új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint nagy hatótávolságú precíziós levegő-föld rakéták semmisítették meg az ukrán fegyveres erők egy nagy arzenálját a Dnyipropetrovszk területi Krivij Rih városban, egy üzem raktárhelyiségeiben.

    A tábornok közlése szerint szombaton nagy pontosságú légi rakéták három vezetési pontot, 25 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, két tüzérségi üteget, egy Osza–AKM légvédelmi rakétaindítót, egy légi célfelderítő és -követő radarállomást, valamint öt lőszerraktárt számoltak fel.

    A harcászati légierő repülőgépei két vezetési pontra, valamint 53 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, aminek következtében több mint 300 ukrán életét vesztette, és mintegy 50 haditechnikai eszköz üzemképtelenné vált.

    A beszámoló szerint az orosz légvédelem lelőtt egy ukrán Szu–25-ös repülőgépet, négy drónt és egy Szmercs rakétát.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai háború miatt „két világ között rekedt” − sem győzni, sem visszavonulni nem tud − írja a Washington Post alapján a Unian hírügynökség

    A cikk szerint a hadseregnél többen úgy vélik, hogy az orosz hatóságok nem elég agresszívak, a katonák és a politikusok másik része pedig nem akar részt venni a vérontásban.

    Folyamatosan érkeznek a hírek arról, hogy egyre több orosz katona dezertál, a hatóságok pedig, mivel az orosz törvények szerint hivatalosan nincs háború, csak „különleges hadművelet”, a szolgálatmegtagadókat nem lehet hadbíróság elé állítani, legfeljebb csupán elbocsátani.  

  • Szerhij Hajdaj, a Luhanszki régió kormányzója szerint eszkalálódott a helyzet a területen. Hozzátette, hogy az orosz erők közel vannak ahhoz, hogy az egész területet elfoglalják.

    Az orosz védelmi minisztérium szerint teljes ellenőrzésük alatt tartják Limant, valamint a Donyeckben található, Sziverszkij Donyec folyótól nyugatra található vasúti csomópontot is.

    Ezzel szemben az ukránok azt mondják, hogy még nem ért véget a Limanért folytatott harc.

  • Az ukrán hadsereg északi hadműveleti parancsnokságának beszámolója szerint vasárnap reggel ismét a Szumi régió határvidékét lőtték az orosz erők – írja azUnian ukrán hírportál.

    A megfigyelők mintegy húsz robbanást hallottak, áldozatokról és károkról nem érkezett információ.

  • A BBC-nek nyilatkozott Oroszország nagy-britanniai nagykövete. Andrej Kelin nem hiszi, hogy országa taktikai nukleáris fegyvereket vetne be az ukrajnai háborúban.

    Elmondása szerint ilyen fegyvert csak abban az esetben használnak, ha Oroszország léte veszélybe kerül. A nagykövet az interjúban tagadta, hogy az orosz erők civileket támadtak volna, a Bucsában elkövetett háborús bűnökről szóló vádakat pedig „kitalációnak” nevezte. 

  • Ukrajna megkezdte a Harpoon hajóellenes rakéták fogadását Dániától, az Egyesült Államoktól pedig önjáró tarackok érkeznek abból a célból, hogy meg lehessen erősíteni az oroszok ellen harcoló erőket – közölte még szombaton Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, akinek szavait az Euronews adta hírül.

    Hazánk part menti védelmét nemcsak a Harpoon rakéták erősítik meg, hanem a képzett ukrán csapatok is

    – írta közösségi oldalán a miniszter. 

  • Az ukrán védők visszaszorították az ellenséget a Liszicsanszk-Bakhmut országútról, és kiszorították az orosz csapatokat Toshkovkából − mondta el Szerhij Gajdaj luhanszki kormányzó az ukrán Unian hírügynökségnek.

    Popasznaja irányában, Kamjsevaki mellett az ellenséget két kilométerrel visszaszorítottuk, a Liszicsanszk−Bakhmut országút most kevésbé van kitéve a tűznek. Az út járható

    − mondta el.

