A gyerekek is fegyvert fogtak, a célpont Putyin

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szerdai hírösszefoglalója

Index
2022.05.18. 10:34
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az északkelet-ukrajnai Kijev és Csernyihiv régiók nagy részét ellenőrzés alatt tartó orosz erők a háború kezdete óta kivégzéseknek, kínzásoknak és egyéb súlyos visszaéléseknek vetették alá a polgári lakosságot, amik nyilvánvalóan háborús bűnök – közölte a Human Rights Watch.

    A kijevi és csernyihivi régiók 17 településén 22 kivégzést, kilenc gyilkosságot, hat lehetséges erőszakos eltűnést és hét kínzást vizsgált ki a szervezet. 

    Az északkelet-ukrajnai területeket megszálló orosz erők által a háború elején elkövetett számos atrocitás utálatos, törvénytelen és kegyetlen. Ezek a polgári lakosság elleni visszaélések nyilvánvaló háborús bűnök, amelyeket azonnal és pártatlanul ki kell vizsgálni, és megfelelő eljárást kell indítani

    – mondta Giorgi Gogia, a Human Rights Watch európai és közép-ázsiai igazgatója. 

    A Human Right Watch április 10. és május 10. között 65 embert, köztük volt fogvatartottakat, kínzások túlélőit, áldozatok családtagjait és egyéb tanúkat kérdezett meg

  • Belarusz bevezette a halálbüntetést „terrorcselekmény előkészítéséért” − áll az orosz ügynökségek által idézett, szerdán közzétett rendeletben, amely számos ellenzéki aktivistát, köztük száműzött vezetőt is célba vesz, írta meg az Euronews.

    Alekszandr Lukasenko belorusz elnök aláírta a terrorcselekmény kísérletéért kiszabható, halálbüntetés lehetőségét előíró törvényt − jelentette a Ria Novosztyi ügynökség.

    Eddig csak az volt halálbüntetésre ítélhető, aki ilyen cselekményt követett el.

  • Újabb rakétatámadások érték Odessza térségét, melyről a „Dél” hadműveleti parancsnokság újságírói számoltak be – írja az Unian ukrán hírportál. Az ágyúzást állítólag a Fekete-tenger felől hajtották végre.

    Újabb rakétacsapást mértek Odessza régióra a Fekete-tenger felől. Az ellenség folytatja az infrastruktúra elpusztítására tett kísérleteket és a civilekre nehezedő pszichológiai nyomást, hajnalban támadva a régió településeit

    – olvasható az üzenetben.

    Az előzetes információk szerint áldozatokról és jelentős kárról nem érkezett jelentés. 

  • Az orosz erők Dovhenkét támadják a Szlovjanszki régióban. Az offenzíva elősegítésére rakéta- és ágyútüzérségi egységeket vetettek be – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

    A vezérkar szerint az oroszok további fegyvereket és katonai felszereléseket szállítanak Oroszországból logisztikai támogatás, valamint a veszteségeket szenvedett egységek utánpótlásának céljából.

    Az orosz erők erőfeszítései többek között a korábban megszállt területek megtartására, felderítésre és a felszerelések utánpótlására irányulnak, valamint taktikai pozíciójukat is igyekeznek javítani – áll a jelentésben. 

  • Az amerikai légierő sikeres tesztet hajtott végre problémás hiperszonikus rakétáján a hétvégén, egy hónappal azután, hogy bejelentette, a program csúszik a legutóbbi „repülési tesztek anomáliái miatt” – írja a CNN.

    A légi indítású gyorsreagálású fegyver (ARRW) szombaton sikeresen indult egy B–52H bombázóból Dél-Kalifornia partjainál, és elérte a hiperszonikus sebességet – jelentette be a légierő hétfőn, de magáról a tesztről nem közölt további részleteket, például a repülés időtartamát vagy annak magasságát.

    A légi indítású gyorsreagálású fegyver egy olyan hiperszonikus gyorsítórakétával felszerelt fegyver, amely meghaladja a hangsebesség ötszörösét. Nemrég Oroszország volt az első nemzet, amely hiperszonikus fegyvereket használt háborúban.

  • Megállapodást kötött a francia autógyártó Renault a legnagyobb orosz autógyártóban lévő 68 százalékos részesedésének átengedéséről. A megállapodás értelmében az oroszországi érdekeltségeket egy államilag támogatott szervezetnek mindössze egy rubelért adta el – írja a Wall Street Journal.

    A Renault hétfőn közölte, hogy átadja részesedését az orosz AvtoVAZ autógyártóban a NAMI-nak, egy államilag támogatott autóipari kutató- és fejlesztési központnak. A hírt az orosz ipari miniszter, Denis Manturov is megerősítette.

  • Összesen 5181 fő lépett be kedden Magyarország területére az ukrán–magyar határszakaszon. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4047 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül.

    A beléptetettek közül a rendőrség 327 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

    Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Nem először videóztak le BMPT harckocsitámogató harcjárműveket az ukrajnai harcokban. Az orosz haderő legutóbb Szeverodonyeck térségében alkalmazta a „Terminátorokat”.

    Újabb felvétel került nyilvánosságra a kifejezetten városi hadviselésre fejlesztett orosz BMPT páncélos katonai járművekről, ezúttal Luhanszkból. 

    A BMPT „Terminátor” T–72-es alvázon működik, fő fegyverzetét két 30 milliméteres 2A42 gépágyú és 4 Ataka páncéltörő rakétaindító képezi, de ezenkívül fel van szerelve még két sorozat-gránátvetővel és egy PKM géppuskával is.

  • Az ukrán hadsereg szerint egy magas rangú katonai tisztviselőt öltek meg gerillaharcosok Melitopolban – írja az Independent. 

