új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Oroszország a vitatott hovatartozású Kuril-szigeteken hadgyakorlatozott – számolt be a japán média alapján az MTI. Az illetékes orosz katonai körzet sajtószolgálata szerint több mint háromezer orosz katona és több száz felszerelés vesz részt a gyakorlatokban.

    A Kuril-szigeteken a légierő géppuskás és tüzérségi egységéből összesen több mint 3000 katona vesz részt a harci kiképzésben

    – közölték. Az Interfax szerint a katonák a hadgyakorlatok alatt egy kétéltű támadás visszaverését és repülőgépek légvédelemmel történő megsemmisítését gyakorolják.

    A Kuril-szigetek a második világháború óta Oroszországhoz tartozik, azonban Japán igényt formál a négy legdélibb szigetre. A területi vita miatt még mindig nem született meg a világháborút lezáró békemegállapodás a két ország között.

    A hét elején Oroszország bejelentette, hogy kilép a Japánnal folytatott tárgyalásokból, amelyek célja a szerződés aláírása. Moszkva a tokiói vezetés álláspontja miatt döntött így, mivel élesen bírálták az Ukrajna elleni inváziót.

    Japán korábban elítélte Oroszországot a béketárgyalásokból való kilépésért és a szigetekkel kapcsolatos közös gazdasági projektek leállításáért.

  • Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztrációval együttműködve indította el az Ukrajna belső részéből menekült emberek számára a pénzügyi segítségnyújtási programját – számolt be a Kárpátalja.ma.

    Több mint 45 ezer, megyénkben tartózkodó belső menekült már három hónapon belül hozzájuthat a havi 2220 hrivnya (körülbelül 26 ezer forint) pénzösszeghez, amit az alapvető létszükségletekre fordíthatnak. Szó van itt a lakásbérlésről, élelmiszer- és higiéniai termékek beszerzéséről. Támogatást nyújtunk minden családtagnak

    – idézik Petro Dobromilszkijt, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció helyettes vezetőjét. A helyettes vezető hozzátette: a támogatás célja azoknak az embereknek a megsegítése, akik a háború miatt kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat, de nem tervezik, hogy elhagyják Ukrajna területét.

  • Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója azt állítja, hogy az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu szívrohamot kapott.

    Az orosz védelmi miniszter március 11. óta nem volt nyilvánosság előtt, egészen mostanáig, amikor egy rövid ideig fel nem tűnt egy Putyin által csütörtökön közzétett videóban.

    Sojgu szívinfarktusa Putyin kemény szavai után történt az ukrajnai invázió teljes kudarca miatt

    – írta Herascsenko közösségi oldalán, hozzátéve, hogy jelenleg a miniszter rehabilitáción van.

    Oroszország egyelőre nem erősítette meg Sojgu állítólagos egészségügyi problémáit.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is reagált a miniszter eltűnésére.

    Azt mondják, az orosz védelmi miniszter eltűnt valahol. Vajon személyesen akarta-e meglátogatni Csernobajevkát?

    – tette fel a kérdést az ukrán elnök. Csernobajevkában a hírek szerint az ukrán védők naponta semmisítenek meg megszállókat és ellenséges felszereléseket – emlékeztet az Ukrajinszka Pravda.

  • Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) felfüggeszti az együttműködést Oroszországgal és Belarusszal az Ukrajna elleni agresszió miatt.

    Válaszul az orosz katonai invázióra a CERN Tanács úgy határozott:

    • felfüggeszti a CERN tudósainak részvételét az Orosz Föderáció és a Belarusz Köztársaság területén található intézmények valamennyi tudományos bizottságában, és fordítva,
    • felfüggeszti vagy töröl minden olyan rendezvényt, amelyet a CERN és az Orosz Föderációban és a Belarusz Köztársaságban található intézmények közösen rendeznek meg,
    • felfüggeszti a CERN-személyzet tagjaival kötött szerződéseket az oroszországi és belarusz székhely szerinti intézményekhez csatlakozó új személyek számára.

    A tanács hangsúlyozta, hogy döntéseit azért hozta, hogy kifejezze szolidaritásukat az ukrán néppel és elkötelezettséget tanúsítson a tudomány mellett a béke érdekében.