  • Továbbra is szállít gázt Oroszország Ukrajnán keresztül a Gazprom közlése szerint – írja a Guardian. Az orosz gázgyártó tájékoztatása szerint a szudzsai betáplálási ponton keresztül 44,1 millió köbmétert szállított, míg a szombati 43,95 köbméter volt. 

  • Még mindig víz alatt áll az ukrajnai Gyemidiv település, ahol a helyi erők leromboltak egy gátat és elárasztották a területet, hogy megakadályozzák az orosz csapatok előrenyomulását Ukrajna fővárosa, Kijev felé – mondta Olekszij Kuleba regionális kormányzó szombaton késő este.

    A fővárostól mintegy 35 kilométerre északra fekvő faluban legalább ötven ház maradt elárasztva hónapok óta. Az ukrán hadsereg februárban felrobbantott egy gátat az Irpin folyón, aminek következtében a víz a településre és több ezer hektárnyi területre folyt, elárasztva a házakat és a földeket, de megakadályozva, hogy az orosz tankok elérjék a fővárost.

    Kuleba a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett bejegyzésében azt írta, hogy

    az emberek megértőek a helyzettel kapcsolatban. Mi viszont mindent megteszünk a probléma megoldása érdekében.

    A falut az invázió kezdete után részben kiürítették, de néhány lakos visszatért, mióta Moszkva áttette támadásának fő csapásirányát Kelet-Ukrajnába.

  • Az ukrán kormány szerint több mint 682 gyermek sérült meg vagy halt meg eddig Ukrajnában.

    A közlemény szerint 242-en meghaltak és 440-en megsebesültek, ám hozzátették, hogy az aktív harcok miatt nehéz pontos adatokat közölni.

  • Az ukrán fegyveres erők azzal vádolták az orosz hatóságokat a Krím-félszigeten, hogy megparancsolták a kórházaknak, hogy utasítsák vissza a civil betegeket, azért, hogy orosz katonák számára szabadítsanak fel ágyakat. A Facebook-oldalukon közzétett közleményükben az erők azt írták, hogy a donorvért is „intenzíven” gyűjtik.

    Zelenszkij ukrán elnök kizárta, hogy erőszakkal visszaszerezzék mindazt a területet, amelyet Ukrajna 2014 óta veszített Oroszországtól, ideértve a Moszkva által abban az évben annektált Krím déli félszigetét is, emlékeztet a Guardian. „Nem hiszem, hogy katonai eszközökkel helyreállíthatjuk az egész területünket. Ha úgy döntünk, hogy így járunk, emberek százezreit veszítjük el” – így az elnök.

  • Összesen 5886 fő lépett be Magyarország területére szombaton az ukrán–magyar határszakaszon szombaton. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5617 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül.

    A beléptetettek közül a rendőrség 289 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

    Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, minden nap azon dolgoznak, hogy megerősítsék a védelmüket, és egyre közelebb kerül az a pillanat, amikor az ukrán hadsereg technológiailag és tűzerőben is felülmúlja az oroszokat.

    Zelenszkij szerint sok múlik a partnereken, hogy megadják-e a megfelelő támogatást Ukrajnának a szabadság megvédése érdekében.

    Újra és újra emlékeztetem a világot, hogy Oroszországot hivatalosan is el kell ismerni terrorista államként. Ez a valóság, amit elhoztak Ukrajnába, és már alig várják, hogy továbbmenjenek Európa többi országába

    – mondta az ukrán elnök.

  • Folytatódnak a harcok Szeverodonyeckért, ahol az oroszok erők szombaton több támadást is végrehajtottak – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara közösségi oldalán, amit a Guardian vett észre.

    A beszámoló szerint az orosz erők tüzérségi támadásokat hajtottak végre a város területén, ahol tovább folytatódnak a harcok. 

  • A Miniszteri Kabinet nem tervez adóemelést Ukrajnában, ugyanakkor mérlegeli az import áfakulcsainak és az importvám visszatérítését − írta meg a Kárpáthír.

