új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Megtámadták Szergej Andrejevet, lengyelországi orosz nagykövetet hétfőn, amikor virágot akart elhelyezni a varsói Žvirki és Wigura utcában található szovjet katonai emléktemetőnél – jelentette a helyszínről a TASZSZ tudósítója.

    Oroszország nagykövetét, feleségét és az őt kísérő diplomaták egy csoportját leöntötték vörös festékkel, és nem mehettek az emlékműhöz. A néhány perccel később a helyszínre érkező rendőrök körbevették a diplomatákat, és odasegítették őket az autóhoz.

    K EPA20220509142
    Fotó: Leszek Szymanski / MTI / EPA

    A nagykövet egy diplomataautóval, orosz zászlóval érkezett a temetőbe. Miután kiszállt az autóból, körülvette az ukrán zászlókkal, pirosra festett lepedőkkel és oroszellenes táblákkal felvonuló tömeg.

    Mások, akik virággal érkeznek a temetőbe, azt kiabálják, hogy állítólag nincs joguk a katonák emléke előtt tisztelegni és a győzelem napját ünnepelni.

    Az orosz nagykövet közölte, hogy ő és orosz diplomaták nem sérültek meg súlyosan.

  • Ukrajna idei tavaszi vetésterülete eddig mintegy 7 millió hektár, ami 25–30 százalékkal elmarad a tavaly tavaszitól – közölte Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter, aki arról is beszélt hétfőn, hogy Ukrajna áprilisban 1,090 millió tonna gabonát exportált.

    A miniszter kiemelte az ukrán gabona Románián keresztül áthaladó exportjának fontosságát, miután Oroszország blokád alá vette az ukrán kikötőket, de szerinte ezt az exportot két hónapon belül megnehezítheti, hogy felfut a román és bolgár új búza kivitele. Az ukrán mezőgazdasági miniszter üdvözölte Románia „érdeklődését és megértését” az ukrán gabonaexport kapcsán, és azt mondta, hogy a balti kikötők tűnnek a legvonzóbb alternatívának.

    Mikola Szolszkij elismerte, hogy az idei vetés minősége elmarad a tavalyitól, és hogy kisebb a kukorica vetésterülete.

  • Egy 100 éves volinyi lakos az Oroszország által folytatott teljes körű háborút a második világháborúhoz hasonlítja. Miközben a megszállók újabb felvonulást rendeztek, a veterán Ukrajnáért és védőiért imádkozott.

    Tetjana Szajcun 1922-ben született a ma lengyelországi Osowa faluban. Az idős asszony 13 évesen elment dolgozni, 16 évesen pedig férjhez ment. A nő később megszökött a második világháború elől hároméves kislányával a karjában. 

    Jelenleg a nő Rivne régióban él, van két gyermeke, hét unokája, nyolc dédunokája, sőt két ükunokája is van. 

    Szeressétek földeteket! Ukrajnátokat, népeteket! Ukránok vagyunk, és nincs szükségünk senkire

    – mondta Szajcun az ukránoknak.

    A nő nem csak a családjáért aggódik, egész Ukrajnáért imádkozik, és utálja Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

    Az Orosz Föderáció elnökére ugyanaz a sors vár, mint az összes gyilkosra. Putyin soha nem lesz boldog

    – mondja a 100 éves asszony.

  • Ukrajnában megöltek egy orosz világbajnokot, aki egy nemzetközi harckocsi-hadviselési versenyen lett első helyezett. A 25 éves Bato Baszanov tagja volt annak a rekordot felállító csapatnak, amely tavaly Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov, a hadsereg vezérkari főnöke előtt szerepelt. 

    A pályafutása azonban drámaian ért végett, miután tankját találat érte Ukrajnában.

