embert kell beoltania ahhoz, hogy folytatódhasson az erőteljes gazdasági növekedés − mondta Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban.

    A mai üzenetem nem az ünneplésről szól. Ez egy emlékeztető, hogy sok, kemény munka vár még ránk, hogy legyőzzük a delta-variánst, és folytatódjon a gazdasági fellendülés. Ez az oltással nem rendelkezők járványa, ezért minél több embert be kell oltani

    − fogalmazott az elnök.

    Az MTI beszámolója szerint az utóbbi napokban nőtt a napi fertőzések és a vírus okozta megbetegedések miatt kórházban ápolt emberek száma. Ezzel párhuzamosan az oltási arány elmarad attól a céltól, amelyet korábban a kormányzat kijelölt.

    Joe Biden beszédében arra is célzott, hogy további járványügyi intézkedések is várhatók a következő napokban.

  • Több laborban is razziát tartottak a hatóságok Indiában, mivel a gyanú szerint ezekben az intézményekben

    semmiféle tesztet nem végeztek, mégis teszteredményekről szóló papírokat adtak át az embereknek.

    A gyanú szerint még az indiai Kumbh Mela ünnepségsorozat idején, azzal összefüggésben végeztek teszteket ezekben a laborokban. A nyomozók egy pénzmosási ügyben kutakodva bukkantak rá az itt zajló gyanús tevékenységre. 

    Ezekben a laborokban valóban alig-alig végeztek koronavírus-tesztet, miközben hamis iratokat és számlákat állítottak ki azért, hogy illegális bevételekhez jussanak

    – közölték a hatóságok.

    A nyomozás szerint Uttarakhand állam is érintett lehet az ügyben, mivel a laborok a kormányzattól is megrendeléseket kaptak a tesztek végzésére. Ráadásul laborokban a gyanú szerint olyan embereket is leteszteltek, akik részt sem vettek a Kumbh Melán. 

    A hatóságok szerint az egyik laborban csak a tesztek 0,18 százaléka produkált pozitív eredményt,

    ami jóval kisebb az 5,3 százalékos átlagnál, ami az ünnepségsorozat idején jellemző volt.

  • Huszonkét koronavírusos megbetegedést regisztrálták pénteken a tokiói olimpián – adta hírül az MTI. A fertőzöttek között két külföldi sajtómunkás is volt.

    Csütörtök jelentette a napi rekordot, akkor 31 új fertőzöttet találtak.

    A tokiói rendezők tájékoztatása szerint július 1. óta 404 pozitív esetre bukkantak.

  • A világon 201 692 437 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 277 567 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint – ismertette az MTI. Egy nappal korábban 200 819 674 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 266 478 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 35 695 414 fő eddig a napig, a halálos áldozatok száma 616 493.
    • Indiában 31 856 757 fertőzöttet és 426 754 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 20 108 746 fertőzöttről és 561 762 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 6 325 144 fertőzöttet és 112 347 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Oroszországban 6 318 643-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 160 574-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 6 042 529 a fertőzöttek száma, és 130 482-en haltak meg a betegségben.
    • Törökországban 5 870 741 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 51 976.
    • Argentínában 5 002 951 a fertőzöttek és 107 213 a halottak száma.
    • Spanyolországban 4 588 132 fertőzöttet és 82 006 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 383 787 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 128 187.
    • Németországban 3 792 848 a fertőzöttek száma, 91 785 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 883 796 fertőzöttet és 75 281 halálesetet tartanak nyilván.
  • Jó reggelt!

    Indul az Index hétvégi hírösszefoglalója a koronavírus-világjárvány történéseivel, a legfontosabb tudnivalókkal.