  • Visszavonta Oroszország besorolásait szombat hajnalban a Fitch Ratings – számolt be az MTI. A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy a döntést az ukrajnai háború miatt Oroszország ellen hozott szankciók alapján hozta.

    A Fitch már március 7-én közölte, hogy felfüggeszti minden kereskedelmi tevékenységét Oroszországban, március 15-én pedig az Európai Unió bejelentette, hogy megtiltja hitelminősítői osztályzatok érvényben tartását oroszországi jogi személyekre, vállalatokra és egyéb létesítményekre.

    Az ügynökség legutóbbi orosz államadós-besorolása „C” volt. A hitelminősítő március 8-án rontotta erre a mélyen spekulatív szintre a hosszú futamidejű orosz szuverén devizaadósság-kötelezettségek osztályzatát az addigi „B”-ről, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy Oroszország államadósság-törlesztési csődesemény küszöbén áll.

  • Humanitárius műveletet indítunk Törökországgal és Görögországgal közösen, hogy evakuáljuk mindazokat, akik el akarják hagyni Mariupolt – mondta Emmanuel Macron francia elnök újságíróknak az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozója után.

    Macron kevés részletet közölt, de azt mondta, hogy a műveletet minél hamarabb végrehajtják Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és az ukrán hatóságok segítségével.

    A francia vezető azt is közölte, hogy „48–72 órán belül” megvitatja a mariupoli hadműveletet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

    Remélem, hogy a lehető legtöbb érdekelt felet sikerül bevonni ebbe a műveletbe

    – mondta Macron.

    Mariupol városában, amelyet szinte folyamatosan bombáznak az orosz erők, több mint százezer ember rekedt – írja a Politico.

  • Az EU és a nyugati szövetségesek a lehető leggyorsabban függetlenítik magukat az orosz olaj-, gáz- és szénimporttól, ami miatt a moszkvai vezetés a pánik jeleit mutatja – mondta Olaf Scholz német kancellár az EU vezetőinek.

    A Politico két meg nem nevezett tisztviselőre hivatkozva arról ír, hogy Scholz megjegyzései órákkal azután hangzottak el, hogy Robert Habeck alkancellár és gazdasági miniszter azt mondta újságíróknak Berlinben, hogy a német energiavállalatok „őrült tempóban” mondják le az orosz olaj- és szénszállítókkal kötött szerződéseiket, ami azt jelenti, hogy Németországnak szinte mentesnek kell lennie az orosz olaj- és szénimporttól 2022 végéig.

    A gáz esetében azonban még legalább 2024 közepéig tartana az Oroszországtól való függetlenedés

    – mondta Habeck.

    Scholz az EU vezetőihez intézett beszédében elismerte, hogy még öt évbe telhet, mire Európa teljesen függetlenné válik az orosz energiaellátástól. 

  • Az Interpol operatív támogató csoportot küld Moldovába, az országba érkező ukrán menekültek miatt.

    A nemzetközi szervezet közölte, hogy már érkeztek bejelentések embercsempészekről és csempészekről, akik különböző határellenőrzési pontokon várakoznak, hogy Ukrajnából érkezőket zsákmányoljanak ki.

    A csapat székhelye Moldova fővárosában, Chișinăuban lesz. Olyan területekre fog összpontosítani, mint az emberkereskedelem és migráció – írja a Sky News.

  • Olaf Scholz német kancellár újságíróknak azt mondta, hogy Németország függetlenítése az orosz energiától „nagy, de megoldható feladat” – írja a Politico. A kancellár nem akart találgatni, hogy ez mennyi időbe telik, de megjegyezte, hogy „sokkal gyorsabban fog megtörténni, mint ahogy egyesek gondolnák”.

    Scholz elmondta, hogy a 2014-es krími invázió óta Vlagyimir Putyin orosz elnök folyamatosan rontotta országa gazdasági és politikai helyzetét a világban:

    Elmondható, hogy az orosz elnök Ukrajna elleni agressziós cselekményével csak a saját helyzetét rontotta, és nem tudott vele célt elérni

    – mondta Scholz, aki szerint Putyin tettei „mindig is kontraproduktívak voltak”.