    Baszanov tizedest tavaly még azért ünnepelték, mert „Oroszországot dicsőítette azzal, hogy csapatának tagjaként világbajnok lett a szóban forgó versenyen”. A tehetséges fiú úgy lőtt a versenyen, hogy egyetlen célt sem vétett el – számolt be a The Sun

    A Volya Media helyi hírügynökség jelentése szerint „Bato Basanov halála komor megerősítése annak, hogy a tankbiatlon és a valódi háború teljesen különböző dolgok”.

    Baszanov – akinek orosz T–72B3-as csapata 19 ország katonáit verte meg a harci játékokban, köztük Kínát is – együtt mutatkozott Geraszimovval, aki most Putyin csapkodó háborús erőfeszítéseit irányítja.

    Egy névtelen orosz katonai szakértő Putyin kormányát hibáztatta a harckocsik elfuserált modernizálásáért.

    Ezek optikailag és célzástechnológiailag rosszabbak maradtak, mint Ukrajna régebbi tankjai – amelyeket nyugati felszereléssel korszerűsítettek.

    Azt mondta: „Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem: Az [orosz] harckocsizó egységek harci kiképzése undorító.” Szerinte a „hiányosságok” vezettek Oroszország siralmas teljesítményéhez a háborúban.

    Baszanov az Orosz Légvédelmi Erők 37. különálló gárdista motoros lövészdandár harckocsizászlóalja első századának lövésze volt.

    Hét hét hétbe telt, amíg a holttestét kiemelték és visszaadták a családjának.

    Az Ukrajnában életüket vesztett Putyin-parancsnokok száma tovább emelkedik, ami újabb megsemmisítő csapást jelent az orosz vezetőre.

    Baszanov halála azután következett be, hogy Putyin a kilencedik tábornokát is elvesztette az ukrajnai harcok során egy katonai támaszpont elleni támadást követően.

    Andrej Szimonov vezérőrnagy lett a legutóbbi csúcsparancsnok, aki harcban halt meg.

    Szimonovot, a 2. Összevont Fegyveres Hadsereg vezetőjét a jelentések szerint az északkeleti Harkiv régióban lévő Izyum város közelében ölték meg – írja a Kyiv Post.

    A közösségi médiában megosztott felvételeken úgy tűnik, hogy a csapás egy rakétasorozatból származik.

    A támadásban állítólag több mint 30 orosz páncélozott jármű, köztük harckocsik is megsemmisültek.

    Olekszij Arestovics elnöki tanácsadó egy interjú során azt mondta, hogy a támadásban mintegy 100 orosz halt meg, köztük Szimonov is.

    A Kyiv Independent becslése szerint az orosz erők több mint 25 ezer katonát vesztettek a háború kezdete óta.

  • A Kreml fájdalmas birodalmi ambícióin kívül nem volt más racionális oka Ukrajna nagyszabású orosz inváziójának – vélekedett Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetője, reagálva Vlagyimir Putyin orosz elnök győzelem napi beszédére.

    A NATO-országok nem akarták megtámadni Oroszországot. Ukrajna nem tervezte a Krím megtámadását. Az orosz csapatok úgy halnak meg, hogy nem védik meg országukat, hanem megpróbálnak egy másikat elfoglalni. Ennek a háborúnak nem volt racionális oka, kivéve Oroszország fájdalmas birodalmi ambícióját

    – jegyezte meg az elnöki hivatal vezetője.

  • Bulgária azzal fenyegetőzött, hogy blokkolja az Európai Unió új, Oroszország elleni szankciócsomagját, ha nem mentesül az orosz olaj vásárlása alól. Asen Vasilev bolgár miniszterelnök-helyettes vasárnap késő este arról beszélt, hogy a tárgyalások folytatódnak, ezek lezárásához vezetői értekezletre is szükség lehet.

    Az álláspontunk nagyon egyértelmű. Ha van kivétel néhány ország esetében, szeretnénk élni vele. Ha nem, akkor mi nem fogjuk támogatni a szankciókat

    – idézi a helyettes miniszterelnököt az Euractiv.

