új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedd reggelre masszív tüzérségi támadás érte a Dnyipropetrovszk megyei Nikopol városát és a Krivij Rih-i járás némely települését – számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

    A hírt Valentin Reznicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója is megerősítette a Telegramon, miszerint

    Nikopolra 40 rakétát lőttek ki a megszállók.

    Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pedig parancsba adta az orosz tábornokoknak, hogy koncentráljanak a nyugati fegyverek megsemmisítésére – írja a Reuters.

    Volodimir Zelenszkij szerint az oroszok álhírekkel és pánikkeltéssel próbálják meg elérni azt, amire még a tüzérségük sem képes.

  • Oroszország washingtoni nagykövetsége kritikus közleményt adott ki az amerikai kormányzat legutóbbi, Oroszország elszigetelődéséről szóló megjegyzéseire reagálva.

    A közösségi oldalukon azt írják: figyelmet fordítottunk a Külügyminisztérium sajtóirodájának közleményére, miszerint országunk állítólag gazdaságilag, politikailag, kulturálisan és diplomáciailag elszigetelődött a világ többi részétől.

    Az ilyen szavak nem mások, mint vágyálmokra való törekvés. Az orosz vezetés aktívan részt vesz a nemzetközi folyamatokban, és kapcsolatban áll a világ legtöbb országának vezetőivel

    – írták a Guardian szerint. 

  • Oroszország az Ukrajnában végrehajtott „különleges katonai művelet” alatt el fogja érni céljait az országba irányuló amerikai fegyverszállítások ellenére – jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese.

    Mint közösségi oldalán megosztott bejegyzésében írta, az Ukrajnának szállított amerikai fegyverek lehetővé teszik a „fegyvertolvajok” meggazdagodását, valamint új katonai felszerelésekhez juttatja a terrorista szervezeteket.

    Oroszország viszont minden célját el fogja érni. És béke lesz. A mi feltételeink szerint. Nem azokon a feltételeken, amelyekről a zavarodott politikai impotensek Európában és az óceán túloldalán elképzeltek

    – fogalmazott Medvegyev. Szerinte nem kizárt, hogy eljárást indítsanak, amely az Ukrajnának történő amerikai fegyverszállításokat vizsgálná.

    Szerinte az Ukrajnának szállított amerikai fegyverek „a világ különböző bűnözőinek kezébe kerülnek”. Megjegyezte, hogy „valójában Amerika ismét a nemzetközi terrorizmus támogatójává vált”.

  • Legalább kilenc orosz katona megsérült a zaporizzsjai atomerőműben hétfőn. Enerhodar polgármestere, Dmitro Orlov közösségi oldalán arról számolt be, hogy az eddig tisztázatlan körülmények között történt incidensben többen életüket is vesztették.

  • Az ukránmagyar határszakaszon 5629 ember lépett be hétfőn Magyarországra, a románmagyar határon belépők közül pedig 4851-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-vel.

    A beléptetettek közül a rendőrség 269 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

    Vonattal 144 ember – köztük 52 gyerek – érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre.

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök és török kollégája, Recep Tayyip Erdogan Teheránban találkoznak kedden, hogy megvitassák az ukrán gabona exportját – közölte a Kreml egyik tanácsadója.

    Az ukrán gabonaszállítás kérdését fogjuk megvitatni Erdogannal… Készek vagyunk tárgyalni 

    – mondta hétfőn Jurij Uzsakov, Putyin külpolitikai tanácsadója.

    Az Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ közötti tárgyalások a hírek szerint közel állnak ahhoz a megállapodáshoz, miszerint újraindul a gabonaszállítás Ukrajnából a Fekete-tengeren keresztül.

    Hulusi Akar török védelmi miniszter megerősítette, hogy „elvi megállapodás született” Ukrajna és Oroszország között egy biztonságos tengeri folyosó létrehozásáról, amely lehetővé teszi a gabonaszállítást.

