új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az oroszok által támogatott szakadár kelet-ukrajnai régió szeparatistái állítólagos „dezinformációra” hivatkozva blokkolták a Google keresőmotorhoz való hozzáférést.

    A Telegram-csatornáján közzétett üzenetében Gyenyisz Pusilin, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője azzal vádolta a Google-t, hogy „az összes, oroszok elleni erőszakot” népszerűsíti, hozzátéve: „az amerikai kormány kezelői” a hibásak ezért.

    Ha a Google abbahagyja bűnös politikáját, és visszatér a jog, az erkölcs és a józan ész főáramába, akkor nem lesz akadálya a munkájának

    – jelentette ki a szakadár vezető az Al Jazeera híradása szerint.

    A Google részéről nem érkezett azonnali válasz. Moszkva és kelet-ukrajnai megbízottjai többször is azzal vádolták a nyugati cégeket, hogy oroszellenes propagandát terjesztenek és egyoldalúan állnak a háborúhoz.

  • Magyarország minden segítséget megad ahhoz, hogy az Ukrajnában rekedt gabona, elsősorban a búza, a kukorica, illetve a napraforgó eljusson a világ különböző részeire – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a pénteki sajtótájékoztatón Eperjeskén.

    Az államtitkár hangsúlyozta, igyekeznek jogilag és fizikailag is gördülékennyé tenni a folyamatot. A vámeljárást egyszerűsítették és meggyorsították.

    Példaként említette, hogy az Ukrajnából érkező gabona szállításánál elegendő egy nyilatkozattal igazolni az áru származási helyét. A növényegészségügyi eljárást is egyszerűbbé tették, hogy gyorsabb legyen az átrakodás.

    A rendőrök a vonatkozó előírások betartása mellett így 10-15 perc alatt elvégzik a feladatukat szerelvényenként. A gabonaszállító szerelvényeket rendkívül felgyorsított eljárási rendben fogadják, a különböző eljárások nem vesznek igénybe 1-1,5 óránál többet.

    A MÁV nyolc vágányt megerősített és állított újra szolgálatba. Az elmúlt négy hónapban öt és félszeresére növekedett az átrakókapacitás a Záhony Portnál és a környező átrakodóállomásokon.

  • Denis Pushilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője Telegram-oldalán a következőket írta:

    „Ukrajna és a Nyugat embertelen propagandája már régen átlépett minden határt. Valóságos üldözés folyik az oroszok ellen, a hazugságok és dezinformációk erőltetése.”

    „Az információs technológia élvonalába tartozik ebben a tekintetben a Google, amely nyíltan, az amerikai kormány kurátorainak utasítására, minden orosz, és különösen a donbászi lakosság elleni terrorizmust és erőszakot népszerűsít” – tette hozzá.

    Ez nem tegnap kezdődött. Úgy gondolom, hogy ezt a helyzetet nem szabad tovább tűrni. Úgy döntöttünk, hogy betiltjuk a Google-t a Donyecki Népköztársaság területén. Ezt teszik minden társadalomban, ahol bűnözők vannak: elszigetelik őket a többi embertől

    – zárta mondandóját Denis Pushilin. 

  • Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy „akár 300 nacionalistát” is megölt egy kramatorszki iskolaépület elleni légicsapás.

    A földi telepítésű precíziós fegyverekkel végrehajtott csapás következtében megsemmisült a kramatorszki 23. számú iskola épületében állomásozó Fekete Százas nacionalista alakulat ideiglenes állomáshelye. Megsemmisítettek akár háromszáz nacionalistát és több mint 40 egységnyi speciális felszerelést

    – állította a minisztérium a napi műveleti tájékoztatójában anélkül, hogy bármilyen bizonyítékot szolgáltatott volna.

    A minisztérium azt is közölte, hogy a július 5–20. közötti időszakban megsemmisítette az Egyesült Államok által szállított HIMARS rakétarendszer négy indítóállványát és egy szállító-rakodó járművét. Állítása szerint 12 ukrán drónt is lelőttek – írja a Guardian.

  • Ukrán tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy Moszkva „az utolsó pillanatban változtatásokat kérhet”, mielőtt pénteken aláírják a megállapodást, amely lehetővé tenné Ukrajna számára a Fekete-tengeren keresztül történő gabonaexportot.