  • Abból a vagyonból kellene újraépíteni az oroszok által szétvert Ukrajnát, amit a szankciókkal lefoglaltak Oroszországtól – mondta Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a Financial Timesnak. Példaként az Egyesült Államok korábbi gyakorlatát említette, amikor az afgán központi banktól lefoglalt összegeket fordította a terrorizmus áldozatainak segítésére.

    A zsebünkben van a pénz, magyarázza már el valaki, miért lehet megcsinálni az afgán pénzzel, és miért ne lehetne akkor az orosszal?

    – tette fel a kérdést Borrell. Az ötlet nem új, de az Európai Uniónak egyelőre nincs konkrét javaslata ezzel kapcsolatban. Joe Biden amerikai elnöknek is volt ilyen javaslata, hogy adják el az orosz oligarchák elkobzott vagyontárgyait, és finanszírozzák abból az oroszok által Ukrajnának okozott károkat. Borrell szerint is kell arról beszélni, hogy miképp lehet Oroszországot rávenni a károk kompenzálására.

    Az Európai Bizottság becslése szerint Ukrajna újjáépítése több száz milliárd euróba kerülne, a folyamatban pedig az EU-nak is részt kell vennie.

  • Az ukrán hadsereg azt közölte, hogy négy nagy pontosságú Onyx rakétát lőtt ki a dél- ukrajnai Odessza területére, írja a Guardian. 

    A fegyver érdekessége, hogy kifejezetten tengeri célpontok elleni csapások végrehajtására szolgál (bár – ahogy azt a mostani példa is mutatja – bizonyos szárazföldi célpontok ellen is hatásos lehet). Ebből is adódik, hogy a rakétát tengerpartra telepített Bastion hordozható rakétarendszerekből (ezek láthatók a felvételen), hadihajókról, tengeralattjárókról vagy repülőgépekről lőhetik ki.

    Az ukrán Pravda korábban  azt írta , hogy ugyanilyen rakétával semmisíthették meg az egyik stratégiai fontosságú hidat  is Odessza közelében, valamint ez a rakéta csapódhatott be a városban található egyik kollégiumba is, amibe egy 14 éves kamasz is belehalt. Az ukrán lap szerint a rakétát feltételezhetően még a Krím félszigetről lőhették ki az oroszok. 

  • A katonaság gyalogos felvonulása után a tankok vonultak fel a Vörös téren. A hagyomány szerint a T–34-es harckocsik vonultak fel először. Azokat követte a Typhoon–VDV és Typhoon–K katonai járművek oszlopa.

    Aztán vonultak fel a BMP–2 és BMP–3 gyalogsági harcjárművek. Ezeket követte a T–72 tankok oszlopa, a BTR–82A és a Tornado–G modernizált rakétarendszer.

  • Ugyan nyilvánosan nem ítélik el az orosz agressziót Ukrajnában, de azért csendben, és különösebb indoklás nélkül ugyan, de a kínai techcégek is kezdik visszafogni az orosz exportjukat – írta a hvg.hu a The Wall Street Journalra hivatkozva. A kínai kormányzat adatai szerint a kínai techtermékek oroszországi exportja márciusban jelentősen csökkent februárhoz képest, igaz, ebben szerepe lehetett a kínai Covid-hullám miatti sanghaji lezárásoknak is:

    • a laptopok szállítása több mint 40 százalékkal,
    • az okostelefonok közel kétharmadával,
    • a távközlési bázisállomások exportja pedig 98 százalékkal zuhant.

    Ugyanakkor a kínai cégeknek beszállító amerikai chipgyártók nyomást helyeznek a partnercégekre, hogy tartsák be a szankciós szabályokat, és biztosítsák, hogy a félvezetők ne kerülhessenek olyan, harmadik féltől származó árukba, amelyeket Oroszországba szállítanak.

  • Miközben a győzelem napi parádét tartják Moszkvában, Ukrajna fővárosában, Kijevben megszólaltak a légiriadó-szirénák – számolt be a Sky News. Az ukrán hadsereg szerint négy rakéta is becsapódott Odessza kikötővárosába az elmúlt percekben.