    Az, hogy most mindenki függetlenné akarja tenni magát az orosz energiától, az természetesen Oroszország helyzetének stratégiai romlását jelenti gazdasági értelemben is. A háború már most is drámai költségekkel jár Oroszország számára

    – fogalmazott a kancellár.

  • Egy brit veterán, Tim Locks egy Ford Transittal mentett ki egy farkast és egy oroszlánt egy bezárt állatkertből.

    A férfi állítólag Lvivből egy barátjával együtt ment Zaporizzsjába azért, hogy kimentse az állatokat, amelyek már nem túl jó állapotban voltak. A farkast és az oroszlánt később Romániába szállították át.

    A nem szokványos mentőakcióról a képek mellett egy videó is készült:

  • Egy hét alatt több mint 37 ezer embert evakuáltak az elzárt városokból humanitárius folyosókon keresztül – jelentette be Telegram-csatornáján Kirillo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője.

    A legtöbb embert Mariupolból menekítettek ki: a várost mintegy 26 ezer embernek sikerült elhagynia. Továbbá Zaporozzsje térségében 699, a kijevi régióban 9488 főt, a luhanszki régióból pedig 972 főt evakuáltak – számolt be a helyettes vezető.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy az ukrán fegyveres erők tetteikkel arra a logikus következtetésre juttatják az orosz vezetést, hogy megbeszéléseket kell folytatni – írja az Interfax.

    Az ukrán fegyveres erők továbbra is visszaverik az ellenséges támadásokat az ország déli részén, Donbászban, Harkiv irányban, Kijev térségében

    – mondta Zelenszkij péntek esti videóüzenetében, amelyben arról is beszélt, hogy már 16 ezer orosz katona halt meg.

    A beszélgetésnek komolynak kell lennie. Biztosítani kell az ukrán szuverenitást. Biztosítani kell Ukrajna területi integritását. Vagyis a feltételeknek tisztességeseknek kell lenniük

    – tette hozzá az ukrán elnök.

  • Az Anonymous hackercsoport feltörte az Orosz Központi Bank adatbázisát, és 28 gigabyte információt tett közzé – közölte a csoport Twitteren. A dokumentumokban különféle tranzakciók és jelentések vannak.

    A hackercsoport Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is üzent.

    Most az Orosz Föderáció Központi Bankjának ezernyi dokumentumát adjuk közre, különféle tranzakciókat, rendeleteket, jelentéseket. Az emberek megtudják, mi is valójában az orosz gazdaság. Nyilatkozatok, levelezés, más országokkal aláírt kereskedelmi megállapodások, az ön oligarcháinak titkai, bizalmas videók és alkalmazások

    – hangzik el a videóban.

    A palotájában vagyunk, ott vagyunk, ahol eszik, ott vagyunk az asztalánál, ott vagyunk, ahol alszik

    – tette hozzá a csoport.

  • Nagy-Britannia kétmillió font (csaknem 900 millió forint) értékben próbál élelmiszerszállítmányokat eljuttatni olyan ukrajnai térségekbe, amelyeket az orosz hadsereg bekerített – közölte szombaton Liz Truss brit külügyminiszter.

    Truss tájékoztatása szerint az élelmiszersegélyeket az ukrán kormány kérte. A brit finanszírozással gyorssegélyként összeállított csomagban szárított és konzervélelmiszer, valamint ivóvíz van.

    A szállítmányok eljuttatására lengyelországi és szlovákiai raktárakat készítenek fel, a munka a jövő hét elején kezdődik. A brit külügyminiszter tájékoztatása szerint ezekből a raktárakból 25 teherautórakományt juttatnak el közúton és vasúton a leginkább rászoruló ukrajnai közösségeknek.

    A londoni külügyi tárca közölte: Ukrajnában becslések szerint 12 millióan szorulnak humanitárius segítségre, de a tényleges szám valószínűleg sokkal magasabb.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Harminc napja tart az orosz–ukrán háború, az Index ma is beszámol a fejleményekről.

    Pénteki percről percre frissülő hírfolyamunkat ide kattintva olvashatja el, a nap eseményeit összefoglaló cikkünket itt találja. Tudósítónk, Kiss Dániel továbbra is Kijevben tartózkodik, ahonnan folyamatosan friss információkkal és helyszíni riportokkal jelentkezik.