új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egyetlen éjszaka alatt 48 orosz cirkáló rakétát lőttek ki kizárólag civil célpontokra Ukrajnában – írja Mihajlo Podoljak, ukrán elnöki tanácsadó a hivatalos Twitter-oldalán.

    Oroszország még mindig igyekszik megfélemlíteni Ukrajnát, pánikot kelteni és félelmet kelteni a Z-szörnyektől

    – fogalmazott az elnöki tanácsadó. Majd hozzátette, Ukrajna mindent tud és mindenre készen áll, valamint minden gonosz tettet megbüntet.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 6990 ember lépett be pénteken Magyarországra. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6570-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

    A beléptetettek közül a rendőrség 242 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Vonattal 122 ember, köztük 64 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre pénteken.

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte szombaton a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

  • Az orosz csapatok levegőből, szárazföldről és tengerről is számos városra indítottak rakétatámadásokat szombat reggel. Zsitomiri régióba az oroszok 24 rakétát lőttek ki, a város polgármestere szerint a támadás katonai létesítményeket ért, egy katona meghalt, egy másik pedig megsebesült. 

    Belarusz területéről a megszállók összesen 20 rakéták lőttek ki a Csernyihivi régióba. A támadás infrastruktúrát ért, áldozatokról nem érkezett hír. 

    A Fekete-tengerről hat rakétát indítottak a Lvivi régióba, amely két katonai létesítményt talált el. A támadás következtében négyen megsérültek.

    Az orosz csapatok Krivij Rih városát is ágyúzták, egy 60 éves nő is megsérült – írja az Unian.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulált az érettségizőknek, valamint tanáccsal látta el a végzős diákokat arról, hogyan legyenek sikeresek. 

    Az orosz elnök azt tanácsolta a fiataloknak, hogy tegyék magasra a mércét, és ne adják fel az álmaikat. Az orosz elnök szerint nagyon fontos, hogy mindenki megtalálja a saját útját, amelyben a tehetségüket, képességüket maximálisan jövedelmeztetni tudják – írja a TASZSZ.

    Vlagyimir Putyin szerint a diákok alkotják majd Oroszország történelmét, jelentős felfedezéseket tesznek, új rekordokat állítanak fel, és a különböző területeken elért eredményeikkel másokat is inspirálnak. 

  • Összesen 122 menekültet fogadtak szerdán a fővárosban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai a társszervekkel közösen – közölte a rendőrség.

    Budapesten-kaptak-segítséget-–-napi-adatok-A-Magyar-Rendőrség-hi
    Fotó: Police.hu

    A 122 érkező közül 64 gyermek volt, akik vonattal érkeztek Budapestre. 

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

  • Négy hónappal ezelőtt minden megváltozott Ukrajnában. Katonai csizmás ország lettünk. Egy ország tankokkal, repülőgépekkel és hajókkal – írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon. 

    Az elnök szerint Ukrajna egy romokban és bunkerekben gazdag országgá vált, és ugyan az életük menete megváltozott, de a világnézetük nem.

    A cél felé vezető utunk megváltozott, de a célunk ugyanaz maradt. A szabadságunkért, a földünkért, a gyerekeink, és unokáink jövőjéért harcolunk, hogy egy esélyt adjunk egy új Ukrajna felépítéséért

    – tette hozzá Volodimir Zelenszkij.

  • Videófelvétel készült arról, ahogy az oroszok kilőnek egy rakétát, ami pár másodpercen belül, mint egy bumeráng, visszafordul és becsapódik ugyanoda, ahonnan kilőtték. A felvételen látszik, hogy a becsapódás után a helyszínen tűz keletkezett, nem messze a lakóépületektől. 

    Russian-missile-fails-and-boomerangs-back-at-Russian-troops-YouT
    Fotó: The Sun / Youtube

    A Sun beszámolója szerint a felvétel a Luhanszki régióban, az orosz megszállás alatt álló Alcsevszk városában készült. 

  • Ukrajna és Moldova európai uniós tagjelölként való elfogadása súlyos következményekkel jár Oroszország szerint – írja az Independent.

    Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint az Európai Unió (EU) a blokk bővítése érdekében kizsákmányolja a Független Államok Közösségét (FÁK) Kelet-Európában és Nyugat-Ázsiában.

    Az EU azzal a döntésével, hogy Ukrajnának és Moldovának tagjelölt státuszt ad, megerősítette, hogy továbbra is aktívan kihasználja a FÁK-at geopolitikai szinten,  Oroszország megfékezése érdekében

    – nyilatkozta a szóvivő.

    Nem gondolnak egy ilyen lépés negatív következményeire... – tette hozzá.

    A hét elismert EU-tagjelölt Törökország (1987-ben jelentkezett), Észak-Macedónia (2004), Montenegró (2008), Albánia (2009), Szerbia (2009), Ukrajna (2022) és Moldova (2022).

    A FÁK-tagállamok: Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Moldova, Oroszország, Tádzsikisztán és Üzbegisztán. Ezen kívül Ukrajna és Türkmenisztán alapító államok, de nem teljes jogú tagok.

  • Olekszandr Korunzsij, az  ukrán katasztrófavédelmi szolgálat szóvivője szerint   Ukrajnának legalább egy évtizedre van szüksége, hogy eltávolítsa az aknákat és a bombákat.

    Eddig 620 négyzetkilométert sikerült megtisztítani a robbanószerektől, köztük 2000 légi bombától, de körülbelül 300 ezer négyzetkilométer, Ukrajna területének nagyjából a fele aknamentesítésre vár, amelyet elsőként a lakott területeken, utakon kezdtek el, az erdőket, folyókat, tengerpartokat csak ezt követően kezdik el takarítani.

  • Az ENSZ nukleáris felügyelő szerve közölte, hogy egyre jobban aggódik az ukrán személyzet jóléte miatt a délkelet-ukrajnai, orosz fennhatóság alatt álló Zaporizzsjai Atomerőműben, Európa legnagyobb atomerőművében – számolt be az Independent.

    A Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) egyre jobban aggasztják az ukrajnai Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) személyzetének nehéz körülményei, és a lehető leghamarabb oda kell utaznia, hogy foglalkozzon ezzel és a többi sürgős kérdéssel

    – mondta Rafael Mariano Grossi főigazgató pénteken.

    A NAÜ már hónapok óta azt állítja, hogy Zaporizzsja – ahol az ukrán személyzet orosz csapatok parancsára üzemelteti az erőművet – biztonsági kockázatot jelent, és missziót akar oda küldeni.

  • Ukrajna szerint meghalt öt civil, négyen pedig megsebesültek, az oroszok lőttek rájuk Donyeck térségében.

    Pavlo Kirilenko regionális kormányzó arról számolt be, hogy két embert Raihorodkában, kettőt Starij Karavanban, egyet pedig Kosztiantinivkában öltek meg.

  • Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma megtagadta három orosz légitársaság exportjogosultságát, mert szerintük megsértették az Oroszország ukrajnai inváziója után kiadott exportszabályozást.

    A minisztérium közleménye szerint a Nordwind Airlines, a Pobeda Airlines és az S7 Airlines exportmegtagadását hat hónapra adják ki, és meghosszabbíthatók.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte az Európai Unió döntését, amely szerint tagjelölt státuszt adott Ukrajnának, egyúttal arra buzdította honfitársait, hogy legalább egy kicsit örüljenek a hírnek, még ha nem is lehet tudni, hogy az ukránoknak milyen feltételeket kell teljesíteniük a csatlakozáshoz, és mennyi ideig tart.

    Örüljünk legalább egy kicsit. Önmagunkért, szeretett államunkért. El kell képzelni az Everest meghódítását. Elértük az utolsó előtti pontot. Nem néztünk körül, nem vettünk levegőt, nem beszéltünk a csúcs felé vezető további útról, hogy milyen nehéz lesz leküzdeni az utolsó 1848 métert. Előbb inkább felidézzük, hogy megtettünk már 7000 métert. Ne szégyelljünk beszélni az eddigi eredményeinkről

    – mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy nem szeretné, ha rövid lenne az ukránok memóriája és Ukrajna kisebbségi komplexusú nemzet lenne. 

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Pénteki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Kövessenek bennünket ma is!