  • Budapest Főváros Kormányhivatala szerint vasárnap 258 ukrán menekültnek segítettek a budapesti BOK-csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton, az éjszakát 160 ember töltötte a létesítményben – közölte az MTI.

    A mintegy 4400 négyzetméter alapterületű, éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet-elérhetőséget biztosít számukra a kormány karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve. 

  • A Prohuman szerint hamar találhatnak állást az Ukrajnából menekülők Magyarországon – közölte az MTI. A munkaerő-közvetítő úgy látja, hogy a belföldi munkaadók felismerték, hogy a szomszédos országból érkezők sokféle munkakör betöltésére alkalmasak.

    Információs pontjaikon már csaknem 2500 menekült jelezte, hogy munkát vállalna, közülük 400-an már el is kezdhettek dolgozni. A cég tapasztalatai alapján a Magyarországra érkezők közül sokan hosszú távra terveznek Magyarországon.

  • Nagyon mozgalmas nap lesz a mai, ugyanis Oroszország az éves győzelem napját ünnepli – számolt be a Sky News.

    • Délután 1 órakor a második világháborúban harcoló rokonok portréival a kezükben vonulnak fel több ezren egy emlékmeneten az orosz fővárosban.
    • Este 8 órakor tűzijátékkal fejeződnek be az ünnepségek Moszkvában.

    Az orosz elnök már elmondta beszédét a Vörös téren, amiben arról beszélt, hogy a szülőföld védelme mindig szent lesz.

  • Újabb, az ukrajnai háború elől menekülőket segítő jogszabályt fogadott el a kormány: hétfőtől a Kormányablakokban is benyújtható a menedékeskénti elismerés iránti kérelem, nemcsak az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnál – közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.

    Menedékes státusz iránti kérelem előterjesztésekor először egy elektronikus rendszerbe kell feltölteni az adatokat, majd személyesen megjelenni a menekültügyi hatóság előtt.

    Hozzátették, egy kormányrendelet értelmében május 9-től ezt már nem csak az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) ügyfélszolgálatain, hanem valamennyi kormányablakban el lehet intézni.

    Az Ukrajnából menekülőnek az adatait előzetesen elektronikusan fel kell töltenie a Menedékes applikáció (OIF mobil alkalmazása) vagy az Enter Hungary (enterhungary.gov.hu) felületén keresztül, de ha erre nincs lehetősége, akkor ezt személyesen is megteheti egy Kormányablakban – tájékoztattak.

    Ezt követően az ügyintéző ellenőrzi a feltöltött adatokat, és ha a személyazonosság kapcsán nem merül fel kétség, a szükséges biometrikus adatokat (ujjnyomat, fénykép, aláírás) rögzíti a rendszerben – ezzel a kérelmet benyújtottnak tekintik.

    Az ezt igazoló dokumentumot az ügyfél által előzetesen megadott e-mail-címre továbbítja az OIF Menekültügyi Információs Rendszere – áll a közleményben.

  • Elvették Zaporizzsja megye oroszok által megszállt területeinek lakosaitól a személyes irataikat – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara. Az oroszok azzal gyanúsítanak többeket, hogy a győzelem napja ellen szervezkedtek. Az ukrán hírszerzés korábban azt közölte, hogy Oroszország Mariupolban tervezi megtartani a győzelem napi felvonulásának egy részét, ahol az ukrán Azov zászlóalj mintegy 2000 tagja esett csapdába a mariupoli Azovstali acélgyárban.

  • Oroszországnak egyre kevesebb új fegyvere van, de 6-12 hónapig képes harcolni, ha a nyugati nyomás nem növekszik – mondta Valentin Badrak, a Hadseregkutatási, átalakítási és leszerelési központ kormányzati elemző szervezet igazgatója a Forbes-nak adott interjújában.