    „Egy olyan dokumentum aláírására kerülhet sor, amely tartalmazza a felek kötelezettségeit a fekete-tengeri exportútvonalak biztonságos működtetésével kapcsolatban” – mondta Oleh Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

    Az ukrán delegáció csak azokat a döntéseket fogja támogatni, amelyek garantálják Ukrajna déli régióinak biztonságát, az Ukrán Fegyveres Erők erős pozícióit a Fekete-tengeren, valamint az ukrán mezőgazdasági termékek biztonságos exportját a világpiacokra

    – tette hozzá a szóvivő a BBC híradása szerint.

    Olekszij Goncsarenko, a tárgyalásokhoz közel álló ukrán parlamenti képviselő is óvatosságának adott hangot a megállapodással kapcsolatban a BBC Radio 4 World Tonight című műsornak nyilatkozva:

    Még nincs megállapodásunk. Egyáltalán nem bízunk az oroszokban. Várjunk tehát holnapig a végső döntésre, és arra, hogy nem lesznek-e visszalépések az oroszok részéről és az utolsó pillanatban történő módosítások. Drukkolok, hogy holnap legyen megállapodás, és Oroszország azt tényleg tiszteletben is tartsa.

  • A varsói védelmi miniszter közölte, hogy Lengyelország 48 darab FA–50-es vadászgépet vásárol Dél-Koreától, valamint 180 K2-es Black Panther tank és tarack első részletét is kifizeti, mivel az ország az ukrajnai háború miatt igyekszik megerősíteni hadseregét – írja az al-Dzsazíra.

    Az első repülőgépet jövőre szállítják Lengyelországba

    – mondta Mariusz Blaszczak a Sieci konzervatív hetilapnak adott interjújában.

    Ukrajna orosz inváziója félelmet keltett a volt keleti blokk számos országában. A NATO-tag Lengyelország ígéretet tett, hogy a védelmi kiadásokat a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékára emeli, és több mint kétszeresére növeli hadseregét, hogy megfékezze a támadásokat.

  • Oroszország felvette Szlovákiát, Szlovéniát, Horvátországot, Görögországot és Dániát a „barátságtalan országok” közé – írja a TASZSZ hírügynökség az orosz kormány sajtószolgálatára hivatkozva. 

    A listára azok az országok kerülnek fel, amelyek „ellenséges cselekményeket” követnek el Oroszországgal szemben a moszkvai kormány szerint. Valójában ezeket az országokat már március elején barátságtalanná nyilvánították (Magyarországgal és az összes EU-s országgal együtt), de eddig nem eszközöltek semmilyen lépést velük szemben.

    Most viszont az oroszok rendeletbe vésték azt, hogy az említett öt ország felkerül a listára. Egyben arról is döntöttek, hogy csökkentik ezen államoknak az oroszországi diplomáciai képviseleteiken alkalmazható orosz állampolgárok számát. 

    A rendelet szövege szerint Görögország már csak 34, Dánia 20, Szlovákia pedig mindössze 16 orosz honosságú embert alkalmazhat a saját képviseletein, Szlovénia és Horvátország pedig innentől kezdve egyet sem. A kormány sajtószolgálata azt is hozzátette: figyelik azt, hogy az államok miként járnak el Oroszországgal szemben, és szükség esetén újabb lépéseket tehetnek. 

  • Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy haderői július 5–20. között négy, az Egyesült Államok által szállított HIMARS rakétarendszert semmisítettek meg.

    Az amerikai gyártmányú rakétatüzérségi rendszerek [HIMARS] négy indítórakétáját és egy szállító-rakodó járművét semmisítették meg

    – közölte a minisztérium napi tájékoztatójában.

    Eddig egyetlen, az Ukrán Fegyveres Erőknél szolgálatban lévő HIMARS  rakéta sorozatvetőt sem semmisítettek meg az oroszok

    – reagált Olekszij Danilov, Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának titkára az országos tévéadó adásában – írja a Flash hírportál.

  • „Kritikus hiány” alakult ki a szárazföld ellen irányuló rakétákból az orosz csapatoknál – véli a brit hírszerzés.

    Erre abból következtettek, hogy az orosz csapatok egyre gyakrabban vetik be a légvédelmi rakétáikat szárazföldi célpontok ellen. Ezek a rakéták a gyalogság és a könnyebb célpontok ellen szintén alkalmasak lehetnek, azonban a pontosságuk kisebb, és ezért nagyobb annak az esélye, hogy civil célpontokat találnak el velük.