    A térséget megszálló orosz katonák „megpróbálják elfedni a helyzetet” – közölte a Zaporizzsja regionális katonai adminisztrációja a Telegramon. 

    Hozzátették, az orosz erők fokozták a magánjárművek ellenőrzését Melitopolban „valószínűleg gerillákat keresve”.

  • Vladimir Putyin ukrajnai háborújának hatása az emberek mentális egészségére messze túlmutat a közvetlenül érintett nemzetek határain – derül ki egy új kutatásból.

    Egy új, mentális betegségben szenvedő betegek körében végzett tanulmány szerint sokan tapasztalták a tünetek súlyosbodását, „ami a jelek szerint összefügg a háborúval”, amelyet Oroszország február 24-én indított Ukrajna ellen − írta meg a The Independent.

    A szerzők rámutattak korábbi tanulmányokra, amelyek rávilágítottak arra a pszichológiai hatásra, amelyet a háború és a terrorizmus gyakorolhat „az eseményektől távol álló egyénekre” – és leírták, hogy Ukrajnával kapcsolatban ugyanerre a mintára találtak bizonyítékot.

    Tekintettel az ukrajnai háború kiterjedésére és a média által közvetített eseményekre, a kutatók elmondták, hogy „inkább valószínűnek, mint valószínűtlennek tartják, hogy a dán pácienseken végzett vizsgálataik eredményei más európai országok lakosságára is átültethetők.

  • Az orosz Nyomozó Bizottság nyomozói az ukrán rezsim által a donbászi civilek ellen elkövetett bűncselekmények büntetőügyek kivizsgálásának részeként kihallgatják a Mariupolban lévő Azovsztal üzemben menedéket talált, majd elfogott fegyvereseket − közölte Telegram-csatornáján a nyomozóhatóság.

    Az orosz nyomozók azonosítják a „nacionalistákat”, és ellenőrzik, hogy részt vettek-e a civilek ellen elkövetett bűncselekményekben, a kihallgatások során szerzett információkat pedig összevetik a bűnügyi aktákban rendelkezésre álló egyéb adatokkal.

  • Összesen 113 repülőgépet veszített el a világ legnagyobb repülőgéplízing-vállalatának számító AerCap Holdings azzal, hogy Oroszország a szankciókra adott válaszul lefoglalta azokat – írja a CNN.

    Az AerCap a legutóbbi negyedév alatt mintegy 2,7 milliárd dollár adózás előtti díjat számolt fel a repülőgépek és a tizenegy sugárhajtómű orosz hatóságok általi lefoglalása miatt.

    A társaság a korábban remélt 500 millió dolláros nyereség helyett 2 milliárd dollár nettó veszteséget jelentett. Az AerCap ugyanakkor 22 sugárhajtóművet és három hatóművet tudott visszaszerezni azelőtt, hogy azt az orosz hatóságok lefoglalták volna.

  • Nem létezik jobb megoldás a mostaninál az ukrán katonák kimentésére a Donyeck megyei Mariupolban az orosz hadsereg által körbezárt Azovsztal acélipari gyár területéről – jelentette Anna Malja ukrán védelmiminiszter-helyettes egy kijevi sajtótájékoztatón.

    A politikus egyúttal leszögezte, hogy Kijev akkor tekinti befejezettnek a műveletet, ha az összes ukrán katona visszatért az ukrán ellenőrzésű területre.

    Malja az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint kijelentette, hogy a mariupoli orosz katonai blokád feloldása a jelenlegi helyzetben lehetetlen. A sebesült ukrán katonák orosz ellenőrzés alatti területre szállításáról pedig azt mondta: „Ez volt az egyetlen kiút” – adta hírül az MTI.

  • Csütörtökön fogadja a Fehér Házban a svéd miniszterelnököt és a finn elnököt Joe Biden amerikai elnök – írta meg a CNN.

    A találkozón Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának kérdései mellett várhatóan az európai biztonságról, valamint Ukrajna támogatásáról is szó lesz, erről a Fehér Ház sajtótitkára, Karine Jean-Pierre számolt be közleményében.

    Az Egyesült Államok korábban már jelezte, hogy támogatja a két ország csatlakozását a katonai szövetséghez. 

  • Kedd éjszaka ismét beszédet mondott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, melyben közölte: folytatódik a kimenekítési küldetés a mariupoli Azovsztal acélgyár területéről – írja a CNN.

    Folytatódik a tárgyalási folyamat Oroszországgal hőseink Azovsztalból való evakuálásáról. Az evakuációs küldetés is folytatódik, amit a katonai és a hírszerző tisztjeink felügyelnek

    – fogalmazott beszédében az ukrán elnök. 

  • Összesen 297 menekültet fogadtak kedden a fővárosban a Budapest Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai a társszervekkel közösen – közölte a rendőrség.

    A 297 érkező közül 135 gyermek volt, akik vonattal érkeztek Budapestre. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben résztvevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatok ellátásában a Budapesti Polgárőr Szövetség is támogatást nyújt.

  • Drámai felvétel mutatja be a Harkiv melletti Derhacsiban egy közösségi ház állapotát, amelyet orosz rakéták lőttek szét. A közösségi központ humanitárius segélyt osztogatott a helyi lakosoknak.

    Több száz lakosnak osztanak élelmet, miután két rakéta eltalálta a közösségi házat. Két ember meghalt, négyen pedig megsérültek – írja a Guardian.

  • Köszöntjük kedves olvasóinkat!

    Kövesse velünk ma is az orosz–ukrán háború fejleményeit, és értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről.

    Hétfői percről percre frissülő cikkünket itt találja.