Ez a poszt a következő Percről percre része:

Mi lesz, ha összeáll Oroszország és Irán?

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök legfiatalabb lányát, Katyerina Tyihonovát nevezték ki az importhelyettesítési program felügyeletére az egyik vezető lobbicsoportnál, az RSPP Koordinációs tanácsánál – írja a Moscow Times.

    Tyihonova kinevezését az RSPP szóvivője is megerősítette. 

    A cikk szerint a nyugati szankciók és a nyugati vállalatok távozása miatt Oroszország importja összeomlott, így jelentős áruhiánnyal kell szembenéznie.

  • Azt fontolgatja a spanyol kormány, hogy 10 darab Leopard 2A4-es harckocsit és 20 M113-as páncélozott szállító harcjárművet ajánl fel az Ukrán Fegyveres Erők részére – írja a spanyol Info Defensa haditechnikai magazin.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérésének eleget téve azt tervezi a spanyol kormány, hogy raktáron lévő harci járműveket bocsát Ukrajna rendelkezésére. A tárgyalások már folynak egy ideje, végleges döntés azonban még nem született az ügyben. 

    A spanyol lap információi szerint a harci járműveket még fel kellene újítani az átadás előtt, amit az Európai Unió által Ukrajnának nyújtott anyagi támogatások igénybevételével végeznék spanyol vállalatok, az ukrán kormány jóváhagyásával. 

    A spanyol fegyveres erők összesen 53 Leopard 2A4 harckocsit tárolnak raktáron anyagi indokok miatt, a hadrendben tartott Leopardokat már modernizálták. A háború kitörésekor Spanyolország kézifegyvereket, páncéltörőket, lőfegyvereket és tüzérségi eszközöket is szolgáltatott Ukrajnának, az Info Defense információ szerint azonban konfliktus alakult ki a két kormány között amiatt, mert Kijev nem volt megelégedve a leszállított fegyverek mennyiségével, valamint azzal, hogy a szállítást biztosító teherautókat nem tarthatták meg. 

  • Az elmúlt 24 órában több jelentős veszteséget is elszenvedtek az ukrán erők, akik legkevesebb 425 katonát veszítettek, de megsemmisült három repülőgépük és kilenc pilóta nélküli drónjuk is – állítja egy közleményben az orosz védelmi minisztérium,

    A Guardian tudósítása szerint az orosz erők arról írtak, hogy a mikolaji hajógyár ellen elkövetett támadásban 350, szolgálatot teljesítő ukrán katonát likvidáltak. 

  • Legalább öt ember megsérült, egy pedig meghalt az orosz erők által elkövetett lövöldözésekben Harkiv régióban – állítja jelentésében Oleh Szinyehubov regionális kormányzó.

    A Guardian azt írja, hogy az öt sérült kórházban van, állapotuk stabil, és egyikük sincs életveszélyben. 

  • Jövő héten az orosz erők inkább a kisebb városokra fókuszálnak, mint a Szlovjanszktól északnyugatra lévő Dolina, valamint a keletre fekvő Sziverszk. Továbbra is Szlovjanszk és Kramatorszk elfoglalása az orosz hadvezetés legfőbb célja – állítja a brit védelmi minisztérium legújabb jelentésében.

    Az oroszok továbbra is mindent megtesznek azért, hogy aláaknázzák az ukrán állam legitimitását az általuk megszállt területeken, ezt szolgálja például az is, hogy egy új rendelet értelmében lényegesen könnyebb az ukrán állampolgároknak orosz állampolgárságot szerezni. 

    Ugyanakkor fokozódik a megszállt területeken az ukrán ellenállás is, aminek a csúcspontja a helyi oroszbarát és orosz tisztviselők elleni merénylet elkövetése volt.

    A Harkivtól keletre eső Velikij Burluk oroszok által kinevezett önkormányzata nemrég elismerte, hogy a polgármesterük július 11-én bombamerényletben vesztette életét. A brit védelmi tárca álláspontja szerint az ehhez hasonló támadások csak szaporodnak a jövőben, ami növeli a nyomást a már amúgy is meggyengült orosz katonai és biztonsági erőkön.

  • Az Európai Űrügynökség (ESA) megszakítja az Oroszországgal való együttműködést abban az Európa első bolygójárójának felbocsátását célzó küldetésben, amelynek feladata a marsi életjelek felkutatása lenne – írja a CNN.

    Az ExoMars bolygójáró az ESA és a Roszkozmosz orosz űrkutatási ügynökség közösen jegyzett projektje volt, a tervek szerint idén szeptemberben indult volna a Marsra. Az ESA azonban februárban úgy nyilatkozott, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja ezt „nagyon valószínűtlenné” tette.

    Az ESA hivatalos, július 12-én közzétett állásfoglalása megerősíti a korábbi nyilatkozatokat: az ukrajnai háború, továbbá az Oroszországgal szemben életbe léptetett szankciók lehetetlenné teszik a további együttműködést.

  • Slava Vakarcsuk Ukrajna legnépszerűbb rockbandájának énekese, az Okean Elzynek. Amikor elkezdődött a háború, akkor csatlakozni akart a hadsereghez, de azt mondták neki, hogy inkább maradjon az éneklésnél.