    Oroszországnak egyre kevesebb új fegyvere van – mondta, amit azzal magyarázott, hogy nincs meg a technológiájuk és az alkatrészeik ezek előállításához. Szerinte hamarosan az orosz hadsereg kénytelen lesz szovjet gyártású repülőgépekre váltani.

    Azonban nem szabad gyors visszavonulásra számítani. Oroszország erős és nagy ország, hanyatlásának tehetetlensége sokáig tarthat

    – emelte ki a szakértő.

  • Leállították a kiürítést Luhanszk régió területéről, mert az orosz megszállók ágyúzták a Leszecsanszk és Bahmut közötti utat – közölte Szerhij Hajdaj, a régió katonai vezetője.

    Tűzoltók oltják a tűzet egy leégett háznál a Luhanszk régióban Ukrajnában 2022. május 8-án
    Tűzoltók oltják a tűzet egy leégett háznál a Luhanszk régióban Ukrajnában 2022. május 8-án
    Fotó: State Emergency Service of Ukraine/Anadolu Agency via Getty Images

    Hajdaj szerint egy evakuációs busz ellenséges tűz alá került, amely Bilohorivkából  akarta az embereket evakuálni, azonban nem tudta felvenni őket – írja az Interfax.

  • Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke gratulált az ukránoknak a nácizmus felett aratott győzelem alkalmából. Az ukrán vezető a győzelem napján megjegyezte: „Akkor nyertünk, így most is nyerni fogunk”.

    Gyermekeink szabadságáért harcolunk, ezért győzni fogunk. Soha nem felejtjük el, hogy őseink mit tettek a második világháborúban, amelyben több mint nyolcmillió ukrán vesztette életét. És hamarosan két győzelem napja lesz Ukrajnában. Akkor nyertünk. Nyerni fogunk most is

    – hangsúlyozta Zelenszkij.

  • A moszkvai győzelem napi parádé helyi idő szerint délelőtt 10 órakor kezdődik – számolt be a The Guardian. Ez magyarországi idősáv szerint reggel 8 órát jelent. 

    Az OSINTdefender hírszerzési szervezet arról számolt be a Twitter-oldalán, hogy Vlagyimir Putyin beszéde a felvonulás végén, azaz délben várható. Mindeközben az elemzők azt találgatják, hogy Vlagyimir Putyin elnök mit fog mondani az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

    Az AFP News hírportál arról számolt be a Twitter-oldalán, hogy az esemény kezdetét vette az orosz fővárosban:

  • A brit védelmi minisztérium kiadta a legújabb hírszerzési jelentését, amelyben közölte: mivel a konfliktus időtartalma jóval meghaladja az orosz várakozásokat, Oroszország precíziós irányítású lőszerkészlete valószínűleg erősen kimerült – számolt be a The Guardian

    Ez a helyzet könnyen hozzáférhető, de kevésbé megbízható, kevésbé pontos lőszerek használatát kényszerítette ki. Oroszország valószínűleg nehezen fogja tudni pótolni a már elhasznált precíziós fegyvereit. 

  • Az ukrán fegyveres erők megsemmisítettek egy harckocsit, amely a legfejlettebbnek számít Oroszországban. A romos állapotban lévő T–90-esről az ukrán vezérkar egy videót is közzétett.

  • Az Egyesült Királyság szerint az orosz katonai vezetők ugyanúgy felelősek az ukrajnai invázióért, mint Vlagyimir Putyin elnök, és vállalniuk kell a következményeket – írja a Sky News.

    A lap szerint Ben Wallace védelmi miniszter hétfői nagy beszédében azt fogja mondani, hogy

    az orosz elnöknek és belső körének ugyanabban a sorsban kell részesülnie, mint a náciknak,

    akik végül vereséget szenvedtek, és atrocitásaik miatt elindították a nürnbergi pereket.

    A Telegraphnak és a Timesnak közölt információk szerint Wallace a következőket mondja:

    Ukrajna megszállása révén Putyin, belső köre és tábornokai most a 70 évvel ezelőtti fasizmust és zsarnokságot tükrözik, megismételve a múlt századi totalitárius rendszerek hibáit.