    A hírszerzés arról is beszámolt, hogy a Donbászban jelenleg Kramatorszkot és Sziverszket bombázza nagy erővel az orosz tüzérség, előkészítve ezzel az előrenyomulást. A vulehirszki hőerőmű ellen pedig már támadást is indítottak, de ezt egyelőre visszaverték az ukránok.

  • Egy milliomos saját állatkertjéből kiszökött agresszív majom támadt rá egy kétéves kislányra Moszkvában, aki Ukrajnából menekült az orosz fővárosba családjával együtt.

    A kétéves kislány, Paulina több másik gyerekkel együtt felmászott egy létrára közvetlenül az állatkert kerítése mellett. Ekkor szökött ki a majom, amely megtámadta őket. 

    A többi gyerek elfutott, és az állat harapva-karmolva rávetette magát a kisgyermekre, akit csak 20 másodperccel később tudtak kimenteni a szülei. A kislány súlyos vérveszteséggel járó sérüléseket szenvedett, jelenleg intenzív osztályon ápolják, és életveszélyben van. 

    Az esetről videófelvétel is készült, amelyet az erősebb idegzetűek ebben a cikkben tudnak megtekinteni. Az ügyben a rendőrség vizsgálatot indított. 

  • Pavlo Kirilenko, Donyeck ukrán kormányzója elmondta, hogy július 21-én öt civil halt meg a térségben, és további tíz ember megsebesült. A Telegramnak küldött bejegyzésében azt mondta, hogy hárman Sziverszkben vesztették életüket.

    Egy későbbi üzenetében a régió összes civil áldozatának számát közölte, amióta Oroszország legutóbbi ukrajnai inváziója megkezdődött:

    Az ukrajnai orosz invázió kezdete óta 637 civil halt meg és további 1641 sebesült meg a donyecki régiót ért bombázások és ágyúzások következtében. Az orosz áldozatok száma Mariupolban és Volnovakhában jelenleg nem ismert.

    Minden orosz meg fog fizetni az ukrajnai bűneiért!

    – zárta üzenetét a donyecki kormányzó.

  • A belarusz elnök a konfliktus lezárásáról szóló alkut szorgalmazza, hozzátéve, hogy bármilyen békemegállapodás teljes mértékben Kijevtől függ. Alekszandr Lukasenka kijelentette, hogy Moszkvának, Kijevnek és az utóbbi nyugati szövetségeseinek meg kell állapodniuk az ukrajnai háború leállításában, hogy elkerüljék a „nukleáris háború szakadékát”.

    Meg kell állítani ezt a konfliktust, és meg kell állapodni. Véget kell vetni ennek a zűrzavarnak, a hadműveleteknek és a háborúnak Ukrajnában

    – mondta Lukasenka, Vlagyimir Putyin közeli szövetségese az AFP hírügynökségnek csütörtökön Minszkben.

  • Az ukrán erők továbbra is állják a sarat Donbászban, a vuhlehirszki erőműnél az orosz csapatokkal szemben. Az orosz tüzérség továbbra is Kramatorszk és Sziveszk városaira összpontosít – írja az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma.

    Oroszország légvédelmi rakétáit másodlagos földi támadó üzemmódban használja, mivel kritikus hiányt szenvednek a földi támadórakétákból.

    Mivel a rakétákat nem erre a feladatra optimalizálták, ezért félő, hogy rengeteg polgári áldozata lesz majd a támadásaiknak.

  • Köszönetet mondott az Európai Uniónak a szankciókért Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai terület orosz adminisztrációjának egyik vezetője. 

    Azt mondta, hogy az Európai Unió a legújabb oroszellenes szankcióit már nemcsak Oroszországra, hanem a Zaporizzsjai orosz közigazgatás vezetőire is kiterjesztette,

    amivel szerinte közvetve elismerték, hogy Zaporizzsja Oroszországhoz tartozik.

    „Őszinte hálámat szeretném kifejezni az Európai Unió tisztviselőinek és személyesen Ursula von der Leyen asszonynak! A hetedik szankciós csomaggal az európai tisztviselők a gyakorlatban elismerték, hogy a Zaporizzsjai terület Oroszország része – idézte Rogovot a TASZSZ hírügynökség. 

  • A Szabad Európa tett közzé egy videót, amelyben az ukrán katonák az oroszoktól elzsákmányolt T–80-as harckocsikat tesztelik. 

    Az ukrán hadsereg tizenegyet zsákmányolt ezekből a harckocsikból, és az ezekkel gyakorlatozó személyzet azt nyilatkozta, hogy imádják vezetni őket. Dicsérték a harckocsi erős motorját, valamint a fejlett célzóberendezését is.

