Videón, ahogy fegyvertelen tüntetőkre lőttek az orosz katonák

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Vége
ukrajna tank

A legfontosabbak

2022. március 5., 22:10
Orosz olajat vett a Shell
Varga Maja Bernadett
Kurkó Gyula
2022.03.05. 06:26
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nem érdekelt az oroszországi rendszerváltásban az Egyesült Államok Anthony Blinken amerikai külügyminiszter szerint. A politikus a BBC-nek kifejtette: szerintük ez nem rajtuk múlik.

    Ugyanakkor felszólította az orosz embereket, hogy „vonják felelősségre saját vezetőiket” a háborúért.

  • A Sky News riportereit tűz alá vette egy orosz diverzánscsoport Kijev közelében, és kettejüket el is találták. A brit csatorna szerint az incidens néhány napja történt. A riporterek 30 kilométerre autóztak Kijev központjától, egy olyan helyen, ahol épp nem folyt a harc, amikor egy ötfős, orosz diverzánsokból álló csoport rajtuk ütött.

    A katonák tűz alá vették az autójukat, és a szélvédőn több golyó is berepült. A Sky News munkatársai megpróbáltak lekuporodni, de egyiküket eltalálta egy lövedék.

    Emlékszem, arra gondoltam, hogy fájdalmas lesz-e a halál. Aztán egy golyó eltalálta a fenekemet

    – mondta Stuart Ramsay. Rajta kívül úgy tudni, hogy az operatőrt is eltalálta az egyik golyó, de mindketten túlélték a sebesülést.

    Az esetről videó is készült, amelyen a lövések is hallhatók, és egy pontján láthatók a lövések miatt az autóból leváló szilánkok is.  Ennek megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánljuk.

  • Blokád alá vonták az orosz erők a kelet-ukrajnai Mariupolt, a város pedig „kérlelhetetlen” támadásokat kénytelen kiállni – közölte Vadim Bojcsenko polgármester szombaton, aki egyúttal a humanitárius folyosó létrehozására szólított fel.

    Jelenleg megoldást keresünk a humanitárius problémákra, és minden elképzelhető lehetőséget számba veszünk a blokád feloldására. 

    Elsődleges célunk a tűzszünet elérése, hogy a létfontosságú infrastruktúrát helyreállíthassuk, és a humanitárius folyosó megnyitása, hogy élelmiszer és gyógyszer érkezhessen a városba

    – mondta a városvezető a városi tanács Telegram-csatornájára feltöltött üzenetben, akinek szavait az MTI adta hírül. 

  • Köszöntjük kedves olvasóinkat!

    Február 24-én az orosz csapatok Vlagyimir Putyin elnök parancsára több irányból is megtámadták Ukrajnát.

    Az események alakulását az Index is folyamatosan nyomon követi, tegnapi hírösszefoglalónkat ide kattintva éri el, az élő pénteki hírfolyamot itt találja.