    Ezt Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter jelentette be az ukrajnai telemaraton adásában.

    Nem tervezünk adóemelést, csak a megfelelően működő adó- és vámrendszert szeretnénk visszaállítani, hogy kiegyenlíthessük a költségvetést,

    mondta a tárcavezető. Elmondása szerint az első szakaszban az import áfakulcsainak és az importvámoknak a visszaállítását tervezik. Marcsenko úgy véli, hogy ez segíteni fogja az ukrán vállalkozásokat.

    A miniszter ugyanakkor azt mondta, egy elhúzódó háború esetén kénytelenek lesznek visszatérni a február 24-ig érvényben lévő adózási rendszerhez.

    Ez kényszermegoldás

    − tette hozzá.

    Marcsenko hangsúlyozta, hogy az államnak nincs más lehetősége a hadsereg finanszírozására, mint az adózás. Ukrajna nem kérhet folyton kölcsön a hadserege fenntartására.

  • Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke a Brüsszelben sorra kerülő rendkívüli találkozón (május 30–31.) videokapcsolaton keresztül beszédet mond az Európai Unió vezetőihez videolinken keresztül − írta meg az Interfax hírügynökség.

    Egy magas rangú európai diplomata a találkozó előestéjén újságíróknak elmondta, hogy Zelenszkij beszédét a találkozó első napjára tervezik. A vezetők várhatóan beszélnek az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborúról és annak következményeiről.

    Különösen humanitárius, pénzügyi és katonai segítségről beszélünk

    − mondta a diplomata.

    Elmondása szerint az uniós vezetők zöld utat adnak az Ukrajnának 2022-re újabb, 9 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatásnak, ahogyan azt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke korábban bejelentette. A legmagasabb szintű jóváhagyást követően az Európai Bizottságnak megfelelő hivatalos javaslatot kell készítenie.

    A vezetők megvitatják a befagyasztott orosz vagyon elkobzásának kérdését is.

    Meg kell találnunk az elkobzás módját. Ez nemzeti előjog, de egyetértés van abban, hogy ezt a pénzt Ukrajna újjáépítésére kell fordítani, és ezt az újjáépítést össze kell kapcsolni Ukrajna európai útjával

    − mondta a diplomata.

    Emellett a vezetők Ukrajna további katonai támogatásáról is tárgyalnak.

  • A február 24-e óta tartó háborúban a modern orosz harckocsik mintegy harmadát semmisítette meg az ukrán hadsereg – mondta Viktor Andrusiv, az ukrán belügyminiszter tanácsadója.

    Az ukrajnai háború előtt Oroszország körülbelül háromezer modern harckocsival rendelkezett. Ezeknek több mint harminc százalékát semmisítették meg a katonáink az elmúlt három hónapban. Ez a szám a következő hónapokban csak tovább nő

    – jelentette ki a tanácsadó.

  • Összesen 667 menekültet fogadtak szombaton a fővárosban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai a társszervekkel együttműködve – közölte a rendőrség.

    A 667 érkező közül 285 gyermek volt, akik vonattal érkeztek Budapestre. 

    lead0425 0
    Fotó: Police.hu

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatok ellátásában a Budapesti Polgárőr Szövetség is támogatást nyújt. 

  • Szombat éjszaka ismét beszédet mondott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, melyben arról beszélt, hogy minden nappal egyre közelebb kerül Ukrajna felszabadítása, és csak idő kérdése, hogy az ország mikor veszi vissza az elvesztett területeket Oroszországtól.

    Ukrajna mindent visszavesz Oroszországtól, ez csak idő kérdése. Minden nappal egyre csak rövidül a felszabadulásig eltelt idő. Mindent, amit teszünk, ennek céljából történik

    – idézte a CNN az ukrán elnököt, aki szerint Donbászban továbbra is nehéz a helyzet, különösen Szeverodonyeck, Liszicsanszk, Bahmut és Popaszna térségében. 

  • Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről, értesüljenek nálunk a legfontosabb eseményekről. Szombati percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.