  • Az ukránmagyar határszakaszon 6891 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, a románmagyar határon belépők közül pedig 6310-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-vel.

    A beléptetettek közül a rendőrség 342 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

    Vonattal 47 ember – köztük 26 gyerek – érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre.

  • Ha az oroszokat külön-külön bíróság elé állítanák az agresszióért nemzetközi részvétellel, az felgyorsítaná az orosz elnök és belső köre felelősségre vonását – mondták az ukrán kormányzati tisztviselők. 

    Reméljük, hogy három hónapon belül meglesz a vádirat

    – mondta Andrij Szmirnov, az ukrán elnöki adminisztráció helyettes vezetője a Guardian híradása szerint.

  • A brit hírszerzés vezetője szerint Oroszország „hamarosan kifogy a lendületből” és műveleti szünetet tart, ami lehetőséget ad Ukrajnának a válaszcsapásra.

    A mi értékelésünk szerint az oroszok egyre nehezebben fognak tudni emberanyagot szállítani a következő hetekben. Valamilyen módon szünetet kell majd tartaniuk, és ez lehetőséget ad az ukránoknak a visszavágásra

    – mondta Richard Moore, az MI6 vezetője, hozzátéve, hogy az Európa-szerte diplomáciai fedőnéven működő orosz kémek felét, összesen mintegy négyszázat, az ukrajnai háború kezdete óta már kiutasítottak – írja a Guardian.

  • Ben Wallace védelmi miniszter bejelentette, hogy egy újabb fegyverszállítmány érkezik Ukrajnába a következő hetekben.

    Azt mondta, hogy a csomag részét képezi több száz drón, 56 tüzérségi löveg és 1600  tankelhárító rakétavető, valamint 50 ezer töltény is mindezekhez. 

    Ezekkel a felszerelésekkel az ukrán hadsereg eredményesebben védekezhet a gátlástalanul küzdő orosz tüzérséggel szemben 

    – áll a védelmi minisztérium közleményében. 

  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Agence France-Presse szerint találkozik Ahmed Aboul Gheit, az Arab Liga vezetőjével és a pánarab blokkot alkotó 22 ország képviselőivel.

    Kedden Ebrahim Raisi iráni elnök volt a házigazdája annak a csúcstalálkozónak, amelyen orosz és török kollégája, Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan is részt vett – írja a Guardian.

  • Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön üdvözölte az ENSZ közvetítésével létrejött elvi megállapodást az ukrán gabonaexportról, de közölte, hogy arra összpontosít, hogy Oroszországot felelősségre vonja a megállapodás végrehajtásáért.

    Ned Price külügyminisztériumi szóvivő a szokásos sajtótájékoztatón tette ezt a megjegyzést, miután Törökország bejelentette, hogy Ukrajna, Oroszország, Törökország és Antonio Guterres ENSZ-főtitkár pénteken megállapodást ír alá Ukrajna fekete-tengeri gabonaexportjának újraindításáról – írja az Al Jazeera.

  • A Moldova területén működő, hivatalosan el nem ismert Dnyeszter Menti Köztársaság külügyminisztere, Vitalij Ignatyev bejelentette, hogy csatlakozni akarnak Oroszországhoz – írja a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

    Azt mondta: a céljuk az, hogy hivatalosan is függetlenné nyilvánítsák őket Moldovától, később pedig Oroszországhoz csatlakozzanak, mivel erről már 2006-ban tartottak is egy népszavazást.

    A Dnyeszter Menti Köztársaságban épp harminc évvel ezelőtt, 1992. július 29-én jelentek meg az orosz „békefenntartó” csapatok.

  • Oroszország és Ukrajna pénteken aláírják azt az egyezményt, amely lehetővé teszi a fekete-tengeri gabonaexport folytatását – közölte a felek közt közvetítő Törökország.

    A törökök abban bíznak, hogy ezáltal enyhülhet az a nemzetközi élelmezési válság, amelyet a háború okozott. Orosz és ukrán részről még nem erősítették meg hivatalosan a nyilatkozatot, bár Volodimir Zelenszkij csütörtök éjjeli videós bejelentkezésében már beszélt arról, hogy hamarosan ismét megnyílhatnak a fekete-tengeri kikötők.

  • Megjelent egy közel másfél perces videó, amelyen az oroszok által június végén elfoglalt Szeverodonyeck látható.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A csütörtöki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!