új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Brazíliában az elmúlt 24 órában újabb 19 438 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, valamint meghalt 699 ember, adta hírül az egészségügyi minisztérium pénteken – írja a Guardian.

    A járvány kezdete óta így a 211 milliós országban a fertőzöttek száma összesen már több mint 21 milliónál, a halottaké pedig 593 ezernél tart.

  • India nyolcmillió adag, az amerikai Johnson & Johnson vállalat által kifejlesztett és az országban egy hazai cég által előállított vakcinát fog szállítani az indo-csendes-óceáni államoknak – jelentette be pénteken Washingtonban Narendra Modi indiai miniszterelnök.

    A politikus a négyes partnerség, az Ausztráliát, az Egyesült Államokat, Indiát és Japánt magában foglaló kvartett találkozóján beszélt erről.

    A fórumon a vendéglátó amerikai elnök, Joe Biden, Scott Morrison ausztrál, Narendra Modi indiai és Szuga Josihide japán miniszterelnök vett részt.

    A Fehér Házban tartott csúcson elhangzottakról Hars Vardhan Sringla első külügyminiszter-helyettes számolt be egy sajtótájékoztatón.

    Elmondta, hogy India engedélyezni fogja nyolcmillió, Covid–19 elleni vakcina exportját október végéig az Ausztrália, India, Japán és az Egyesült Államok alkotta csoportosulás által márciusban kötött megállapodásnak megfelelően.

    A négyes által az év elején kitűzött terv, amely szerint 2022 végéig egymilliárd Covid–19-oltást szállítanának Ázsiába, megrekedt, miután India, a világ legnagyobb oltóanyaggyártója áprilisban betiltotta a kivitelt a koronavírus-járvány újabb hullámának kitörése közepette.

    Hars Vardhan Sringla tájékoztatása szerint a szállítmány október végére áll össze. Hozzátette, ez összeegyeztethető lesz a vakcinák exportjáról szóló indiai döntéssel. A kvartett fizet az oltóanyagért, és India viselni fogja a költségek egy bizonyos részét. Ez egy azonnali szállítás lesz a négyes részéről az indo-csendes-óceáni térségbe.