    Hozzáteszi: „A sorsuknak is biztosan végül ugyanannak kell lennie.”

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország csak akkor engedi meg az ukrán védőknek, hogy elhagyják az Azovsztali acélművet, ha foglyul ejtik őket, hogy elcserélhessék őket orosz hadifoglyokra. 

    Volodimir Zelenszkij a Sky News kérdésére válaszolt az üzemben rejtőzködő egyik harcos által megfogalmazott kritikával kapcsolatban, aki azzal vádolta az ukrán kormányt, hogy az invázió kezdetén nem védte meg jobban Mariupolt.

    Ukrajnának nincsenek olyan nehézfegyverei, hogy katonai eszközökkel feloldja Mariupol blokádját

    – mondta az ukrán elnök.

    A diplomáciai tárgyalások eredményeként állítólag az utolsó civilek is elhagyhatták az acélművet, ahol azelőtt menedéket találtak. 

  • Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója szerint „még négy Bucsa” zajlik Ukrajnában. Megjegyezte, hogy kettő Herszon megyében, kettő pedig Zaporozzsja megyében – írja az Unian hírügynökség.

    Az ukrán nép túlélése a kérdés, mert az orosz hadsereg tiszta népirtást folytat – mondta. Hozzátette, hogy ezeken a területeken

    Tömeges nemi erőszak történik, gyerekek és idősek meggyilkolása, civilek lelövése.

    „Milyen »testvériségről« beszéltünk eddig? Távoli történelem. Most pedig a túlélés a feladatunk” – mondta.

  • Volodimir Zelenszkij kitüntette Patront, a kutyát, akit korábban az aknakeresési munkálatok alatt vetettek be Ukrajna számos területén.

    Az elnök emellett kitüntette a kutya gazdáját, Mihajil Ilijevet is, aki bátorságáért kapott elismerést.

    Volodimir Zelenszkij elnök a kanadai miniszterelnökkel, Justin Trudeau-val folytatott találkozó keretében állami kitüntetéseket adott át a kanadai bányászati technológiák elsajátításával rendelkező ukránoknak.

  • Szvjatoszlav Palamar, az Azov-ezred parancsnokhelyettese a megszállt Mariupolban található Azovstal üzem helyzetéről beszélt a BBC-nek adott interjújában. Elmondása szerint naponta halnak meg orosz és ukrán katonák is.

    Ez egy nagyon nehéz helyzet. Nincs fegyverszünet. Nem tudjuk, hogy a mai napon sikerül-e evakuálni a sebesülteket. A tárgyalások zajlanak, de hogy betartják-e a megállapodásokat, nehéz megmondani. A sebesülteket mihamarabb evakuálni kell. Már nincsenek sebészeti műszereink. Nincs lehetőség szakképzett orvosi ellátásra

    – mondta a helyettes parancsnok. Palamar hozzátette, hogy a romok alatt maradt katonák pontos száma nem ismert.

    Elmondása szerint nem tudja a halottak pontos számát. „Több száz ukrán katonáról beszélünk. Körülbelül 600 ember megsebesült. De ez a szám napról napra nő, ahogy a halottak száma is. Sok katona holttestét nem tudtuk eltávolítani a romok alól” – mondta.

    Úgy gondolom, hogy az orosz félnek is össze kell gyűjtenie halott katonáit. Ehhez tűzszünetre és a két fél közötti megállapodásra van szükség. Kint már meleg van. A holttestek kezdenek lebomlani és mindent megmérgeznek

    – fogalmazott Palamar. Beszámolt arról is, hogy a katonák nagy része meghal a megfelelő gyógyszerek hiányában. Nincs elegendő antibiotikum és kötszer a sebek ellátásához.

  • Köszöntjük kedves olvasóinkat!

    Kövesse velünk ma is az orosz–ukrán háború fejleményeit, és értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről.

    Szombati percről percre frissülő cikkünket itt találja.