  • Az ukrán fegyveres erőknél szolgáló nőknek mostantól saját egyenruhájuk lesz. Eddig évekig a férfiak szabványos ruháit tűkkel és övekkel rögzítették.

    Kapnak női méretnek megfelelő katonai nadrágot, kabátot és taktikai alsóneműt.

    Az első női egyenruhák kényelmesek, funkcionálisak és nagyon jó minőségű anyagból készültek

    – írta az Arm Women Now szervezet egy Instagram-posztban a hónap elején.

  • Az elmúlt egy héten az ukrán katonaköteles férfiak – akik a hadiállapot és az általános mozgósítás miatt legálisan nem tudják elhagyni az országot – többször is próbálkoztak határátlépéssel.

    Hatan Szlovákia irányába próbálkoztak törvénytelen eszközökkel, az egyik fiatal pedig Csapnál, a Tisza közúti átkelőn kísérelte meg a határátlépést, de nem járt sikerrel – számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

    Voltak, akik hamisított születési bizonyítványokat mutattak fel és azt próbálták elhitetni a határőrökkel, hogy kiskorú gyerekeik vannak. Azonban a dokumentumaikon azonosak voltak a sorszámok, ami azonnal lebuktatta őket.

    Andrij Demcsenko, az Ukrán Állami Határőrség szóvivője nemrég azt nyilatkozta, hogy országszerte naponta átlagosan százan akadnak fel a határellenőrzések alkalmával, akik illegális úton beszerzett dokumentumokkal kísérlik meg elkerülni a mozgósítást.

  • Hat ember, köztük egy gyermek megsérült egy nagy erejű rakétatámadás következtében Odessza régióban. A Pivdeny hadműveleti parancsnokság műveleti parancsnoksága tájékoztatása szerint az ellenséges csapatok éjszaka támadták Odessza térségét.

    Hét Kalibr rakétát indítottak a Fekete-tengerről. Egyet a légvédelmi erők lőttek le, 6 pedig egy civil falut talált el. Hat ember megsérült, köztük egy gyermek

    – áll a közleményben.

    A lövések következtében három magánház és két melléképület megsemmisült és kigyulladt, de egy óvoda, több autó, iskola, kulturális központ is megrongálódott – írja az Unian.

  • Oroszország keményebbnek bizonyult, mint azt a nyugati elemzők előre jelezték – mondta Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója egy izraeli lapnak adott interjújában.

    A Putyin-rezsimben vannak problémák, de ezek a polgárok számára láthatatlanok. Oroszország összeomlása lehetséges, sőt reális. De ez nem fog megtörténni a közeljövőben, ahogyan azt sokan szeretnék

    – mondta az Unian szerint. Aresztovics szerint, ha „minden így folytatódik, a Putyin-rezsimnek már csak egy-két éve van hátra”.

    A legreálisabb forgatókönyv az elit kettészakadása. A népfelkelések valószínűtlenek. Bár a régiókban egyre nagyobb az elégedetlenség a központtal szemben

    – fogalmazott a tanácsadó az Unian szerint. Hozzátette: mindenki megérti, hogy a Kreml beteljesületlen tervei a rendszer összeomlását eredményezik.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő esti beszédében közölte, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálaton (SZBU) belül tisztogatásba kezdett.

    Az államfő szerint 28 különböző szintű alkalmazott elbocsátását tervezik. A közlemény szerint az elbocsátásuk oka a nem kielégítő teljesítményük volt.

    Korábban Zelenszkij elbocsátotta Ivan Bakanovot az Ukrán Biztonsági Szolgálat éléről. Irina Venegyiktova főügyészt is menesztették.

  • Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a Telegramon nyilvánosságra hozta, hogy az orosz parancsnokság egy része 1969-ben kiadott topográfiai térképet használt a háború februári kezdetekor.

    Ez azokból a dokumentumokból derült ki, amelyeket Harkiv megye orosz megszállás alá került részeiben koboztak el. Az oroszok által használt térképeken például hiányzott Harkiv városának egyik lakónegyede, amely csak a hetvenes években épült fel, és két víztározó is van a régióban.

