új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrán–magyar határszakaszon 9409-en léptek be pénteken Magyarországra, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 10 311-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

    A beléptetettek közül a rendőrség 380 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták.

    Vonattal 36 ember – köztük 12 gyermek – érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre – tudatta az ORFK.

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

  • Az Ukrposta, vagyis az ukrán nemzeti posta közölte, hamarosan együttműködési megállapodást kötnek a Poczta Polskával, a lengyel állam tulajdonában lévő postai kézbesítőtársasággal − írta meg a Kárpáthír.

    A tervek szerint az egyezményt szeptember 15-én írják alá, most zajlik a szerződés szövegének előkészítése, amely a két ország közötti postai kézbesítések egyszerűsítésére vonatkozik. A memorandum értelmében csökkentik a csomagküldési tarifákat. A Poczta Polska és az Ukrposta valamennyi fiókjában átvehetőek és feladhatóak lesznek a küldemények. Ráadásul a mostaninál sokkal gyorsabb lesz a csomagküldés a két ország között.

  • Az ukrán hadsereg pénteken egyre mélyebbre terjesztette ki a harcokat az orosz ellenőrzés alatt álló területekre. Stratégiájuk célja, hogy a megszállt Krím félszigeten és más, a Kreml által már régóta biztonságosnak hitt területeken lévő lőszerraktárak és utánpótlási vonalak támadásával csökkentse Moszkva harci képességeit − írja elemzésében a The New York Times.

    A Krím, amely Oroszország inváziójának kulcsfontosságú állomáshelye, szilárdan a Kreml ellenőrzése alatt áll, amióta Moszkva 2014-ben illegálisan annektálta. A közelmúltban azonban számos támadás rázta meg a félszigetet, amelyek közül néhányat az ellenséges vonalak mögött tevékenykedő ukrán egységek hajtottak végre. Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági tanács vezetője pénteken kijelentette, hogy Kijev a Krímben lévő helyszíneket veszi célba a félsziget „fokozatos demilitarizálásának részeként”.

    Jelenleg azt mondanám, hogy az oroszok részéről a harctéren az előrehaladás teljes hiánya tapasztalható. Az ukrajnai orosz erők fáradását látjuk

    − mondta el a lapnak a Pentagon egy magas rangú, névtelenséget kérő tisztviselője.

  • Nincs kegyelem az ukrán lakosságnak  írta egy Twitter-bejegyzésben Mihail Uljanov, az Orosz Föderáció állandó bécsi képviselője. 

    Tweetjében válaszolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetnyilvánítására az Egyesült Államok által Ukrajnának szánt új katonai segélycsomagért. Később Uljanov törölte a bejegyzését, de az Interneten természetesen nyoma maradt, valamint több screenshot is készült róla, amit ide kattintva tud megtekinteni az UNIAN cikkében.

    Egy későbbi tweetben „bocsánatot” kért Uljanov:

    „Tartozom egy bocsánatkéréssel” – kezdte a bejegyzést. „Elfelejtettem, hogy kivel van dolgom. Természetesen az Egyesült Államokra utaltam a fegyverszállításokkal, és az ukrán elnökre, aki éppen tegnap jelentette ki, hogy elutasít minden béketárgyalást. Valóban, nincs kegyelem a részükről az ukrán lakossággal szemben” – írta cinikusan a képviselő.

  • A Fekete-tengeren az ukrán fegyveres erők esetleges csapásai elől rejtőzködő orosz hajók az „ideiglenesen megszállt” Krím partjai mentén manővereznek − közölte az ukrán hadsereg Déli Hadsereg-parancsnoksága.

    Az orosz flotta ezen hajócsoportjában 12 hajó teljesít szolgálatot − írja az ukrán Unian hírügynökség

  • Augusztus 19-én éjjel az orosz csapatok Mikolajevet és Harkivot bombázták – mondta Alekszandr Szenkevics, Mikolajev polgármestere, aki legalább 10 ellenséges rakéta becsapódásáról számolt be.

    Harkiv ágyúzását Igor Terekhov polgármester erősítette meg, aki azt írta, hogy a csapás során személyi sérülés nem történt – írja az UNIAN.

  • Karbantartás miatt jön az újabb stop. A hírre márciusi eleji szintre ugrott a földgáz ára a londoni ICE tőzsdén, elérve a 2700 dollárt ezer köbméterenként. Erről bővebben itt olvashat. 

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Pénteki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!