Ez a poszt a következő Percről percre része:

Szlovákia már enyhítene, pedig nagy a baj

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Moszkvában előállított, egyadagos koronavírus elleni vakcina biztonságos, és megfelelő védelmet nyújt a fertőzés legsúlyosabb kimenetele ellen – ezt egy új tanulmány állítja, amely a Lancet című folyóiratban jelent meg. 

    A kutatócsoport szerint a Szputnyik Light általános hatékonysága 78,6 százalék volt, mintegy 88 százalékkal csökkentve a vírus okozta kórházi kezelések számát, és csaknem 85 százalékkal csökkentve a halálesetek számát.

    A tanulmány szerzői szerint 

    a Szputnyik Light jó biztonsági profillal rendelkezik, és erős humorális és celluláris immunválaszt vált ki

    azoknál, akik már rendelkeznek a koronavírus elleni antitestekkel, valamint azoknál is, akik nem. A Szputnyik Lightot több mint száz résztvevőn próbálták ki, akiknek az egészségi állapotát idén január óta figyelik – súlyos mellékhatásokról nem számoltak be.

    A Szputnyik Lightot, amely a Szputnyik V kétdózisú vakcina első komponenséből áll, már engedélyezték az országban, és emlékeztetőként is bevetik azok számára, akiket már beoltottak. Azoknál, akik már rendelkeznek antitestekkel, a tanulmányt készítő csoport szerint „elméletileg példa nélküli, 98,4 százalékos kezdeti védettségi hatékonyságot” sikerült elérni. Ez – teszik hozzá – azt jelzi, hogy jó jelölt a harmadik, emlékeztető oltásra azok számára, akik már megkapták a vakcinát.

  • Ukrajnában mára minden harmadik felnőtt megkapta valamely, koronavírus elleni oltóanyag első, és minden negyedik a második dózisát is – jelentette be Viktor Ljasko egészségügyi miniszter.

    A Kárpáthír beszámolója szerint az országban napi átlagban már 250 ezer oltást adnak be. A miniszter úgy vélte, hogy a következő két hétben a második adaggal történő oltás iránti igény megduplázódik, és az első adag iránti érdeklődés sem fog csökkenni.

    Ukrajna még ezen a héten 2 millió 930 ezer adag Moderna-vakcinát kap a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül. Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzáfűzte, hogy Ukrajna az oltási kampány kezdete óta eddig több mint 26 millió adag oltóanyagot kapott, amelyből 7,5 millió adagot nem használtak még fel.

    A parlament közben elfogadta az ukrán kormány javaslatát, amely szerint akár 170 ezer hrivnya – több mint kétmillió forint – bírság, illetve két évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható a Covid-igazolások hamisítóira.

    A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 7 596 587-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 3 086 165-en pedig csak az első adagot kapták meg.

  • Távolról sem tűnik jónak a járványhelyzet Szlovákiában, amit jól mutat, hogy a legtöbb járás a legsúlyosabb állapotot jelölő fekete szín alá kerül november 8-tól.

    Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken nem lehet esküvőt, családi vacsorát és más ünnepségeket szervezni, valamint az éttermekbe sem lehet beülni. A korlátozások ráadásul mindenkire egyaránt vonatkoznak, így azokra is, akik be vannak oltva koronavírus ellen.

    Eduard Heger miniszterelnök szerdán arról beszélt, hogy a beoltottak számára hozzáférhetővé kellene tenni bizonyos szolgáltatásokat a fekete besorolású járásokban, ám erről nem ő dönt, hanem a szakmai konzílium, amely csütörtökön ülésezik. A miniszterelnök utalt rá, hogy több panasz is érkezett az elégedetlen vállalkozóktól – legyen szó étteremről, edzőteremről –, valamint felhívta a figyelmet az oltás fontosságára – írja az Új Szó.