    Az együttes elképesztően népszerű Ukrajnában és a korábbi szovjet országokban is, de ragaszkodik ahhoz, hogy mindig ukrán nyelven adja elő a dalait. 

    Egy régi klasszikus, Bez boyu, amelyben a szerző megesküszik, hogy harc nélkül nem adja meg magát; az ukrán ellenállás nem hivatalos himnuszává nőtte ki magát. A zenekar épp egy nemzetközi turnén vesz részt, hogy Ukrajna háborúját sehol se felejtsék el a rajongói – írja a BBC.

  • Ukrajnában nemrég elindítottak egy petíciót az azonos neműek házasságának legalizálásáért, amely petíció elég aláírást gyűjtött össze ahhoz, hogy az elnök megfontolja az ötletet. 

    A petíciót több mint 28 ezren írták alá, tehát Volodimir Zelenszkijnek tíz napja van válaszolni rá. A homoszexualitás ugyan nem illegális Ukrajnában, de az azonos neműek kapcsolata attól még „nem ajánlott”. Ez több problémát is okozott az LMBTQ-csoport tagjainak például a hadsereghez való csatlakozáskor. 

    Például az ukrajnai törvények értelmében, ha egy azonos nemű pár egyik tagja elhalálozik, a partnerük nem viheti el vagy nem temetheti el a testet. 

    Mostanában minden nap lehet az utolsó

    – írja az online petíció. Egy LMBTQ-szervezet úgy nyilatkozott a petícióról, hogy „fontos momentum” a közösség tagjainak a számára.  

    Fontos, hogy az LMBTQ-közösség tagjainak is joga legyen látni a partnerét vagy elvinni a halottasházba, valamint kompenzációt igényelni, ha szükséges

    – közölte a Kijevi Pride kommunikációs menedzsere, Oksana Solonska a BBC-vel.

  • Erőteljes robbanások hangjai hallatszottak szerda reggel a Donyecki régióban lévő Kramatorszkban, melyről több helyi Telegram-csatorna is hírt adott.

    Az Unian ukrán hírportál beszámolója szerint az érkező rakétákat több térfigyelő kamera is rögzítette. A felvételen jól láthatóak a robbanások, melyek után több helyen tűz keletkezett, és rövid időn belül füst borította be a környéket.

    A szemtanúk négy robbanásról számoltak be, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy az orosz erőknek pontosan mi lehetett a célpontja. 

  • A propagandisták többek között azzal vádolják a NATO-erőket, hogy Ukrajna oldalán vesznek részt az Oroszország ellen vívott háborúban. 

    A zaporizzsjai atomerőmű ukránok általi bombázása és az ukrán fegyveres erők tisztjei által az orosz katonáknak 800 ezer dollárért eladott MLRS „HIMARS” a Kreml által terjesztett propaganda legutóbbi hamis hírei közé tartoznak. 

    Ezt a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács alá tartozó Dezinformáció Elleni Központ közölte Telegram-oldalán. 

    Az ukrán hadsereg UAV-ok segítségével két 120 mm-es aknával sújtott le házakra a zaporozzsjai atomerőmű közvetlen közelében. A kijevi rezsim ezen provokációját nyugati felügyelők szervezték, akik veszélyeztetik Ukrajna állampolgárait

    – jelentette ki Oroszország. A Dezinformáció Elleni Központ arra hívja fel a figyelmet, hogy ez hamis információ. 

    Ezenkívül az orosz propagandisták arról is beszámoltak, hogy az ukrán fegyveres erők tisztjei állítólag megegyeztek a megszállókkal a HIMARS MLRS és a hozzá tartozó lőszer eladásáról. A Dezinformáció Elleni Központ figyelmeztetése szerint ez szintén hamis információ.

  • Összesen 327 menekültet fogadott a fővárosban kedden a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a társszervekkel együttműködve – közölte a rendőrség.

    3 35 3 2 0
    Fotó: police.hu

    A 327 érkező közül 101 gyermek volt, akik valamennyien vonattal érkeztek Budapestre. 

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban a Budapesti Polgárőr Szövetség is támogatást nyújt.

  • Magyarország területére 2022. július 12-én az ukrán–magyar határszakaszon 6356 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4846 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 249 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. július 12-én 327 ember, köztük 101 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

    A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

  • Az orosz hatóságok kedden büntetőeljárást indítottak Ilja Jasin orosz ellenzéki politikus ellen, mert állításuk szerint álhíreket terjesztett az orosz hadseregről – közölte a férfi ügyvédje, Vagyim Prohorov. 

    „A Fő Nyomozati Ügyosztály az Orosz Föderáció Büntető Törvénykönyvének 207.3 cikkelye alapján indított büntetőeljárást Ilja Jasin ellen” – írta Vagyim Prohorov Facebook-oldalán.

    Felhívott egy nyomozó, hogy házkutatásba kezdenek nálam

    – mesélte a politikus.  

    Az ellenzéki politikus, aki az egykori moszkvai városi tanács és Alekszej Navalnij közeli szövetségese is, nyíltan felszólalt Oroszország ukrajnai megszállása ellen, és Vlagyimir Putyin orosz elnököt is heves bírálatokkal illeti már évek óta – írja a CNN.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Keddi percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Kövessenek bennünket ma is!