új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Justin Trudeau és a kanadai kabinet tagjai szombat délelőtt az ottawai Rideau Hallban gyűlnek össze, hogy feleskessék III. Károly királyt − közölte a BBC

    Az új uralkodót Kanada királyaként fogják emlegetni a Nemzetközösségi országban, ahol alkotmányos államfőként működik.

  • David Hurley főkormányzó − aki az ország államfői tisztségét betöltő uralkodót képviseli Ausztráliában − és felesége egy pillanatra megálltak a királynő szobrához sétálva a róla elnevezett teraszon, ahol elhelyeztek egy élénksárga virágokból álló koszorút − írta meg a BBC

    Anthony Albanese miniszterelnök és Katy Gallagher pénzügyminiszter ezután zöld és aranyszínű koszorúkat helyezett el a szobor lábánál.

    Albanese inspirálónak nevezte a királynő szolgálat iránti elkötelezettségét.

    A királynő volt az egyetlen uralkodó, aki Ausztráliában járt. 1954-től kezdve, amikor először lépett a sydneyi kikötő partjára, 16 alkalommal járta be az országot. Utolsó útja 2011-ben volt.

  • Kövér László, az Országgyűlés elnöke levélben nyilvánította ki részvétét II. Erzsébet királynő halála miatt Sir Lindsay Hoyle-nak, az Egyesült Királyság Parlamentje Képviselőházi elnökének és Lord McFall of Alcluithnak, az Egyesült Királyság Parlamentje felsőházi elnöke részére pénteken.

    Kövér László az MTI szerint levelében azt írta, mély szomorúsággal értesült Őfelsége II. Erzsébet királynő haláláról.

    Úgy vélekedett, hogy a királynő egész élete, amelyet népe szolgálatának szentelt, mindannyiunk számára példa. Elkötelezetten hirdette a hagyomány és a tartós értékek fontosságát a modern világban.

    „Engedje meg, hogy ezúton fejezzem ki az Országgyűlés és a magyar emberek mély részvétét a királyi családnak és az Egyesült Királyság népének. Kérem, fogadja legmélyebb tiszteletem kifejezését” – fogalmazott a levélben Kövér László.

  • II. Erzsébet halála nem csupán Nagy-Britannia, hanem az egész világ számára óriási veszteség. A korábbi brit uralkodó szeretett utazni, sokszor pedig a civileket is közel engedte magához, nem elképzelhetetlen tehát, hogy akár önnek is akad egy személyes emléke a királynőről.

    Ha így van, küldje el nekünk!

    Önnek van személyes emléke a királynőről?
    Küldje el nekünk!
  • Széles körű szomorúság és csendes tisztelet uralkodik az országban az uralkodó halála miatt, aki Jamaika királynője is volt. Uralkodása alatt hatszor látogatott el a szigetre, és Andrew Holness miniszterelnök „Jamaika közeli barátjaként” jellemezte őt − írta meg a BBC

    A középületeken félárbócra eresztették a zászlókat, és nem sokkal a bejelentés után a sziget összes plébániáján megkondultak a templomok harangjai.

    II. Erzsébet királynő halála és III. Károly király trónra lépése sorsfordító pillanatban érkezik Jamaika és a karibi térség számára.

    Cambridge hercegének és hercegnőjének idei jamaicai látogatása során, amelyet a királynő gyémántjubileuma alkalmából tett, Holness miniszterelnök azt mondta, hogy az ország „továbblép” − utalva arra a reményére, hogy Barbados példáját követve eltávolíthatják az uralkodót államfői tisztségéből.

    Ezt a vágyat sokan osztják Jamaikán, akik úgy érzik, hogy eljött a pillanat, amikor a sziget gyarmati múltjához fűződő kapcsolatot el kell vágni.

  • Naruhito japán császár azt tervezi, hogy részt vesz Erzsébet brit királynő temetésén, ami az első tengerentúli útja lesz 2019-es trónra lépése óta – jelentette a japán média.

    A császárt Erzsébet királynő 2020-ra hívta volna meg Nagy-Britanniába, miután 2019 májusában trónra lépett, de az utazást a világjárvány miatt elhalasztották.

  • Szombaton, helyi idő szerint 10 órakor Károlyt hivatalosan is királlyá nyilvánítják egy történelmi szertartás keretében, amelyet először közvetít a televízió. A hivatalos kihirdetés a Szent Jakab palotában történik majd.

    Az uralkodóvá nyilvánító nyilvános kiáltványokat később az Egyesült Királyság különböző pontjain olvassák majd fel, lövések kíséretében.

  • Tisztelt olvasóink!

    Mint arról korábban az Index is korábban beszámolt, 96 éves korában meghalt II. Erzsébet királynő. A nagy-britanniai eseményeket folyamatosan nyomon követjük, hogy olvasóink elsőként értesüljenek a legfontosabb fejleményekről.

    Tegnapi, percről percre frissülő hírfolyamunkat ide kattintva olvashatja.

    Tartsanak velünk ma is!