    Az ukrán–orosz államhatárt pedig golyóstollal rajzolták rá a térképre, hiszen 1969-ben még nem létezett, akkor még Ukrajna és Oroszország a Szovjetunió része volt.

  • Joe Biden amerikai elnök felesége, Jill Biden kedd délután a Fehér Házban fogadja Olena Zelenszka ukrán first ladyt – derül ki a keleti szárny közleményéből. 

    Biden és Zelenszka májusban már találkozott egymással, mikor Biden titokban Ukrajnába utazott. Az egyórás zárt körű találkozójuk során Zelenszka megosztotta Bidennel az ukrán gyerekek lelki egészségéért érzett aggodalmát.

    Zelenszka a tervek szerint helyi idő szerint délután fél 2-kor érkezik a Fehér Házba – írja a CNN.

  • Az ukrán vezérkar hétfő esti harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az ukrán katonák veszteségeket okoztak az orosz erőknek, és visszavonulásra kényszerítették őket Szlovjanszk és Avgyijivka irányban, valamint visszaverték a támadásukat Bahmut irányában.

    Olekszandr Kovalenko katonai szakértő a 24-es tévécsatornának nyilatkozva ezzel összefüggésben kifejtette:

    Egyelőre nem stabilizálódott a frontvonal a Donyec-medencében a vezérkarnak az orosz csapatok támadásainak visszaveréséről szóló rendszeres jelentései ellenére.

    A szakértő emlékeztetett arra, hogy a Donyec-medencében az orosz csapatok továbbra is létszámfölényben vannak az ukrán fegyveres erőkkel szemben.

    Előrehaladásukat azonban befolyásolják az ukrán erők sikeres csapásai raktáraikra és parancsnoki állásaikra. Mindazonáltal az ellenségnek van még némi ereje az előretöréshez

    – állapította meg Kovalenko. Hozzátette: engem nagyon aggaszt a sziverszki irány, van rá esély, hogy éppen ebbe az irányba fokozzák az előrenyomulást. Előrejelzése szerint a közeljövőben az oroszok szinte a teljes frontvonal mentén átmennek védekezésbe. Szerinte ahol a védelmük meggyengül, az ukrán fegyveres erők ellentámadásba lendülnek, az orosz pedig visszavonulnak.

  • Oroszország vadászatot hirdet a HIMARS-rakétarendszerek ellen, ezért 200 különleges egységet helyeznek át Ukrajnába – erről Oleg Zsdanov katonai szakértő beszélt a Szabadság című televíziós műsorban.

    A szaktértő szerint az orosz–ukrán háború új szakaszba lép: a különleges erők háborújába. Ezek az egységek kizárólag fejlett nyugati fegyverekkel és felszerelésekkel rendelkeznek, és azért küldik őket Ukrajnába, hogy levadásszák és megsemmisítsék az amerikai rakéta-sorozatvetőket és nagy hatótávolságú rakétákat – írja az Unian.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beterjesztette hétfőn a parlament elé azt a javaslatot, hogy Ivan Bakanovot menesszék az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) éléről – hozta nyilvánosságra Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

    A dokumentum már elérhető a törvényhozás hivatalos honlapján is. Eszerint az indítványt a parlament plenáris ülésén Fegyir Venyiszlavszkij, az alkotmánybíróságnak az államfő által delegált tagja fogja ismertetni. Zseleznyak közlése szerint a következő plenáris ülésen Bakanov menesztésének kérdése az első napirendi pont lesz.

    Zelenszkij vasárnap este adott ki rendeletet, amelyben felfüggesztette hivatalából Bakanovot és Irina Venegyiktova főügyészt. Hétfőn Andrij Szmirnov, az elnöki iroda helyettes vezetője egy tévéműsorban pontosította, hogy Zelenszkij még nem menesztette sem Bakanovot, sem Venegyiktovát, hanem ideiglenesen függesztette fel őket hivatalukból a munkájuk vizsgálatának idejére.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Hétfői percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Kövessenek minket ma is!